Hvordan får man en hel by til at følge musikkens tempo?

Londons første digitale konsulent, Theo Blackwell, har til opgave at gøre storbyen til “et endnu bedre sted at bo, arbejde og investere i”. I Paris skal en datakonsulent løse den stadig mere komplekse opgave at få data og avanceret machinelearning til at fungere til gavn for staten. Ansvarlig i Vallensbæk kommune er borgmester, Henrik Rasmussen, som går forrest med Smart-City visionen, og arbejder målrettet på at forbedre bymiljøet ved hjælp af digitale løsninger. Cloud-platformen Azure IoT Hub fungerer som den motor, der samler og forbinder data fra forskellige digitale enheder og omsætter det til anvendelig og konkurrencedygtig information.

“Vallensbæk skal være en by, hvor livskvaliteten er i top, og hvor folk er glade, når de kommer hjem. Vi ved, at de rigtige digitale løsninger kan være med til at gøre hverdagen bedre og smartere for os alle. Vi vil rigtig gerne have alle med til at tænke i gode løsninger til fremtiden”, fortæller Henrik Rasmussen.

Borgmester, Henrik Rasmussen, og Erhvervsminister, Brian Mikkelsen, på skolebesøg i Vallensbæk.

De ansvarlige er under et enormt pres for at gøre deres byer mere intelligente, sikre og effektive for deres borgere og sammenkoble teknologi og data, analysere disse data og anvende dem, for at holde tempoet oppe. Ikke mindst fordi 70 procent af verdens befolkning i 2050 vil bo i byerne – en stigning på 2,7 milliarder mennesker sammenlignet med i dag.

En afgørende grund til denne stigning er løftet om et bedre og mere nyskabende liv. I bogen “Where Good Ideas Come From” hævder Steve Johnson, at “en by, som er ti gange større end nabobyen, ikke alene er ti, men hele 17 gange mere nyskabende”. Presset og nyskabelserne resulterer i, at borgerne kræver bedre og mere intelligente ydelser, og myndighederne har travlt med at imødekomme disse krav. Den hurtige urbanisering øger desuden kravene til de systemer, der leverer energi og drikkevand og fjerner affald fra byzonerne.

Forvandlingen sker ikke på én dag, men med de rette teknologiske platforme kan processen foregå hensigtsmæssigt. Vi begynder allerede at se det, især når det gælder forbedring af energiforbruget. Danmarks største andelsejede energi- og fibernetkoncern, SEAS-NVE, har netop lanceret en digital energi-app, Watts, der lader forbrugeren agere proaktivt på sit forbrug. Det er lagret i Microsoft Cloud og baseret på intelligent machine learning, hvilket gør det muligt at analysere kundens forventede elforbrug på sekunder. Watts gør det muligt for den energi- og prisbevidste forbruger at vide, hvornår der er grøn strøm på nettet.

Der anvendes også teknologi for at hjælpe byer med hurtigere at komme på fode igen efter en naturkatastrofe. Det norske eSmart Systems er begyndt at indsætte droner, der kører via Microsoft Cloud, for at hjælpe byer som Jacksonville i Florida, med at genoprette strømforsyningen til de 280.000 mennesker, som for nyligt mistede strømmen efter orkanen Irma. Dronerne hjalp elselskabet med at indsamle de nødvendige data og gøre skaderne op, så de sikkert og hurtigt kunne sende mandskab ud til ramte borgere.

Oliver Dawkins, der forsker i Urbanisme, 3D-visualisering og Virtual- og Augmented Reality på University College London, siger, at teknologien giver os mulighed for at udvikle nyskabende Smart-Cities. Byplanlæggere anvender 3D-visualisering baseret på realtidsdata, som viser, hvordan mennesker og biler i fællesskab kan udnytte byrummet. Hvis der for eksempel skal opføres et nyt indkøbscenter, så kan byplanlæggerne bruge Augmented Reality til at estimere, hvordan myldretidstrafikken vil påvirke den omkringliggende infrastruktur og dermed undgå trafikpropper. Dawkins anvender desuden Microsofts HoloLens til at samarbejde med kolleger over hele verden om at påvise eventuelle udfordringer, og dermed afprøve og fremskynde forskellige løsninger.

Ifølge analyseinstituttet Gartner er dette bare ét eksempel ud af de 2,3 milliarder tilsluttede ting, der anvendes i Smart-Cities i år. Digitale forbindelser udgør desuden en række sårbarheder, som cyberkriminelle står i kø for at udnytte. Alene sidste år var der over 4.000 ransomware-angreb om dagen, og i sin seneste tale om Europa omtalte formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, cyberangreb som “farligere for demokratiet og økonomisk stabilitet, end våben og tanks”.

Hvis data skal forbindes med borgere, enheder og infrastruktur, så er vi nødt til at sikre os, at oplysningerne ikke kan misbruges. De programmer og enheder, som skal skabe Smart-Cities, skal kunne modstå angreb. Teknologien til det findes i dag via cloud teknologi, som Microsoft Cloud, der både i omfang og sikkerhed overgår, hvad de fleste organisationer er i stand til at udvikle internt. Vi er nødt til at acceptere et kollektivt ansvar, når det handler om menneskers online sikkerhed.

Smart-Cities er et enormt foretagende, og det kræver enestående ekspertise at sikre en digital forvandling af byernes komplekse infrastruktur. Med en unik blanding af nye planlægningsprocesser, intelligente løsninger og førende sikkerhedsekspertise, kan vi sammen nå i mål og følge ”musikkens tempo” i mange år fremover.

Klik her for at få mere at vide om Microsofts vision for Smart-Cities.

Klik her for at få flere oplysninger om Microsoft på Nordic Edge Expo 2017.

Tags: , , ,

Måske også noget for dig