Automatiseret iltbehandling kan hjælpe patienter med at trække vejret

Det tager Lisbet Thobo-Carlsen på 62 år flere timer at klæde sig på til at blive klar til at forlade sit hjem. Men hun forlader det heller ikke særlig ofte. For fire år siden blev Lisbet diagnosticeret med svær kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), og i dag er hun afhængig af en næsten konstant tilførsel af supplerende ilt for at kunne trække vejret.

”Jeg har isoleret mig meget med min sygdom, fordi alt går i slowmotion for mig”, siger Lisbet Thobo-Carlsen. Men tingene har ikke altid gået i slowmotion for hende. I en lang årrække arbejdede Lisbet i rejsebranchen og for flyselskaber, før hendes sygdom satte en stopper for det. Sygdommen KOL beskadiger lungernes luftveje alvorligt og gør det vanskeligt at trække vejret.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at 328 millioner mennesker verden over lever med KOL, og at 3 millioner mennesker om året dør af KOL, hvilket svarer til 6% af alle dødsfald på verdensplan. Selvom rygning er den største risikofaktor for KOL, har op til 25% af dem, der udvikler sygdommen, aldrig røget.

KOL er en uhelbredelig sygdom, men det er muligt at bremse sygdommens udvikling blandt andet ved hjælp af iltbehandling gennem en næseslange eller en maske. Mange KOL-patienter kan have behov for at blive overvåget af et hospital året rundt, for at sikre, at de fortsat modtager den korrekte mængde ilt. For meget ilt kan medføre hovedpine, træthed, forvirring og forsage yderligere lungeskader, mens for lidt ilt kan resultere i dødsfald inden for blot få minutter.

Pulsoximeter used at hospital
På hospitalet måler Lisbet Thobo-Carlsen sit iltniveau i blodet ved hjælp af et pulsoximeter. Aflæsningen på 88 er ikke ualmindeligt for KOL-patienter, som ofte ligger under intervallet 95 til 100 for mennesker uden KOL. Foto vises med tilladelse fra O2matic.

Da Covid-19 i 2020 belastede sundhedssystemet, begyndte hospitaler i 25 lande at anvende en ny teknologi fra danske O2matic for at lette byrden for sundhedspersonalet. O2matics overvågningsenhed og system justerer automatisk ilt baseret på en patients tilstand, og holder samtidig patientens ilt på det korrekte niveau i 85% af tiden, sammenlignet med 47% af tiden ved manuel iltbehandling. Systemet bruges også til behandling af Covid-19 patienter, der har brug for iltbehandling.

Nu har O2matic lanceret en hjemmeversion, O2Matic Home Oxygen Therapy, hvilket både patienter og medicinske fagfolk er særdeles positive over for.

”I tiden med Covid-19 er det især vigtigt at reducere kontakten mellem hospitalet og KOL-patienter,” siger Thomas Jørgen Ringbæk, klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin hos Københavns Universitet.

”Mange af vores meget skrøbelige patienter er bange for at komme på hospitalet til deres iltbehandling, og de er samtidig også bange for at få besøg i deres hjem af sundhedspersonale for at få kontrolleret deres iltniveau.”

”O2matic Home Oxygen Therapy giver os mulighed for at kontrollere patienternes ilt, og vi tror, at det vil give en mere optimal behandling – mere tid på det rigtige iltniveau, reduceret tid med lav iltmætning og reduceret tid med høj iltmætning,” siger Ringbæk. ”Man kan sammenligne det med diabetesbehandling, hvor man også gerne vil undgå for meget tid med meget højt blodsukker og meget lavt blodsukker.”

Lisbet Thobo-Carlsen mener også selv, at bekvemmeligheden ville gøre en stor forskel for hende. Hun var blandt de patienter, der testede O2matics hjemmeversion på Hvidovre Hospital nær København.

o2matic HOT
O2matics nye system til hjemmeiltbehandling, O2matic HOT.

”Nogle gange når jeg sidder eller ligger derhjemme, har jeg ikke brug for ilt,” siger Lisbet Thobo-Carlsen. ”Og andre gange, når jeg laver mere, har jeg brug for mere ilt. Med denne lille enhed ville jeg få mere ilt, når jeg har behov for det, og mindre, når jeg ikke har behov for det, hvilket ville være helt fantastisk.”

Den ”lille enhed” vejer kun 704 gram, og i modsætning til systemet på hospitalerne har O2matic Home Oxygen Therapy enheden kun én knap – ”til/fra” – og ”Du skal virkelig presse hårdt for at tænde eller slukke for den,” siger Farzad Saber, O2matic Business Development chef. ”Børnebørnene kan for eksempel ikke komme på besøg og ændre konfigurationen.”

O2matic Home Oxygen Therapy bruger kunstig intelligens. Systemet er bygget på Microsoft Azure og bruger Azure IoT (Internet of Things) Hub og Microsoft Intune, en cloud-tjeneste, der fokuserer på styring af mobilenheder og mobil applikationsadministration. Teknologien gør det muligt for systemet automatisk at måle og justere en patients iltniveau ved hjælp af et ’pulsoximeter’, mens data sendes til hospitalets personale i realtid.

”Vi måler kontinuerligt,” siger Farzad Saber. ”Vores enhed opfanger disse målinger hvert sekund, og baseret på en algoritme justeres ilttilførslen op og ned baseret på patientens behov.”

Det gør det lettere for sundhedspersonalet at overvåge patienter, og giver dem mulighed for at bruge mere tid på patienter med sygdomme som Covid-19.

”Tidligere måtte en KOL-patient tage på hospitalet for at give disse oplysninger til deres læge,” siger Anja Rode, global produktchef for O2matic. ”Nu kan patienterne blive hjemme, og lægen kan få de nødvendige oplysninger til at justere behandlingen ved hjælp af O2matic Home Oxygen Therapy”.

Anja Rode er tidligere ICU-sygeplejerske på en lungeafdeling, og hun har passet patienter, der har fået iltbehandling, og har set, hvordan manuelt administreret ilt kan svinge. ”At få denne teknologi hjem til patienten og automatisk kunne justere ilten efter behov er et stort skridt, og forhåbentlig kan dette forbedre patienternes livskvalitet,” siger hun. ”Med pandemien ser jeg meget potentiale i at holde denne sårbare gruppe af patienter væk fra hospitalerne ved at behandle dem i deres eget hjem, og dermed ikke udsætte dem for en potentiel livstruende virus.”

“Vi har talt om i flere år, hvordan moderne teknologi kommer til at rykke ind i sundhedsvæsenet. Her har vi et eksempel, hvor teknologien meget konkret går ind og gør en kæmpe forskel for både patienter og sundhedspersonale. Der er masser af interessante offentlig-private samarbejder i gang, og indenfor de næste par år vil vi se mange flere digitale løsninger i sundhedsvæsenet,” siger Maria Damborg Hald, direktør for offentlig sektor, Microsoft Danmark.

Ifølge O2matics undersøgelser kan automatisk justering af iltniveau også hjælpe patienter med at blive mere aktive. ”En af de største udfordringer for patienter, der bruger iltbehandling, er, at de hurtigt bliver trætte, hvis de skal besøge andre og have deres udstyr med sig,” siger Saber. ”Når de ankommer og nærmest ikke kan trække vejret, må alle vente indtil deres vejrtrækning er normaliseret, og de igen kan tale. Det er fordi de får en bestemt mængde ilt, men hvis man kan justere mængden, vil patienterne ikke blive lige så trætte. Undersøgelsen viser, at hvis en patient modtager den rigtige mængde ilt, kan de gå længere og være mere aktive. Vi ved, at vi kan forbedre livskvaliteten for disse patienter.”

For Lisbet Thybo-Carlsen ville det betyde meget for hende at kunne være mere fysisk aktiv. Når vejret er godt, spørger hendes venner ofte, om hun vil gå en tur, men hun tøver altid. ”Jeg føler at jeg begrænser dem, fordi jeg er nødt til at gå langsomt, og det er jeg ikke særlig komfortabel med.” Men der er også en anden grund til, at Lisbet ønsker at kunne være mere aktiv. ”Jeg har et lille barnebarn på halvandet år,” siger hun. ”Min datter spørger mig nogle gange om jeg kan passe hende, og det vil jeg meget gerne, selvom det er lidt hårdt.” Automatiseret iltbehandling i hjemmet ville forbedre Lisbets livskvalitet meget: ”Jeg håber, at jeg så kan nyde mit barnebarn endnu mere, og gøre flere ting med hende, end jeg kan nu.”

Måske også noget for dig