Manglende pauser stresser os på hjemmekontoret – men det vil Microsoft nu lave om på

Brain scans

Manglende pauser mellem tætpakkede møder er en stressfaktor på de danske hjemmekontorer. Det dokumenterer en ny undersøgelse fra Microsoft, der har målt hjerneaktiviteten hos forsøgspersoner i virtuelle mødesituationer. Resultaterne får nu Microsoft til at introducere en ny pausefunktion i Outlook.

Under Covid-19 er lange møder på hjemmekontoret blevet normalen for rigtig mange af os. Og ofte ligger møderne helt op ad hinanden i kalenderen – når ét virtuelt møde slutter, starter det næste, og det levner sjældent tid til hverken at strække benene, hente et glas vand eller samle tankerne.

Men den arbejdspraksis er ikke optimal for vores velbefindende og effektivitet – det øger nemlig vores stressniveau. Det viser en ny undersøgelse af hjerneaktiviteten i virtuelle mødesituationer, som Microsoft har fået foretaget.

”Undersøgelsen har vist, at korte pauser mellem dagens mange virtuelle møder kan afhjælpe noget af den belastning, vi oplever – og faktisk også gøre os mere fokuserede. Derfor er det helt afgørende, at vi bliver bedre til at tænke pauser ind i vores arbejdsdag,” siger Camilla Hillerup, der er HR direktør i Microsoft Danmark.

Sådan påvirker de travle mødedage din krop

I undersøgelsen deltog 14 forsøgspersoner i en række virtuelle møder og blev undervejs monitoreret med såkaldt EEG, der måler den elektriske aktivitet i hjernen. Mens den ene halvdel af forsøgspersonerne havde 10 minutters pause lagt ind mellem møderne, gik den anden gruppe direkte fra møde til møde.

Forsøget afslørede, at mængden af såkaldte betabølger i hjernen, som forbindes med stress, steg gradvist blandt de forsøgspersoner, der havde møder booket helt op ad hinanden. Modsat forblev stressniveauet lavt og stabilt for de deltagere, der havde indlagte pauser mellem møderne, ligesom man hos disse personer konstaterede øget engagement og overskud.

”Pauserne har vist sig at være helt essentielle. De gør ikke bare, at man føler sig mindre udmattet, når dagen er omme. De giver dig faktisk også fornyet energi i løbet af dagen, gør dig mere fokuseret til de møder, du er i, og så bliver overgangen mellem møderne også mindre stressende, hvis vi husker pauserne,” siger Camilla Hillerup.

Microsoft gør det nemmere at huske pauserne

Undersøgelsens resultater får nu Microsoft til at lancere en ny mødeindstilling i Outlook, som skal gøre det nemmere at huske pauserne. Helt konkret vil den nye indstilling gøre, at møderne automatisk er 5-15 minutter kortere, når en ny aftale oprettes. En standardindstilling, som både den enkelte medarbejder kan slå til, og som virksomheder kan indføre for alle deres medarbejdere.

”Den hybride arbejdsplads, hvor hjem og arbejde flettes sammen, er for mange et helt nyt format, men alt peger på, at den måde at arbejde på også vil være her efter Covid-19. De nye rammer kræver også ny adfærd og nye måder at arbejde på. Med den nye kalenderindstilling opnår vi med en lille justering en mærkbar forbedring af arbejdskvaliteten hos rigtig mange mennesker. Ligesom vi gør det nemmere for virksomheder at forbedre arbejdsvilkårene for deres medarbejdere,” siger Camilla Hillerup.

Microsofts fem gode råd til overskud i den virtuelle arbejdsdag

  1. Justér dit mindset. Selvom det kan føles mere produktivt at storme gennem en hel formiddags tætpakkede møder, er det ikke tilfældet. Se i stedet pauser væk fra din computer som en essentiel del af din arbejdsdag.
  2. Find en pauseaktivitet, der giver dig ro i sindet. For nogle vil meditation være en effektiv måde at genoplade batterierne, mens fysisk aktivitet kan fungere bedre for andre. Prøv dig frem.
  3. Genovervej mødeindkaldelsen. Skal I tænke kreativt eller arbejde dynamisk, vil et møde ofte være nødvendigt, men ofte kan fx informationsdeling klares på mail eller ved brug af Teams, og det skaber endnu mere rum i mødekalenderen.
  4. Strukturér jeres møder. De bedste – og korteste – møder har ofte en agenda, og deltagerlisten er nøje afgrænset. Brug gerne to minutter ekstra på at skrive et klart brief i mødeindkaldelsen, så alle har mulighed for at forberede sig, og reservér de sidste 5 minutter af jeres møde til en opsamling, så alle er klar på, hvad deres actions points er.
  5. Brug værktøjerne og udpeg en moderator. Det kan være svært at byde ind fra distancen, så brug en moderator til at holde deltagerne ved ilden. Features såsom ’ræk hånden op’ og breakout-rooms kan også være gode til at holde energien oppe og sørge for, at alle gode indspark bliver hørt.

Om undersøgelsen

Undersøgelsens resultater er netop blevet offentliggjort i Microsofts nyeste Work Trend Index Pulse Report – en publikation, der tager temperaturen på aktuelle trends indenfor arbejdsmarked og -vaner.

Læs mere her:

Work Trend Index: Microsoft’s latest research on the ways we work.

Research Proves Your Brain Needs Breaks

Research shows your brain needs breaks—Outlook and Microsoft Teams can help

 

Kontaktinformation
Morten Skøtt, Pressechef
+45 2922 9760
[email protected]

Måske også noget for dig