Как помагаме на учителите и учениците да преминат към дистанционното обучение

Education / Remote Learning

От Джаред Спатаро, корпоративен вицепрезидент за Microsoft 365 

През последните две седмици публикувахме поредица от статии в блога ни с цел да помогнем на потребителите ни по време на разпространението на COVID-19. В една от тях споделих писмо от Лили Женг, наша приятелка и колега в Шанхай. Писмото на Лили включваше уроци, които е събрала от клиенти в Китай, преминали към 100% дистанционно обучение през февруари. Изправени пред отлагане на учебния срок, тези училища се впускат в действие като бързо прехвърлят целия си учебен план онлайн. И докато страните по света са засегнати от разпространението, много други образователни организации ще имат нужда да правят същото. 

Ние искаме да помогнем. Моята колега Барбара Холзапфъл и нейният екип са фокусирани върху създаването на технология за училища и университети, и те разчитат на редица дистанционно-обучаващи преподаватели сред техните клиенти. Барбара е помолила някои от тези експерти да споделят своя опит за обучението от разстояние, натрупан през годините. От поддържането на двустранния контакт учител-ученик, до реализирането на уроците във виртуалната класна стая, това е изпълнено с полезни съвети за всяка образователна организация, която скоро може да премести дейността си онлайн.  

Да направим дистанционното обучение ефективно и интересно с Microsoft for Education 

В седмиците откакто разпространението на COVID-19 първоначално засегна Китай, нашите клиенти в региона направиха невероятни неща, за да продължат учениците да учат, докато те преминават към дистанционно учене. От иновации за е-обучение до повдигане на духа на обучаваните чрез фото и готварски предизвикателства, учители и ученици показаха изключителна устойчивост по време на този труден период.  

Сега, докато държавите по света предприемат стъпки да забавят вируса, в глобален мащаб много училища и университети се ориентират към учебни часове онлайн. Преподаването и ученето у дома е голяма промяна за много ученици и обучаващи. Без действителна класна стая, как можеш да проверяваш, че учениците са ангажирани и напредват? Как остават свързани преподавателите и учебният съвет? 

Искаме да улесним прехода, затова помолихме опитни онлайн преподаватели – включително организацията Католическо образование Западна Австралия (CEWA) и гимназия „О‘Дий тук в Сиатъл – да споделят полезен опит, който са събрали през годините в областта на дистанционното образование.    

Но искаме да направим и повече. Microsoft Teams е налична безплатно за образователни институции чрез предложението Office 365 A1. То предоставя напълно безплатен персонализиран център за екипна работа в учебен час с Teams, включващ видео срещи, онлайн версии на приложенията на Office 365, както и инструменти за регулаторна съвместимост и защита на информацията.  

Преминаване към виртуална класна стая 

Докато училищата преминават към среда на дистанционно обучениеTeams може да предостави онлайн класна стая, която обединява виртуални връзки лице в лице, домашни работи, файлове и разговори в една обща платформа, достъпна на мобилни устройства, таблети, персонални компютри (PC) или през браузъри.  

За да опростим максимално този процес, създадохме наръчник с най-добри практики за училищни лидери и ИТ, за да стартират работа, така че техните ученици и служители да започнат да комуникират от разстояние.  

Веднага щом Teams е настроена, преподаватели и служители имат възможността да създават своя собствена класна стаяда добавят избрани ученици, да споделят уроци, да създават домашни работи, да сътрудничат виртуално в реално време и да поставят оценки и предоставят лична обратна връзка, всичко на едно място.  

Няколко бързи съвета от експерти в образованието, които да ви помогнат: 

 • Провеждайте интерактивни дискусии с класа ви като споделяте екрана си, за да предавате урока си и да окуражавате учениците да задават въпроси, използвайки възможността за чат.  
 • Можете да покажете филм като го споделите по време на среща. 
 • По време на урок може да модерирате дискусията на класа, като заглушавате звука на определени участници, като правите участниците презентиращи, или, ако е необходимо – като отстранявате присъстващи от срещи. Освен това може да запишете урока, така че учениците да могат да го прегледат, когато поискат.  
 • Запишете учебен час, в случай че някои ученици не могат да се присъединят по време на излъчването на живо.  
 • За поставянето на оценки, може лесно да създавате и оценявате тестове в Teams, използвайки Microsoft Forms 
 • Уведомете учениците си какви са работните ви часове и кога могат да се свържат с вас за въпроси.  
 • Окуражете ги да използват Immersive Reader в Teamsза да четат съобщения и да разбират за известия за домашни работи, като им дадете възможност да следят темите и да попълват заданията.  
 • Създайте канал за забавление (Fun Channel). Организирайте виртуално научно изложение или група за четене на поезия. Това ще има успех с ученици на всички възрасти.  

Осигуряване на подкрепа и обучения за преподаватели и персонал 

Искаме да подпомогнем преподавателите с практически ръководства, професионално развитие и насоки, които да стимулират тях и техните ученици да бъдат мотивирани и ангажирани с обучението. Създадохме серия уебинари, до които преподавателите могат да получат достъп при поискване, за да започнат работа в Teams, както и материали в нашия Microsoft Educator Center, за да помогнем на нови и съществуващи потребители да започнат работа. Също така ви каним да се присъедините към наскоро стартираната общност Remote Learning Community, където преподаватели от цял свят, започнали обучителни програми от разстояние, споделят най-добри практики, а нашият екип за образователни инициативи отговаря на въпроси в реалнo време. 

Научете повече за това как да се приспособим към работата от вкъщи. 

Да помогнем за задържане интереса на учащите 

Поддържането на ученическия и студентския интерес и фокус върху обучението извън класната стая може да бъде голямо предизвикателство, особено за преподавателите, които за пръв път прилагат отдалечена форма на обучение. Както те, така и родителите имат нужда от помощ от училищата, за да постигнат положителни резултати. За да подкрепим родителите и настойниците, които помагат на децата си, създадохме Наръчник за отдалечено обучение за ученици и родители. За преподавателите, инструменти като Flipgrid, Skype in the Classroom и Minecraft: Education Edition могат също да помогнат за разнообразяването на деня и да осигурят на учениците нови начини за комуникация и демонстриране на знанията. 

В допълнение към това, ето няколко съвета, които научихме от преподаватели, помогнали за създаването на здравословна и ефективна среда за обучение, позволяваща на учащите да развиват знания и умения в тази нова виртуална среда: 

 • Останете здрави и заредениученето от вкъщи може да е напълно нов опит за учениците. Поощрявайте ги да си почиват между уроците, за да се раздвижат, да пият вода или просто да разпуснат.  
 • Останете фокусиранинамерете тихо място, където можете да се фокусирате върху уроците с минимално разсейване. 
 • Останете свързани: училището е важно от социална гледна точка. Може да е трудно за учениците да не виждат своите приятели лице в лице всеки ден. Помогнете им да се приспособят към тази нова реалност, като ги насърчите да организират онлайн обедна сесия със своите съученици, за да поддържат контакт. Ако са болни, или не могат да се присъединят към уроците заради друг ангажимент, напомнете им да променят своя статус или да настроят съобщение, така че съучениците им да бъдат информирани.  
 • Мотивирайте класаизползвайте Teams, за да стимулирате приятни предизвикателства през седмицата, като създадете канал за забавни активности. Можете например да проведете състезание по готвене и учениците да споделят своите творения в канала. Можете и да награждавате усилията им като в канала изпращате похвали. Това ще стимулира и други ученици да се включат. 
 • Вдъхнете живот на уроцитесъздайте интерактивни уроци като използвате Whiteboard в Teams по време на урок на живоНека учениците излязат на виртуалната дъска, за да решат математическа задача или да покажат своите умения в изкуството, точно, както биха го направили във физическа класна стая. 
 • Свържете се с учащите индивидуалноможе да е трудно да прецените как се справят те, без да имате възможност да ги видите лице в лице, затова индивидуалният контакт е много важен. Можете да помагате на учениците в чат 1:1, като създадете сигурно пространство, в което да задават въпроси и да получават допълнителна помощ, ако е необходима. 

Надявам се, че тези съвети от нашата преподавателска общност ще ви помогнат да създадете интересна среда за обучение, в която както учащи, така и обучители ще останат свързани. 

Разбираме, че работата в този нов начин за учене води до предизвикателства, които са нови за всички засегнати. Нашият екип е на разположение да отговаря на въпросите, свързани с отдалеченото обучение в новата общност Remote Learning CommunityНадяваме се, че ще можем да ви помогнем, така че този преход да бъде максимално лесен и удобен. 

Можете да видите тази публикация и в нашия блог

Source: Helping teachers and students make the switch to remote learning

Tags:

Related Posts