Finnairin työntekijät viestivät nyt pilvessä

 |   Microsoft News Center

Office 365 on tuonut lentoyhtiö Finnairin käyttöön uusia pilvipalveluita, jotka tehostavat, nopeuttavat ja monipuolistavat työntekijöiden sähköistä viestintää. Finnair valitsi Office 365:n, sillä sen avulla yhtiön on mahdollista saavuttaa 15 %:n kustannussäästö verrattuna aiempiin, pelkän sähköpostin käytöstä syntyneisiin kuluihin. Samalla asiakaskokemus paranee, sillä työntekijät saavat paremmat edellytykset asiakkaiden palvelemiseen, sisäiseen viestintään sekä viestintään muiden lentoyhtiöiden kanssa.

Lentoyhtiöt toimivat erittäin kilpaillulla alalla, jossa kustannussäästöjä etsitään kuumeisesti. Usein ajatellaan, että kustannuksissa säästäminen huonontaisi asiakaspalvelua tai työoloja. Aina tämä ei pidä paikkaansa.

”Office 365 auttaa työntekijöitä tekemään paremmin informoituja päätöksiä, ratkaisemaan ongelmia nopeammin ja jakamaan ideoitaan kollegoille. Tämä tehostaa asiakaspalvelun prosesseja ja työntekijöiden välistä viestintää”, Finnairin IT-arkkitehti Kari Hänninen kertoo.

Finnair on siirtänyt Office 365:n avulla kaiken sähköpostiliikenteensä pilveen ja työntekijät ovat saaneet käyttöönsä mm. Lync-työkalun pikaviestintään ja videoneuvotteluihin, OneDriven tiedostojen jakamiseen, Yammer-yhteisöpalvelun sekä SharePoint-ympäristössä toimivat ryhmätyötilat. Lentäjät, lentoaseman työntekijät, mekaanikot ja toimistotyöntekijät pääsevät nyt käsiksi viesteihin ja tärkeisiin tietoihin myös kannettavilla laitteilla paikasta riippumatta.

Samalla kun työntekijöiden viestintätyökalujen tarjonta mullistuu, Finnair aikoo saavuttaa seuraavan kuuden vuoden aikana 15 % kustannussäästön verrattuna aiempiin, pelkän sähköpostin käytöstä syntyneisiin kuluihin.

Pikaviesti tuo nopeutta ja helppoutta ongelmatilanteissa

Esimerkiksi huonon sään tai teknisten vikojen aiheuttamissa myöhästymisissä ja muissa ongelmatilanteissa lentomatkustajien reittimuutoksia on jouduttu hoitamaan aiemmin puhelimen välityksellä. Pikaviestintä nopeuttaa asiakaspalvelua erityisesti näissä kriittisissä tilanteissa.

”Palveluprosessi on perinteisesti alkanut asiakaspalvelupisteellä, johon matkustaja on lennolta tullessaan mennyt jonottamaan. Henkilökunta on hoitanut asiaa puhelimitse asiakkaan odottaessa vieressä. Nyt Finnairin henkilökunta voi ennakoida tilanteita ja käynnistää tarvittavat uudelleenjärjestelyt heti matkustajien noustessa ulos koneesta”, Kari Hänninen kertoo.

Office 365 helpottaa Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden välistä viestinvaihtoa, kun oneworld-lentoyhtiöallianssin lennoilla jatkavia matkustajia järjestetään kriittisissä tilanteissa uusille reiteille. Aiemmin uusia lentoja on järjestelty puhelimitse, mutta pian viestinvaihto lentoyhtiöiden välillä onnistuu helpommin käyttämällä Office 365 -työkaluja.

Henkilökunta kohtaa pilvessä

Lentoyhtiöiden työntekijät ovat usein fyysisesti kaukana toisistaan: toimistoissa, lentokentillä ja lentokoneissa eri puolilla maailmaa. Viestintä pilven välityksellä auttaa työntekijöitä informoimaan toisiaan ja pitämään toisensa ajan tasalla etäisyyksistä huolimatta. Uudenlainen läheisyys tuo jo ensikokemusten perusteella myös yhteenkuuluvuutta ja uusia mahdollisuuksia ideoiden ja oppien jakamiseen kollegoiden kesken.

Koneiden ohjaamoissa Finnair on ottanut käyttöön uudet, kevyet ja lujarakenteiset Windows 8.1 -käyttöjärjestelmällä toimivat Panasonic Toughpad FZ-G1 -tabletit entisten kannettavien tietokoneiden tilalle. Panasonic on hankkinut laitteille ilmailukäytössä vaadittavat hyväksynnät. Yhdessä laitetoimittaja Kaukomarkkinat Oy:n kanssa Panasonic on räätälöinyt laitteet Finnairin tarpeisiin sopiviksi.

Erityistä huomiota on kiinnitetty tabletin toiminnallisuuteen ja käytettävyyteen ohjaamossa. Tärkeää on myös laitteen kompakti koko, kestävyys ja näytön näkyvyys auringonpaisteessa. Finnairin käyttämissä Toughpadeissa näytön kirkkauden säätövaraa on lisätty, ja esimerkiksi yölennolla näyttö voidaan himmentää nappia painamalla. Laitteiden latausvirtaa on rajoitettu lentokoneeseen sopivaksi, jolloin lentäjät voivat ladata kahta laitetta yhtä aikaa.

Lentäjät voivat käyttää tableteilla Office 365 -pakettia ja Electronic Flight Bag-dokumentaatiota mm. koneen reittilaskelmista ja lentohistoriasta. Lentokonekohtaisia tabletteja on myös matkustamohenkilökunnan käytössä. Tulevina vuosina henkilökunta voi tablettien avulla esimerkiksi kysyä lentoasemalla työskenteleviltä kollegoilta vastauksia matkustajien kysymyksiin myös lentojen aikana.

Finnair sai Office 365 -uudistuksen toteutuksessa konsultaatioapua Microsoftilta, joka johti prosessin suunnittelua ja koordinointia.

”Ison projektin läpiviemiseen kuului useita satoja tehtäviä, joita emme itse olisi pystyneet tai ehtineet viemään läpi. Olemme tyytyväisiä Microsoftin tarjoamaan palveluun”, Kari Hänninen kertoo.

Tieto tulevista säästöistä ratkaisi valinnan

Vaikka uudet työkalut tarjoavat monia parannuksia Finnairin työntekijöiden arkeen, alkuperäinen kimmoke Office 365:n valintaan entisen sähköpostijärjestelmän korvaajana oli rahallinen säästö.

”Valitsimme Office 365:n, sillä sen todettiin tuovan Finnairille selvää säästöä. Office 365:n tuomat säästöt ovat esimerkki siitä, miten asiakkaiden palvelun ja työn tekemisen edellytykset voivat parantua, vaikka kustannukset laskisivat. Täytyy vain löytää tapa, jolla asiat voidaan tehdä fiksummin”, Kari Hänninen toteaa.

Lisätietoja:

Camilla Lindfors, Viestintäjohtaja, Microsoft, [email protected], p. +358 408 386 686

Finnairin Viestintä, [email protected], p. 09 818 4020

Microsoft


Vuonna 1975 perustettu Microsoft on maailman johtava ohjelmistotuotteiden, -ratkaisujen ja -palveluiden toimittaja, joka auttaa yrityksiä, organisaatioita ja ihmisiä hyödyntämään tietotekniikan mahdollisuuksia uusilla innovatiivisilla tavoilla. Suomessa Microsoftin palveluksessa työskentelee 280 henkilöä, joiden visiona on yhdessä yli 3000 yhteistyökumppanin kanssa auttaa asiakasta menestymään Microsoftin ratkaisujen avulla. Maailmanlaajuisesti Microsoftilla on noin 99 000 työntekijää yhteensä yli 110 maassa. Heinäkuussa 2013 päättyneenä tilivuonna Microsoftin liikevaihto oli 77,85 miljardia US dollaria.

Timo Seppälä 1
Timo Seppälä 1

September 22, 2014

Downloads:
Web

Timo Seppälä 2
Timo Seppälä 2

September 22, 2014

Downloads:
Web

Timo Seppälä 3
Timo Seppälä 3

September 22, 2014

Downloads:
Web

Timo Seppälä 4
Timo Seppälä 4

September 22, 2014

Downloads:
Web

Panasonic Toughpad FZ-G1
Panasonic Toughpad FZ-G1

September 22, 2014

Downloads:
Web

Tags: , , , , ,