Vantaa haluaa digitaalisten palveluiden pääkaupungiksi

 |   Jaakko Koivisto

Vantaan kaupunki siirtyy ensimmäisenä kaupunkina Suomessa täysin pilvipohjaiseen käyttöoikeussopimukseen Microsoftin kanssa. Sopimus mahdollistaa 8 300:lle kaupungin työntekijälle muun muassa työskentelyn paikasta ja laitteesta riippumatta ja pääsyn yhdellä kirjautumisella sekä kaupungin tarjoamiin sovelluksiin että paikallisiin web-sovelluksiin. Vantaa aikoo jatkaa pilvipalveluiden edelläkävijänä julkisella sektorilla ja hyödyntää pilvipalveluja erityisesti asiakaslähtöisyyden ja työn tuottavuuden kasvattajana.

160216_MS_Picture1

Vantaan kaupunki on allekirjoittanut Microsoftin kanssa kolmivuotisen Enterprise Agreement -käyttöoikeussopimuksen Enterprise Cloud Suite -pilvilisensointimallilla. Vantaa on Suomen ensimmäinen julkishallinnon organisaatio, joka tarjoaa täysin pilvipohjaisen työympäristön kaupungin kaikille työntekijöille. Sopimuksen arvo on noin 1,9 miljoonaa euroa vuodessa.

Vantaan kaupunki hyödyntää toiminnan kehittämisessä IT:tä kahdesta näkökulmasta: sisäistä tehokkuutta kasvatetaan täysin pilvipalveluihin nojautuvalla IT-ympäristöllä, ja kuntalaisten palvelukehitys pohjautuu palveluiden digitalisointiin niin sanotuilla ketterän kehittämisen menetelmillä. Näin kunnan palvelut saadaan järjestettyä tehokkaammin ja laadukkaammin. Samalla syntyy moderni julkisten palveluiden ja prosessien kokonaisuus, jolla kuntalainen voi hoitaa kaiken asioinnin kunnan kanssa.

”Aikoinaan liikkeelle on lähdetty tietohallintolähtöisesti suunnitelluista IT-ratkaisuista, joita eivät ole ohjanneet asiakkaan tarpeet. Kaupunki oli jumiutunut vanhakantaisiin ratkaisuihin, jotka näkyivät käyttäjille esimerkiksi liian pieninä sähköpostilaatikoina”, Vantaan kaupungin tietohallintojohtaja Antti Ylä-Jarkko kuvailee. ”Nyt työn tuottavuutta on kasvatettu päivittämällä IT-ympäristöä ja palveluasennetta koko ajan enemmän asiakaslähtöiseksi. Tässä Microsoftin tarjoamat ratkaisut ovat olleet keskiössä. Vuoden 2016 aikana on tavoitteena ottaa kaikki hyöty irti pilvipalveluista ja IT-ympäristöstä asiakaslähtöisyyden ja työn tuottavuuden kasvattajana.”

Keväällä 2015 Vantaan kaupunki perusti sähköisten asiointipalveluiden kehittämishankkeen. Vantaan tavoite on olla Suomen nykyaikaisin kaupunki. ”Haluamme digitaalisten palveluiden pääkaupunkina näyttää esimerkkiä myös yrityssektorille sekä muille kunnille, joissa painitaan osittain samojen haasteiden kanssa”, Ylä-Jarkko jatkaa. Ensimmäiset palvelut julkaistaan keväällä 2016 ja ne ovat samalla koko kuntasektorin käytettävissä.

Vantaa muuttaa samaan aikaan tapaa tehdä työtä sekä tapaa kehittää palveluita.

”Voimme toteuttaa visiomme avoimella yhteistyöllä sekä rohkealla ja ennakkoluulottomalla asenteella”, Antti Ylä-Jarkko kertoo. Vuoden 2015 alussa Vantaa otti käyttöön Microsoftin Office 365 -pilvipalvelut, ja nyt kaupunki on päättänyt ottaa käyttöön Microsoftin Enterprise Mobility Suite (EMS) -lisenssipaketin. EMS on kattava yritystason pilvipalvelupaketti, jolla voidaan hallita ja turvata henkilöstön käyttöoikeuksia, tietoja ja palveluita eri päätelaitteilla riippumatta siitä mistä niitä käytetään. Tämän ansiosta työntekijä pääsee yhdellä kirjautumisella käsiksi tuhansiin suosittuihin työkaluihin. Uudet palvelut koskevat käytännössä noin 8 300:aa Vantaan kaupungin työntekijää.

Ensi vaiheessa Vantaa luo mobiilin työympäristön, joka mahdollistaa työnteon paikasta, ajasta, laitteesta ja käyttöjärjestelmästä riippumatta Azure RemoteApp -palveluiden avulla. ”Jatkossa työsovelluksia voi käyttää missä vaan; tien päällä, toimistolla, kotona tai vaikkapa kotikäynnillä. Esimerkiksi Vantaan kodinhoitopalveluiden asiakkaat säästyvät turhilta matkoilta terveyskeskukseen, kun hoitohenkilöstö voi tarjota laajempaa asiantuntemusta ja erilaisia palveluja jo asiakkaan kotona”, Ylä-Jarkko kuvailee.

Samaan aikaan kaupunki kehittää parempia, joustavampia ja kustannustehokkaampia sähköisiä palveluita asukkailleen.  IT-ympäristön tehostamisen lisäksi tavoitteena ovat kustannussäästöt. Office 365- ja EMS-palveluillaan Microsoft tarjoaa parhaan mahdollisen alustan, jonka päälle Vantaan visiota ryhdytään rakentamaan.

”Onnittelen Vantaata näkemyksellisyydestä ja rohkeudesta lähteä ensimmäisenä suurena suomalaisena kaupunkina vahvasti modernisoimaan työskentely- ja kehittämistapojaan ja hyödyntämään pilven mahdollisuuksia täysimääräisesti. Vantaa on erinomainen suunnannäyttäjä; kaupunki aikoo parantaa ja tehostaa palveluitaan ja samanaikaisesti säästää kustannuksia”, Microsoftin julkishallintoyksikön johtaja Hanna Nikkilä kertoo.

Käyttöönotossa Vantaan kumppanina toimii IT-palveluyritys CGI. Vantaan pilveen siirtymisessä apuna on jo aiemmin ollut myös Elisa Appelsiini.

 

Lisätietoja:

Vantaan kaupunki: Antti Ylä-Jarkko, tietohallintojohtaja, p. 043 825 2900, [email protected]

Microsoft Oy: Hanna Nikkilä, johtaja, julkishallinto, [email protected]

 

Microsoft Microsoft tarjoaa mobiili- ja pilvivetoisen maailman parhaat teknologia-alustat ja tuottavuuden avaimet. Yhtiön missio on auttaa jokaista maailman ihmistä ja organisaatiota saavuttamaan enemmän. Lisätietoa osoitteessa: www.microsoft.fi ja www.microsoft.fi/uutisia. Twitterissä @MicrosoftOy

Tags: , , , ,