Microsoft esitteli tulevia Windows 10 -uudistuksia ja uudenlaisia älykkäitä pilvipalveluita Build 2016 -tapahtumassa

 |   Jaakko Koivisto

Microsoft esittelee vuotuisessa Build 2016 -tapahtumassaan tulevan kesän Windows 10 -päivityksen ominaisuuksia sekä uusia älykkäitä pilvipohjaisia palveluita

160330_MS_20_GOV_2_GOVWORKERS-535-1520-930-Helix-Surface-Venue11_3258

Microsoft on julkistanut seuraavan askeleensa tietojenkäsittelyssä esittelemällä tulevan Windows 10 –kesän päivityksen. Nyt maailmanlaajuisesti 270 miljoonan laitteen Windows 10:een kesällä tuleva päivitys tuo uusia ominaisuuksia mm. pelaamiseen, Windows Hello:hin sekä Windowsin kynäkäyttöön.

”Olemme toimialana uuden ajan alussa, kun kielen ja koneälyn voimat yhdistyvät. Microsoftilla tämä yhdistyminen toteutetaan tuomalla yhteen Microsoft Azuren, Office 365:n ja Windows -alustat sovelluskehittäjien käyttöön”, sanoo Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella.

”Tuleva kesän Windows 10 -päivitys on hyvin merkittävä. Sen myötä käyttäjä voi olla yhteydessä Windows 10 -laitteidensa kanssa siten kuin hänelle parhaiten sopii, oli se sitten kynällä kirjoittaen tai keskustellen. Haluamme tehdä Windowsista kaikkein tuottavimman kehitysympäristön sovelluskehittäjille ja tuoda työkalut kaikkien sovellusten tuomiseksi Windows 10 -ympäristöön”, sanoo Microsoftin Windows and Devices -yksikön johtaja Terry Myerson.

Windows 10:n nyt esitellyt uutuudet ovat osa kesän tulevaa päivitystä. Windows Ink mahdollistaa kynällä kirjoittamisen päätelaitteeseen samalla tavalla kuin kirjoittaisi paperille. Käyttäjä voi luoda muistilappuja, kirjoittaa valkotaululle ja jakaa käsin kirjoittamiaan merkintöjä digitaalisesti. Cortanan uutuudet tuovat käyttäjälle proaktiivista ohjeistusta ja mahdollistavat viestimisen Cortanan kanssa ilman kirjautumista myös päätelaitteen ollessa lukittuna. Windows Hello -uutuudet laajentavat Windows 10:n tietoturvaominaisuudet useisiin laitteisiin sekä Microsoft Edge -selaimeen, jolloin tietoturvallinen kirjautuminen päätelaitteisiin ja verkkopalveluihin onnistuu ilman salasanojen näppäilyä.

Lisäksi Skype Bot Platform -alustan avulla sovelluskehittäjät voivat hyödyntää Skypen monipuolisia viestintämuotoja, mukaan lukien teksti, puhe, video ja 3D-interaktiiviset hahmot.

Yli 75 miljardin loppukäyttäjän käyttötunnin tiimoilta sovelluskehittäjät ovat ottaneet Windows 10:n omakseen. Sovelluksia on jo tehty useille eri palveluille, mm. Twitteristä Disneyyn ja Uberiin. Windows-kaupassa on vierailtu jo yli viisi miljardia kertaa tutustumassa Windows 10 -sovelluksiin.

”Windows 10 on lähtenyt myös Suomessa hyvin liikkeelle. Niin kuluttajat, yritykset kuin julkishallinnon organisaatiot ovat vahvasti siirtymässä Windows 10:een. Se on uusi tapa ottaa IT haltuun. Pilvipalvelupohjaisena se on jatkuvasti päivittyvä kokonaisuus, jonka avulla organisaatio pysyy paremmin teknologisen kehityksen kyydissä”, sanoo Microsoft Oy:n Windows-liiketoimintajohtaja Tom Toivonen.

Microsoft julkisti myös uusia Windowsin sovelluskehityksen työkaluja.

  • Web-sovelluskehittäjät, mm. American Express, BBC Sport, Yahoo Mail ja zulily ovat huomanneet Windows 10:lle tehtyjen verkkosovellusten hyödyt. Nyt Windows 10:een tulee natiivi-Bash-tuki ja pääsy avoimen lähdekoodin komentorivityökaluille.
  • Uusi sovellusten työpöytäkonvertteri Centennialille, mahdollistaa sovelluskehittäjille yli 16 miljoonan Win32- tai .NET-sovelluksen tuomisen Universal Windows Platform -alustalle.

Xamarin tarjoaa .NET-sovelluskehittäjille helpon tavan jakaa sovelluskoodia Windows-, iOS- ja Android-sovelluksissa siten, että ne toimivat yhä natiivisti jokaisella alustalla.

Edellä mainittujen uutuuksien lisäksi Microsoft on aloittanut Microsoft HoloLens Development Edition -version toimitukset. Sen avulla sovelluskehittäjät voivat alkaa rakentaa tulevaisuuden tietojenkäsittelyä laajennetun todellisuuden laseilla.

Windows 10 -päivitysjulkistuksen lisäksi Microsoft esitteli älykkäitä pilvipohjaisia palveluita ja uusia työkaluja Cortana Intelligence Suite (ent. Cortana Anaytics Suite) -kokonaisuuteensa. Microsoft Cognitive Services on joukko älykkäitä ohjelmointirajapintoja (API) järjestelmien ja käyttäjien entistä tehokkaampaan viestimiseen. Microsoft Bot Framework tuo työkalun rakentaa älykkäitä botteja chat-käytön edistämiseksi.

Microsoft Build on jokavuotinen, sovelluskehittäjille suunnattu tapahtuma.

Lisätietoja:

Microsoft Oy: Microsoft Windows-liiketoimintajohtaja Tom Toivonen, tom.toivonen (at) microsoft.com

 

Tags: , ,