Microsoft panostaa Linux-yhteensopivuuteen ja avoimen lähdekoodin ratkaisuihin

 |   Jaakko Koivisto

Microsoftin avoimen lähdekoodin hankkeiden vetäjä ja Linuxin puolestapuhuja Wim Coekaerts kertoi LinuxCon-tapahtumassa, että Microsoftin suljetut päivät ovat ohi. Linux ja sen Suomesta alkanut huima tarina täytti tällä viikolla  25 vuotta ja onnentoivotusten myötä on hienoa todeta, että nämä kaksi suurta ekosysteemiä toimivat nyt yhdessä paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

Monet Microsoftin asiakkaat käyttävät liiketoiminnassaan useita työkaluja ja alustoja. Tällöin he tarvitsevat työvälineitä, joista löytyy tuki niin Linuxille kuin Windowsille. He tarvitsevat myös pilvipalvelun, jolla he voivat käyttää mitä tahansa sovellusta. Tähän Microsoft on jo panostanut ja tulee panostamaan merkittävästi jatkossakin. Muun muassa .NET Core- ja PowerShell-alustojen sekä SQL Server -tietokannan käyttö on jo mahdollistettu Linuxilla. Avasimme myös Visual Studio Code -editorin,  PowerShellin ja .NET Core -alustan lähdekoodin GitHubissa. Lisäksi Microsoft osallistuu useiden kehittäjäyhteisöjen projekteihin.

Microsoft tekee työtä avoimen lähdekoodin eteen

Yksi Microsoftin panostusalueista on avointen hallintaratkaisujen tarjoaminen. Nykypäivän pilvipalveluiden ja käyttöjärjestelmien monimutkaisessa maailmassa asiakkaat tarvitsevat helppokäyttöisiä, yhtenäisiä työkaluja työnsä helpottamiseksi. Tästä johtuen Microsoft ilmoitti viime viikolla tekevänsä PowerShellistä avoimen ja tuovansa sen saataville myös Linuxille. PowerShellin käyttäjät niin Windowsilla kuin Linuxilla voivat jatkossa käyttää suosittua komentorivi- ja skriptauskieltä hallitsemaan lähes kaikkea lähes mistä vain.

Microsoft panostaa myös Microsoft Operations Management Suite (OMS) -ratkaisuun, joka tarjoaa näkyvyyttä ja mahdollisuuden hallita sovelluksia ja työprosesseja Azuressa ja muissa pilvissä. Yleisesti saatavilla on nyt muun muassa OMS Monitoring Agent for Linux, joka tarjoaa asiakkaille reaaliaikaista tietoa ja näkymän prosesseihin mahdollisten ongelmien korjaamiseksi. Ennakkoon saatavissa on OMS Docker Container. Myös monet Microsoftin käyttämistä työkaluista, joita on integroitu yrityksen omiin sovelluksiin, perustuvat avoimeen lähdekoodiin.

Matkan varrella opittua – ja tie eteenpäin

Microsoftin asiantuntijat ovat tehneet paljon työtä muokatessaan Microsoftin alustasta hyvän ympäristön avoimen lähdekoodin käyttäjille. Näitä ponnisteluja kiihdytetään entisestään tulevina kuukausina.

Valinnanvapaus ja joustavuus ovat Microsoftin avainperiaatteita. Myös työ avoimen lähdekoodin hankkeissa, avoimeen lähdekoodiin perustuvien teknologioiden integrointi Microsoftin alustaan sekä kaupallisten ja yhteisöllisten kumppanuuksien muodostaminen ovat yritykselle ehdottoman tärkeitä. Tässä työssä oleellista ei ole ainoastaan se, mitä Microsoft tarjoaa avoimelle lähdekoodille tai Linuxille. Ytimessä on oppi siitä, miten kehittäjäyhteisön kanssa luodaan kumppanuuksia, jotta työn tulokset ovat elinkelpoisia ja kestäviä avoimen lähdekoodin yhteisön kannalta.

Linuxista ja avoimesta lähdekoodista on tullut osa jokapäiväistä toimintaa Microsoftilla. Tämä näkyy niin yrityksen työntekijöissä, tuotteissa, näkemyksessä kuin investoinneissakin. Ja jatkoa on luvassa: vireillä on niin Microsoftin omia kuin yhteistyönä toteutettuja avoimen lähdekoodin hankkeita, jotka tulevat tarjoamaan asiakkaille unohtumattomia kokemuksia.

Lue Wim Coekaertsin blogikirjoitus LinuxConista: Live from LinuxCon – Sharing the latest news and learnings on Microsoft’s open journey

Tags: ,