Microsoft perustaa IoT-säätiön ja -laboratorion Suomeen

 |   Jaakko Koivisto

IoT Paja vauhdittaa esineiden internetin kasvua Suomessa

Helsinki, 29.11.2016 — Microsoft on tänään kertonut suunnitelmastaan perustaa IoT Paja -säätiö Suomeen. Kyseessä on 14 miljoonan Yhdysvaltain dollarin kertaluontoinen investointi, jonka tarkoitus on edistää esineiden internetin (Internet of Things, IoT) kasvua ja laajentumista. Säätiö tulee perustamaan Espooseen IoT-laboratorion, joka tarjoaa IoT-ratkaisuja luoville suomalaisille startupeille ja pienyrityksille laitteisto-osaamista ja pilvipalveluihin liittyvää jatkuvaa tukea. 14 miljoonan dollarin investoinnin lisäksi Microsoft tarjoaa laboratoriolle tarvittavan laitteiston.

IoT Paja on Microsoftin ensimmäinen Suomi100-juhlavuoden hanke. Perustamisen jälkeen IoT Pajan operatiivista toimintaa ohjaa itsenäisesti sen oma henkilöstö, Microsoftista riippumattomasti.

IoT Paja avaa ovensa vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä. Yritykset saavat heti käyttöönsä laajan valikoiman edistyksellisiä laitteistoja, joita tarvitaan IoT-prototyyppien nopeaan ja helppoon rakentamiseen. Näitä ovat muun muassa Azure IoT Starter Kit -paketit, 3D-tulostimet sekä liitettävyysratkaisut kuten Bluetooth-, NFC- ja satelliittipaikannuslaitteet.

”Yksi suurimmista startupien kohtaamista haasteista IoT-laitteiston kehittämisessä on idean muuttaminen prototyypiksi. Ensimmäisen prototyypin rakentaminen ja hyvän liiketoimintamahdollisuuden kelpoisuuden osoittaminen edellyttää rahoitusta. IoT Pajan tarkoitus on vauhdittaa tätä prosessia IoT-laitteistoinnovaatioita ajatellen”, sanoo Pekka Horo, Microsoft Oy:n toimitusjohtaja. ”Olemme innoissamme tästä mahdollisuudesta edistää suomalaisen IoT-laitteistoon liittyvän osaamisen kehitystä ja kansainvälistymistä. Perimmäinen tavoitteemme on vauhdittaa digitalisaatiota ja IoT-ekosysteemin kasvua Suomessa.”

Tukea startupeille ja kasvuyrityksille kahdessa vaiheessa

IoT Pajan kautta Microsoft tarjoaa rahoitusta, tiloja ja tukea suomalaisille startupeille ja pienyrityksille kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa valituille startupeille annetaan rahoitusta ensimmäisen prototyypin rakentamista ja testaamista varten IoT Pajassa. Toisessa vaiheessa valituille startupeille ja pienyrityksille annetaan rahoitusta ensimmäisen yritystason IoT-ratkaisun rakentamiseen. Lisäksi yrityksiä autetaan löytämään tuotteelle oikea valmistuskumppani, määrittelemään tuotteen arvolupaus sekä löytämään ja hakemaan pääomaa.

Microsoft hakee kumppaneita IoT Paja -säätiölle

Microsoft on työskennellyt aktiivisesti Suomen hallituksen, paikallisten viranomaisten ja Tekesin kanssa IoT Paja -säätiön ja -laboratorion suunnittelutyössä.

”Suomesta löytyy poikkeuksellisen paljon sensori-, data-analytiikka- ja laiteosaamista”, sanoo Tekesin Digitalisaatio-alueen teemajohtaja Pekka Sivonen. ”Syy, miksi meillä on viime vuosina syntynyt likipitäen pelkästään ohjelmistoyrityksiä on se, että fyysisen tuotteen luomiseen on ollut vaikeaa saada rahoitusta, prototyyppien tuottamiseen tarvittavaa laitteistoa ja osaavia henkilöitä. Juuri tämän ongelman ratkaisuun keskittyvä IoT Paja -säätiö ja -laboratorio ovat tärkeitä puuttuvia paloja Suomen teknologiaosaamisen palapelissä. IoT on yksi maailmanlaajuisesti nopeimmin kehittyvistä teknologia-alueista. Suomen aseman vahvistamiseksi teknologian supervaltana on tärkeää, että nimenomaan Suomesta tulee tätä globaalia markkinamahdollisuutta hyödyntäviä uusia yrityksiä.”

”Haemme nyt kumppaneita mukaan IoT Paja -säätiöön. Tavoitteenamme on saada mukaan 2–3 kumppania seuraavan puolen vuoden aikana. Käymme parhaillaan keskusteluja useiden suurten suomalaisten ja kansainvälisten yritysten kanssa IoT Paja -säätiöön liittyvästä yhteistyöstä”, kertoo Pekka Horo.

Microsoft kertoo lisätietoja IoT Paja -säätiöstä ja -laboratoriosta, kun rekisteröintiprosessi on saatu päätökseen.

Lisätietoja:

Max Mickelsson, Tietoyhteiskuntasuhteiden johtaja, +358 50 4999 776, [email protected]

 

Microsoft
Microsoft tarjoaa mobiili- ja pilvivetoisen maailman parhaat teknologia-alustat ja tuottavuuden avaimet. Yhtiön missio on auttaa jokaista maailman ihmistä ja organisaatiota saavuttamaan enemmän. Lisätietoa osoitteessa: www.microsoft.fi ja www.microsoft.fi/uutisia. Twitterissä @MicrosoftOy

Tags: ,