Microsoft kehittää suomalaista oppimista, yrittäjyyttä ja työn sujuvuutta yhdessä kumppaneidensa kanssa osana Suomi 100 -juhlavuotta

 |   Jaakko Koivisto

Microsoft on toiminut Suomessa 24 vuotta. Tuona aikana se on tuotteidensa, palveluidensa ja kumppaniverkostonsa kautta koskettanut useimpien suomalaisten yritysten, organisaatioiden ja kansalaisten elämää. Microsoftin missio on auttaa jokaista maailman ihmistä ja organisaatiota saavuttamaan enemmän. Tämän päivän digitaalisessa, mobiilissa yhteiskunnassa tämä tehtävä on ajankohtaisempi kuin koskaan aikaisemmin.

Suomi juhlii ensi vuonna 100-vuotista itsenäisyyttään. Sen kunniaksi Microsoft käynnistää useita hankkeita yhdessä kumppaneidensa kanssa kolmen pääteeman ympärillä:

  1. Innovaatioita oppimiseen ja uuden oivaltamiseen. Tulevat sukupolvet ovat yhteiskunnan kehityksen perusta. Koulutus ja yhtäläiset menestyksen mahdollisuudet kaikille ovat hedelmällinen maaperä uusille innovaatioille, ja rakentavat osaltaan Suomesta ja maailmasta tasa-arvoisempaa paikkaa elää.
  2. Ponnahduslauta startup-yhteisöille. Startupit ovat piristysruiske Suomen taloudelle. Ne haastavat vakiintuneiden yritysten toimintamallit uusilla ideoilla ja ketteryydellään, sekä luovat uutta liiketoimintaa, työpaikkoja ja kasvumahdollisuuksia.
  3. Rakentamassa huomisen työelämää. Suomalaiset ovat olleet eturintamassa ottamassa käyttöön uusia teknologisia innovaatioita ja työn tuottavuutta parantavia toimintatapoja. Nyt on aika arvioida työelämän tämänhetkisiä haasteita ja ottaa seuraava askel tulevaisuuden työpaikan kehittämisessä.

”Microsoftin Suomi 100 -hankkeet ammentavat niistä opeista ja onnistumisista, joita olemme saavuttaneet yhdessä Suomen microsoftlaisten ja lähes 2 000 paikallisen kumppaniyrityksemme kanssa”, sanoo Pekka Horo, Microsoft Oy:n toimitusjohtaja. ”Microsoft on paljon enemmän kuin teknologiayritys. Uskomme yhdessä oppimisen, uuden oivaltamisen ja innovaation voimaan. Juhlistamme 100-vuotiasta itsenäistä Suomea investoimalla oppimisen, yrittäjyyden ja työelämän kehittämiseen, ja haluamme näin osallistua Suomen tulevaisuuden rakentamiseen.”

Innovaatioita oppimiseen ja uuden oivaltamiseen – Oppimisen Pohjantähti ja ARS17

Oppiminen vaatii luovuutta ja uuden oivaltamista, ja tiedonjanoa ruokkii parhaiten oppilaiden osallistaminen, kuten mahdollisuus luoda sisältöä eikä vain kuluttaa sitä. Microsoftilla on ollut merkittävä rooli uusien oppimistapojen omaksumisessa Suomessa jo usean vuoden ajan Oppimisen Pohjantähti -ohjelman kautta. Vuosien varrella oppimisen muutos on muun muassa Oppimisen Pohjantähden tuella laajentunut seitsemästä 28 kaupunkiin, ja satoja kouluja on päässyt perehtymään syväoppimiseen ja digitaalisten työkalujen rooliin opetuksessa sekä osallistumaan oppimisen tulevaisuuden kehittämiseen.

Oppimisen Pohjantähti huipentuu vuonna 2017 Sataan tositarinaan oppimisen muutoksesta. Tarinat tarkastelevat vaikutuksia, joita ohjelmalla on ollut niin opetuksen strategioiden kehitykseen kuntatasolla kuin opettajien ja oppilaiden työhön Suomessa. Lisäksi Oppimisen Pohjantähti kehittää ensi vuoden aikana yhdessä suomalaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa käytännön työkaluja digitalisaation tueksi sekä koulujärjestelmän että yksittäisten koulujen tasolla.

Taiteen ja teknologian välinen sidos on usein niin tiivis, että raja fyysisen ja digitaalisen välillä hämärtyy. Osana Suomi 100 -juhlavuoden luovuuden teemaa Microsoft on vuonna 2017 Kiasman nykytaiteen museon ARS17 Hello World! -näyttelyn pääyhteistyökumppani. Microsoft tarjoaa museokävijöille ainutlaatuisia kokemuksia ja mahdollisuuksia luoda yhdessä digitaalista taidetta. Näyttelyn osana järjestetään muun muassa koululaisille suunnattuja virtuaalitodellisuutta hyödyntäviä Minecraft-työpajoja, design-hackathoneja sekä yhdistetyn todellisuuden HoloLens-demoja, jotka haastavat kävijöiden luovuuden rajoja.

Ponnahduslauta startup-yhteisöille – Microsoft Flux, BizSpark ja IoT Paja

Suomalaisten korkea koulutustaso ja rakkaus teknologiaan tekevät Suomesta täydellisen testilaboratorion uusille innovaatioille, jotka voivat muuttaa maailmaa. Microsoft avasi huhtikuussa 2016 Microsoft Flux -yhteisötilan startupeille ja yrittäjille uuden luomiseen ja verkostoitumiseen. Tilassa on keskimäärin 750 kävijää ja 5–7 tapahtumaa viikossa.

Vuonna 2017 Fluxissa järjestetään työpajoja, joissa vakiintuneet yritykset ja startupit pääsevät oppimaan toisiltaan ja tekemään yhteistyötä voidakseen vastata paremmin nopeasti muuttuvan maailman vaatimuksiin. Microsoft aikoo järjestää tilassa myös yhdistetyn todellisuuden HoloLens-demoja yhdessä paikallisten kumppanien kanssa.

Microsoft tarjoaa paikallisen ja globaalin asiantuntemuksensa startupien käyttöön BizSpark-ohjelman kautta. Ohjelma tarjoaa yrityksille valmennusta, verkostoja ja jopa 120 000 dollarin arvosta ilmaisia ohjelmisto- ja palvelulisenssejä. Vuonna 2017 Microsoftin tavoitteena Suomessa on saada uusi startup liittymään BizSparkiin joka ikinen päivä. Näin saadaan eteenpäin vähintään 365 ideaa Suomen talouden elvyttämiseen pienessä tai suuressa mittakaavassa.

Microsoftin pyrkimyksenä on vauhdittaa startup-yhteisön ja -toiminnan kehittymistä Suomessa. Tavoitteen toteutumista tukee osaltaan Microsoftin marraskuun lopussa julkistama suunnitelma perustaa IoT Paja -säätiö Suomeen. Kyseessä on 14 miljoonan Yhdysvaltain dollarin kertaluontoinen investointi Espooseen perustettavaan IoT-laboratorioon, joka tarjoaa IoT-ratkaisuja luoville suomalaisille startupeille ja pienyrityksille laitteisto-osaamista ja pilvipalveluihin liittyvää jatkuvaa tukea. IoT Pajan toiminta käynnistyy vuoden 2017 aikana. Microsoft kertoo hankkeesta lisää sen edetessä.

Uudistamassa työelämää – Fiksummin yhdessä

Microsoft on ollut mukana luomassa innovaatioita suomalaiseen työelämään jo vuosien ajan. Yritys oli muun muassa mukana Kansallisen etätyöpäivän lanseerauksessa vuonna 2011. Lisäksi yli 60 000 suomalaista on käynyt tutustumassa Microsoftin työkulttuuriin käytännössä yhtiön toimistolla. Tällä hetkellä digitalisaatio kiihdyttää työelämän muutosta entisestään. Samalla se muuttaa myös ihmisten tapoja toimia.

Microsoft haluaa olla mukana rakentamassa uudenlaista suomalaista työelämää, joka rakentuu verkostoille ja vuorovaikutukselle. Nämä teemat ovat lähtökohtana Microsoftin Fiksummin yhdessä -hankkeessa, jonka puitteissa pyritään tunnistamaan työelämän haasteita, löytämään niihin uudenlaisia ratkaisuja ja testaamaan näitä ratkaisuja käytännössä. Microsoftin tavoitteena tammikuussa käynnistyvässä hankkeessa on haastaa asiakkaiden ja kumppaneiden lisäksi kaikki suomalaiset keskustelemaan ja löytämään uusia tapoja toimia, jotka tekevät arjesta sujuvampaa – myös työajan ulkopuolella.

Microsoftilla hankkeeseen osallistuu eri toimintojen edustajista koostuva tiimi, joka keskittyy yhdessä ratkaisemaan tunnistettuja haasteita microsoftlaisten työelämässä. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa pureudutaan tiimityön haasteisiin ja sen kehittämiseen.

”Fiksummin yhdessä -hankkeen kautta kutsumme kaikki suomalaiset kehittämään ratkaisuja kiireisen arjen haasteisiin. Tavoitteena on tehdä työnteosta älykkäämpää vaikkapa olemassa olevan tiedon tehokkaammalla hyödyntämisellä ja samalla sujuvoittaa ihmisten arkea vapaa-ajalla”, sanoo Pekka Horo. ”Kerromme lisää tästä ja muista Suomi 100 -hankkeistamme Microsoft Suomen uutishuoneessa ja sosiaalisen median kanavissa vuoden 2017 aikana.”

 

Lisätietoja:
Malathy Eskola, markkinointijohtaja, Microsoft Oy
[email protected]
+358 40 837 9432

 

Tags: , , ,