Lisää läpinäkyvyyttä ja hallintamahdollisuuksia Windows 10:n tietosuojaan

 |   Jaakko Koivisto

Kerroimme viime viikolla, että maksuton Windows 10 Creators Update -päivitys tulee saataville 11.4. alkaen. Se tuo käyttäjille uusia ominaisuuksia ja työkaluja, joiden avulla jokainen voi päästää luovuutensa valloilleen. Päivitykseen sisältyy innovaatioita, kuten 3D-hahmojen ja -kuvien luominen ja jakaminen, sekä kehittyneitä pelitoimintoja ja parannuksia Microsoft Edge -selaimeen. Creators Update tuo tärkeitä parannuksia myös tietosuojaan.

Nämä parannukset liittyvät Microsoftin läpinäkyvyyttä ja tietosuojaa koskevaan sitoumukseen. Seuraavat kolme seikkaa auttavat ymmärtämään, mistä Windows 10 -käyttöjärjestelmän tietosuojassa on kyse:

  1. Parannamme tietosuojaan vaikuttavien teknisten asetusten kuvauksia. Olemme lisänneet jokaisesta tietosuojaa koskevasta teknisestä asetuksesta lyhyen kuvauksen sekä pidemmän selityksen, joka löytyy ”Lue lisää” -painiketta painamalla. Näin tieto tietosuojaan vaikuttavista valinnoista on nopeasti saatavilla helposti ymmärrettävässä muodossa.
  2. Päivitämme Microsoftin tietosuojalausekkeen sisältämään enemmän tietoa Creators Update -päivityksen tietosuojaa koskevista parannuksista. Kerromme yksityiskohtaista tietoa siitä, mitä tietoa keräämme ja miten käytämme sitä. Samoin kuin edellisissä tietosuojalausekkeiden päivityksissä, olemme koonneet tiedon helposti lähestyttävään muotoon, jotta käyttäjä voi tutkia tietosuojavalintojaan Windows 10 -käyttöjärjestelmässä haluamallaan tarkkuustasolla. Olemme koonneet merkittävimmät muutokset Microsoftin tietosuojalausekkeessa olevaan Muutoshistoria-osioon.
  3. Julkaisemme lisätietoa kerättävistä tiedoista. Keräämme perustasolla (Basic) vain sellaista diagnostiikkatietoa, jota tarvitaan Windows 10 -laitteen pitämiseen suojattuna ja ajan tasalla. Jos käyttäjä valitsee täyden tason (Full), kerättyjä diagnostiikkatietoja voidaan hyödyntää kaikkien Windows 10 -käyttäjien käyttökokemuksen parantamiseen sekä yksilöllisempien kokemusten tarjoamiseen käyttäjän erikseen sallimilta osin. Tavoitteenamme on tarjota käyttäjien päätösten tueksi entistä enemmän tietoa siitä, mitä tietoja keräämme ja miten käytämme niitä.

Olemme julkaisseet ensimmäistä kertaa täydellisen luettelon diagnostiikkatiedoista, joita kerätään perustasolla (Basic). Yksittäisiin elementteihin tai tapahtumiin liittyviä tietoja kerätään yhteen ja kutsutaan tapahtumiksi (Event), jotka puolestaan on järjestetty edelleen diagnostiikka-alueiden mukaan. Julkaisemme myös yksityiskohtaisen tiivistelmän tiedoista, joita keräämme diagnostiikan perustasolla ja täydellä tasolla.

Olemme Windows 10 -vuosipäiväpäivityksen jälkeen arvioineet tarkkaan, mitkä tiedot ovat ehdottoman tarpeellisia perustasolla (Basic) Windows 10 -laitteiden ajantasaisuuden ja tietoturvan kannalta. Creators Update -päivityksessä onkin onnistuttu pienentämään perustasolla kerättävien tapahtumien määrää sekä vähentämään kerättävien tietojen määrää noin puoleen aikaisemmasta.

Tietosuoja ja tietoturva ovat Microsoftille tärkeitä, ja olemme sitoutuneet ylläpitämään ja kehittämään niitä koskevia käytäntöjämme jatkuvasti. Arvostamme käyttäjiltä saamaamme palautetta. Tämä palaute on linjassa EU:n kansallisilta tietosuojaviranomaisilta ja tietosuojaviranomaisten Artikla 29 -työryhmältä saamamme Windows 10:n tietosuojakäytäntöjä koskevan palautteen kanssa. Palaute ohjaa meitä kehittämään tuotteidemme tietosuojaa entistä paremmaksi.

Lue lisää Windows 10:n tietosuojaparannuksista Windows-blogista.

 

Lisätietoja:
Aki Siponen, teknologiajohtaja, Microsoft Oy, [email protected]