Teknologia-ala tarvitsee tyttöjä – Microsoft ja Demi yhdistävät voimansa Girlz in Tech -tapahtumassa

 |   Jaakko Koivisto

Microsoft ja nuorten naisten media Demi järjestävät yhteistyössä Girlz in Tech -tapahtuman, jonka tavoitteena on saada tytöt ja naiset innostumaan urasta teknologian ja luonnontieteiden parissa.

Sekä Microsoftilla että Demin toimituksessa tiedetään, että tytöt käyttävät teknologiaa siinä missä pojatkin. Kuitenkin uuden teknologian suunnittelussa ja luomisessa naiset ovat selkeä vähemmistö.

”Tytöt suhtautuvat peleihin, puhelimiin, tietokoneisiin ja koodaamiseen intohimoisesti. Haluamme rohkaista nuoria teknologia-alalle sukupuolesta riippumatta. Demin toimituksessa tiedämme, miten huikea potentiaali Z-sukupolven tytöissä on”, Demin päätoimittaja Anni Lintula sanoo.

Microsoftin tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että Suomessa tytöt kiinnostuvat tiede- ja teknologia-aloista 11 vuoden iässä, mutta yläasteelle ja edelleen toisen asteen koulutukseen siirryttäessä kiinnostus lopahtaa. Syitä tähän ovat tutkimuksen mukaan esimerkiksi tiede- ja teknologia-alojen naisroolimallien puuttuminen sekä tiedeaineissa käytännön harjoitusten ja kokemuksen puute.

Botteja, kryptologiaa ja suosikkitubettajia

Girlz in Tech -tapahtumassa torstaina 27.4. tarjotaan nuorille naisille mahdollisuuksia kokeilla tulevaisuuden teknologioita ja tavata roolimalleja. Tapahtuman workshopeissa tutustutaan robotteihin, lisättyyn todellisuuteen ja esimerkiksi kryptologiaan. Tapahtumassa on mentoroimassa ja puhumassa lukuisia teknologia-alalla menestyneitä naisia. Mukana ovat myös Demin tubettajat Eerika Haikonen ja Elisa Malik, joille teknologia on itseilmaisun keino. He haluavat romuttaa ennakkoluuloja siitä, että tyttöjä pidetään automaattisesti poikia huonompina teknologiaan liittyvissä taidoissa.

Mukana tapahtuman järjestämisessä on myös Nuori Yrittäjyys ry, joka on Microsoftin yhteistyökumppani Microsoftin YouthSpark ohjelman kautta.

”Tiede- ja teknologia-alalla tarvitaan mahdollisimman monipuolista näkemystä ja kokemusta. Rohkaisemalla tyttöjä ja nuoria naisia luonnontieteiden ja teknologian pariin kaksinkertaistamme samalla tulevaisuuden tieteentekijöiden ja maailmaa mullistavien innovaatioiden keksijöiden määrän”, sanoo digitaalisista oppimisstrategioista vastaava Kati Tiainen Microsoftilta. ”Girlz in Tech pyrkii osaltaan inspiroimaan ja innostamaan tyttöjä löytämään teknologian parista tulevan uransa.”

Tyttöjen luontaisen kiinnostuksen vahvistaminen sekä innostaminen tieteen ja teknologian töihin voi vauhdittaa myös Euroopan yleistä talouskasvua. Viimeisen kymmenen vuoden aikana teknologia-alan työllisyys Euroopassa on kasvanut kolme kertaa nopeammin kuin muu työllisyys. Jos teknologia-alan työmarkkinoilla olisi yhtä paljon naisia kuin miehiä, EU:n bruttokansantuote voisi kasvaa jopa 9 miljardilla eurolla.

Poimintoja Microsoftin STEM-tutkimuksesta

Microsoft teetti kahdessatoista Euroopan maassa tutkimuksen, jossa kartoitettiin tyttöjen asenteita ja näkemyksiä matemaattis-luonnontieteellisten ja teknologia-aineiden opiskelua kohtaan. Tutkimukseen osallistui myös noin tuhat suomalaista 11–30-vuotiasta tyttöä ja naista. Tutkimuksessa nousivat esiin muun muassa seuraavat havainnot:

  • Erityisesti Suomessa tytöt kaipaavat tiedeaineiden opiskeluun lisää käytännöllisyyttä. Vain 25 prosenttia suomalaistytöistä kokee saavansa riittävästi käytännön kokemusta tiedeaineissa, kun Euroopan tasolla osuus on 40 prosenttia.
  • 62 prosenttia suomalaisista tytöistä ja naisista kertoo ymmärtävänsä, miksi niin kutsutut STEM-aineet (luonnontieteet, matematiikka ja teknologia) ovat tärkeitä, mikä on lukuna Euroopan huippua.
  • Vain 37 prosenttia 11–18-vuotiaista suomalaistytöistä vastasi kyselyssä voivansa nähdä itsensä tiede- tai teknologia-alan töissä. Kaikissa tutkimukseen osallistuneissa Euroopan maissa tiedeuralla näki itsensä 42 prosenttia vastaajista.

Lue lisää STEM-tutkimuksesta täältä.

https://www.youtube.com/watch?v=PWISoaI6aK0

 

Lisätietoja:

Microsoft: Government Affairs consultant Satu Huotari
[email protected], puh +358 40 688 5269

A-lehdet Oy, Demin päätoimittaja Anni Lintula
[email protected], puh. 050 4144 233

 

Microsoft
Microsoft tarjoaa mobiili- ja pilvivetoisen maailman parhaat teknologia-alustat ja tuottavuuden avaimet. Yhtiön missio on auttaa jokaista maailman ihmistä ja organisaatiota saavuttamaan enemmän. Lisätietoa osoitteessa: www.microsoft.fi ja www.microsoft.fi/uutisia. Twitterissä @MicrosoftOy

Microsoft ja Suomi 100
Microsoft juhlistaa kumppaniensa kanssa 100-vuotiasta itsenäistä Suomea investoimalla oppimisen, yrittäjyyden ja työelämän kehittämiseen, ja haluaa näin osallistua Suomen tulevaisuuden rakentamiseen. Lue lisää Microsoftin Suomi 100 -hankkeista täältä.

Demi – nuorten naisten media
Demi on nuorten naisten suosikkibrändi, jonka kokonaistavoittavuus on 227 000 (KMT 2016).
Demin yhteistyötubettajat: demi.fi/videot.