Mert Otsamon ensimmäinen valmisvaatemallisto tuo teknologisen evoluution osaksi muotia

 |   Jaakko Koivisto

Suomalainen muotisuunnittelija Mert Otsamo julkaisee syksyllä ensimmäisen valmisvaatemallistonsa. Transpicuous-mallisto on saanut inspiraationsa sosiaalisesta ja kulttuurisesta kehityksestä, jossa teknologiasta on tullut osa evoluutiota. Mallistossa nähdään Mert Otsamolle tyypillistä yksityiskohtaista räätälöintiä ja puhuttelevia muotoja. Suunnittelijan kumppanina uuden malliston tekemisessä on Microsoft.

Mallistossa käytetyt materiaalit ilmentävät todellisuuden läpikuultavaa luonnetta, johon myös malliston nimi Transpicuous viittaa. Mallisto tulee sisältämään niin tyköistuvia juhlavaatteita kuin avantgardistisempaa street-tyyliä. Vastakohdat kiehtovat suunnittelijaa, joka haluaa yhdistää vaatteissaan katumuotia ja luksusta. Otsamo pyrkii omassa mallistossaan löytämään kauniin kultaisen keskitien, josta naiset ja miehet pystyvät löytämään itselleen sopivia kokonaisuuksia eri käyttötarkoituksiin.

Transpicious, kuva Kanerva Mantila

”Olen viime vuosina suunnitellut paljon uniikkeja asuja ja nyt on aika ottaa seuraava askel suunnittelijana. Nyt on oikea hetki urallani valmisvaatemalliston julkaisuun. Haluan luoda kokoelman, joka ilmentää tätä aikaa ja hyödyntää uudenlaista teknologiaa malliston suunnittelussa. Lisäksi tämän kokoelman myötä tuon suunnittelemani vaatteet ja asusteet entistä suuremman yleisön saataville”, kertoo Mert Otsamo.

Otsamon mallistot ovat saaneet kiitosta ja kehittyneet asteittain kohti erikoistuneempia kaavoitus- ja räätälöintiratkaisuja, jotka tuovat esiin suunnittelijan uniikkia muotoilutyyliä.

Huipputeknologiat runwaylle

Valmisvaatemalliston suunnittelu on suuri askel suunnittelijalle ja edellyttää uusien työmenetelmien hyödyntämistä. Uudet työtavat eivät kuitenkaan muuta ideologiaa tyylin taustalla, vaan antavat suunnittelijalle uuden ulottuvuuden luovuuden esiintuomiseen.

”Tähän saakka olen suunnittelut kaiken alusta loppuun asti käsin, mutta valmisvaatemalliston toteuttamisessa kynän ja lehtiön rinnalla tarvitaan myös teknologiaa. Tyyli- ja suunnitteluideologiani eivät muutu mihinkään, vaikka käytettävien menetelmien määrä kasvaa. Uudet teknologiat mahdollistavat värien ja muotojen tuomisen entistä tarkemmin ja nopeammin ympäröivästä maailmasta osaksi lopullisia luomuksia”, tarkentaa Otsamo.

Otsamon kumppanina uusien luovien työkalujen hyödyntämisessä ja suunnitteluprosessin digitalisoinnissa on Microsoft. Digitaalinen murros vaikuttaa luovaan työhön ja tuo suunnitteluun kokonaan uusia ulottuvuuksia. Microsoftilla digitaalisuus nähdään tekniikkaa laajempana ilmiönä, joka vaikuttaa koko yhteiskuntaan ja visuaaliseen ajatteluun.

Transpicuous-malliston materiaaleja

Digitaalisena kumppanina Microsoft tukee Otsamoa suunnitteluprosessin digitalisoinnissa ja Surface-tuotteiden hyödyntämisessä niin muodin luomisessa kuin yrityksen liikkuvana toimistona. Mert Otsamon mallistossa tullaan näkemään 3D-tulostuksena toteutettuna pintoja ja elementtejä. Myös syksyllä Berliinissä ja Helsingissä toteutettava kokoelman lopullinen esittely tullaan toteuttamaan täysin uudella tavalla.

”Uudet työskentelytavat ja toimivat työvälineet helpottavat suunnittelijan työtä, jolloin hän saa enemmän aikaan samalla työmäärällä kuin ennen. Meille on luontevaa tehdä yhteistyötä Mertin kanssa ja tukea häntä uuden oppimisessa, jolloin taiteilija itse saa keskittyä olennaiseen, eli muodin luomiseen. Tämä on loistava osa Suomi100-hanketta, jossa taide ja teknologia yhdistyvät tavalla, joka on yhä useamman ulottuvilla”, sanoo Microsoft Oy:n Windows-liiketoimintajohtaja Antti Kuosmanen.

Mert Otsamon Transpicuous-mallisto on saatavilla syksyllä 2017.

Katso Transpicuous-video ja muita kuvamateriaaleja täältä: https://aka.ms/mertotsamotranspicuous

Lisätietoja:

Mert Otsamo, suunnittelija, [email protected], 046 885 4014, www.mertotsamo.com

Microsoft Oy, Antti Kuosmanen, Windows-liiketoimintajohtaja, [email protected], 050 345 0597

 

Mert Otsamo on nuori, itseoppinut suunnittelija. Hänen taidokkaasti räätälöidyt teoksensa ovat herättäneet  huomiota persoonallisella muotokielellään, joka korostaa ihmisvartalon dramaattisia kontrasteja. Suunnittelijan juuret ovat Pohjois-Pohjanmaalla ja Turkissa.

Microsoft tarjoaa mobiili- ja pilvivetoisen maailman parhaat teknologia-alustat ja tuottavuuden avaimet. Yhtiön missio on auttaa jokaista maailman ihmistä ja organisaatiota saavuttamaan enemmän. Lisätietoa osoitteessa: www.microsoft.fi ja www.microsoft.fi/uutisia. Twitterissä @MicrosoftOy

Microsoft ja Suomi 100 Microsoft juhlistaa kumppaniensa kanssa 100-vuotiasta itsenäistä Suomea investoimalla oppimisen, yrittäjyyden ja työelämän kehittämiseen, ja haluaa näin osallistua Suomen tulevaisuuden rakentamiseen.