Ennuste: Italia voittaa Euroviisut, Suomi kärkikymmenikössä

 |   Jaakko Koivisto

Euroviisujen esiintymislava on valmis ja harjoitukset pidetty. 42 laulajaa Euroopasta – ja Australian edustaja – ovat kokoontuneet Kiovaan, Ukrainaan kilpailemaan siitä, kenellä on vuoden paras kappale ja vaikuttavin esitys. Ketkä karsiutuvat semifinaalissa? Ja mikä tärkeintä – kuka voittaa?

Microsoftin ennakoivan analytiikan tiimi käytti Cortanan edistynyttä data-analytiikkaa ennustamaan Euroviisujen voittajan. Ennusteen tekemisessä käytettiin verkko-, sosiaalisen median ja hakuliikennedataa, joiden avulla Microsoft loi reaaliaikaisen ennustemallin kilpailua varten.

Kerätty tieto ennustaa voittajaksi italialaisen Francesco Gabbanin kappaleellaan Occidentali’s Karma.

Ennusteiden mukaan Italialla on 18 prosentin mahdollisuus voittoon. Ruotsi on tyypilliseen tapaansa kärkikolmikossa ja voittaa 16,8 prosentin todennäköisyydellä viisuedustajansa Robin Bengtssonin esityksellä. Suomen Norma Jean mahtui 4,9 prosentin voittomahdollisuuksilla ennusteissa kärkikymmenikköön, joten kannustetaan kisakatsomossa Suomi finaaliin!

Ennusteen top 5 -esitystä ovat:

  1. Italia – Francesco Gabbani (18,0 % mahdollisuus voittoon)
  2. Ruotsi – Robin Bengtsson (16,8 % mahdollisuus voittoon)
  3. Bulgaria – Kristian Kostov (10,2 % mahdollisuus voittoon)
  4. Belgia – Blanche (9,0 % mahdollisuus voittoon)
  5. Portugali – Salvador Sobral (6,4 % mahdollisuus voittoon)

Euroviisujen semifinaalit pidetään 9.5. ja 11.5. ja finaali järjestetään 13.5. Suomi kilpailee ensimmäisessä semifinaalissa. Ennusteissa perää pitävät tällä hetkellä Tšekin tasavalta, Georgia, Unkari, Irlanti ja Slovenia, joiden todennäköisyys viisuvoittoon on 0,1 prosenttia.

Microsoftin ennakoivan analytiikan avulla on saavutettu vaikuttavia tuloksia suuriin tapahtumiin liittyvistä ennusteista, kuten Euroviisuista. Ennakoivan analytiikan tiimi ennusti analytiikan avulla Ruotsin voiton vuonna 2015 sekä vuoden 2017 Oscar-voittajat 71 prosentin tarkkuudella.

Microsoftin tekemät reaaliaikaiset ennusteet perustuvat vaihteleviin mieltymyksiin ja olosuhteisiin. Ennusteiden tekeminen ja päivittäminen reaaliaikaisesti on tärkeää, koska useat verkko- ja sosiaaliset signaalit vaikuttavat esimerkiksi suuren yleisön tai Oscar-akatemian äänestystapaan. Microsoft hyödyntää näitä signaaleja ja lisää mukaan historiatietoa, kuten sitä, mitkä maat ovat saaneet aiemmin korkeimpia pistemääriä kilpailussa. Näin ennakoivan analytiikan tiimi voi hahmottaa datasta selkeitä malleja ja kuvioita sekä ennustaa todennäköisimmät tulokset.

Kaikki lähtee liikkeelle verkosta, jonka datasta koostetaan yhteen kaikki tieto jokaisesta kilpailun osallistujasta. Sosiaalisen median dataa kerätään online-keskusteluista Twitteristä ja Facebookista Euroopassa. Online-keskustelujen massasta kerätään dataa tiettyjen määritteiden mukaisesti. Sisältöä järjestetään esimerkiksi sen mukaan, onko sen julkaissut mielipidevaikuttaja, jolla on paljon seuraajia, onko kyseessä alkuperäinen vai edelleen lähetetty postaus tai onko sisältö positiivinen vai negatiivinen.

Malli arvioi myös, onko kiinnostus yksittäistä kilpailijaa kohtaan kasvamassa vai laskemassa, sekä ottaa huomioon sen, mistä verkkoliikenne tulee. Tietoa painotetaan reaaliaikaisen datan, kuten sosiaalisen median keskustelujen ja saapuvan hakuliikenteen perusteella, joten mitä lähemmäs tapahtumaa tullaan, sitä tarkempia ennusteet ovat.

Kaikki analytiikkamalleissa käytetyt tiedot ovat luonnollisesti nimettömiä, eikä niiden perusteella voi tunnistaa yksittäisiä käyttäjiä.

Euroviisufanien kannattaa tarkastaa Microsoftin viimeisimmät ennusteet*, joista näkee miten kilpailu etenee finaaleja lähestyttäessä. Hallitseeko Italia iltaa vai loistaako joku toinen tähti kirkkaammin Kiovassa? Finaalin tuloksien julkistamiseen saakka paras tapa seurata, miten suosikkikilpailijasi pärjää, on pitää silmällä heidän etenemistään ennustelistalla – ja toivoa, että he keräävät enemmän kuin nul points!

Lisätietoja:

Microsoft viestintä, Tomi Kuuppelomäki, [email protected]
Mediapäivystys puh. 040 6483 900
Microsoft
Microsoft tarjoaa mobiili- ja pilvivetoisen maailman parhaat teknologia-alustat ja tuottavuuden avaimet. Yhtiön missio on auttaa jokaista maailman ihmistä ja organisaatiota saavuttamaan enemmän. Lisätietoa osoitteessa: www.microsoft.fi ja www.microsoft.fi/uutisia. Twitterissä @MicrosoftOy

Microsoft ja Suomi 100
Microsoft juhlistaa kumppaniensa kanssa 100-vuotiasta itsenäistä Suomea investoimalla oppimisen, yrittäjyyden ja työelämän kehittämiseen, ja haluaa näin osallistua Suomen tulevaisuuden rakentamiseen. Lue lisää Microsoftin Suomi 100 -hankkeista täältä.

Tags: