Suomen tulevat kyvyt esiin – tukea koulutukseen ja innovaatioihin

 |   Microsoft News Center

Missiomme Microsoftilla on auttaa jokaista ihmistä ja organisaatiota saavuttamaan enemmän. Tämä tavoite näkyy vahvasti hankkeissa, joilla juhlistamme 100-vuotiasta Suomea.

Suomi elää innovaatioista

Koulutus + tutkimus + innovointi + ihmiset = Suomen kilpailukyky. Koulutuksen osalta etenkin korkeakoulujen julkisessa rahoituksessa on valitettavasti tehty leikkauksia. Suomalainen tiede on tärkeää, ja sitä tukeaksemme olemme lahjoittaneet yhteensä miljoona Yhdysvaltain dollaria neljän suomalaisen yliopiston varainkeruukampanjaan. Haluamme olla mukana rakentamassa Suomen tulevaisuutta, ja lahjoitukset Aalto-yliopistolle, Helsingin yliopistolle, Oulun yliopistolle ja Tampereen teknilliselle yliopistolle ovat osa meidän tapaamme juhlia 100-vuotiasta Suomea.

Tuemme innovaatioita myös panostamalla suomalaiseen IoT-osaamiseen. Kerroimme viime syksynä aikeestamme perustaa Suomeen IoT Paja -säätiö ja -laboratorio>/u>. Tavoitteena on tarjota luoville suomalaisille startupeille ja pienyrityksille laitteisto-osaamista sekä pilvipalveluihin liittyvää tukea. Microsoft investoi IoT Pajaan 14 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, minkä lisäksi tarjoamme laboratoriolle useita erilaisia laitteistoja IoT-prototyyppien rakentamiseen.

Oppimisen muodonmuutos

Suomea vie eteenpäin myös tuleva osaajien sukupolvi. Oppimisen Pohjantähti -ohjelmamme tavoitteena on auttaa oppilaita kasvattamaan tulevaisuudessa tarvittavia taitoja ja näin edellytyksiään menestykseen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi olemme auttaneet kuntia rakentamaan tulevaisuuden oppimisen visiota, tukeneet opettajia opettamisen pedagogisessa muutoksessa sekä rakentaneet koulutustutkijoiden kanssa laaja-alaisten taitojen tukimateriaalin, jolla opettaja pystyy arvioimaan omia valmiuksiaan opettaa uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Olemme lisäksi luoneet kuntien käyttöön palvelun, jonka avulla opettajia voidaan kouluttaa myös digitaalisesti, ja tehneet kuntien IT-asiantuntijoille malleja, joilla koulujen IT-hankintoja ja -hallintaa voidaan yksinkertaistaa.

Yleisten uusien taitojen lisäksi on tärkeää, että koko Suomen tulevaisuuden ikäluokka kiinnostuu myös teknologia-alasta. Suomalaiset tytöt ovat Pisa-tutkimuksen perusteella maailman toiseksi parhaita matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa, ja silti kovin harva tyttö lähtee opiskelemaan näitä aineita myöhemmin. Suomi hukkaa suuren potentiaalin.

Tuoreessa tutkimuksessamme selvisi, että Suomessa tyttöjen kiinnostus tiede- ja teknologia-aloihin lopahtaa yläasteen aikana. Pyrimme innostamaan tyttöjä ja nuoria naisia luonnontieteiden ja teknologian pariin yhteistyössä viranomaisten, opettajien ja järjestöjen kanssa. Esimerkiksi huhtikuussa Girlz in Tech -teemaviikolla järjestimme nuorille naisille ja tytöille ympäri Eurooppaa tapahtumia, joissa heitä kannustettiin tulemaan mukaan rakentamaan tulevaisuuden teknologiayhteiskuntaa – tätä vastuuta ei voi jättää vain nuorten miesten varaan.

Suomen avaimet menestykseen

Pohjoismailla ja Suomella on kaikki menestyksen edellytykset: vakaa yhteiskunta, korkea koulutustaso, huipulle tähtäävää tutkimus- ja tuotekehitystä sekä vahva startup-buumi. Olemme vahvoilla myös kolmen kuuman teknologiatrendin saralla. Teollinen tai esineiden internet (IoT, IoE) vaatii ymmärrystä dataa keräävistä sensoreista, sensoreiden mobiiliyhteyksistä pilveen ja hyvää tietoturvaosaamista. Toisekseen meillä on vahvaa tutkimusta koneoppimisesta ja tekoälystä. Kolmas trendi, lisätty todellisuus (AR, VR, Mixed Reality), on jo nyt hyvässä nousussa Suomessa.

Synkisteleviä äänensävyjä ja todellisia haasteitakin on. Jokin aika sitten Suomen maabrändiä pohtinut työryhmä halusi nostaa esille ratkaisukeskeisen ajattelutavan ja kirkastaa sen viestiä maailmalle. Me uskomme, että digitalisaatio on yksi ratkaisu vaikeisiin kysymyksiin, ja jatkamme Suomen tukemista muun muassa juhlavuoden teoillamme.

Kirjoittaja:
Max Mickelsson

Max Mickelsson toimii Microsoftilla tietoyhteiskuntasuhteiden johtajana vastaten Suomesta ja Irlannista.