”Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus taltioida ideat silloin kuin ne syntyvät” – luovan alan ammattilaiset tutustuivat Microsoft Surface -tuoteperheeseen

 |   Microsoft News Center

Microsoftin Hello Creators! -tapahtumassa keskusteltiin luovuudesta, digitalisaatiosta sekä siitä, kuinka nämä kaksi yhdistyvät luovassa työssä. Tilaisuudessa esiteltiin Microsoft Surface -tuoteperhe, johon kuuluvien uutuustuotteiden ominaisuuksia vierailijat pääsivät kokeilemaan.  

Hello Creators! -tapahtuma kokosi joukon luovan alan ammattilaisia ja vaikuttajia vanhaan Konepajahalliin Helsingissä. Tilaisuudessa Microsoftin yhteistyökumppanit kertoivat omasta näkökulmastaan, mitä luovuus tarkoittaa heidän työssään ja liiketoiminnassaan. Samalla koko Surface-tuoteperhe sai Suomen ensiesittelynsä.

”Yrityksissä luovuus ei ole enää tietyn osaajaryhmän vastuulla. Haluamme olla mukana varmistamassa, että kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus luovuuteen”, kertoi Microsoft Oy:n Windows-liiketoiminnan johtaja Antti Kuosmanen avauspuheenvuorossaan. ”Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus taltioida ideat silloin kuin ne syntyvät. Me Microsoftilla haluamme tarjota asiakkaillemme työkalut, jotka eivät rajoita luovuutta vaan vievät sen uudelle tasolle.”

TukTuk

Digitaalisuus tuo uuden ulottuvuuden luovuuteen

Marimekko for Microsoft Surface -yhteistyöstä kertonut Marimekon markkinointijohtaja Päivi Paltola kertoi luovuuden olevan Marimekolla yrityksen DNA:ssa.  Puheessaan Paltola viittasikin yhtiön historiaan ja Armi Ratiaan, Marimekon perustajaan. ”Armi kutsui kokoon eri alojen osaajia”, kertoi Paltola. ”Tänäkin päivänä rohkaisemme työntekijöitämme olemaan sitä mitä he ovat.”

Paltolan mukaan digitaalisuus tuo luovuudelle uuden ulottuvuuden ja lisää elämyksellisyyttä tuotteiden ja palvelukonseptien kehittämisessä. Lopuksi Paltola rohkaisi ihmisiä kokeilemaan uutta – ja epäonnistumaan.

”Kokeilemalla ja tekemällä oppii uutta. Jos ei epäonnistu, ei luo mitään uutta.”

Mert Otsamo

Myös parhaillaan omaa vaatemallistoaan suunnitteleva Mert Otsamo kuvasi teknologian laajentavan luovuutta ja oman työn ulottuvuuksia. ”Digitaalisuus ei korvaa entisiä työvälineitä, vaan mahdollistaa asioita, joita ei voi tehdä käsin”, Otsamo kuvaili.

Luovuus on persoonallista

Tilaisuuden vieraat jakoivat esiintyjien näkemykset luovuudesta ja ongelmanratkaisusta. Luovuus on merkittävä osa itseilmaisua, mutta monet vieraat lähestyivät luovuutta myös käytännönläheisesti oman työn ja arjen lähtökohdista.

Tilaisuudessa vierailleet bloggaajat ja vloggaajat Linda Ekroth, Janina Havia ja Camilla Czakan tutustuivat Surface-tuoteperheeseen ja keskustelivat luovuudesta. Näille luoville sisällöntuottajille oma blogi tai Youtube-kanava on tapa ilmaista itseään ja välittää kuva omasta maailmasta.

”Jokainen näkee asiat omalla tavallaan. Uusien kanavien kautta jokainen pystyy jakamaan näkemyksensä maailmasta ja olemaan luova omalla persoonallisella tavallaan”, kertoi Elah-blogia pitävä Janina Havia.

Tapahtumavieraat kokivatkin uusien innovaatioiden ja työkalujen palvelevan luovaa työtä ja ongelmanratkaisua. Parhaimmillaan hyvät työvälineet nopeuttavat ideointia, sillä idean voi luonnostella suoraan koneen näytölle ja jakaa muiden kanssa.

Äni Jaatinen

Tämän ajatuksen jakoi myös taiteilija Äni Jaatinen, joka taltioi tilaisuuden Surface Studiota ja Adobe-ohjelmistoja hyödyntäen. Surface Studio antaa Änin mukaan parhaan mahdollisen tuen hänen työlleen tilaisuuden tunnelman ja osallistujien ikuistajana.

”Kynällä piirtäminen on minulle luontainen valinta, joten Surface Studiolla on mahdollista työskennellä nopeasti vaikkapa tilaisuuksien ja presentaatioiden kuvittamisessa. Se mikä oli ennen kynä ja paperi, on nyt Surface”, kertoi Jaatinen.

Luovuutta voi oppia

Tilaisuudessa vieraillut elokuvaohjaaja Aku Louhimies kuvasi luovuuden olevan kykyä hyödyntää tehtyjä virheitä ja tehdä asioita uudella tavalla. Unelma-ammatissaan oleva Louhimies kertoi, että on aina pitänyt uusien asioiden opiskelusta ja uuden oppimisesta. Kokenut tuottaja kiteytti neuvonsa luovan työn johtajille: ”Täytyy luoda ilmapiiri, jossa ei tarvitse pelätä virheitä.”

Aku Louhimies

Luovan alan asiantuntijoista koostuneessa paneelissa keskusteltiin luovuuden vaalimisesta. Hasan & Partnersin Ossi Honkanen näki luovuuden olevan jatkuvaa uuden oppimista ja vuorovaikutusta eri osaajien välillä. Curion Jari Lähdevuori kertoi puolestaan lähestyvänsä luovaa ongelmanratkaisua rajaamalla aihetta ja etsimällä ongelman ydintä. Lähdevuori mainitsi luovan työn olevan sopiva yhdistelmä ryhmätyötä ja itsenäistä ongelmanratkaisua.

Paneelin jäsenet olivat samaa mieltä siitä, että työvälineet ja ympäristö vaikuttavat luovuuteen. Vuorovaikutus ja yhteistyö erilaisten ihmisten välillä ovat kuitenkin luovan työn tärkein elementti. Andrew MacDonald muistutti, ettei luovuus ole vain ideointia, vaan toimenpiteiden toteuttamista vaihtelevissa olosuhteissa.

Tapahtumassa esitelty Surface-tuoteperhe on nyt saatavilla myös Suomessa, kun Surface Laptopin, Surface Studion ja uuden Surface Pro:n myynti Suomessa alkaa 15.6.2017.