Teknologiaa taiteessa vai taidetta teknologiassa? Tunnelataamo tulkitsee ARS17-näyttelykävijöiden tunnetiloja kasvojen ilmeistä

 |   Microsoft News Center

Nykytaiteen museo Kiasman ARS17-näyttelyn kävijät ovat päässeet tekemään itse taidetta Kiasman ja Microsoftin yhteistyössä kehittämän Tunnelataamon avulla. Se analysoi näyttelyvieraan tunnetiloja tunnistamalla kasvojenilmeitä ja tekee niistä animoidun videon, jonka kävijä saa muistoksi käynnistään. Videolla toistuvat näyttelyvieraan eri tunnetilat.

Kiasma ja Microsoft halusivat tehdä uudenlaisen sovelluksen, joka aktivoi yleisöä ja osallistaa heitä taiteen tekemiseen. Tunnelataamossa käytetään Microsoftin Emotion API:n ja Azure-pilven tekoälyominaisuuksia. Emotion API tunnistaa reaaliajassa ihmiskasvojen ilmeistä tunteita, kuten ilon, surun tai yllätyksen. Ilmeisiin lisätään animoituja efektejä ja valmis video tallennetaan Azure-pilveen, josta käyttäjä saa halutessaan ladata sen itselleen. Näyttelyvieras käyttää oman tunnejälkensä luomiseen Microsoftin Surface Hubia.

Luokkaretkien hittinumero

Tunnelataamo kiehtoo ihmisiä, koska kävijät tekevät itse Tunnelataamon varsinaisen sisällön. Kävijät ovat viettäneet sovelluksen parissa pitkiäkin aikoja. Tunnelataamosta pitävät erityisesti nuoret, mutta sen luona jonottavat niin luokkaretkeläiset kuin eläkeläisetkin. Tunnelataamon ovat löytäneet myös Helsingissä vierailevat ulkomaiset turistit, koska se toimii suomen lisäksi myös englanniksi.

ARS17-kävijä saa muistoksi tunteistaan tehdyn 30 sekunnin mittaisen videon, jonka voi jakaa sosiaalisessa mediassa. ARS17 avasi ovensa maaliskuun lopussa 2017, ja kesäkuun loppuun mennessä kävijät ovat tehneet Tunnelataamo-videoita valtavan määrän, lähes 10 000.

Itse kokeminen ja tekeminen innostavat

Alkuperäisen idean mukaan Tunnelataamossa yhdistyvät onnistuneesti teknologia, luovuus ja käyttäjät. Sovelluksen suosiota selittää se, että ihmiset haluavat kokea asioita konkreettisesti ja tehdä itse. Toki myös jännittävä ja uudenlainen teknologia kiinnostaa ja innostaa Tunnelataamon pariin – osallistava taide on tätä päivää!

Suosiota selittää myös Tunnelataamon helppokäyttöisyys. Näyttelyvieras ei tarvitse ruudulla näkyvän opastuksen lisäksi muuta kuin intoa kokeilla Tunnelataamoa.

Microsoft on yksi ARS17-näyttelyn pääyhteistyökumppaneista. Yritysyhteistyö on tuonut teknologisia ratkaisuja osaksi näyttelyä, mutta myös luovaa pohdintaa, jonka perusteella digitaalisuus on tuotu osaksi näyttelykokemuksen jaettavuutta. Tunnelataamon toteutuksessa ovat olleet mukana myös Great Apes ja suunnittelutoimisto Wörks. Great Apes vastasi Tunnelataamo-sovelluksen toteutuksesta, tunteiden tulkinnan ohjelmoinnista sekä suunnitteli tunteiden visualisoinnit.

Kiasman ARS17-näyttelyyn ehtii vielä mainiosti – näyttely on avoinna 14. tammikuuta 2018 saakka. Muista testata Tunnelataamo ja anna tekoälyn havaita näyttelyn herättämät tunteesi!

Tags: ,