Microsoftin tietoturvaraportti: Suomessa on vähiten haitallisia verkkosivuja koko maailmassa

 |   Microsoft News Center

Microsoft on julkaissut uusimman version Security Intelligence Report (SIR) -tietoturvaraportistaan. Tämä sarjassaan 22. raportti kuvaa kuluvan vuoden tammi–maaliskuun tietoturvan tilaa globaalisti yli 100 maassa ja alueella sekä verkon haavoittuvuuksien, hyökkäyksien, haittaohjelmien ja verkkopohjaisten hyökkäyksien kehitystä.

Tuoreimman tietoturvaraportin tärkeimpiä havaintoja ovat:

Pilvipalvelujen yleistyessä myös hyökkäykset kuluttajien ja yritysten pilvessä oleville käyttäjätileille yleistyvät, kehittyvät ja nopeutuvat. Microsoftin globaali Identity Security and Protection -tiimi on havainnut, että hyökkäykset pilven käyttäjätileille ovat lisääntyneet 300 prosentilla viimeisen vuoden aikana. Kirjautumisyritykset vahingollisista IP-osoitteista ovat lisääntyneet 44 prosenttia tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna.

Pilvipalvelut kuten Microsoft Azure ovat jatkuvia kohteita hyökkääjille, jotka käyttävät aseinaan virtuaalikoneita sekä muita palveluja. Hyökkäyksiä tapahtuu ympäri maailman. Yli kaksi kolmasosaa Azure-palveluihin kohdistuvasta hyökkäyksistä vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä tuli kiinalaisista (35,1 prosenttia) ja yhdysvaltalaisista (32,5 prosenttia) IP-osoitteista.

Kiristysohjelmat iskivät erityisen paljon Eurooppaan. Eniten kiristysohjelmia havaittiin Tšekin tasavallassa, Italiassa, Unkarissa, Espanjassa, Romaniassa, Kroatiassa ja Kreikassa. Vähiten kiristysohjelmia esiintyi Japanissa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Myös Suomessa, Norjassa ja Virossa kiristysohjelmia esiintyi varsin vähän.

”Yritysten ja organisaatioiden pitää pysyä uusien ja muuttuvien kyberhyökkäysten tahdissa. Tärkeintä on ottaa käyttöön teknologioita, jotka suojaavat uhilta, havaitsevat uhkia ja reagoivat niihin”, kertoo Microsoftin teknologiajohtaja Aki Siponen. ”Suomessa on tehty hyvää työtä kyberturvallisuudessa. Osaaminen on hyvällä tasolla ja laitteita suojataan asianmukaisesti. Meidän pitää edelleen liikkua vauhdilla ja kehittyä, jotta pystymme vastaamaan nopeasti muuttuviin kyberuhkiin. Microsoft auttaa asiakkaitaan jatkuvasti turvallisuusasioissa kehittämällä edistyksellisiä turvallisuustuotteita ja -ratkaisuja, arvioimalla uhkakuvia sekä luomalla vahvoja kumppanuuksia.”

Suomessa verkon turvallisuus huippuluokkaa

Vuoden 2017 maaliskuussa haitallisten verkkosivustojen määrä oli Suomessa kaikista tutkituista maista ja alueista alhaisin. Haitallisia ohjelmia sisältävien palvelimien määrä oli Suomessa 4,1 palvelinta 1 000 palvelinta kohden, kun maailmanlaajuinen keskiarvo oli 14,8. Myös haittaohjelmatartuntojen ja -havaintojen määrä oli Suomessa edelleen laskusuunnassa. Maaliskuussa 2017 vain 2 prosenttia Windows-työasemista* teki haittaohjelmahavainnon Suomessa, kun globaali keskiarvo oli 7,8 prosenttia.

Tietokoneiden tietoturvasta on huolehdittu Suomessa hyvin: keskimäärin 92,2 prosenttia tietokoneista on suojattu reaaliaikaisella turvallisuusohjelmistolla, mikä on korkein osuus kaikista tutkituista maista ja alueista. Globaalisti keskimäärin 87,3 prosentissa tietokoneista oli käytössä jonkinlainen turvallisuusohjelmisto vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä.

(*Tämä kattaa Windows-työasemat, jotka yleisesti raportoivat haittaohjelmahavainnoistaan Microsoftille.)

Voit tutustua raporttiin kokonaisuudessaan osoitteessa www.microsoft.com/sir.

Lisätietoja:
Aki Siponen, teknologiajohtaja, Microsoft Oy
[email protected]
+358 50 351 2690

Tags: , ,