Onnea 100-vuotias Suomi! Microsoft investoi tulevaisuuden oppimiseen, luovuuteen ja työelämään

 |   Microsoft News Center

Microsoft julkisti vuosi sitten 100-vuotiasta itsenäistä Suomea juhlistavat hankkeensa, jotka keskittyvät oppimisen, yrittäjyyden ja työelämän kehittämiseen.

”Missiomme on auttaa jokaista maailman ihmistä ja organisaatiota saavuttamaan enemmän”, toteaa Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Pekka Horo. ”Olemme kuluneen vuoden aikana työskennelleet tämän tavoitteen eteen Suomessa yhdessä kumppaneidemme kanssa tukeaksemme suomalaista kilpailukykyä ja hyvinvointia myös tulevaisuudessa. Olemme investoineet tieteeseen, taiteeseen ja koulutukseen ruokkiaksemme luovuutta ja innovaatioita, jotka ovat suomalaisen yhteiskunnan kehityksen perusta. Uskomme, että 100-vuotiaalla Suomella on edessään valoisa tulevaisuus.”

YouTube Video

Innovaatioita oppimiseen

Microsoftin Oppimisen Pohjantähti -ohjelma perehdytti kolmen vuoden aikana satoja suomalaiskouluja syväoppimiseen ja digitaalisten työkalujen rooliin opetuksessa sekä auttoi kouluja osallistumaan oppimisen tulevaisuuden kehittämiseen. Juhlistaaksemme satavuotiasta Suomea jaoimme keväällä ohjelman aikana koostamamme hyvät käytännöt ja digitaaliset työkalut kaikkien käyttöön.

Julkistimme muun muassa laaja-alaisten taitojen arviointityökalun, joka auttaa opettajaa arvioimaan, kuinka hyvin hän osaa opettaa ja arvioida uuden opetussuunnitelman mukaisia laaja-alaisia taitoja. Työkalu on kehitetty yhdessä kansainvälisesti tunnetun kasvatuspsykologian professori Kirsti Longan ja hänen työryhmänsä kanssa. 100 tarinaa oppimisen muutoksesta -sivuiltamme löytyy myös tarinoita onnistuneista muutoksista, verkosta ladattavat työkalut IT-ammattilaisille, auditointimalli kunnille sekä politiikkapaperi päättäjille.

Suomalaista tiedettä ja osaamista tukeaksemme lahjoitimme lisäksi toukokuussa yhteensä miljoona Yhdysvaltain dollaria Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, Oulun yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston varainkeruukampanjoihin.

Teknologia tukee taidetta

Uskomme, että luovuus ruokkii teknologiaa ja teknologia luovuutta. Microsoft on ollut tänä vuonna Kiasman nykytaiteen museon ARS17 Hello World! -näyttelyn pääyhteistyökumppani. Yritysyhteistyö on tuonut digitaaliseen murrokseen pureutuvan näyttelyn osaksi teknologisia ratkaisuja mutta myös luovaa pohdintaa, jonka perusteella digitaalisuutta on punottu taideteosten lisäksi näyttelykokemukseen.

Yksi yhteistyön hedelmä on Kiasman ja Microsoftin yhteistyössä kehittämä Tunnelataamo: yleisöä aktivoiva ja osallistava sovellus analysoi tekoälyn avulla näyttelyvieraan tunnetiloja tunnistamalla kasvojenilmeitä ja tekee niistä animoidun videon, jonka kävijä saa muistoksi käynnistään. Tunteen, taiteen ja tieteen yhdistävällä sovelluksella on tehty jo yli 25 000 videota. Marraskuussa järjestimme Kiasman kanssa ARS17 Hackathonin, jossa kuusi tiimiä suunnittelivat ja toteuttivat 21 tunnissa interaktiivisia fyysisiä ja digitaalisia objekteja. Hackathonin tavoitteena oli yhdistää taiteilijoita ja kehittäjiä, edistää dialogia ja luoda ymmärrystä digitaalisuuden mahdollisuuksista.

Suomen juhlavuoden kunniaksi teimme myös kesäkuussa Kansallisgallerialle 50 000 euron lahjoituksen, joka valtion vastinrahan myötä kasvaa 175 000 euroon. Lahjoituksella tuetaan muun muassa Kansallisgallerian museoiden Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon sekä kokoelmahallintaosaston tulevaisuuden toimintaa.

Ponnahduslauta startup-yhteisöille

Startupit luovat Suomeen uutta liiketoimintaa, työpaikkoja ja kasvumahdollisuuksia. Ne myös hyödyntävät ennakkoluulottomasti uusia teknologioita ja vauhdittavat näin Suomen digitaalista kehitystä. Microsoftin startup-ohjelmien tavoitteena on tukea monipuolisesti startup-yhteisön ja -toiminnan kehittymistä Suomessa. Osana tätä tavoitetta julkistimme viime vuoden Slushissa investoivamme 14 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria perustaaksemme Suomeen IoT Paja -säätiön. Säätiön alaisuudessa toimiva IoT Paja -laboratorio avasi ovensa elokuussa. Se tarjoaa laitteisto-osaamista ja pilvipalveluihin liittyvää jatkuvaa tukea IoT-ratkaisuja luoville suomalaisille startupeille ja pienyrityksille.

Tänä vuonna suomalaisten startupien maailmanvalloitusta on vauhdittanut myös Microsoftin uusi Turbopump-ohjelma. Sen tavoitteena on auttaa lupaavia startupeja varmistamaan seuraavan vaiheen rahoitus, laajentumaan uusille markkinoille sekä rekrytoimaan uusia kykyjä. Turbopump vei syksyllä viisi suomalaista tiimiä Tukholmaan, ja ensi vuonna vuorossa on Berliini.

Rakentamassa huomisen työelämää – Fiksummin yhdessä

Microsoft on luonut innovaatioita suomalaiseen työelämään jo vuosien ajan. Olimme muun muassa mukana Kansallisen etätyöpäivän lanseerauksessa vuonna 2011. Lisäksi yli 60 000 suomalaista on käynyt toimistollamme tutustumassa työkulttuuriimme käytännössä.

Koska haluamme olla mukana rakentamassa myös tulevaisuuden suomalaista työelämää, käynnistimme tammikuussa 2017 Fiksummin yhdessä -hankkeen yhteistyön, luovuuden ja tuottavuuden tehostamiseksi Microsoftilla ja työelämässä yleensä. Hankkeen myötä olemme käyneet lukuisia keskusteluja asiakkaidemme ja kumppaneidemme kanssa suomalaisen työelämän ja -tapojen muutoksesta sekä uudenlaisista yhteistyön muodoista ja työkaluista. Omassa organisaatiossamme olemme tehneet jo useita työyhteisön motivaatiota ja hyvinvointia parantavia oivalluksia. Olemme päättäneet esimerkiksi tehostaa kokouksiamme vähentämällä ’multitaskausta’ ja kirkastamalla kokousten osallistujien roolia. Samoin olemme siirtyneet sähköpostista yhä enemmän yhtiön sisäiseen sosiaaliseen mediaan sisäisessä viestinnässä ja jaamme entistä enemmän materiaaleja ja tietoja kaikkien saataville yhteisten pilvialustojen kautta.

Yhdistävänä tekijänä kaikissa juhlavuoden hankkeissamme on digitalisaatio. Samalla kun digitaalinen murros ravistelee monia toimialoja, se on myös ihmisten luovuuden ajuri sekä suomalaisten yritysten ja yhteiskuntamme tulevan kehityksen ja kilpailukyvyn mahdollistaja. Keskustelimme aiheesta politiikan, teknologian, taiteen ja liiketoiminnan näkökulmasta Kiasmassa järjestämässämme Business Evening -tapahtumassa toukokuussa, ja olemme jatkaneet keskustelua asiakkaidemme ja kumppaneidemme kanssa – ja tukeneet siirtymistä sanoista tekoihin – läpi syksyn julkaisemamme digitalisaatiotutkimuksen pohjalta.

”Työmme Suomen innovaatioiden, luovuuden ja kasvun tukemiseksi jatkuu käynnistämissämme Suomi 100 -hankkeissa ja niiden jälkeen”, sanoo Microsoft Oy:n markkinointijohtaja Malathy Eskola. ”100-vuotiasta Suomea luotsataan eteenpäin intohimolla sekä monimuotoisella ja kasvuhakuisella otteella – se itsessään on juhlimisen arvoista! Onnea Suomi!”

Lisätietoja:
Malathy Eskola, markkinointijohtaja, Microsoft Oy
malathy.eskola@microsoft.com
+358 40 837 9432

Tags: