Ruuan tuotantolaitokset Euroopassa helpottavat allergikkojen elämää teknologian avulla

 |   Microsoft News Center

Olet viettänyt ruokakaupassa jo tunnin, etkä ole vielä päässyt ensimmäistä hyllyväliä pidemmälle. Muut asiakkaat saattavat pitää sinua terveysintoilijana, joka syynää kalorit ja ravintoarvot jokaisesta etiketistä, mutta kiireettömyyteen on hyvä syy.

Jos vakavat ruoka-, eläin- tai siitepölyallergiat vaikuttavat sinun tai läheistesi elämään, tiedät, millaista on elää allergisen reaktion aiheuttaman astmakohtauksen, anafylaktisen shokin tai jopa kuoleman pelossa. Vaikka kuolemantapausten määrä on onneksi alhainen, pelko varjostaa silti 150 miljoonan eurooppalaisen allergikon elämää. Tilannetta pahentaa, että vuoteen 2025 mennessä luvun ennustetaan kasvavan jopa 235 miljoonaan, jolloin allergia nousisi mantereen yleisimmäksi krooniseksi sairaudeksi.

Eurooppalaiset luokittelu-, merkintä- ja pakkausvaatimukset kuuluvat edelleen maailman tiukimpiin. Nykyisten ruuantuotantomenetelmien ja maailmanlaajuisten jakeluketjujen mutkikkaasta luonteesta johtuen valmistajat eivät kuitenkaan voi täysin taata, etteikö tuotteista löytyisi pieniä määriä maidon, munien tai pähkinöiden tapaisia allergeeneja.

Miten siis voimme puuttua tähän ongelmaan ja huolehtia turvallisin mielin ihmisen keskeisimmästä perustarpeesta – syömisestä?

Euroopan johtaviin muovipakkausvalmistajiin kuuluva Greiner Packaging on mullistamassa pakkausten tuotantoprosessia ruuan kontaminaation eli saastumisen ehkäisemiseksi. Itävaltalaisyrityksen kehittämä monikerroksinen MBT-teknologia tarjoaa parempaa säilyvyyttä esimerkiksi vauvan-, eines- ja lemmikinruuille sekä suosituille kahvikapseleille. MBT on kehitetty suojaamaan ruokapakkausten sisältöä ulkoisilta tekijöiltä ja säilyttämään tuoreus ilman mahdollisesti allergisoivien säilöntäaineiden käyttöä.

Prosessi on myös täysin automatisoitu, kontaktivapaa ja tapahtuu alusta loppuun ympärivuorokautisen monikamerajärjestelmän valvonnassa. Tallentamalla ja analysoimalla Microsoft Azuren keräämää tietoa ja prosessoimalla sitä tekoälyn avulla Greiner kykenee havaitsemaan toistuvia kuvioita ja ennakoimaan mahdollisia virheitä valmistussyklissä, minimoimaan inhimillisten virheiden mahdollisuuden, estämään saastuneiden tai hylättyjen tuotteiden pääsyn jakeluketjuun sekä varmistamaan paremman laadunvalvonnan 19 toimipisteessä ympäri maailman.

Vaikka yhä useammat tuotantoprosessit ovat ”kosketuksettomia”, eli työntekijät eivät ole suorassa tekemisissä tuotteiden kanssa, monet valmistajat näkevät ihmiset edelleen keskeisenä osana toimintaansa. Monet kontaminaatiotapaukset johtuvat kuitenkin työvaatteista, jotka keräävät ja levittävät bakteereja ja allergeeneja ympäri tuotantotiloja.

Suomalaisen Lindströmin työvaatteissa teknologia takaa hygienian

Euroopan suurimpiin tekstiilipalveluyrityksiin kuuluva Lindström, jolla on toimintaa 24:llä eri markkina-alueella Euroopassa ja Aasiassa, on puuttunut ongelmaan lisäämällä työvaatteisiinsa työntekijöiden hygieniasta ruuantuotantoprosessin kaikissa vaiheissa huolehtivat RFID-seurantasirut. Kerätyt tiedot tallennetaan Microsoft Azure -pilvipalveluun, jonka avulla esimiehet tehtaissa voivat valvoa ja analysoida työvaatteiden elinkaarta ja ymmärtää missä ja miten usein kutakin vaatetta on käytetty, pesty ja huollettu.

Esimerkiksi Pohjoismaiden, Venäjän ja Baltian alueen johtaviin ruokavalmistajiin kuuluva Atria seuraa yli 30 000 työvaatteen sijaintia ja käyttöhistoriaa varmistaakseen, että yrityksen yli 2 500 tuotantotyöntekijällä on käytössään puhtaat työvaatteet vuoron alkaessa ja ettei tiloihin pääse saastuneita vaatteita.

Tästä huolimatta häviävän pieni määrä allergisoivaa ainetta riittää laukaisemaan vakavan ja mahdollisesti hengenvaarallisen anafylaksian. Vaikka ruokavalmistajien kannattaa olla ylivarovaisia ja merkitä etiketteihin, että tuote ”saattaa sisältää” tiettyä ainesosaa, miten mikroskooppisten pienten allergeenimäärien pääsyn tuotantolinjoille voi ylipäätään estää?

Neulan löytäminen heinäsuovasta ei ole helppoa, mutta maailman suurimmille ruuan jalostajille ja valmistajille ratkaisuja toimittava Bühler Group on kehittänyt teknologian, joka kykenee tunnistamaan yhden ainoan myrkyllisiä aineita sisältävän maissinjyvän tuhansien joukosta. Näihin myrkkyihin kuuluu aflatoksiini, joka on peräisin kosteisissa ja kuumissa ruuan varastointitiloissa kasvavasta homesienestä. Se voi aiheuttaa maksasyöpää ja on osasyy miljoonien lasten kasvuhäiriöihin. Bühler kehitti yhteistyössä Microsoftin kanssa uuden älykkään lajitteluteknologian, joka tunnistaa ja erottelee aflatoksiinia sisältävät maissinjyvät pilvipohjaisen, reaaliaikaisen optisen analytiikan kautta ja vaikuttaa näin merkittävästi miljoonien ihmisten terveyteen. Voit lukea lisää Bühlerin mullistavasta innovaatiosta täältä.

Eurooppalaiset ruuanvalmistajat työskentelevät päivittäin huippuasiantuntijoiden ja teknologisten innovaatioiden tuella, jotta miljoonat allergikot voivat tehdä ruokaostoksensa ja nauttia hyvästä ravinnosta luottavaisin mielin. Nämä kolme innovaatiota helpottavat allergikkojen elämää ja vievät puhdasta ruuantuotantoa harppauksen oikeaan suuntaan!