Kuinka tekoäly voi auttaa päättämään, mitä tänään syödään

 |   Microsoft News Center

Terveellinen ja herkullinen ateria. Kukapa meistä ei haluaisi sellaista joka ilta? Matka valmiiseen ruokapöytään on kuitenkin usein pidempi kuin matka jääkaapilta kotisohvalle. Ruokaostoksilla käynti on pahimmillaan turhauttavaa puuhaa. Saavut kauppaan muistilapulle kirjoittamasi ostoslista kourassa ja pohdit tehokkainta reittiä sisäänkäynnistä kassalle, jottet joudu hyppimään käytävältä toiselle.

Kun olet laatinut mielessäsi tehokkaimman reitin halki käytäväviidakon, kohtaat seuraavan haasteen. Minkä merkkisen tuotteen, minkä kokoisen pakkauksen ja minkä hintaisen tuotteen valitset? Perheellisenä joudut myös huomioimaan kaikkien ruokittavien erilaiset mieltymykset ja ruokavaliot. Kotiin selvittyäsi huomaat jääkaappia täyttäessäsi, että se reseptin tärkein ainesosa jäi kaupan hyllylle. Kuulostaako tutulta?

Onneksi apua on tarjolla. Euroopan johtavat kauppaketjut ovat kehittäneet teknologisia ratkaisuja, jotka tietävät ruokatoiveesi ja tehokkaimmat reitit markettien läpi, tuntevat edullisimmat kaupat ja varmistavat, ettei mitään tärkeää jää ostamatta.

Tekoäly on se salainen ainesosa, joka vähentää ruokakauppojen hyllyviidakossa samoilua ja auttaa säästämään aikaa tärkeämpiin asioihin, kuten yhteisiin ruokailuhetkiin läheisten kanssa.

Älykkäämpiä ja yksilöidympiä ostoslistoja

Hyvä ostoslista on kaikkien onnistuneiden kauppareissujen ydin. Alankomaiden suurin markettiketju, kansainväliseen Ahold Delhaize -monialayhtiöön kuuluva Albert Heijn kehitti yhteistyössä Microsoftin kanssa tekoälyvetoisen ratkaisun nimeltä Predict My List.

Analysoimalla yksityiskohtaisesti verkko- ja myymäläostostietoja pilvipalveluissa Albert Heijn ennakoi ja suosittelee optimoituja ostoslistoja, vaihtoehtoisia tuotteita, reseptejä ja paljon muuta 10 miljoonalle viikoittaiselle asiakkaalleen tekoälyn voimin.

Suomessa Kesko hyödyntää tekoälyä ostokokemuksen parantamiseksi niin verkkokaupassa kuin kivijalkakaupassakin. Tekoäly ennustaa verkkokaupassa asiakkaan ostohistorian perusteella ne tuotteet, jotka asiakas todennäköisesti haluaa ostaa. Näin asiakas voi luoda ostoskorin yhdellä klikkauksella.

”K-Ruoka -verkkopalvelulla ja -mobiilisovelluksella pyrimme auttamaan asiakkaitamme tekemään ostoksensa merkittävästi nopeammin. Kun esimerkiksi etsin sovelluksesta maitoa, niin satojen vaihtoehtojen joukosta hakutulosten kärkeen nousee perheessämme käytetty laktoositon kevytmaito. Tulevaisuudessa kehitämme asiakaskokemusta entistä paremmaksi datan ja tekoälyn avulla. Esimerkiksi puheentunnistuksen yhdistäminen älykkääseen tuotehakuun voi helpottaa ostosten suunnittelua vielä entisestään.” – Keskon päivittäistavarakaupan digitaalisista palveluista vastaava myyntijohtaja Antti Rajala.

Myös Italian sosiaalisessa mediassa on kohistu tekoälyn pyörittämästä shoppailuapurista. Italian suurin markettiketju Coop kehitti sisäänrakennetun Facebook-chatbotin nimeltä ShoppY.

ShoppY tutkii asiakkaiden ostoslistoja anonyymisti koneoppimisen avulla. Tietojen perusteella se tarjoaa asiakkaille ostossuosituksia ja kampanjailmoituksia, auttaa löytämään tuotteita myymälästä ja jopa hälyttää, kun lähistöllä on avoin myymälä. ShoppY kykenee myös muistamaan asiakkaiden ostoshistorian ja näin päivittämään aiemmin tallennetun ostoslistan tai aloittamaan uuden listan, jolle se suosittelee tuotteita aiempien ostosten perusteella.

”Kävimme läpi digitaalisen muodonmuutoksen ja uudistimme ruokaostoskokemuksen asiakkaiden tarpeita vastaavaksi yksinkertaisella ja intuitiivisella tavalla.” – Coop Italian tietohallintojohtaja Gabriele Tubertini.

Tyhjän hyllyn tunnistus

Marketit ympäri maailman käyttävät teknologiaratkaisuja auttaakseen asiakkaitaan löytämään hakemansa, mutta myös varmistaakseen, että haluttua tuotetta on aina varastossa. Hollannissa Albert Heijn on yhdistänyt myymälänsä ja jakeluketjunsa suurten tietomassojen, tekoälyn ja koneoppimisen avulla optimoidakseen varaston hallintaan ja täydennyksiin liittyvät päätöksensä.

Italiassa Coop on asentanut myymälöihinsä anturit keräämään reaaliaikaista tietoa, joka auttaa optimoimaan hyllytäydennykset. Lisäksi tämä italialainen kauppajätti asensi milanolaisen ”tulevaisuuden myymälänsä” tiloihin useita interaktiivisia digitaalisia näyttöjä, joilta asiakkaat voivat näppärästi selata 1 500 tuotteen valikoimaa. Prosessi tarjoaa asiakkaille välitöntä tietoa tuotteen alkuperästä ja ainesosista siltä varalta, että joku illallisvieraistasi on kranttu tai allergikko.

”Käytämme tietoulottuvuuksia nähdäksemme enemmän yksityiskohtia inventaariosta: missä tarvitaan täydennyksiä, kuinka paljon, missä se sijaitsee digitaalisessa jakeluketjussamme. Tämä tieto auttaa meitä optimoimaan prosessejamme ja järjestämään tuotteita nopeammin ja tehokkaammin sinne, missä niitä tarvitaan.” – Mike Blay, IT-kehittämisen varajohtaja, Albert Heijn

Nopeammat maksutapahtumat

Johtavat kauppaketjut pyrkivät tekemään ostosten teosta paitsi helpompaa, myös nopeampaa. Albert Heijn seuraa tarkkaan kilpailijoitaan, joista monet tulevat ruokakauppasektorin ulkopuolelta, ja kokeilee parhaillaan Tap To Go -nimellä kulkevaa konseptia neljässä tuhannesta myymälästään. Uuden ratkaisun myötä asiakkaat voivat kävellä myymälään, maksaa tuotteen napauttamalla hyllyä maksukortillaan tai puhelimellaan ja jatkaa matkaa, jolloin tyypillisen ostoskäynnin kesto lyhenee neljästä minuutista vain 20 sekuntiin.

Kun ostokset on ladottu autoon, päätät olla ensi ostosreissulla tehokkaampi. Hyvä uutinen on, että eurooppalaiset kauppaketjut esittelevät jo nyt tekoäly- ja koneoppimispohjaisia innovaatioita lyhentääkseen jokaista kauppareissua ja tehdäkseen ruokaostosten teosta lasten leikkiä riesan sijaan.

Niinpä vastaus kysymykseen siitä, mitä tänään syödään, saattaa ensi kerralla olla kirjaimellisesti käden ulottuvilla. Sinun tarvitsee vain antaa tekoälyn tehdä työt!

Lue lisää tekoälyn vaikutuksesta ostoskokemuksen muutokseen klikkaamalla tästä.

Tags: , , , , ,