Kahdeksan tapaa suojautua verkkouhkilta

 |   Microsoft News Center

Safer Internet Day

Mihin tarkoitukseen sinä käytät nettiä? Ehkä pysyt netin avulla perillä uutisista. Se voi olla sinulle myös työpaikka, peliareena tai shoppailukeidas.

Tai ehkä käytät sitä yhteydenpitoon ystävien ja perheen kanssa – lähellä tai kaukana. Mutta miten käytät nettiä?

Selvitimme äskettäin 16 000 ihmisen kansainvälisellä tutkimuksella teknisen tuen huijausten vaikutuksia ja havaitsimme, että nuoret olivat kaikkein riskialtein ryhmä. Nuoret käyttävät muita ryhmiä todennäköisemmin nettiä riskialttiisti, esimerkiksi tiedostojen laittomaan jakeluun. Nuoret myös menettävät muita ikäryhmiä herkemmin rahaa jatkaessaan yhteydenpitoa niihin, jotka heitä yrittävät huijata.Lataa paperikirppu

Neljäs päivä helmikuuta vietettävän kansainvälisen Safer Internet Day 2019:n kunniaksi ja huijauksia vastaan taistelemiseksi loimme paperikirppu-pelin, jonka avulla nuoret voivat oppia käyttämään nettiä turvallisesti. Nuorten lisäksi meidän kaikkien, iästä riippumatta, pitäisi olla netin riskien suhteen valppaina – samalla, kun nautimme sen lukemattomista hyödyistä.

Voit ladata paperikirpun ohjeineen kuvaa klikkaamalla. Paperikirppu on suunnattu 7-11-vuotiaille lapsille. Alla on myös video-ohjeet kirpun luomiseen. Tarvitset vain sakset, paperia ajatusten ja kysymysten kirjaamiseen sekä muistilappuja.

Olemme koostaneet paperikirppuun kahdeksan yksinkertaista ohjetta, jotka auttavat työskentelemään, pelaamaan, shoppailemaan ja käyttämään verkkoa mahdollisimman turvallisesti.

 

 

1. Käytä monimutkaisia, erillisiä salasanoja eri tileille Eri salasanat eri tileille

Jos jollakulla on avain kotiisi, hän voi astua sisään taloon ja tyhjentää talon jokaisen huoneen. Sama sääntö pätee myös salasanoihin ja verkkotileihin. Liian usein suojaamme tilimme helposti muistettavilla salasanoilla kuten ihmisten nimet ja syntymäajat. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että jos muistat salasanasi vaivattomasti, rikolliset luultavasti arvaavat ne helposti. Jos käytät samaa yksinkertaista salasanaa useilla tileillä, tarjoat rikollisille mahdollisuuden päästä käsiksi kaikkiin henkilökohtaisiin tietoihisi yhdellä salasanallasi. Salasanojen hallintaohjelmilla voit tallentaa useita salasanoja eri tileille turvallisesti ja varmistaa, että jokainen salasana on riittävän monimutkainen. Turvallisessa salasanassa on vähintään 10 merkkiä ja sekaisin numeroita, kirjaimia, suuria kirjaimia ja erikoismerkkejä.

2. Älä hyväksy kutsuja vierailta ihmisiltä sosiaalisessa mediassaÄlä hyväksy kutsuja vierailta

Netissä kaikki eivät ole sellaisia, joina he esiintyvät. Rikolliset käyttävät usein väärennettyjä profiileja rakentaakseen suhteita sellaisiin käyttäjiin, jotka eivät ole varuillaan.
Jos sinua lähestyy tuntematon ihminen, vaatii sinua jakamaan henkilökohtaisia tietojasi tai pyytää rahaa, hälytyskellojen pitäisi soida. Jos mahdollista, varmista vieraan henkilön aitous. Jos et ole varma hänen aitoudestaan ja rehellisyydestään, mutta haluat kuitenkin hyväksyä hänen kaveripyyntönsä, rajoita hänen näkyvyyttä tietoihisi muuttamalla profiilisi tietosuoja-asetuksia.
Muista: samat säännöt pätevät verkossa kuin todellisessakin elämässä – älä jaa arkaluonteisia tai yksityisiä tietoja vieraiden kanssa.

3. Verkkotoiminnalla voi olla seurauksia verkon ulkopuolellaSeurauksia verkon ulkopuolella

Suhtaudu internetiin kuin julkiseen toriin tai jalkakäytävään. Se on julkinen tila, jossa kuka tahansa voi seurata toimintaasi. Kuka tahansa saattaa nähdä, mitä julkaiset tai kirjoitat riippumatta siitä, oletko tarkoittanut sitä heille vai et.
Ennen kuin lähetät tai julkaiset verkossa jotain, kysy itseltäsi haluaisitko, että työnantajasi, asiakkaasi tai sukulaisesi saisi tietää siitä? Jopa monia äkkiseltään harmittomia tietoja, kuten parisuhdetietojasi tai kotiosoitettasi voidaan väärinkäyttää, jos tiedot päätyvät väärän ihmisen käsiin.

4. Suojaa arkaluonteiset ja henkilökohtaiset tiedotSuojaa tietosi

Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta verkossa ei valitettavasti ole pysyvää poistonäppäintä. Julkaisemasi kuvat, kommentit tai videot jäävät verkkoon todennäköisesti ikuisiksi ajoiksi. Vaikka poistaisit alkuperäisen viestin, joku muu on saattanut kopioida tai jakaa sen muualla. Älä siis julkaise verkossa mitään sellaista, jota et halua muiden näkevän.

5. Ole varovainen, mitä klikkailetOle varovainen klikkaillessasi

Yleinen verkkorikollisten käyttämä taktiikka on huijata sinut lataamaan laitteeseesi haittaohjelmia, joiden avulla he voivat varastaa tietosi. Älä lataa outoja tai tuntemattomalta sivustolta saatavia sovelluksia. Jos epäilet sähköpostin tai viestin aitoutta, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset: Onko lähettäjällä outo sähköpostiosoite? Onko tervehdys persoonaton? Sisältääkö se paljon kirjoitusvirheitä? Välittyykö viestistä outo kiireellisyys? Jos olet edelleen epävarma, ota yhteyttä viestin lähettäjänä esiintyvään brändiin tai yritykseen heidän virallisten kanaviensa kautta kuten verkkosivustolta tai sosiaalisessa mediassa. On aina parempi vaihtoehto varmistua aitoudesta usealla eri tavalla kuin vaarantaa turvallisuutensa.

6. Päivitä tietosuoja-asetukset ja virustorjuntaPäivitä asetukset

Jos et päivitä puolustustasi säännöllisesti, verkkorikolliset keksivät lopulta keinot murtaa suojauksesi. Pidä käyttöjärjestelmän päivitykset ajan tasalla ja tarkista käyttämiesi sovellusten ja selainten tietosuoja-asetukset.

 

7. Käytä aina suojattua yhteyttäKäytä suojattua yhteyttä

Kun käytät julkista internet-yhteyttä, kuten kauppakeskusten wlan-yhteyttä, sinulla ei ole suoraa keinoa varmistua yhteyden turvallisuudesta. Jos et voi luoda suojattua yhteyttä tai varmistaa, että laite on suojattu, älä jaa arkaluonteisia tietoja tällaisen yhteyden kautta. Odota mielummin sitä hetkeä, kun olet taas kotona ja turvallisen yhteyden ääressä.

8. Kysy neuvoa niiltä, joihin luotatKysy neuvoa

Älä koskaan kiirehdi viestin julkaisemisessa tai linkkien klikkailussa. Mikään ei ole tärkeämpää kuin turvallisuutesi. Navigointi monenlaisten verkkouhkien keskellä voi olla stressaavaa, mutta apua on saatavilla runsaasti. Jos olet epävarma, pyydä apua luottohenkilöiltäsi esimerkiksi ystäviltäsi, vanhemmiltasi tai opettajiltasi ja yrityksenä saat apua aina teknologiakumppaneilta.

Tags: , , , , , , ,