Euroopan terässektori varastaa show’n tekoälyn avulla

 |   Microsoft News Center

Olet juuri käyttänyt satoja euroja uuteen jääkaappiin tutkittuasi ensin pitkään eri vaihtoehtoja ja etsittyäsi oikeaa tuotetta sopivaan hintaan. Vain paria viikkoa myöhemmin oven terässaranoihin ilmestyy kuitenkin murtumia.

Kirjoitat kokemuksestasi vihaisen tekstin sosiaaliseen mediaan ja saat tietää, että muillakin on ollut samanlaisia ongelmia. Paikallislehti tarttuu tarinaan, joka alkaa pian levitä kulovalkean lailla.

Kuka tahansa valmistaja voi vahvistaa, että ajatus laajamittaisesta tuotteiden takaisinvedosta on kylmäävä.

Kyse ei ole vain lyhyen aikavälin taloudellisista tappioista, vaan pitkäkestoisista ja pysyvistä mainehaitoista. Valmistajien maine nojaa monien muiden alojen tapaan korkeaan laatuun, asiakkaiden luottamukseen, asiakastyytyväisyyteen ja tuotteiden turvallisuuteen.

Euroopan kuluttajansuojalait kuuluvat yhä maailman tiukimpiin. Massatuotannon ja kansainvälisten jakeluketjujen monitahoisesta luonteesta johtuen valmistajien on pyrittävä välttämään tuotantovirheitä ja niistä johtuvia katastrofaalisia seurauksia kaikin keinoin.

Terässektori saattaa kuitenkin olla eri valmistusaloista se, jolla on eniten hävittävää. Teräs on läsnä lähes kaikkialla tuomassa muotoa ja lisäämässä toiminnallisuuksia valtavalle määrälle arkisia asioita. Se on keskeinen ainesosa rakennuksissa, infrastruktuurissa, liikennevälineissä, varusteissa, kodinkoneissa ja teknologiassa, joita käytämme päivittäin. Yksinkertaisesti sanottuna on mahdotonta kuvitella maailmaa ilman terästä.

Mutta kun Euroopan teräsjärjestö Eurofer ennustaa tasaista kasvua vuonna 2019 ja tulevaisuudessa, miten Euroopan teräsvalmistajat voivat pitää yllä korkeita tuotantomääriä ja varmistaa samalla vientituotteiden virheettömyys – koko tuotantoketjussa?

Raaka-aineriskien eliminointi

RHI Magnesitan masuuni toiminnassa
Happipuhalluskonvertteri (BOF eli Basic Oxygen Furnace) toiminnassa

Terästeollisuus käyttää tällä hetkellä noin 70 % kaikista tulenkestävistä materiaaleista, joita tarvitaan metallin valamiseen. Maailman suurin tulenkestävien tuotteiden valmistaja RHI Magnesita on tehnyt kokeiluja selvittääkseen, miten tekoäly ja koneoppiminen voisivat auttaa laadunvalvonnassa ja virheiden havaitsemisessa yrityksen noin kolmen miljoonan tonnin vuosittaisessa tulenkestävien materiaalien tuotannossa.

Itävallasta käsin toimivan RHI Magnesitan täytyy varmistaa, että kaikki sen 120 000 tulenkestävää tuotetta selviävät hankalimmissakin olosuhteissa, vähintään 1 200 asteen lämpötiloissa. RHI Magnesita asentaa parhaillaan infrapunakameroita valvomaan metallurgisten säilytysastioiden kuoria ymmärtääkseen lämpöprofiilin ja tulenkestävien materiaalien käytöksen välistä suhdetta paremmin. Kamerat ottavat pitkin päivää kuvia, jotka käsitellään koneoppimisalgoritmien avulla. Näin RHI Magnesita parantaa virheiden havaitsemisprosenttia ja pystyy arvioimaan tuotteidensa käyttöiän tarkasti.

”Koska tulenkestäviä tuotteitamme käytetään tavallisesti terästä valmistavien asiakkaiden masuuneissa, materiaalien tarkastaminen on tavattoman vaarallinen tehtävä huoltohenkilöstölle. Heidän täytyy pukeutua suojavarusteisiin ja laittaa päänsä astiaan”, sanoo Gregor Lammer, RHI Magnesitan Senior Project Manager Digital Technologies. “Tämä on huolestuttavaa paitsi työturvallisuuden, myös tällä tavalla saatujen havaintojen tarkkuuden kannalta. Tekoälyn avulla voimme valvoa, arvioida ja ennustaa, milloin tulenkestävät materiaalimme todennäköisesti kuluvat loppuun ja saavuttavat käyttöikänsä päätepysäkin. Näiden havaintojen pohjalta voimme ennakoivasti varoittaa asiakkaita astian vaihtotarpeesta tai kertoa mahdollisista toimenpiteistä, joilla käyttöikää voi pidentää.”

“Lisäksi tekoäly auttaa meitä oppimaan lisää asiakasympäristöstä, jolloin voimme muuttaa tuotteitamme asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan. Luomalla ns. digitaalisen kaksosen Microsoft Azurella voimme kehittää ja testata tuotteistamme kuutta–seitsemää eri versiota ennen kuin lähetämme yhden tai kaksi sopivinta asiakkaalle. Tämä on huikean kustannustehokasta ja tarjoaa meille todellista kilpailuetua.”

Pieninkään naarmu ei jää huomaamatta

Vaikka monet puhuvat neljännestä teollisesta vallankumouksesta, moni perinteinen valmistaja käyttää edelleen yli satavuotiaita menetelmiä. Euroopan toiseksi suurin teräsvalmistaja Tata Steel on hyödyntänyt esineiden internetin ja tekoälyn tapaisia uusia konsepteja rohkeasti saavuttaakseen merkittäviä etuja ja parannuksia teräsvalimoidensa tuotantomäärissä ja lopputulosten laadussa.

Asiantuntijat valvovat teräksen tuotantoprosessia Tata Steelin laitoksella
Asiantuntijat valvovat teräksen tuotantoprosessia Tata Steelin laitoksella

Alankomaista käsin toimiva Tata Steel valvoo teräsvalimon tuotantoprosessia yli 400 000 muuttujan kautta. Yritys kehitti virheiden ehkäisemiseksi varhaisvaiheen varoitusjärjestelmän, joka ennustaa epävakauksia. Tämä on huomattava parannus nykytilanteeseen nähden, sillä prosessin epävakauksien todennäköisyys lasketaan reaaliaikaisten tietojen perusteella. Kehittyneiden algoritmien avulla Tata Steel pystyi lyhentämään tuotantoprosessiin käytettävää aikaa lisäten samalla tuotantomääriä.

Parin viikon jälkeen saat viimein uuden jääkaapin. Laitteen mukana tulee valmistajan viesti, jossa se kertoo vaihtaneensa terästoimittajaa ja vakuuttaa, ettei näin tule enää käymään.

Tekoälyn ansiosta valmistaja on jopa valmis antamaan asiasta elinikäisen takuun.

Lisätietoa siitä, kuinka kehittyneet teknologiat muuttavat tuotantoteollisuutta löytyy täältä.

Tags: , , , ,