Myyntijohtajan matkassa – miten tekoäly näkyy työpäivän aikana?

 |   Microsoft News Center

Kuvassa on myyntijohtaja käyttämässä Dynamics 365 -palvelua.

Tekoäly on jo saapunut osaksi meidän arkirutiineja, vaikka emme useinkaan kiinnitä siihen huomiota. Tekoälyn sijaan voidaan puhua myös tukiälystä, sillä tekoäly auttaa meitä tekemään jo tänä päivänä meille tärkeitä asioita enemmän, nopeammin ja paremmin. Tekoäly on upotettuna yhä useampaan sovellukseen ja laitteeseen, joita käytämme päivittäin.

Minkälaiselta näyttää myyntijohtajan työpäivä nykyisin? Miten hän tyypillisen työpäivän aikana törmää tekoälyyn? Lähdemme tutustumaan tekoälyyn myyntijohtajana työskentelevän Tiinan työpäivää seuraamalla.

Tiinan työpaikalla on käytössään Microsoftin Office 365- ja Dynamics 365-ratkaisut, joiden kautta hän työskentelee tekoälyn kanssa päivittäin.

Lentävä lähtö työpäivään

Tiina on kahden lapsen äiti, joka työskentelee osan ajastaan kotitoimistolta käsin. Perheen ensimmäistä luokkaa käyvän esikoisen kouluviikko alkaa kello kahdeksalta, joten herätyskello ravisuttaa Tiinan hereille ennen seitsemää.

Aamupuuhien ohessa Tiina tarkistaa ajankäyttöä seuraavasta Hän päättää tutustua paremmin  lajitteluominaisuuteen, jotta jatkossa ainoastaan tärkeät sähköpostit näkyvät Lajitellut-kansiossa ja muut viestit päätyvät vähemmän tärkeiden sähköpostien kansioon.

Aamutouhujen jälkeen perheen isä ja ekaluokkalainen lähtevät aloittamaan päiväänsä, ja Tiina jää vielä hetkeksi kotitoimistolle ennen perheen eskarilaisen viemistä kouluun yhdeksäksi. Kalenteriin on merkitty asiakkaan kanssa kokous kahdeksaksi. Sen Tiina ottaa videopuheluna Teamsin kautta. Tiina ei halua päätyä Youtubeen viraalitähdeksi, joten hän käyttää Teamsin taustansumennustoimintoa häivyttääkseen kuvasta taustalla täydellä kuusivuotiaan tarmolla touhuavan lapsensa.

Vähemmän rutiineja, enemmän aikaa ajatella

Tiinan työpäivät muodostuvat lukuisista rutiineista, jotka vievät hänen mielestään aivan liikaa työaikaa. Tiina haluaisi käyttää enemmän aikaa myyntistrategian hiomiseen ja alaistensa kanssa työskentelemiseen. Onneksi modernit työkalut auttavat jo monien rutiinien hoitamisessa.

Ennen lounastaukoa Tiinan pitäisi saada sekavalta näyttävä PowerPoint-esitys kuluneesta vuodesta siihen kuntoon, että sen voisi esittää johtoryhmän kokouksessa. Esityksensä hiomiseen Tiina käyttää tekoälyllä toimivaa PowerPoint Designeriä. näyttäneestä diasarjasta hän saa loihdittua näyttävän esityksen vain muutamissa minuuteissa.

Esimerkki siitä, miten esityksen hiominen onnistuu nykyisin vaivattomasti PowerPoint Designerin avulla.
Esimerkki siitä, miten esityksen hiominen onnistuu nykyisin vaivattomasti PowerPoint Designerin avulla.

Lounastauolla Tiina ehtii jutella kollegoidensa kanssa. Samalla hän muistaa, että johtoryhmän kokouksessa piti käsitellä myös vuodenvaihteen myyntibudjetin toteutumista.

Vielä vuosi sitten Tiina ei olisi ehtinyt mitenkään poimia Excelistä olennaisimpia havaintoja varttitunnissa, mutta Excelin tuore Ideas-toiminto käy Tiinan puolesta läpi kaiken tarvittavan datan ja poimii hänelle datasta olennaisimpia nostoja. Tähän operaatioon kuluu vain joitakin sekunteja. Excelin tekoälyn tekemistä nostoista Tiina poimii mielestään oleellisimmat johtoryhmää varten.

Excelin Insights-toiminto käytännössä
Excelin Ideas-toiminto käy läpi kaiken tarvittavan datan ja osaa poimia datan seasta olennaisia huomioita.

Näiden tekoälyä hyödyntävien apuvälineiden avulla Tiina selviytyy rutiineistaan hyvissä ajoin ennen johtoryhmän kokousta. Koska kokoukseen osallistuu erikieltä puhuvia ihmisiä ympäri maailmaa, käydään keskustelu englanniksi. Tiina on huomannut, ettei hän useinkaan muista jälkikäteen englanninkielisten kokousten sisältöä, vaikka hänen kielitaitonsa on erinomainen. Tässä hän turvautuu taas Teamsiin, jonka sisäänrakennettu tekoäly litteroi kaikki englannin kielellä käytävät kokoukset ja puhelut myöhempää tarkastelua varten.

Nopeaa reagointia

Johtoryhmän kokouksen jälkeen Tiinalla on edessään haaste. Loppuvuoden myyntiluvut eivät näyttäneet hyviltä. Miten hän voisi kääntää heikosti päättyneen edellisvuoden vahvaksi uuden vuoden aloitukseksi?

Tiinan yritys palvelee suuria yritysasiakkaita, jotka solmivat pitkäkestoisia asiakassuhteita ja ovat yritykselle erittäin kannattavia. Yhdenkin tällaisen lisäasiakkaan haaliminen antaisi vuodelle rakettimaisen lähdön.

Työpäivänsä päättyessä autonavaimia parkkihallissa hapuillessa Tiina tuntee taskussaan surinaa. Hänen puhelimeen on saapunut muistutusviesti.

Dynamics 365:n Social Engagement -sovellus ilmoittaa sosiaalisessa mediassa käynnistyneestä kuhinasta. Tiina on asettanut palveluun automaattisia hälytyksiä, jos somessa käydään poikkeavaa keskustelua heistä tai kilpailijoistaan. Näin ollen Tiina tietää heti, että jotain merkittävää on tapahtunut.

Tällä kertaa hän näkee saman tien, että useissa eri some-kanavissa käydään vilkasta keskustelua heidän merkittävimmältä kilpailijalta vuotaneesta huhusta, jonka mukaan yritys aikoo jatkossa keskittyä suuryritysten sijaan pienten ja keskisuurten yritysasiakkaiden palvelemiseen.

Tiina ymmärtää heti, kuinka merkittävästä asiasta on kyse. Heidän kilpailijallaan on asiakkaina useita sellaisia yrityksiä, joiden kanssa Tiinakin on käynyt alustavia keskusteluja yhteistyökuvioista.

Nämä kilpailijan palvelemat yritykset ovat ennen tätä hetkeä olleet Tiinalle vain potentiaalisia asiakkaita, joiden todennäköisyys päätyä Tiinan yrityksen asiakkaiksi on ollut häviävän pieni. Dynamics 365:n kyky tehdä tunneanalyysiä some-kirjoittelusta auttaa Tiinaa kuitenkin tunnistamaan välittömästi muutamia yrityksiä, joiden avainhenkilöiden turhautuneet viestit antavat ymmärtää, että nämä yritykset harkitsevat vakavasti asiakkuuksiensa päättämistä kilpailijalla.

Tiina pääsee Dynamicsin kautta tarkastelemaan myyntitiiminsä työskentelyä. Hän näkee, että muutamilla myyjillä voisi olla aikaa ottaa työlistalleen nämä juuri äskettäin avautuneet myyntimahdollisuudet. Tiina näkee myös, että hänen tuoreella alaisellaan on LinkedInissä vahvat kontaktit yhteen näistä yrityksistä. Tiina ohjaa vinkin mahdollisesta asiakkuudesta uudelle myyjälleen.

Tiinan työpäivä päättyy onnellisissa merkeissä. Kilpailijan pudottama uutispommi auttanee häntä löytämään yritykselleen uusia asiakkaita hyvinkin nopealla aikataululla. Ilman tekoälyn apua ongelmaan ei välttämättä olisi löytynyt nopeaa ratkaisua eikä Tiina välttämättä olisi ehtinyt reagoida uutiseen riittävän nopeasti.

Tiina on mielikuvituksemme tuote, mutta hänen työpäivänsä on arkea jo monille kehityksen aallonharjalla ratsastavalle myyntijohtajalle. Tekoälykyvykkyyksiä monipuolisesti hyödyntävät ammattilaiset kykenevät Tiinan tavoin jo saamaan työpäivän aikana aikaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tekoälykyvykkyydet auttavat meitä poistamaan työtehtävistämme rutiinihommia sekä vapauttavat samalla aikaa tärkeämmille tehtäville.

Lisätietoja:
Anne Alarotu
Viestintäjohtaja
Microsoft Oy
[email protected]

Tags: , , , , , , ,