Tekoälyrekka tuo digiajan ymmärrystä suomalaisille

 |   Microsoft News Center

Kuvassa on rekka-auto, jonka kyljessä lukee "tekoäly kuuluu kaikille".

Tänään julkistettavan tekoälyrekan tavoitteena on auttaa suomalaisia kokemaan ja kokeilemaan tekoälyä sekä opettaa tekoälyyn liittyviä keskeisiä käsitteitä. Omnian ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden rakentama tekoälyrekka kiertää 28.5. alkaen pääkaupunkiseutua, Hämettä ja Pirkanmaata juhannukseen asti.

Tekoäly muuttaa arkeamme ja työtämme, sekä vahvistaa ihmisen kykyjä: tekoälysovellukset havainnoivat maailmaa ihmisten kanssa ja puolesta, tekevät liiketoiminnassa budjetteja ja myyntiennusteita ja suosittelevat meille sopivaa musiikkia tai elokuvia. Tekoäly muuttaa myös työtä – on puhuttu jopa miljoonan suomalaisen uudelleenkoulutustarpeesta. Koska tekoäly koskettaa tulevaisuudessa lähes kaikkia arkielämämme osa-alueita, on tärkeää, että suomalaiset ymmärtävät, mitä tekoäly on ja kuinka se toimii.

Tähän tarpeeseen Espoon kaupunki, Lenovo, Microsoft Oy ja Omnia käynnistävät tekoälyrekkakiertueen. Rekassa ja sen yhteyteen pystytettävällä tekoälyalueella on tarjolla kokemuksia, joiden avulla suomalaiset voivat oppia tekoälyn toimintaperiaatteita ja nähdä, mitä tekoäly käytännössä tekee.

Jatkumo tekoälymentoreiden koulutukselle

Tekoälyrekka sai alkunsa Espoon kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän ajatuksesta auttaa ihmisiä tutustumaan tekoälyyn. ”Omnia valmensi viime syksynä 100 espoolaista senioria tekoälymentoreiksi. Tekoälyrekka on jatkumo tälle työlle: Pakkaamme rekkaan käytännön esimerkkejä tekoälystä ja viemme kansantajuista oppia jokaisen kiinnostuneen testattavaksi. Tärkein kohderyhmämme ovat ihmiset, joille digitaalisuus on vielä vieras asia. Haluamme varmistaa, ettei kukaan putoa kehityksen kyydistä, vaan innostuu opettelemaan uutta teknologiaa, jonka avulla arkea voidaan helpottaa jo nyt”, sanoo Mäkelä.

Visiosta toteutusvastuun otti ammatillista koulutusta tarjoava koulutuskuntayhtymä Omnia.  Omnian ammatilliset opiskelijat ja Aalto-yliopiston tuotekehityskurssin kansainvälinen opiskelijaryhmä ideoivat ja toteuttivat tekoälyrekan yhdessä yhteistyöyritysten kanssa.

Rekassa suomalaiset oppivat tekoälyn toimintaa konkreettisten tehtävien ja pelin keinoin.

Tekoälyrekkavierailu on suunniteltu toteutettavaksi pakohuonepelinä, jossa 4–6 osallistujaa yhdessä ratkaisevat kolme tehtävää, joiden avulla he ymmärtävät datan, oppimisen ja algoritmien merkityksen tekoälyssä. Tekoälyrekan edustalla on erillinen kokemusalue, jossa kävijät pystyvät tutustumaan muun muassa kasvojen- ja puheentunnistukseen sekä puheohjaukseen.

Tavoitteena 10 000 kävijää

Tavoitteena on ensimmäisessä vaiheessa auttaa 10 000 suomalaista kokemaan tekoälyä. Tekoälyrekan ideoinnissa ja kiertueella mukana yhteistyökumppaneina ovat Espoon kaupunki, Lenovo, Microsoft Oy ja Omnia.

”Tekoälyrekkaa kehittäneessä ja rakentaneessa kansainvälisessä tiimissä on ollut opiskelijoita kuudesta eri maasta. Lopputuote onkin mainio esimerkki siitä, miten teknologia yhdistää eri alojen opiskelijoita eri koulutustasoilta ja -aloilta: Aallosta Omniaan, toimintaterapeutista diplomi-insinööriin ja kauppatieteilijästä elektroniikka-asentajaan ja datanomiin. Koulutustarjonnat täydentävät rikastavasti toisiaan ja mahdollistavat yhdessä merkittävien yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisen kehittämällä uusia palvelutuotteita ja toimintatapoja”, summaa kuntayhtymän johtaja Sampo Suihko Omniasta.

”Olemme saavuttaneet teknologiakehityksessä vaiheen, joka mahdollistaa tekoälyn hyödyntämisen ennennäkemättömillä tavoilla. Kysymyksessä on valtava hyppäys maailman kehityksessä ja mikään taho ei pysty sitä yksin toteuttamaan. Tällaisesta yhteistyöstä hyvänä esimerkkinä toimii tekoälyrekkahanke, jossa eri tahot omalta osaltaan mahdollistavat loistavan esimerkin ja tilaisuuden tuoda tekoäly ihmisten lähelle. Siten voimme myös edistää digitaalista tasa-arvoa yhteiskunnassa”, sanoo Lenovon maajohtaja Eero Tainio.

”Tekoäly on täällä jo nyt. Käytämme sitä monissa sovelluksissa niin vapaa-ajalla kuin työssä ehkä tietämättämme, sillä tekoäly toimii usein taustalla. On kuitenkin tärkeää, että suomalaiset ymmärtävät, mitä tekoäly on ja miten se toimii, sillä tekoälyn vauhdittama muutos koskettaa meitä kaikkia. Kaikissa muutoksissa korostuu oppiminen ja on erinomaista, että tekoälyrekan avulla kävijät voivat tutustua ja oppia lisää tekoälystä”, sanoo Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen.

Tekoälyrekan kiertueen ensimmäinen vaihe käynnistyy 28.5.2019 Espoosta ja ennen juhannusta rekassa pääsee käymään Helsingissä, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Tampereella ja Hauholla. Lisätietoja tekoälyrekasta ja sen kiertueaikataulusta osoitteesta www.tekoalyrekka.fi.

 

Lisätietoja:
Päivi Korhonen, viestintäjohtaja, Omnia (040 126 7599, [email protected])
Anne Alarotu, viestintäjohtaja, Microsoft Oy, (0504871308, [email protected])

Tags: , , , ,