Tutkimus: Kun tekoälyä käytetään vahvistamaan ihmisten ainutlaatuisia kykyjä, tekoälyn luoma arvo ja vaikutus kasvavat

 |   Microsoft News Center

Kaksi työntekijää työskentelee näytön edessä

Yritykset, jotka saavat eniten arvoa tekoälystä, keskittyvät käyttämään tekoälyä ennen kaikkea ihmisten ainutlaatuisten taitojen ja osaamisen vahvistamiseen sen lisäksi että hyödyntävät tekoälyä automaatioon ja toiminnan tehostamiseen. Noin 12 000 työntekijää ja johtajaa ympäri maailman vastasivat maaliskuussa Microsoftin tutkimukseen, joka koski tekoälyn, sen luoman arvon ja osaamisen välistä suhdetta yrityksissä.  

”Yritykset koosta, sektorista tai maantieteestä riippumatta pyrkivät sopeutumaan pandemian jälkeiseen aikaan. Viime kuukausina digitalisaatio on kiihtynyt poikkeuksellisen nopeasti. Digitalisaation ytimessä on tekoäly ja uskomme, että tekoälyllä on keskeinen rooli, kun yritykset pyrkivät olemaan entistä ketterämpiä ja kilpailukykyisempiä näin aikoina. Jotta tekoälystä saa suurimman hyödyn irti, sitä pitää käyttää vahvistamaan ihmisten ainutlaatuisia taitoja ja osaamistaYritysten pitää siis keskittyä sekä teknologian soveltamiseen että työntekijöidensä osaamisen kehittämiseen, sanoo Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen 

Microsoftin tekoälyosaamista selvittäneen tutkimuksen mukaan tekoälyä laajasti hyödyntävät yritykset näkevät tekoälyn tuovan myös eniten arvoa: 84,4 näiden yritysten johtajista sanoo, että he ovat jo nähneet liiketoiminta-arvoa tekoälyn käyttöönotosta verrattuna 58,9 prosenttiin johtajista vähemmän tekoälyä käyttävissä yrityksissäTekoälyn johtavat yritykset keskittyvät myös varmistamaan, että tekoäly täydentää heidän työntekijöidensä kykyjä: johtajista 84,7 % ja työntekijöistä 62,1 % kokee olevansa ”tekoälyn vahvistamia”. Tekoäly tukee heitä työssään helpottamalla yksinkertaisten tehtävien ja prosessien hallintaa sekä tarjoamalla näkemyksiä päätöksenteon tueksi.  

Tekoälyä laajasti soveltavissa yrityksissä tekoälyn käyttäminen luo arvoa seuraavasti:  

  • lisäarvoa toimintojensa optimoimisessa (80,6 prosentissa yrityksiä) 
  • auttamaatyöntekijöitä löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia 
  • kehittämään uusia tuotteita ja palveluita (56,7 %)  
  • parantamaan asiakaskokemusta (44,9 %).  

“Tässä uudessa maailmantilanteessa yritykset tarvitsevat ihmisen ainutlaatuisuutta liiketoimintojensa kiihdyttämiseksi. Kun yhteistyö uusien asiakkaiden, kumppaneiden ja sidosryhmien kanssa pitää toteuttaa uudenlaisilla säännöilläinnovatiiviset ja mukautuvat organisaatiot menestyvät muita todennäköisemmin. Microsoftin tutkimuksesta selviää, että tekoälyä laajasti soveltavat yritykset ovat paremmassa asemassa, koska ne investoivat enemmän monipuolisiin taitoihin ja osaamiseen sekä keskittyvät enemmän siihen, miten uusi teknologia voi vahvistaa heidän työntekijöitään”, sanoo Azeem Azhartekoälyasiantuntija ja Exponential View:n perustaja.  

Tekoälyn johtavista yrityksistä lähes kaikki (93,9 %) kehittävät aktiivisesti työntekijöidensä osaamista tai suunnittelevat sitä. Nämä yritykset myös kehittävät työntekijöiden taitoja monipuolisesti data-analytiikasta viestintä- ja neuvottelutaitoihin.  

Saat yleiskuvan keskeisistä tutkimustuloksista globaalista blogistamme (englanniksi).  

Tutkimuksesta 

KRC Research teki verkkokyselyn satunnaisesti valitulle noin 12 000 työntekijälle, jotka työskentelevät yli 250 hengen yrityksissä 12.–30.3.2020. Otokseen kuului kullakin markkina-alueella vähintään 500 työntekijää ja 100 johtajaa. Edustettuina ovat Saksa, Iso-Britannia, Venäjä, Puola, Tšekki ja Slovakia (yhdistetty), Unkari, Australia, Brasilia, Israel, Turkki, Etelä-Afrikka, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Yhdysvallat, Intia, Kanada, Italia, Alankomaat, Espanja ja Ruotsi. 

Tags: , , ,