Microsoft ja The Shortcut kouluttavat yhdessä Azure-tietoturvaosaajia

 |   Microsoft News Center

Azure Security conference

Ensimmäiset maahanmuuttajataustaiset tietoturva-ammattilaiset valmistuivat ohjelmasta syyskuussa – kolmen kuukauden intensiivikoulutuksen suorittaneet saavat koulutuksesta pannahduslaudan uudelle urapolulle. Kuva: The Shortcut

Suomessa on huutava pula ICT-alan osaajista – arvioiden mukaan tarve on jopa 130 000 työntekijälle, joista 13 000 tarvitaan tietoturvallisuuden tehtäviin. Kestävä tapa saada työvoiman tarve täytettyä on kouluttaa jo töitä etsivästä väestöstä uusia osaajia. Tarjoamalla mahdollisuuksia kouluttautua alalle, jossa osaamiselle on selkeä tarve, luodaan myös Suomesta houkuttelevampi markkina työntekijöille ja yrityksille.

Microsoft, kansainvälisille osaajille urapalveluita järjestävä The Shortcut  ja koulutuspalveluita tarjoava Sovelto lähtivät yhdessä pilotoimaan yhtä ratkaisua osaajapulaan. Maahanmuuttajille suunnattu kolmen kuukauden maksuton intensiivikoulutus Microsoft Azure -tietoturvauralle käynnistyi toukokuun lopussa Helsingissä, ja ensimmäinen joukko uusia osaajia valmistui syyskuussa.

”Pilottihankkeemme osoittaa, että pilviteknologia tarjoaa kaikille lähtötasosta riippumatta mahdollisuuden työllistyä tulevaisuuden alalle ja rakentaa uutta urapolkua. Teknologialla on myös tasa-arvoistava rooli, sillä Azure-tietoturvaosaajalta ei vaadita suomen kielen taitoa. Halusimme osaltamme vastata myös tietoturvaosaajien tarpeeseen, jonka tunnistamme asiakasyrityksissämme”, kertoo Microsoftin Developer Audience Lead Roope Seppälä ajatuksesta ohjelman taustalla. ”Yhdessä Shortcutin kanssa toteuttamamme koulutus on yksi askel kohti kunnianhimoista tavoitettamme kasvattaa Suomen ICT-osaajien määrää seuraavan viiden vuoden aikana sadalla tuhannella.”

Carlos Martins Portinha
Koulutusohjelman suorittanut portugalilaistaustainen Carlos Martins Portinha puhui Microsoft Azure -tietoturvauralle -koulutusohjelman valmistujaistilaisuudessa. Kuva: Lukas Lundin

Azure-tietoturvakoulutuksesta suunta uusille urapoluille

Osallistujat Azure-pilvipalveluiden tietoturvaan keskittyneeseen koulutukseen valittiin avoimella hakemuksella ja harjoitustehtävällä. Tehtävän kautta selvitettiin perustason järjestelmäymmärrys, mutta syvempiä tietoturva- tai pilvipalvelutietoja osallistujilta ei vaadittu.

Shortcutin koulutukseen valikoitujen joukossa oli tulevia tietoturvaosaajia hyvin erilaisilla taustoilla. Yksi heistä oli Portugalista kotoisin oleva Carlos Martins Portinha, joka etsi koulutuksesta alkua uudelle urapolulle. Koulutuksen aloittaessaan jätehuollon parissa työskennellyt Carlos on kiinnostunut koodauksesta ja oli opiskellutkin sitä itse verkkokurssien kautta. Koulutusohjelman inspiroivat ja ammattitaitoiset opettajat saivat Carloksen innostumaan tietoturvasta ja ymmärtämään sen laajemman merkityksen yrityksille. Nyt kolme kuukautta myöhemmin Azure-sertifikaatit suorittaneena hänen odotuksensa tulevan suhteen ovat korkealla.

”On hienoa nähdä, kuinka paljon Microsoft haluaa investoida osaamisen kehittämiseen ja meidän kaikkien tulevaisuuteen Suomessa. Uskon, että meillä kaikilla valmistuneilla on hieno matka edessämme ja voimme tuoda uuden osaamisemme sitä tarvitseville yrityksille”, Carlos kiteyttää.

Didar Hosain aloitti koulutukseen hyvin eri tyyppisellä pohjalla. Hän oli suorittanut teknillisen koulutuksen yliopistossa, mutta halusi rakentaa polkunsa yrittäjänä uudella alalla. Hän alkoi tutkia Microsoft Azuren mahdollisuuksia ystävänsä suosituksesta ja Microsoftin muita ohjelmistoja käyttäneenä järjestelmä tuntui hänestä heti loogiselta ja tutulta. Didar päätyikin rakentamaan kurssin aikana oman verkkopalveluyrityksensä Azure-alustalle.

”Kurssin käyneenä tiedän nyt selkeämmin, mitä haluan tehdä ja miten voin rakentaa polun kohti uusia tavoitteitani. Olen todella kiitollinen Microsoftille ja kaikille kurssin järjestäjille tästä mahdollisuudesta”, kiitteli Didar koulutuksen valmistujaistilaisuudessa.

Kolmen kuukauden intensiivisen koulutusohjelmaan sisältyi myös mahdollisuus suorittaa eri tasoisia Microsoft Azure -sertifiointeja. Kurssin osallistujat muovasivat omaa oppimispolkuaan ja suoritettavia sertifikaatteja oman tarpeensa ja kiinnostuksensa mukaan. Carlokselle, joka haluaa työllistyä tietoturva-alalla, sertifikaatit ovat tärkeä väline urapolulla. Didarille yrittäjänä sertifikaatteja tärkeämpää oli puolestaan oppien peilaaminen käytännössä hänen omaan Azure-pohjaiseen yritykseensä. Molemmat saivat näin koulutuksesta heille tulevaisuuden työllistymiselle tärkeitä käytännön oppeja.

”Kurssin toteutus sujui hyvin. Osallistujat osoittivat kiitettävää aktiivisuutta kurssin aikana ja valtaosa osallistuneista on läpäissyt intensiivikurssin lomassa myös useampia sertifiointitestejä. Osa kurssilaisista on pystynyt jo hyödyntämään oppejaan startup-ideoihin Azuren avulla. Näitä ratkaisuja päästiin näkemään jo koulutusohjelman valmistujaisissa, joten tie uudelle uralle on monen kohdalla jo avattu”, Microsoftin Roope Seppälä summaa.

”Toiveenamme on jatkaa hyvin alkanutta yhteistyötä The Shortcutin ja Sovelton kanssa, ja kehittää pilottiprojektin opeilla yhä hiotumpi, suuremman mittakaavan koulutusohjelma ensi vuodelle”, Seppälä kertoo.

Didar Hosain
Koulutusohjelman suorittanut Didar Hosain rakensi kurssin siivittämänä oman verkkopalveluyrityksensä Azure-alustalle. Kuva: The Shortcut

Tags: , , ,