Kaikki pelaamaan – Oulussa saavutettavuus on nuorisotalon arkea

 |   Microsoft News Center

Henkilö pitelee sylissään Xboxin mukautuvaa ohjainta ja istuu sohvalla.

Nykyaikaisen nuorisotalon löytää niin fyysisestä kuin digitaalisestakin maailmasta. Helpottaakseen jokaisen mahdollisuuksia osallistua nuorisotalojensa toimintaan Oulun kaupunki on hankkinut niiden pelitiloihin mukautuvat ohjaimet, jotka mahdollistavat konsolipelaamisen etenkin liikuntarajoitteisille. Pelaaminen on nuorille yhteinen ajanviete, joka opettaa uusia taitoja ja antaa uusia ystäviä.

Nuorisotyöllä on Suomessa pitkät perinteet, ja se on tärkeä tuki nuorten kasvamiselle, itsenäistymiselle ja hyvinvoinnille. Vaikka nuorten elämä on vuosikymmenten saatossa muuttunut, nuorisotyö on seurannut mukana. Esimerkiksi digitaalinen nuorisotyö on kasvava osa nuorisotalojen arkea.

Oulussa nuoria palvelee 22 nuorisotalon verkoston lisäksi muun muassa arki-iltaisin auki oleva chat, Nuorten Oulu -sivusto tietopaketteineen ja pulmakulmineen, yhteisöllisyyttä edistävät Discord-kanavat sekä Nuorten Oulu -tili Instagramissa. Osa toiminnasta pyörii myös nuorten itsensä ohjaamana tai moderoimana. #Sohova-palvelussa oululaisnuoret tuottavat aktiivisesti omia mediasisältöjään podcasteista pelistriimeihin ja verkkolehteen. Myös videopelaaminen on tärkeää tekemistä nuorten vapaa-ajalla.

”Pelit ovat tärkeä osa nuorten elämää, ja lähestulkoon kaikki nuoret pelaavat. Laitteena voi olla puhelin, konsoli tai tietokone”, Oulun kaupungin digitaalisen nuorisotyön suunnittelija Maria Orrenmaa sanoo. ”Kaikilla ei ole kotonaan pelikonetta, joten on tärkeää, että nuorisotalolla on mahdollisuus pelaamiseen. Se on mukavaa ajanvietettä, jonka kautta saa uusia kavereita ja oppii uusia taitoja”, hän jatkaa.

Nuorisotoiminta kaikkien saavutettavissa

Nuorisotaloille on tärkeää, että niiden toimintaan voi osallistua jokainen nuori. Esimerkiksi Oulussa kiinnitetään jatkuvasti huomiota siihen, että palvelut ovat saavutettavia ja esteettömiä – ettei osaa nuorista tulla sulkeneeksi ulos toiminnasta esimerkiksi fyysisen rajoitteen vuoksi. Esteettömyyteen kuuluu myös se, että erilaista toimintaa järjestetään monipuolisesti.

”On tärkeää, että toimintamme tavoittaa mahdollisimman monta lasta ja nuorta. Olemme tehneet työtä yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden eteen jo pitkään. Työtä täytyy kuitenkin aina aktiivisesti jatkaa, eikä se tule todennäköisesti koskaan täysin valmiiksi”, Orrenmaa kuvailee.

Orrenmaa pitää myös digitaalisten pelien saavutettavuutta äärimmäisen tärkeänä.

”Jokaiselle on tärkeää saada samat kokemukset pelaamisesta kuin mitä muutkin saavat. Osallisuuden ja osallistumisen tuntemukset ovat kaikille tärkeitä. Erilaiset rajoitteet eivät saisi estää sitä, että pääsee tekemään samoja asioita kuin muut”, hän toteaa.

Mukautuva ohjain mahdollistaa pelaamisen entistä useammalle

Xbox on kehittänyt Mukautuvan Xbox-ohjaimen, joka vastaa erityisesti liikuntarajoitteisten tarpeisiin. Yhteistyössä eri yhteisöjen kanssa kehitetty ohjain sisältää esimerkiksi tavallista Xbox-ohjainta kookkaammat painikkeet sekä liittimiä, joihin on mahdollista liittää ulkoisia kytkimiä, painikkeita ja ohjainsauvoja. Ohjaimen toimintaa voi mukauttaa monipuolisesti vastaamaan yksilöllisiä tarpeita.

Oulun kaupunki on päättänyt tilata mukautuvan ohjaimen jokaiseen pelitilaansa tarjotakseen pelielämyksiä mahdollisimman monelle nuorelle.

”Kyseessä on kyllä huippuvekotin. Pelinäppäinten käyttäminen on sujuvaa, ja käyttökokemus on yksinkertainen. Kun pääsemme pian avustamaan ohjaimen käyttöä lapsille ja nuorille, siitä tulee varmasti oikein toimiva laite nuorten näkökulmasta”, nuorisotyöntekijä Toni Hepo-Oja kuvailee ensimmäisiä käyttökokemuksiaan ohjaimen kanssa.

Pelialan pilviarkkitehti Aapo Latvala Microsoftilta on innoissaan saavutettavan pelaamisen tulemisesta Oulun nuorisotaloihin.

”Kun jokainen voi pelata, me kaikki voitamme. Todellinen voitto ei kuitenkaan ole pelkkä lopputulos, vaan se, että pääsemme pelaamaan yhdessä, oppimaan toisiltamme ja kasvamaan yhteisönä. Saavutettava pelaaminen yhdistää ihmisiä, luo yhteisöjä ja tuo meidät lähemmäs toisiamme”, Latvala sanoo.

Toni Hepo-Ojan mielestä saavutettavat työkalut tekevät myös työstä nuorisotaloilla entistäkin merkityksellisempää.

”Ohjain tarjoaa mahdollisuuden pelaamiseen henkilölle, joka on ajatellut haluavansa pelata konsolilla mutta ei ole aiemmin siihen pystynyt. Jos jokin rajoittaa nuoren mahdollisuuksia pelata yhdessä ikätovereiden kanssa ja saada onnistumisen kokemuksia, mutta nuorisotalot pystyvät tarjoamaan tähän tilaisuuden, mikäpä tekisikään työstämme tärkeämpää.”

 

Tags: ,