Founders Hub auttoi AinoAidin™ alkuun – näin Microsoft tukee varhaisen vaiheen startupeja

 |   Microsoft News Center

Kaksi ihmistä istuvat tietokoneen edessä ja hymyilevät.

Startup tarvitsee kasvaakseen verkostoja, osaamista, resursseja ja teknologiaa. Lähisuhdeväkivallan uhreja tukeva suomalainen We Encourage on saanut Microsoftin Founders Hubin kautta vauhtia tekoälypohjaisen palvelunsa lanseeraukseen.

Startupit työllistävät Suomessa kymmeniä tuhansia työntekijöitä, ja jo tämän vuosikymmenen aikana niillä on realistinen mahdollisuus nousta yhdeksi Suomen talouden kivijaloista.

Menestyvän startupin perustaminen on kuitenkin vaativa polku, jossa perustaja pääsee takuulla haastamaan itseään ja ratkomaan odottamattomia tilanteita. Sinnikkyyden lisäksi tarvitaan usein monipuolista osaamista, verkostoja ja rahoitusta.

Microsoftin tavoitteena on auttaa ihmisiä ja organisaatioita kaikkialla maailmassa onnistumaan. Startupien nousukiitoa Microsoft pyrkii vauhdittamaan ohjelmalla nimeltä Microsoft for Startups Founders Hub.

”Haluamme auttaa suomalaisia uusia ohjemistoyrityksiä heti lupaavasta ideasta eteenpäin. Ohjelman kautta startup saa pääsyn suureen määrään Microsoftin teknologioita, joiden avulla he voivat kehittää ja testata omia palveluitaan ja valikoida heille sopivia ratkaisuja, joiden pohjalle kehittää omaa liiketoimintaa”, Microsoftin kumppaniliiketoiminnasta vastaava johtaja Tarja Jernström kertoo.

GPT-4, Azure, GitHub ja paljon muuta yhdessä osoitteessa

Microsoft for Startups Founders Hubissa startup pääsee tarkastelemaan ja kokeilemaan lukuisia Microsoftin teknologioita ja GPT-4:n kaltaisia tekoälymalleja joustavasti ja helposti yhdessä paikassa. Ohjelman avulla startup saa hyödynnettäväkseen esimerkiksi 150 000 Yhdysvaltain dollarin arvosta Azure-pilvialustan krediittejä ja lisenssejä esimerkiksi Microsoft 365:een, GitHubiin ja LinkedIn Premiumiin. Lisäksi tekoälykehityksen vuoksi erityisesti Azure AI -palvelu, jonka avulla voi rakentaa tuotteita mm. Open AI:n tekoälymallien päälle, on mahdollistanut monelle uudelle startupille uuden tekoälytuotteen tuomisen markkinoille nopeasti.

”Erityisen tärkeää uudelle ohjelmistostartupille Founders Hubin asiantuntija-apu. Microsoftilla on tarjolla lukuisia teknologioita, joten ohjaus sopivimpien työkalujen pariin saattaa osoittautua startupin kannalta kullanarvoiseksi”, Microsoftin Partner Development Manager Veli Myllylä kertoo.

Ohjelman kautta startup saa tukea Microsoftin insinööreiltä, jotka auttavat startupia muun muassa kartoittamaan sopivimpia teknologioita, pienentämään teknologiakustannuksia ja parantamaan oman teknologian toimivuutta. Startupille voidaan tarjota myös esimerkiksi mentorointia menestyneiltä startup-yrittäjiltä ja sijoittajilta.

Founders Hub tuo perustajille lisäksi kauaskantoista hyötyä, joka liittyy omistusrakenteeseen.

”Founders Hubissa annamme startupeille suhteellisen paljon krediittejä teknologioiden käyttämiseen, mikä vähentää startupien rahoituksen tarvetta alkuvaiheessa. Näin omistajilla on mahdollisuus pitää suurempi osuus yrityksestä omassa omistuksessa, mikä voi hyödyttää heitä, kun rahoitusta hankitaan startupin myöhemmissä vaiheissa valuaation ollessa korkeampi. Startupin tulevaisuus voi kärsiä, jos omistusta täytyy jakaa paljon jo siemenvaiheessa pelkän teknologisen infran rahoittamiseksi”, Myllylä lisää.

Lähisuhdeväkivaltaan pureutuva We Encourage tarjoaa uhreille digitaalista tukea

Yksi Founders Hubia hyödyntänyt startup on suomalainen We Encourage.

We Encouragen toiminta lähti liikkeelle halusta puuttua yhteiskunnalliseen ongelmaan, lähisuhdeväkivaltaan. Se on väkivallan muoto, jota osapuolten  on yleensä hankalaa tunnistaa.

”Kun oma läheinen harjoittaa väkivaltaa, suurimpia esteitä avun hakemiselle on häpeä ja mahdollisesti epätietoisuus siitä, että omassa läheisessä ihmissuhteessa on todella joutunut väkivallan uhriksi. Omaa tilannetta voi olla hankalaa sanoittaa, mikä vaikeuttaa avun hakemista ja oman avuntarpeen tunnistamista”, We Encouragen perustaja ja toimitusjohtaja Anna Juusela sanoo.

Ratkaisuksi We Encourage kehittää palvelua nimeltä AinoAid: asiantuntijatiedolla varustettua tietopankkia lähisuhdeväkivallasta sekä generatiivista tekoälyä hyödyntävää chatbottia, jonka kanssa kuka tahansa voi keskustella omasta tilanteestaan ja ajatuksistaan. Kattavalla tietopankilla koulutettu chatbot mukauttaa vastauksensa kunkin kysyjän tilanteeseen sopiviksi. Apua saa paikasta ja kellonajasta riippumatta, turvallisesti ja veloituksetta.

Moni väkivallasta selviytynyt jopa sanoo, että hakisi tietoa mieluiten juuri chatbotilta: kynnys keskustella omasta tilanteesta ihmisen kanssa on usein korkea.

Havainnekuva AinoAidin sovelluksesta puhelimella ja isommalla ruudulla.

Microsoftin insinöörit startupin avuksi

”Kuulin Founders Hubista ensimmäisen kerran Slushissa. Ja mikä onnenpotku se olikaan: meille on ollut siitä todella paljon hyötyä”, Juusela kertoo.

Ohjelman avulla We Encouragen tiimi on päässyt kehittämään tietopankkia ja sen integrointia Azure- ja GPT Turbo 3.5 -pohjaiseen chatbottiin joustavasti, eri ominaisuuksia kokeillen.

”Olemme saaneet tehdä Founders Hubissa ensimmäisiä versioita palvelusta ja testata eri ratkaisujen soveltuvuutta meille. Lisäksi olemme saaneet yhteyshenkilöiltämme todella hyvää neuvontaa ja apua ongelmiimme. Microsoftin tiimiläiset useassa maassa ympäri maailmaa ovat kääntäneet kivet ja kannot löytääkseen talosta oikeita ihmisiä ratkomaan juuri meidän kehitystyöhömme liittyviä kysymyksiä. Asiantuntijat ovat tehneet mahtavaa työtä antaen omaa aikaansa meitä varten”, hän kiittelee.

AinoAid™ on päässyt kehityksessään vaiheeseen, jossa palvelun ensimmäinen versio on jo julkaistu ja avoin käyttäjille. Jatkokehitys on kovassa vauhdissa: palvelua parannetaan muun muassa käyttödatan ja -palautteen pohjalta sekä täydentämällä tietopankin sisältöjä uusille osa-alueille, joita palvelu ei vielä kata. Tiimillä on lisäksi uusien ominaisuuksien tiekartta, joka ohjaa palvelun tulevaisuuden kehitystä.

AinoAid™ on saanut vauhtia skaalautumiseensa myös Euroopan unionin Improve-hankkeesta, joka pyrkii parantamaan lähisuhdeväkivallan uhrien asemaa kaikkialla Euroopassa. Hankkeen ansiosta AinoAid™ julkaistaan vuoden 2024 aikana Suomen lisäksi Saksassa, Itävallassa, Ranskassa ja Espanjassa. Startupin saamassa hankerahoituksessa etuna on, että hanke kiihdyttää palvelun kehitystä, ja hankkeen päätyttyä yritys tulee jatkamaan ja laajentamaan palvelun toimintaa.

”Kaiken kaikkiaan olen ollut hyvin vaikuttunut Microsoftin kumppanikeskeisyydestä, joka erottaa sen muista toimijoista. Microsoftin väki on todella ponnistellut vuoksemme ja etsinyt uusia toimintatapoja edesauttaakseen We Encouragen mission toteutumista ja vauhdittaakseen yrityksemme menestystä”, We Encouragen ekosysteemistä ja kumppanuuksista vastaava johtaja Ulla Koivukoski päättää.

Microsoftin Founders Hubiin voit hakeutua tästä.

Tags: , ,