Twee mannen zitten op een bank met laptops

BOEK VAN NIEUWS

Inleiding

Voorwoord van Frank X. Shaw

Welkom iedereen bij Microsoft Ignite, en we hebben weer een boek vol nieuws over Azure, AI, Business Applications, Industry Cloud, Microsoft 365, Power Platform, Security en Windows klaar voor uw leesplezier!

Ons doel met het Book of News is om u een gids te bieden voor alle aankondigingen die wij doen, met alle details die u nodig hebt. Ons vaste doel blijft zoals het altijd is geweest - het voor u zo gemakkelijk mogelijk maken om door alle recente informatie te navigeren en belangrijke details te verstrekken over de onderwerpen waarin u het meest geïnteresseerd bent.

Op de Microsoft Ignite van dit jaar verwelkomen we meer dan 200.000 mensen virtueel en 7.500 mensen op satellietlocaties wereldwijd. Deelnemers zullen de vaardigheden van wereldklasse opdoen die nodig zijn om de volledige waarde van Microsoft-technologieën te benutten, terwijl ze ook een voorproefje krijgen van nieuwe producten en diensten die in de toekomst zullen verschijnen.

Het lijdt geen twijfel dat de afgelopen jaren een periode zijn geweest van dramatische veranderingen voor de wereldgemeenschap, met verstoringen in onze samenleving, de economie, het politieke landschap en de manier waarop we werken. De achtergrond voor ons nieuws op Microsoft Ignite is hoe de Microsoft Cloud onze klanten kan helpen meer te doen met minder, wat onze hernieuwde focus vertegenwoordigt om klanten te helpen hun bestaande IT-investeringen te maximaliseren en de kosten te optimaliseren in onzekere economische tijden.

Nu organisaties de ontwrichting van de afgelopen jaren achter zich laten en zich aanpassen aan nieuwe uitdagingen, wenden zij zich tot hun technologieleveranciers om hen te helpen slagen. Ze hebben betrouwbare oplossingen nodig die hun medewerkers in staat stellen een impact te maken, die hen helpen het meeste uit hun technologie-investeringen te halen en die worden ondersteund door de gegevens en inzichten die nodig zijn om zinvolle bedrijfsresultaten te behalen.

We hebben een grote hoeveelheid nieuws en een aantal spannende momenten gepland voor de Microsoft Ignite van dit jaar. Ik hoop dat u erbij kunt zijn.

Zoals altijd, stuur ons uw feedback! We willen weten hoe we het beter kunnen doen. Krijgt u de informatie en context die u nodig hebt? Wat kunnen we doen om de ervaring de volgende keer nog beter te maken?

fxs

Wat is het Nieuwsboek?

Het Microsoft Ignite Book of News is uw gids voor belangrijke nieuwsitems die we tijdens Microsoft Ignite aankondigen. De interactieve inhoudsopgave geeft u de mogelijkheid om de items te selecteren waarin u geïnteresseerd bent, en de vertaalmogelijkheden maken het Book of News wereldwijd toegankelijker. (Klik op de knop vertalen onder de inhoudsopgave om vertalingen in te schakelen).

We hebben ook een map samengesteld met beeldmateriaal over een aantal nieuwsberichten. Bekijk het beeldmateriaal hier.

Wij hopen dat het Book of News u alle informatie, inzicht en context biedt die u nodig hebt. Heeft u vragen of feedback over de inhoud van het Book of News, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Als u geïnteresseerd bent in een gesprek met een industrieanalist over nieuwsaankondigingen op Microsoft Ignite of Microsofts bredere strategie en productaanbod, neem dan contact op met [email protected].

Een groep mensen in een kamer

1. AI 1.1. AI

1.1.1. Talrijke updates voor Azure Cognitive Services aangekondigd

Azure OpenAI Service, beschikbaar met beperkte toegang in preview, zal toegang bieden tot Dall-E 2, een model waarmee gebruikers aangepaste beelden kunnen genereren met behulp van tekst of afbeeldingen.

De toevoeging van het Dall-E 2 model zal de breedte van use cases uitbreiden die Azure OpenAI Service klanten kunnen inzetten. Geselecteerde klanten kunnen content, afbeeldingen en code genereren om gebruikers te helpen productiever te zijn bij het uitvoeren van bedrijfskritische taken.

Azure Cognitive Service for Language verbetert samenvattingen en breidt de ondersteuning van taalvaardigheden uit met meer mogelijkheden voor natural language understanding (NLU) en natural language generation (NLG), zodat klanten efficiënt zakelijke apps kunnen implementeren voor scenario's voor digitalisering van documenten en conversaties.

Verbeterde samenvattingsmogelijkheden, waaronder samenvatten van abstracte documenten en generieke conversaties, zijn nu beschikbaar in preview met beperkte toegang. Uitgebreide taaldekking voor diverse functies, verbeterde contact center AI-mogelijkheden en toegang tot Language Studio is nu algemeen beschikbaar.

Computer Vision voegt twee diensten toe, nu in preview, Image Analysis 4.0 en Spatial Analysis on the Edge. Image Analysis 4.0 is een bijgewerkt model, ontworpen om een grote verscheidenheid aan visuele kenmerken uit beelden te extraheren om het beheer van digitale activa en de toegankelijkheid voor klanten te verbeteren. Spatial Analysis on the Edge zal de veiligheid en beveiliging verbeteren door streaming video van camera's op te nemen, inzichten te extraheren en gebeurtenissen te genereren die door andere systemen kunnen worden gebruikt.

Azure Cognitive Service for Speech voegt nieuwe functies toe aan zijn spraak-naar-tekst en tekst-naar-spraak diensten. Deze diensten zullen de manier waarop bedrijven media-ervaringen, toegankelijkheid en klantenservice leveren helpen transformeren.

Ze omvatten nieuwe talen en emoties toegevoegd aan Neural Text to Speech om het bereik van spraakassistenten en meer te verbeteren en te schalen; synthetische stemtraining met Custom Neural Voice, inclusief multi-stijl tonen zoals vrolijk of verdrietig; Embedded Speech, waardoor bedrijven Azure spraakdiensten kunnen gebruiken op hun apparaten; aanpassingsfuncties zoals lexicons om de nauwkeurigheid van spraakherkenning te verbeteren; en verbeterde audioverwerking van alle Azure voorgebouwde stemmen.

Meer informatie over deze update of download visuele middelen.

1.1.2. Azure Form Recognizer mogelijkheden in preview

Azure Form Recognizer biedt nieuwe mogelijkheden, nu in preview, waaronder een vooraf gebouwd AI-model dat automatisch unieke inhoud uit contracten haalt, zoals partijen en betalingsvoorwaarden, en uitgebreide taalondersteuning tot 275 talen wereldwijd.

Meer informatie over deze update.

1.1.3. Azure Machine Learning functies nieuwe mogelijkheden nu in preview

Azure Machine Learning blijft waarde bieden aan machine learning-professionals en IT-beheerders, met nieuwe functies die de ontwikkelingservaring helpen stroomlijnen en vereenvoudigen. De updates omvatten:

Azure Machine Learning-registers, in preview, zullen machine learning-professionals helpen bij het promoten, delen en ontdekken van machine learning-artefacten zoals modellen, pipelines en omgevingen in meerdere workspaces in een organisatie. Dit zal klanten in staat stellen modellen en data lineage te volgen in verschillende workspaces in verschillende Azure-abonnementen, waardoor teamoverschrijdende activiteiten gemakkelijker worden.

Azure Container for PyTorch en Azure Data Science Virtual Machines for PyTorch, nu in preview, zijn gecureerde omgevingen en aangepaste images die innovatieve technologieën van Microsoft zullen bundelen voor het opzetten, ontwikkelen, versnellen en ondersteunen van geoptimaliseerde training voor PyTorch-modellen.

Responsible AI dashboard in Azure Machine Learning zal binnenkort algemeen beschikbaar zijn, waardoor het voor klanten mogelijk wordt om Responsible AI eenvoudig te implementeren door machine learning modellen te debuggen en geïnformeerde data-gedreven beslissingen te nemen. De Responsible AI-scorecard introduceert een on-demand UI-ervaring voor het genereren van PDF-scorecards, waardoor het voor no-code/low-code klanten mogelijk wordt om rapporten voor hun modellen te maken.

Extra updates zijn:

 • Functies voor geautomatiseerd machinaal leren, waaronder ondersteuning voor natuurlijke taalverwerking en beeldtaken, zijn nu algemeen beschikbaar. Geautomatiseerde codegeneratie is nu algemeen beschikbaar voor alle geautomatiseerde taken voor machinaal leren in tabel-, beeld- en tekstvorm.
 • Python SDK v2, nu algemeen beschikbaar, vereenvoudigt het beheer van de hele levenscyclus van machine learning, van het trainen van afzonderlijke jobs tot pipelines en modelimplementaties met Python-functies.
 • Apache Spark pools integratie, nu in preview, zal machine learning professionals in staat stellen om snel itereren op data preparatie op schaal op Spark clusters binnen Azure Machine Learning platform.
 • Hugging Face zal BLOOM, 's werelds grootste open meertalig taalmodel met 176 miljard parameters, hosten op AzureML Managed Endpoints voor de gemeenschap om de prestaties te testen.

Meer informatie over deze update.

1.1.4. Microsoft Project Bonsai voegt AI-functies toe aan platform

Microsoft Project Bonsai is een low-code industrieel AI-ontwikkelingsplatform, in preview, waar ingenieurs in staat zullen zijn om AI-aangedreven automatisering te creëren zonder de noodzaak van een uitgebreide achtergrond in data science. Bedrijven gebruiken Project Bonsai om de productkwaliteit en -efficiëntie te verbeteren.

Verschillende updates en verbeteringen aan Project Bonsai, allemaal in preview, omvatten:

 • Ondersteuning voor actiemaskering, die helpt om geldig gedrag te garanderen en training te versnellen door de acties die het AI-systeem kan ondernemen te beperken op basis van de huidige toestand van het systeem. Het is nu bijvoorbeeld gemakkelijker om een systeem te trainen zodat het weet dat het geen werk moet doorsturen naar een apparaat dat voor onderhoud buiten gebruik is.
 • Training uit gegevens met OfflineRL zal klanten in staat stellen om AI-systemen te bouwen die een proces controleren of optimaliseren op basis van een geregistreerde dataset van toestanden en acties van een historicus, Internet of Things (IoT)-systeem of andere registratie.
 • Modelgebaseerde trainingsversnelling introduceert de mogelijkheid om modellen te gebruiken om de training voor tragere simulaties te versnellen. Dit zal de tijd en de computerkosten verminderen die nodig zijn om een controlebeleid te trainen voor een belangrijke klantensituatie.
 • Assessment 2.0 zal rijke analytische hulpmiddelen bieden om klanten te helpen de automatiseringsprestaties te evalueren en de inzichten te gebruiken om betere AI-systemen te bouwen. De tools zullen gebruikers helpen beleidstrajecten te visualiseren, in slecht presterende episodes te duiken en prestaties van verschillende AI-systemen te vergelijken.
 • Beschikbaarheid van Bonsai Samples in Azure Marketplace. Dit zijn voorbeelden en simulatiemodellen die kunnen worden gebruikt om aan de slag te gaan met machine teaching.
 • Project Bonsai voegt Tata Consultancy Services (TCS) toe als partner. partner. Via Project Bonsai zal TCS organisaties helpen intelligente industriële besturingssystemen te bouwen met behulp van simulaties en AI-gestuurde automatisering te ontwikkelen om de productie-efficiëntie te verbeteren en de uitvaltijd te verminderen - zonder dat daarvoor data science nodig is. TCS zal de autonome systeemproducten van Microsoft opnemen in zijn Pace Ports, een wereldwijd netwerk van co-innovatiehubs die een ecosysteem van startups, technologiepartners en de academische wereld samenbrengen om innovatie te stimuleren, ondernemingen in staat te stellen digitale transformatie te omarmen en een cultuur van versnelde innovatie te bevorderen voor betere resultaten.

Meer informatie over deze update.

Twee vrouwen zitten buiten op een laptop te werken

2. Azure 2.1. Azure gegevens

2.1.1. Microsoft Intelligent Data Platform voegt geïntegreerd Partner Ecosysteem toe

Het Microsoft Intelligent Data Platform, dat databases, analytics en governance verenigt, heeft het Partner Ecosystem toegevoegd, een selectie van aanvullende en geïntegreerde partneroplossingen om klanten te helpen hun data-integraties en waardecreatie te versnellen. Het Partner Ecosystem, dat nu algemeen beschikbaar is, komt klanten tegemoet waar ze zijn met geselecteerde cloud-gebaseerde partneroplossingen die native Azure-platformmogelijkheden aanvullen met betere gezamenlijke oplossingen, allemaal binnen het geïntegreerde Microsoft Intelligent Data Platform. Deze eerste golf van partneroplossingen omspant elke laag van het Microsoft Intelligent Data Platform, waaronder:

 • Databases: MongoDB en YugabyteDB brengen toonaangevende cloud native NoSQL en NewSQL databases samen met analytics en data governance binnen het Microsoft Intelligent Data Platform.
 • Analytics: Informatica, Confluent, dbt Labs, Fivetran, Qlik en Striim brengen low-code/no-code data-integratie en transformatie oplossingen voor analytics om het proces van het bouwen en beheren van complexe enterprise-grade pipelines te vereenvoudigen om data uit verschillende bronnen te integreren en pipelines te transformeren met een single-pane ervaring in Microsoft Purview.
 • Gegevensbeheer: Profisee, CluedIn, Delphix en OneTrust vertegenwoordigen Master Data Management, compliance en security oplossingen voor hybride en multicloud data estates.

Meer informatie over deze update of download visuele middelen.

2.1.2. Azure Cosmos DB voegt gedistribueerde PostgreSQL ondersteuning toe

Azure Cosmos DB brengt nu snelle, flexibele en schaalbare service naar open-source relationele data met de introductie van gedistribueerde PostgreSQL ondersteuning. Gebouwd op de Hyperscale (Citus) engine, brengt de nieuwe Azure Cosmos DB voor PostgreSQL alles wat ontwikkelaars leuk vinden aan PostgreSQL en de krachtige Citus extensie naar Microsoft's snelle en schaalbare database voor cloud-native app-ontwikkeling. Ontwikkelaars kunnen nu apps bouwen met zowel relationele als niet-relationele (NoSQL) gegevens met behulp van dezelfde vertrouwde databaseservice.

Azure Cosmos DB bevat verbeteringen aan de ontwikkelaarservaring voor open-source technologieën. MongoDB-ontwikkelaars kunnen nu grotere documenten opslaan met 16 MB documentondersteuning in Azure Cosmos DB voor MongoDB. Deze updates zijn algemeen beschikbaar.

Meer informatie over deze update.

2.1.3. Encryptie in rust met door de klant beheerde sleutels op Azure Database voor PostgreSQL - Flexible Server nu in preview

Azure Database for PostgreSQL - Flexible Server, een volledig beheerde en intelligente PostgreSQL databaseservice, ondersteunt nu encryptie voor data in rust met door de klant beheerde sleutels. Deze functie, nu in preview, biedt klanten een extra controlelaag door centraal beheer van encryptiesleutels mogelijk te maken, specifieke beveiligings- en compliance-eisen aan te pakken en organisaties volledige controle te geven over de gebruiksrechten en levenscyclus van een sleutel. Door de klant beheerde sleutels worden opgeslagen in Azure Key Vault, een gecentraliseerde sleutelbeheerservice die extra beveiliging, hoge beschikbaarheid en mogelijkheden voor noodherstel biedt.

Meer informatie over deze update.

2.1.4. Autoscale IO-functie voor Azure Database for MySQL nu in preview

Azure Database for MySQL, een volledig beheerde en schaalbare MySQL databaseservice, kan nu input/output (IO) on-demand schalen zonder vooraf een bepaalde hoeveelheid IO per seconde te moeten voorzien. Klanten zullen genieten van zorgeloos IO-beheer in Azure Database for MySQL Flexible Server omdat de server input/output operations per seconde (IOPS) automatisch omhoog of omlaag zal schalen, afhankelijk van de werklastbehoeften.

Met de Autoscale IO preview betalen Azure Database for MySQL klanten alleen voor de IO die ze verbruiken en hoeven ze niet langer resources te provisioneren en te betalen die ze niet volledig gebruiken, wat zowel tijd als geld bespaart. Bovendien kunnen bedrijfskritische Tier 1-apps consistente prestaties bereiken door op elk moment extra IO beschikbaar te maken voor de workload. Autoscale IO elimineert het beheer dat nodig is om Azure Database for MySQL-klanten de beste prestaties tegen de laagste kosten te bieden. Deze functie is nu in preview.

Meer informatie over deze update.

2.1.5. Azure Data Studio ondersteunt nu Oracle Database beoordelingen voor migratie naar Azure beheerde databases

De Database Migration Assessment for Oracle, een Azure Data Studio extensie aangedreven door Azure Database Migration Service, biedt nu een migratiebeoordeling voor het verhuizen van Oracle Database naar Azure Database for PostgreSQL. De beoordeling omvat aanbevelingen voor databasemigratie en een evaluatie van de complexiteit van databasecode. Via dezelfde tooling kunnen klanten aanbevelingen krijgen voor de dimensionering van Oracle Database naar Azure Database for PostgreSQL en Azure SQL, inclusief Azure SQL Database Hyperscale, dat ideaal is voor grote werklasten tot 100 TB. Deze updates zijn in preview.

Met deze wijzigingen wordt de migratieplanning vereenvoudigd voor Oracle-klanten die hun datalandgoed willen moderniseren naar door Azure beheerde databases. Azure Database for PostgreSQL en Azure SQL Database bieden uitstekende waarde voor Oracle-klanten die de administratieve overhead willen verminderen en de kosten van databaselicenties willen optimaliseren met behoud van prestaties. De nieuwe beoordelingsscenario's helpen klanten migraties te versnellen en tegelijkertijd de risico's te beperken, waardoor het eenvoudiger dan ooit is om Oracle Database naar Azure te verplaatsen.

Meer informatie over deze update.

2.1.6. Nieuwe Azure Synapse Analytics functies binnenkort in preview

Azure Synapse Analytics voegt twee nieuwe functies toe voor een eenvoudige no-code ervaring om Microsoft 365 data te integreren met Azure Synapse Analytics.

Een nieuw pipeline-sjabloon voor Microsoft 365-gegevens, dat binnenkort in preview verschijnt, vereenvoudigt de configuratie door met één klik Mapping Data Flows in te stellen. Deze nieuwe functie elimineert de extra stappen die nodig zijn om Microsoft 365-brongegevens voor analytics te verbinden, waardoor het voor klanten eenvoudiger wordt om een altijd gesynchroniseerde en conforme integratie te configureren.

Mapping Data Flows, binnenkort in preview, bouwt voort op de Copy Activity functionaliteit door de manier waarop Microsoft 365 data wordt binnengehaald voor analyse te verbeteren. Mapping Data Flows zal de data opschonen, normaliseren en afvlakken (Parquet formaat) in meerdere data sinks zoals Azure Data Lake Storage (ADLS), Azure Cosmos DB en Synapse SQL DW (dedicated SQL pool). Afgevlakte data is veel goedkoper en sneller te verwerken bij big data verwerking. Extra ondersteuning voor datasynchronisatie geeft klanten flexibiliteit en meer efficiëntie bij het samenstellen van datapijplijnen die workflows optimaliseren.

Meer informatie over deze update.

2.1.7. Nieuwe updates voor machinaal leren in Azure Synapse

Azure Synapse introduceert twee nieuwe updates met betrekking tot machine learning:

 • R-taalondersteuning met belangrijke mogelijkheden voor bibliotheekbeheer is nu in preview. Met de R-taal kunnen gegevenswetenschappers de industriestandaard R-taal toepassen om gegevens te verwerken en modellen voor machinaal leren te ontwikkelen.
 • Een nieuwe versie van de SynapseML-bibliotheek is nu beschikbaar. SynapseML is een massaal schaalbare machine learning bibliotheek gebouwd op Apache Spark, met als doel het creëren van machine learning pipelines te vereenvoudigen. De nieuwe versie bevat .NET ondersteuning, integratie met Generative Pre-trained Transformer (GPT) taalmodellen, MLflow integratie en meer.

Meer informatie over deze update.

2.1.8. Azure Data Explorer voegt nieuwe bronnen toe voor bijna real-time analyses

Azure Data Explorer is een volledig beheerd, high-performance, big data analytics platform dat het gemakkelijk maakt om grote hoeveelheden data in near real-time te analyseren. De Azure Data Explorer toolbox biedt klanten een complete oplossing voor data ingestion, queries, visualisaties en beheer.

Data ingestion is het proces waarbij gegevens worden toegevoegd aan een tabel en beschikbaar worden gemaakt voor query's in Azure Data Explorer.

Azure Data Explorer voegt ondersteuning toe voor de volgende gegevensbronnen:

 • Amazon Simple Storage Service (S3)
 • Azure Synapse Link van Azure Cosmos DB naar Azure Data Explorer
 • OpenTelemetry statistieken, logboeken en sporen
 • Azure Stream Analytics uitvoer
 • Streaming invoerondersteuning voor de uitvoer van de Telegraph-agent

Deze toevoegingen maken het eenvoudiger om gegevens in Azure Data Explorer te brengen voor bijna realtime analyses en geven klanten een complete oplossing voor data-invoer, query, visualisatie en beheer.

Meer informatie over deze update.

2.1.9. SAP Change Data Connector voor Azure Data Factory nu algemeen beschikbaar

De SAP Change Data Connector (CDC) voor Azure Data Factory is nu algemeen beschikbaar. Met deze functie, die in juni 2022 een preview kreeg, kunnen klanten eenvoudig SAP-data in Azure brengen voor analytics, AI en andere apps.

Met behulp van Azure Data Factory, een toonaangevende dienst voor gegevensintegratie, kunnen klanten gegevens opnemen uit verschillende gegevensbronnen (bijvoorbeeld multicloud, SaaS en on-premises) en gegevens op schaal transformeren. Azure Data Factory werkt naadloos om data te combineren en voor te bereiden op cloudschaal. Klanten gebruiken Azure Data Factory om gegevens uit verschillende SAP-gegevensbronnen (onder meer SAP Hana en SAP Cloud for Customers) op te nemen en te combineren met gegevens uit hun operationele winkels (bijvoorbeeld Azure Cosmos DB en de Azure SQL-familie). Hierdoor kunnen klanten diepe inzichten verkrijgen uit zowel SAP- als niet-SAP-data.

Met behulp van Azure Data Factory Mapping Data Flows kunnen klanten met behulp van de nieuwe SAP CDC wijzigingen uit verschillende SAP-systemen halen, de gegevens op schaal transformeren en de gegevens leveren aan een data lake of data warehouse voor analyses.

Meer informatie over deze update.

2.1.10. Microsoft Purview Data Governance helpt zakelijke gebruikers meer te doen

Microsoft Purview Data Governance, het unified governance platform voor hybride data estates, heeft verschillende nieuwe functies waaronder:

 • Verbeterde hoofdoorzaakanalyse en traceerbaarheid met SQL Dynamic lineage (nu algemeen beschikbaar) en fijnmazige lineage (in preview) op Power BI-datasets. Klanten kunnen grondige hoofdoorzaakanalyses uitvoeren vanaf één locatie in Microsoft Purview.
 • Metamodellen waarmee klanten organisatie, afdelingen, datadomeinen en bedrijfsprocessen kunnen definiëren op hun technische gegevens. Deze functie is in preview.
 • Op machinaal leren gebaseerde classificaties zullen de detectie van menselijke namen en adressen in gebruikersgegevens eenvoudig en schaalbaar maken. Deze functie is in preview.

Meer informatie over deze update.

2.2. Azure Hybrid, Multicloud & Edge

2.2.1. Nieuwe, cloud-achtige mogelijkheden beschikbaar voor Azure Arc-enabled SQL Server

Azure Arc-enabled SQL Server heeft verschillende nieuwe functies, nu algemeen beschikbaar, waarmee klanten kunnen profiteren van een cloud-achtige ervaring, waaronder:

 • Een single sign-on ervaring die integreert met Azure Active Directory (Azure AD). Klanten kunnen zich aanmelden en alle Azure resources en hun SQL-omgevingen beheren via hetzelfde portaal in één geïntegreerde stap.
 • Verbeterde beveiliging en monitoring met Microsoft Defender waarmee klanten SQL Server-estates in multicloud- en hybride omgevingen kunnen beoordelen en beveiligen.

Meer informatie over deze update.

2.2.2. Nieuwe inzetmogelijkheden voor Azure Kubernetes Service ingeschakeld door Azure Arc

Hybride Azure-aanbiedingen bieden klanten consistente ervaringen over on-premises, een of meer clouds en de edge. Met de nieuwe Azure Kubernetes Service (AKS) hybride inzetopties, in preview, kunnen klanten nu effectief cloud naar edge uitbreiden als ze AKS centraal inzetten en beheren die door Azure Arc op Windows-apparaten, Windows IoT, Windows Server 2019/2022 en Azure Stack HCI wordt ingeschakeld. Door deze consistente beheerde Kubernetes-ervaring kunnen organisaties gecontaineriseerde apps draaien, ongeacht hun locatie in een datacenter, de Azure-cloud en/of een fysieke locatie of apparaat.

Bijkomende voordelen van de nieuwe inzetmogelijkheden zijn

 • Een consistente implementatie-ervaring in Azure voor het maken, beheren en beveiligen van AKS-clusters die overal draaien om apps te draaien op de infrastructuur van een gebruiker.
 • Het creëren en implementeren van een on-premises implementatie van AKS op ondersteunde infrastructuren vanuit het Azure-portaal of de opdrachtregelinterface (CLI).
 • Implementatie van gecontaineriseerde Windows en Linux apps in datacenters en aan de rand.
 • Het creëren van GitOps configuraties om Kubernetes clusters in sync te houden en het automatiseren van updates voor nieuwe en bestaande implementaties.

Meer informatie over deze update.

2.2.3. Nieuwe functies voor Azure Stack HCI

Azure Stack HCI biedt beheer op abonnementsbasis voor klanten die hybride infrastructuur nodig hebben in hun eigen datacenters. Met behulp van Azure Arc introduceert Azure Stack HCI een nieuwe release met veel nieuwe functies om de beveiliging, veelzijdigheid en prestaties te verbeteren. Deze omvatten:

 • Verbeterde Azure-ondersteuning op afstand: Gebruikers kunnen naar behoefte toestemming geven aan Microsoft-personeel om op afstand logboeken en opdrachten te verzamelen, waardoor ondersteuning sterk wordt vereenvoudigd. Deze functie is in preview.
 • Azure Marketplace voor VM-zelfbediening: Toegang tot VM-images, waaronder Windows 10 Enterprise multi-sessie en Windows 11 Enterprise multi-sessie, rechtstreeks vanaf de Azure Marketplace. Deze functie is in preview.
 • Op intentie gebaseerde netwerkautomatisering met Network ATC is algemeen beschikbaar.

Meer informatie over deze updates.

2.3. Azure-infrastructuur

2.3.1. Azure Automanage nu beschikbaar voor Azure Arc-enabled servers en Azure virtuele machines

Azure Automanage bespaart tijd door de configuratie en het beheer van servers gedurende de hele levenscyclus van een klant op schaal te automatiseren, of ze zich nu in Azure bevinden of in hybride omgevingen die door Azure Arc mogelijk zijn gemaakt.

Met de algemene beschikbaarheid voor Azure virtuele machines (VM's) en Arc-enabled servers voegt Microsoft nieuwe mogelijkheden toe om de configuratie en het beheer van elke server verder te automatiseren, waaronder:

 • Het toepassen van verbeterde back-up instellingen en verschillende audit modi voor de Compute Server Baselines.
 • Het specificeren van aangepaste Log Analytics Workspace en Azure tags om bronnen te identificeren op basis van instellingen die relevant zijn voor een organisatie.
 • Ondersteuning voor Windows 10 VM's.
 • Ondersteuning voor het inschakelen van Microsoft Antimalware.

Azure Automanage biedt unieke mogelijkheden voor Windows Server VM's in Azure die het beheer vereenvoudigen en de uptime van de workload verbeteren om de efficiëntie en kostenbesparingen verder te verhogen. Een van deze mogelijkheden is Hotpatch, waarmee patches kunnen worden uitgevoerd zonder dat elke installatie opnieuw hoeft te worden opgestart, waardoor de downtime van Windows Server Azure-editie VM's in Azure wordt verminderd.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

2.3.2. Nieuwe mogelijkheden voor Virtual Machine Scale Set en Spot Virtual Machines

Een nieuwe functie voor Virtual Machine Scale Sets zal Azure-klanten in staat stellen Standard en Spot Virtual Machines (VM's) te mixen in dezelfde virtuele machine scale set. Deze nieuwe mogelijkheid, die nu in preview beschikbaar is met flexibele orkestratiemodus, kan Azure-klanten helpen aanzienlijke kostenbesparingen* te realiseren gezien de hoge kortingen die Spot VM's gewoonlijk bieden.

De flexibele orkestratiemodus van Virtual Machines Scale Sets biedt Azure-klanten de mogelijkheid om snel, betrouwbaar en gemakkelijk een grootschalige cloudinfrastructuur met hoge beschikbaarheid te implementeren.

Klanten kunnen ook beleidsregels opstellen die het percentage toewijzing van Standard VM's versus Spot VM's bepalen. Naast het percentage Spot VM's kan ook het aantal Standard VM's worden gedefinieerd dat op een bepaald moment moet draaien.

*De werkelijke kortingen kunnen variëren afhankelijk van de regio, het type VM en de beschikbare Azure compute capaciteit op het moment dat de workload wordt ingezet.

Meer informatie over deze update.

2.3.3. Azure Premium SSD en Azure Elastic SAN updates

Next-gen Azure Premium SSD Disk Storage is nu algemeen beschikbaar

Premium SSD v2 biedt Azure-klanten de mogelijkheid om de prijs-prestatieverhouding van hun opslagsystemen te verbeteren en de kosten te optimaliseren. Het nieuwe Azure Disk Storage-aanbod is ideaal voor apps die hoge prestatieniveaus vereisen zonder de opslagcapaciteit te hoeven vergroten.

Deze geavanceerde blokopslagoplossing is ontworpen voor prestatie-kritische workloads die consistent een latentie van minder dan een milliseconde nodig hebben in combinatie met hoge input/output-bewerkingen per seconde (IOPS) en doorvoer. Premium SSD v2 biedt de meest flexibele en schaalbare block storage voor algemeen gebruik in de cloud, zodat klanten kunnen voldoen aan de steeds groeiende eisen van productiewerklasten zoals SQL Server, Oracle, MariaDB, SAP, Cassandra, MongoDB, big data, analytics, gaming, virtuele machines (VM's) of stateful containers.

Met Premium SSD v2 kunnen Azure-klanten nu tot 64 tebibytes (TiBs) aan opslagcapaciteit, 80.000 input/output-bewerkingen per seconde (IOPS) en 1.200 megabits per seconde doorvoer op één schijf beschikbaar stellen. Bovendien kunnen klanten de schijfopslagcapaciteit, IOPS en doorvoer afzonderlijk leveren op basis van hun werklastvereisten, wat resulteert in meer flexibiliteit bij het beheer van prestaties en kosten. Bovendien kunnen klanten nu ook incrementele snapshots voor Premium SSD v2 opslaan op Standard SSD-opslag.

Azure Elastic SAN nu in preview

Azure Elastic SAN, nu in preview, is een unieke cloud-native en volledig beheerde storage area network (SAN) dienst. Azure Elastic SAN combineert SAN-achtige mogelijkheden met de voordelen van een cloud-native dienst en biedt een schaalbare, kosteneffectieve, krachtige en betrouwbare opslagoplossing. De dienst kan worden aangesloten op verschillende Azure computerdiensten, zodat klanten hun SAN-werklasten naadloos naar de cloud kunnen verplaatsen zonder hun provisionerings- en beheermodel te hoeven veranderen.

Deze functies omvatten:

 • Implementatie, beheer en hosting van workloads op Azure met een end-to-end ervaring zoals bij on-premises SAN.
 • Bulk provisioning van blokopslag die een enorme schaal kan bereiken tot miljoenen IOPS, een doorvoer van tweecijferige GB/s en lage latenties van ééncijferige milliseconden, terwijl een overvloed aan werklasten in een organisatie wordt bediend.
 • Vereenvoudiging van volumebeheer via groepering en beleidshandhaving met een on-premise SAN-ervaring.
 • Hogere veerkracht bereiken en downtime minimaliseren met zone-redundante opslag, zodat organisaties een hoge mate van beschikbaarheid hebben bij het uitvoeren van bedrijfskritische apps op Azure.

Meer informatie over Azure Premium SSD en Azure Elastic SAN.

2.3.4. Nieuwe mogelijkheden en functies van Azure Monitor

De nieuwe mogelijkheden van Azure Monitor zijn bedoeld om klanten te helpen hun omgevingen verder te moderniseren en de kosten te optimaliseren. Deze updates omvatten:

Voorspellende autoscale voor Virtual Machine Scale Sets, nu algemeen beschikbaar.

 • Gebruikers kunnen machine learning gebruiken om Azure Virtual Machine Scale Sets resources te beheren en te schalen door de totale CPU-belasting te voorspellen en ervoor te zorgen dat er op tijd wordt geschaald om aan de vraag te voldoen.

Azure Monitor Log updates om kostenoptimalisatie mogelijk te maken, nu algemeen beschikbaar

 • Met Azure Monitor basic logs and data archive kunnen gebruikers logs opnemen tegen een vijfde van de huidige opnamekosten en ze tot zeven jaar lang archiveren.

Azure Monitor Agent updates

Azure Monitor Agent (AMA) biedt een veilige, kosteneffectieve en vereenvoudigde manier om telemetriegegevens van de bronnen van een gebruiker te verzamelen. Het vervangt legacy Log Analytics agents (ook wel MMA en OMS agents genoemd).

 • Een agent migratie tool, nu algemeen beschikbaar, biedt begeleiding en automatisering ter ondersteuning van de migratie van de oude Log Analytics agenten naar AMA.
 • AMA ondersteuning voor Windows 10 en 11 apparaten is ook algemeen beschikbaar via het Windows client installatieprogramma.

Aanbevolen waarschuwingsregels, nu in preview

 • Met Azure Kubernetes Service (AKS) en Log Analytics workspace kunnen gebruikers snel Azure Monitor-waarschuwingen instellen met nieuwe aanbevelingen voor waarschuwingsregels.

Meer informatie over deze update.

2.3.5. Nutanix Cloud Clusters nu algemeen beschikbaar op Azure

Nutanix Cloud Clusters on Azure, nu algemeen beschikbaar, vereenvoudigt en versnelt de reis van de klant naar de cloud. Nutanix-klanten kunnen hun workloads migreren of uitbreiden naar Azure, zonder aanpassingen of aanpassingen.

Met Nutanix Cloud Clusters op Azure kunnen klanten hun bestaande Nutanix-vaardigheden en -tools benutten, Azure-diensten toevoegen, zoals beveiliging, identiteit en analyse, en kostenbesparingen realiseren dankzij de overdraagbaarheid van licenties, waardoor zij hun bestaande licenties kunnen gebruiken voor de inzet in Azure.

En om een hybride model verder te ondersteunen, kunnen klanten ook naadloos Azure data services uitbreiden naar hun on-premises Azure Arc-enabled Kubernetes clusters met behulp van het Nutanix platform.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

2.3.6. Nieuwe functies in Azure Networking

Nieuwe functies voor Azure Networking zijn nu algemeen beschikbaar en omvatten:

 • Azure Domain Name System (DNS) private resolver is een cloud-native, zeer beschikbare en DevOps-vriendelijke dienst. Het biedt een eenvoudige, onderhoudsvrije, betrouwbare en veilige DNS-dienst om DNS-query's van een virtueel netwerk, on-premises en naar andere DNS-doelservers om te zetten en voorwaardelijk door te sturen, zonder dat een aangepaste DNS-oplossing hoeft te worden gecreëerd en beheerd. Hierdoor zal de DNS-infrastructuur van klanten veilig, privé en naadloos werken over on-premises netwerken en belangrijke hybride netwerkscenario's mogelijk maken.
 • Met Azure public multi-access edge compute (MEC) kunnen ondernemingen en ontwikkelaars innovatieve, high-performance, low-latency apps leveren met behulp van de openbare 5G-netwerken van operators. Azure public MEC is beschikbaar bij AT&T in Atlanta en Dallas. Dit biedt klanten de unieke mogelijkheid om gegevens dichter bij de plaats te analyseren waar ze worden vastgelegd voor proactieve acties en beslissingen.

Meer informatie over deze updates.

2.3.7. Nieuwe voordelen en functies van Windows Server

Microsoft breidt Azure Hybrid Benefituit, een programma waarmee klanten van Software Assurance (SA) de kosten kunnen verlagen. Met het nieuwe Azure Hybrid Benefit voor Azure Kubernetes Service (AKS) en Azure Stack HCI kunnen klanten:

 • Draai AKS op Windows Server en Azure Stack HCI zonder extra kosten met Windows SA en Cloud Solution Provider (CSP) abonnementen. Hiermee kunnen klanten gecontaineriseerde Linux en Windows apps inzetten en beheren van cloud tot edge met een consistente, beheerde Kubernetes service.
 • Krijg Azure Stack HCI zonder extra kosten met Windows Server Datacenter SA. Klanten kunnen hun bestaande datacenter- en edge-infrastructuur moderniseren om hun virtuele machine (VM) en op containers gebaseerde workloads uit te voeren op een moderne infrastructuur met toonaangevende prijs-prestaties en ingebouwde connectiviteit met Azure.

Met Windows admin center, nu algemeen beschikbaar in het Azure-portaal, kunnen klanten configureren, problemen oplossen en onderhoudstaken uitvoeren met de vertrouwde UI en functionaliteit van het Windows admin center, zonder het Azure-portaal te verlaten.

Meer informatie over deze update.

2.3.8. Azure spaarplan voor compute biedt een nieuw prijsaanbod

Microsoft lanceert een nieuw prijsaanbod, Azure savings plan for compute. Met dit nieuwe aanbod, dat later in oktober beschikbaar komt, kunnen klanten wereldwijd besparen op geselecteerde computerdiensten door zich ertoe te verbinden gedurende één of drie jaar een vast bedrag per uur (bijvoorbeeld $5/uur) uit te geven.

Wanneer klanten over de hele wereld geselecteerde computerdiensten gebruiken, wordt hun gebruik gedekt door het plan tegen lagere prijzen, zodat ze meer waarde uit hun cloudbudget kunnen halen. Op momenten dat hun gebruik boven hun uurverplichting uitkomt, worden gebruikers gewoon gefactureerd tegen de normale pay-as-you-go-prijzen. Omdat de besparingen automatisch worden toegepast op het totale computergebruik, blijven ze zelfs besparen als hun gebruiksbehoeften in de loop der tijd veranderen. Met dit plan kunnen klanten de waarde van hun cloudbudget verhogen, financiële controle behouden en de kosten optimaliseren temidden van toenemende clouduitgaven om hen te helpen meer te doen met minder.

Meer informatie over deze update.

2.4. Azure VMware-oplossing

2.4.1. Nieuwe functies voor Azure VMware Solution ondersteunen beschikbaarheid, beveiliging

Twee nieuwe Azure VMware Solution features ondersteunen een hogere beschikbaarheid en beveiliging voor bedrijfskritische workloads van klanten:

99,99% private cloud-uptime: Stretched clusters voor Azure VMware Solution, nu in preview, bieden 99,99% uptime voor bedrijfskritische apps die de hoogste beschikbaarheid vereisen. In tijden van uitval van de beschikbaarheidszone schakelen de virtuele machines (VM's) en apps van klanten automatisch over naar een onaangetaste beschikbaarheidszone zonder impact op de app, waarvoor geen IT-ondersteuning nodig is.

Customer Managed Keys (CMK): Nu in preview geeft CMK klanten maximale controle over hun versleutelde vSAN-gegevens op Azure VMware Solution. Met deze functie gebruiken klanten Azure Key Vault om klantbeheerde sleutels te genereren en het sleutelbeheerproces te centraliseren en te stroomlijnen, inclusief:

 • Te allen tijde de toegang intrekken en de gegevens van klanten beschermen vanuit hun private cloud.
 • Roterende encryptiesleutel in Azure Key Vault volgens de vereisten van het nalevingsbeleid van de klant.
 • Volledige integratie met Azure Monitor en Azure Log Analytics voor volledige auditlogs en waarschuwingen.

Meer informatie over deze update.

2.5. Ontwikkelaarstools en DevOps

2.5.1. Azure Kubernetes Fleet Manager vereenvoudigt clusterbeheer en organisatie

Gedistribueerd Kubernetes clusterbeheer is complex en uitdagend. Azure Kubernetes Fleet Manager, een nieuwe dienst in preview, vereenvoudigt multi-clusterbeheer door gecentraliseerd beheer van alle clusters op schaal mogelijk te maken. Klanten kunnen elke combinatie van Azure Kubernetes Service (AKS) clusters groeperen om multi-cluster workflows zoals workload propagatie en multi-cluster netwerken te vereenvoudigen.

Bij het beheer van een Kubernetes-vloot hebben gebruikers een Kubernetes-cluster nodig om configuraties voor plaatsingsbeleid en netwerken op te slaan. Azure Kubernetes Fleet Manager creëert een managed hub cluster om dit probleem op te lossen. Met Azure Kubernetes Fleet Manager kunnen gebruikers ook load balancing instellen voor noord-zuid verkeer (dat van de gebruiker naar het cluster stroomt) voor meerdere eindpunten die over aangesloten clusters worden ingezet.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

2.5.2. Onafhankelijke softwareleveranciers kunnen nu met één klik Kubernetes-apps maken

Kubernetes apps is een Azure Marketplace aanbod gespecialiseerd voor Kubernetes oplossingen van Microsoft's onafhankelijke software vendor (ISV) partners. ISV-leden van de marktplaats kunnen nu commerciële Kubernetes-aanbiedingen creëren, publiceren en beheren in Azure Marketplace met factureringsmodellen.

Klanten kunnen bladeren door de catalogus van oplossingen die gespecialiseerd zijn voor Kubernetes-platforms onder Kubernetes apps aanbod in Azure Marketplace en selecteer een oplossing voor een één-klik implementatie naar Azure Kubernetes Service (AKS) met automatische Azure facturering. Deze functie, in preview, is het eerste aanbod gespecialiseerd voor Kubernetes met automatische implementatie en facturering in Azure Marketplace.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

2.5.3. Nieuwe Azure Monitor functies voor app modernisering en innovatie

Er zijn twee nieuwe functies geïntroduceerd om Azure Monitor-klanten te helpen hun cloud-native omgevingen te moderniseren en app-innovaties te ondersteunen. Deze functies, beide in preview, omvatten:

 • Managed service voor Prometheus, een nieuwe beheerde dienst, levert het beste van het open-source ecosysteem terwijl complexe taken zoals schalen, hoge beschikbaarheid en het bewaren van gegevens op lange termijn worden geautomatiseerd. Het kan worden gebruikt als standalone binnen Azure Monitor of met Azure Monitor container insights en Azure Managed Grafana.
 • Java profiling met Java Flight Recorder (JFR) zal klanten in staat stellen gegevens te verzamelen van een Java Virtual Machine en Java apps voor het oplossen van prestatieproblemen. Klanten kunnen on-demand of automatisch profileren met geconfigureerde CPU- en geheugentriggers en kunnen de opnames bekijken en analyseren met de tool van hun voorkeur.

Meer informatie over deze update.

2.5.4. Microsoft Dev Box nu in preview

Starre werkstations beperken vaak de productiviteit van ontwikkelaars. Het instellen van deze middelen vereist ondersteuning van beheerdersteams en het uitrekken ervan over hybride werkplekken kan leiden tot beveiligingsproblemen. Microsoft Dev Box, een nieuwe dienst die tijdens Microsoft Build 2022 werd geïntroduceerd, biedt ontwikkelaars self-service toegang tot krachtige, cloud-gebaseerde werkstations die vooraf zijn geconfigureerd en klaar zijn om te coderen voor specifieke projecten.

Visual Studio images voor Dev Box zijn nu algemeen beschikbaar op Azure Marketplace. Deze kant-en-klare images zorgen ervoor dat ontwikkelaars productief kunnen zijn zodra ze een Dev Box aanmaken door gebruik te maken van veelgebruikte Visual Studio-functionaliteiten en aanvullende tools.

Meer informatie over deze update.

2.5.5. Azure Deployment Environments nu in preview

Ontwikkelings- en testomgevingen zijn essentieel voor ontwikkelaars die werken aan complexe, moderne apps die afhankelijk zijn van een groot aantal clouddiensten. Helaas kan het dagen - zo niet weken - duren om toegang te krijgen tot deze middelen, en als ze eenmaal zijn ingezet, kunnen organisaties moeite hebben om ervoor te zorgen dat de middelen op een veilige en conforme manier werken.

Met Azure Deployment Environments, nu in preview, kunnen teams van ontwikkelaars snel een app-infrastructuur opzetten met projectgebaseerde sjablonen die zorgen voor consistentie en best practices en tegelijkertijd de beveiliging, compliance en kostenefficiëntie maximaliseren.

Meer informatie over deze update.

2.5.6. GitHub Geavanceerde beveiliging voor Azure DevOps in preview

GitHub Advanced Security for Azure DevOps biedt een native app-beveiligingsoplossing binnen het Azure DevOps-platform. Nieuwe functies, momenteel in private preview, zullen organisaties in staat stellen om eenvoudig blootgestelde geheimen en kwetsbare open-source afhankelijkheden te identificeren en te repareren gedurende de gehele software levenscyclus. Advanced Security for Azure DevOps zal een krachtige en nauwkeurige CodeQL-code scanner bevatten om kwetsbaarheden of fouten in code te identificeren. Deze nieuwe functies zijn naadloos geïntegreerd in de workflow voor ontwikkelaars om hen te helpen eerder in de levenscyclus van de softwareontwikkeling beveiliging te implementeren en beveiligingsproblemen te vinden en op te lossen voordat ze software in productie nemen.

Meer informatie over deze update of download visuele middelen.

2.5.7. Nieuwste versie van Visual Studio 2022 nu algemeen beschikbaar

De nieuwste versie van Visual Studio 2022, v17.3, die nu algemeen beschikbaar is, bevat nieuwe productiviteitsfuncties, een nieuwe toolkit voor het bouwen van Microsoft Teams apps, prestatieverbeteringen voor C++ ontwikkeling en tooling voor .NET Multi-platform App UI (MAUI). Deze technologie helpt gebruikers bij het bouwen en verzenden van .NET client apps naar Android, iOS, macOS en Windows vanuit één codebase.

Meer informatie over deze update.

2.5.8. Microsoft en Postman werken samen aan Azure API-beheer

Microsoft heeft een overeenkomst getekend met Postman om samen te werken aan productintegratie en co-marketing initiatieven. Dit partnerschap is bedoeld om de ontwikkeling van API's te versnellen, zodat ontwikkelaars nieuwe innovaties sneller op de markt kunnen brengen. De initiële ondersteuning omvat mogelijkheden om de API's van Azure API management in Postman te importeren en door Azure geïnitieerde export van API's en API endpoints in de Postman collecties.

Meer informatie over deze update.

2.5.9. Azure Communication Services starten oproepautomatisering

Azure Communication Services introduceert volgende maand in preview call automation, een nieuwe set API's, waarmee ontwikkelaars servergebaseerde, intelligente belworkflows kunnen bouwen. Met deze nieuwe functie kunnen ontwikkelaars PSTN- of VoIP-gesprekken binnen hun apps sturen en controleren.

Van dagelijkse afspraakboekingen en orderupdates tot complexe klantreacties voor marketing en klantenservice, call automation met Azure Communication Services vereenvoudigt de levering van gepersonaliseerde klantinteracties.

Meer informatie over deze update.

2.5.10. Service Bus verkenner mogelijkheden nu algemeen beschikbaar

Service Bus verkenner mogelijkheden zijn nu algemeen beschikbaar in de Azure portal. Klanten kunnen het portaal nu gebruiken om gegevensbewerkingen te vergemakkelijken, waaronder het verzenden van berichten naar een wachtrij of onderwerp in een Service Bus-naamruimte, evenals het ontvangen of gluren van berichten uit een wachtrij of een abonnement.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

2.5.11. Azure App Service updates

Dankzij nieuwe Azure App Service-functies kunnen gebruikers hun workloads moderniseren en sneller innoveren. Deze updates omvatten:

 • Grote SKU-opties (64 GB/128 GB/256 GB) ter ondersteuning van zwaardere werklasten met App Service Environment (ASE) v3. Deze zal in november algemeen beschikbaar zijn.
 • Een vooraankondiging van gepland platformonderhoud in ASE v3 van 14 dagen zal in november in première gaan. Klanten zullen een specifiek tijdsvenster kunnen kiezen wanneer het platformonderhoud plaatsvindt.
 • Ondersteuning voor de nieuwste versies van .NET 7, Python 3.10 en 3.11, PHP 8.1, PHP 8.2 en Node 18 helpt organisaties om hun populairste apps op Azure App Service te draaien, waardoor ze sneller op de markt kunnen komen met behulp van de nieuwste Azure Cloud-mogelijkheden. Dit zal in november algemeen beschikbaar zijn.
 • De taal Go, voor het eerst ondersteund op Azure App Service, is nu in preview. Ontwikkelaars kunnen nu sneller innoveren met volledig beheerde app-platformdiensten voor cloud-centrische webapps.

Meer informatie over deze update.

2.5.12. Azure Managed Confidential Consortium Framework nu in preview

Azure Managed Confidential Consortium Framework, een nieuwe Azure dienst die uitvoering van het Confidential Consortium Framework (CCF) open-source software development kit (SDK) biedt als een beheerde dienst, is nu in preview. Hierdoor hoeven ontwikkelaars niet langer hun eigen infrastructuur op te zetten, te onderhouden en te beheren om CCF-gebaseerde diensten te ondersteunen.

CCF is een open-source raamwerk voor het bouwen van hoog beschikbare, stateful diensten die decentraal vertrouwen vereisen met gecentraliseerde rekenkracht voor gebruiksgemak en prestaties.

Met het Azure Managed Confidential Consortium Framework kunnen ontwikkelaars apps voor meerdere partijen bouwen, implementeren en beheren op een beveiligd en beheerd netwerk. Voor gebruiksgemak, integriteit en prestaties maken deze netwerken gebruik van gecentraliseerde vertrouwelijke computermogelijkheden binnen op hardware gebaseerde vertrouwde uitvoeringsomgevingen (TEE's).

Meer informatie over deze update.

2.5.13. Microsoft creëert een programma om werkzoekenden in contact te brengen met arbeidskansen

Microsoft erkent dat er op de wereldmarkt een groot gebrek aan talent is, waardoor veel bedrijven hun groeidoelstellingen niet kunnen verwezenlijken, en is van plan te helpen deze leemte op te vullen.

Microsoft creëert een nieuw inzetbaarheidsprogramma dat werkzoekenden (afstuderende studenten, carrièrewisselaars en baanwisselaars) in contact wil brengen met arbeidsmogelijkheden binnen het ecosysteem van Microsoft-partners en -klanten. Werkzoekenden krijgen de kans om hun vaardigheden aan te vullen via zelfstudie op Microsoft Learn of vaardigheden te verwerven op scholen met het Microsoft Learn for Educators-programma, via partners voor personeelsontwikkeling of via cursussen onder leiding van een instructeur die door Microsoft Learning Partners worden gegeven.

Werkzoekenden krijgen de kans om zich bij werkgevers te onderscheiden door hun leervaardigheid op LinkedIn te tonen en worden toegelaten tot een besloten LinkedIn-groep waar werkgevers in contact kunnen treden met potentiële werknemers.

Meer informatie over deze update.

Twee mannen staan aan hun computer te werken

3. Zakelijke toepassingen 3.1. Zakelijke toepassingen

3.1.1. CBRE werkt samen met Microsoft om industriële metaverse-technologie in te zetten voor betere klantresultaten

Microsofts Industrial Metaverse-technologie helpt het digitale en fysieke te verenigen door middel van AI, mixed reality en machine learning. CBRE Group, Inc. werkt samen met Microsoft om een verbeterd facility management platform te leveren waarmee retailers en andere klanten met grote, gedistribueerde activiteiten de connectiviteit tussen activa en technici kunnen verbeteren, activiteiten kunnen optimaliseren en kostenefficiënties kunnen realiseren.

Gebouwd op Microsoft Dynamics 365 Field Service, laat het platform van CBRE zien hoe het unieke, bruikbare inzichten zal leveren aan facilitaire operaties door gebruik te maken van een mix van fysiek en digitaal.

Meer informatie over deze update.

3.1.2. Microsoft Teams-klanten krijgen zonder extra kosten toegang tot Business Central-gegevens

Vanaf november krijgen Microsoft Teams-gebruikers toegang tot Business Central-gegevens vanuit de samenwerkingsapp, ongeacht of ze een Dynamics 365-licentie hebben. Admins zullen toestemmings- en toegangsregels kunnen instellen om de toegang tot bedrijfsgegevens te beperken. Business Central-gebruikers kunnen mensen uit de hele organisatie uitnodigen om verbinding te maken en samen te werken in de werkstroom, ongeacht waar ze werken.

Met Business Central ingebouwd in Teams, kunnen mensen samenwerken aan kritieke initiatieven en projecten direct waar ze verbinding hebben. Kleine en middelgrote bedrijven (MKB) kunnen er nu voor zorgen dat alle teamleden over de juiste vaardigheden beschikken met Context IQ, dat contextueel toegang biedt tot de juiste informatie en inzichten, waar en hoe ze ook werken.

Meer informatie over deze update.

3.1.3. Automatisch samenvatten van gesprekken in op Teams gebaseerde samenwerking in Dynamics 365 Klantenservice

Gebruikers kunnen in Dynamics 365 Customer Service een AI-gegenereerde gesprekssamenvatting automatiseren wanneer een agent een klantgesprek heeft en wil samenwerken met andere teamgenoten met behulp van geïntegreerde Microsoft Teams. Als de agent geen oorspronkelijk lid van de chat is, kan hij snel aan de slag door te kiezen voor de chatgeschiedenis van de klant om zichtbaarheid en context van de gesprekken te krijgen. Dit is vooral nuttig in scenario's waarin een klantenservicemedewerker een zaak aan zich heeft overgedragen.

Dit versnelt het oplossen van problemen, met een automatisch gegenereerde, gestructureerde gesprekssamenvatting die context deelt, inclusief de samenvatting van het probleem van de klant en het resultaat van de poging tot oplossing. De functie is in preview als onderdeel van Dynamics 365 Customer Service en zal naar verwachting in oktober 2022 algemeen beschikbaar zijn.

Meer informatie over deze update.

3.1.4. Teams chat ingebed in Dynamics 365

Met geïntegreerde Microsoft Teams chat kunnen gebruikers rechtstreeks vanuit Dynamics 365 samenwerken met belanghebbenden. Hierdoor kunnen gebruikers Dynamics 365-gegevens gebruiken als organisatielaag voor Teams-samenwerkingsactiviteit en chats koppelen aan Dynamics 365-records, waaronder verkoopkansen en servicecases, voor gemakkelijke toegang voor alle deelnemers. De functie, nu in preview als onderdeel van Dynamics 365 Customer Service, zal naar verwachting in oktober 2022 algemeen beschikbaar zijn.

Agenten die Dynamics 365 Customer Service gebruiken, kunnen eenvoudig via Teams samenwerken met iedereen binnen hun organisatie, zoals agenten van andere afdelingen, supervisors, klantenservice collega's of ondersteuningsexperts, om problemen van klanten op te lossen zonder de zaak of het gesprek te verlaten. Chats via Teams worden direct gekoppeld aan Customer Service records, waardoor een contextuele ervaring mogelijk is.

Meer informatie over deze update.

3.1.5. Onbeperkte gespreksintelligentie voor Dynamics 365 Sales Enterprise en Microsoft Viva Sales

Conversation intelligence is nu zonder extra kosten beschikbaar voor zowel Microsoft Dynamics 365 Sales Enterprise als het onlangs uitgebrachte Microsoft Viva Sales. Conversation intelligence geeft verkopers de kracht van inzichten en helpt hen tegelijkertijd productiever te zijn.

Daarnaast komen er begin volgend jaar verschillende updates voor verkoopgespreksintelligentie in preview, waaronder:

 • Real-time begeleiding voor verkopers, zoals product- en prijsdetails en informatie over de concurrentie, komt tevoorschijn terwijl ze met klanten praten tijdens een gesprek of in een Microsoft Teams-vergadering.
 • Aanbevolen bronnen, zoals gesprekspunten, belangrijke vermeldingen, klantsentiment en gespreksstijl, zullen helpen een dieper inzicht te krijgen in wat winnende verkoopstrategieën inhouden en hoe het gedrag van verkopers rechtstreeks correleert met bedrijfsresultaten.
 • Email intelligence voor verkopers zal suggesties doen voor updates die nodig zijn in het relatiebeheersysteem.

Meer informatie over deze update.

3.1.6. Microsoft Dynamics 365 kondigt nieuwe supply chain management expert certificering aan

De nieuwe Microsoft Certified: Dynamics 365 Supply Chain Management Functional Consultant Expert certificering is nu beschikbaar. Deze certificering is ideaal voor functionele consultants met geavanceerde vaardigheden, senior of principal functionele consultants voor Microsoft partners en deskundige IT-professionals, ontwikkelaars of informatiemedewerkers. De certificering sluit nauw aan bij de echte rollen in het veld van vandaag en geeft functionele consultants die de supply chain beheren een opwaarts certificeringstraject.

Om deze certificering te behalen moeten kandidaten slagen voor Examen MB-335: Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Management Functional Consultant Expert. Voorwaarden voor de certificering zijn ook het slagen voor Examen MB-330: Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Management Functional Consultant.

Meer informatie over deze update.

Een vrouw zit aan een bureau met een laptop

4. Rand 4.1. Edge

4.1.1. Introductie van Microsoft Edge Workspaces

Microsoft blijft investeren in aparte ervaringen die de werkdag makkelijker maken door Microsoft Edge Workspaces aan te kondigen. Microsoft Edge Workspaces is een gedeelde set browsertabbladen waarmee groepen op één plek dezelfde websites en laatste werkbestanden kunnen bekijken. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een nieuw teamlid wordt toegevoegd aan een bestaand project. In plaats van hem te overstelpen met koppelingen en bestanden via e-mail, kan het team één koppeling naar hun Microsoft Edge Workspaces delen, waarin al hun relevante bestanden en koppelingen als browsertabbladen zijn geopend. Terwijl het team samenwerkt, worden de tabbladen in real-time bijgewerkt, zodat iedereen op dezelfde pagina blijft.

IT-professionals en hun organisaties kunnen zich aansluiten bij de preview.

Meer informatie over deze update of download visuele middelen.

4.1.2. Microsoft Edge voegt beveiligingsfuncties toe

Twee nieuwe beveiligingsfuncties voor Microsoft Edge bouwen voort op de bescherming tegen phishing en malware op Windows. Deze functies helpen het oppervlak voor cyberaanvallen te verkleinen en zorgen voor een veiligere browserervaring. Deze nieuwe functies, die nu algemeen beschikbaar zijn, omvatten:

 • Website typo bescherming: Het is gemakkelijk om fouten te maken bij het uitschrijven van een website URL. Squatters azen op deze kleine fouten. Website-typobescherming beschermt gebruikers tegen het per ongeluk navigeren naar online-fraudesites na het verkeerd spellen van het website-adres door de website te suggereren die de gebruiker bedoelde.
 • Verbeterde beveiligingsmodus: Deze opt-in beveiligingsfunctie helpt het risico op een aanval te verkleinen door automatisch conservatievere instellingen toe te passen op onbekende websites. Het vermindert geheugengerelateerde kwetsbaarheden door just-in-time JavaScript-compilatie uit te schakelen die kan worden gebruikt om apparaten aan te vallen. Gebruikers en IT-beheerders kunnen het beveiligingsniveau instellen op basis van de bezoekfrequentie van een website of voor specifieke websites. De "basis"-modus past bijvoorbeeld beveiligingsbeperkingen toe op minder bezochte sites, terwijl sites die vaak worden bezocht gewoon kunnen functioneren.

Meer informatie over deze update.

4.1.3. Toegankelijkheidsfuncties voor Microsoft Edge verbeteren inclusiviteit

Nieuwe ingebouwde toegankelijkheidsfuncties voor Microsoft Edge helpen het web toegankelijker te maken voor iedereen. Aangezien meer dan 1 miljard mensen een of andere vorm van handicap hebben, helpen deze functies gebruikers op een intuïtieve, inclusieve manier op het web te surfen.

Toegankelijkheidsfuncties, die nu algemeen beschikbaar zijn, omvatten:

 • Live bijschriften die worden weergegeven in een live bijschriftenvenster wanneer media, zoals een podcast of video, worden afgespeeld in Microsoft Edge.
 • Directe antwoorden die een voorgesteld resultaat geven wanneer gebruikers een persoon, plaats of ding in de adresbalk van Microsoft Edge typen. Bijvoorbeeld, zoeken op "Seattle weather" levert een direct antwoord op met de huidige temperatuur in Seattle. Directe antwoorden kunnen ook worden gelezen door schermlezers.
 • Een verbeterde Narrator-ervaring zorgt voor een consistentere navigatie bij het surfen op het web door contextuele informatie te geven over veld- en knopnamen. Gebruikers kunnen ook snel formuliervelden bijwerken, waardoor het gemakkelijker wordt hun naam, adres en andere informatie in formuliervelden in te voeren.

Paginakleuren, nu in preview, kunnen naar wens worden gewijzigd in Microsoft Edge om de leesbaarheid en het kleurcontrast te verbeteren.

Meer informatie over deze update.

Een vrouw werkt aan een bureau op haar laptop

5. Industrie Cloud 5.1. Industrie Cloud

5.1.1. Nieuwe mogelijkheden voor Microsoft Cloud for Sustainability

Microsoft Cloud for Sustainability groeit, met de introductie van nieuwe mogelijkheden voor Microsoft Sustainability Manager, waarmee organisaties eenvoudig hun milieu-impact kunnen registreren, rapporteren en verminderen. Nieuwe functies, die nu algemeen beschikbaar zijn, omvatten een uitgebreid gegevensmodel met meer Scope 3-emissieberekeningsmethoden voor prioritaire categorieën, terwijl bedrijven emissiegegevens bijhouden om een duidelijke en transparante rapportage te bieden.

Het Emissions Impact Dashboard voor Microsoft 365 is nu ook algemeen beschikbaar. Met dit dashboard kunnen klanten de uitstoot berekenen die gepaard gaat met het gebruik van Microsoft Teams, Word, Excel, PowerPoint, Exchange Online, SharePoint Online en OneDrive for Business door een organisatie. Het stelt organisaties ook in staat om emissiebesparingen te berekenen door werklasten naar de cloud te verplaatsen. Om de betrouwbaarheid voor milieuclaims en credits te verbeteren, introduceert Microsoft de Environmental Credit Service, een beheerde dienst om een betrouwbaar registratiesysteem te creëren.

Meer informatie over deze update.

5.1.2. Nieuwe mogelijkheden voor Microsoft Cloud for Healthcare

Personeelstekorten hebben een domino-effect dat ertoe kan leiden dat artsen minder tijd met patiënten doorbrengen en het voor patiënten moeilijk wordt om zowel preventieve routinezorg als spoedeisende hulp te krijgen. Microsoft Cloud for Healthcare helpt deze problemen aan te pakken door complex workflowbeheer te vereenvoudigen en taken te automatiseren, waardoor de ervaringen van artsen verbeteren en uiteindelijk betere resultaten voor de patiënt worden bereikt.

Nieuwe mogelijkheden in Cloud for Healthcare die consumentgerichte bedrijfsmodellen mogelijk maken die de druk op aanbieders verlichten en proactieve gezondheidszorg bevorderen, zijn nu in preview en omvatten:

 • Verbeterdevisualisaties van patiëntindicatoren in de uniforme patiëntweergave.
 • Nieuwe kant-en-klare patiëntenbevorderingscampagnes ingebouwd in sjablonen voor de patiëntenreis.
 • Een bijgewerkte set standaarden in het Provider Data Model, algemeen gebruikt door klanten en partners, om hun eigen zorg-apps te bouwen of uit te breiden met behulp van Cloud for Healthcare.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

Een man leunt tegen een computer bureau met een glas in de hand

6. Microsoft 365 6.1. Microsoft Teams

6.1.1. Mesh avatars in Microsoft Teams in private preview

Mesh avatars zijn nu beschikbaar voor Microsoft Teams meetings in private preview. Mesh avatars bieden flexibiliteit en keuze in hoe gebruikers in een Teams-vergadering verschijnen met een aangepaste, geanimeerde versie van zichzelf zonder hun camera aan te zetten.

Met behulp van de Avatars-app in de Microsoft Teams App Store kunnen gebruikers tot drie unieke avatars ontwerpen met behulp van de honderden aanpassingsopties - van fysieke kenmerken tot accessoires en meer.

Zodra de gepersonaliseerde avatar is aangemaakt, kan hij worden gebruikt in een Teams-vergadering door de optie te selecteren in het menu "Effecten en Avatars" voordat men aan de vergadering deelneemt. Tijdens een vergadering kunnen gebruikers kiezen uit een groot aantal gebaren om te reageren op onderwerpen.

Mesh avatars zijn beschikbaar in de standaard Teams vergaderervaring voor private preview-klanten. Organisaties die geïnteresseerd zijn in het uitproberen van avatars kunnen zich aanmelden voor updates op de Teams-website als ze nog geen deel uitmaken van het Teams Technical Access Program.

Meer informatie over deze update.

6.1.2. Introductie van Microsoft Teams Premium

De nieuwe Microsoft Teams Premium add-on zal in december in preview beschikbaar zijn. Teams Premium is gebaseerd op de vertrouwde, alles-in-één samenwerkingservaring van Teams en maakt elke vergadering - van 1:1's en virtuele afspraken tot gemeentehuizen en webinars - persoonlijker, intelligenter en veiliger.

Teams Premium brengt de Teams vergaderinnovatie in één aanbod en maakt vergaderingen persoonlijker met:

 • Vergadergidsen die gebruikers helpen de juiste vergaderervaring te kiezen. Omdat gidsen gemakkelijk door IT kunnen worden aangepast en beheerd, kunnen gebruikers een gids selecteren - zoals een klantgesprek, een brainstormvergadering of helpdeskondersteuning - en de opties zijn dan al ingesteld, waardoor de tijd en het denkproces om de vergadering goed te laten verlopen, worden verminderd.
 • De mogelijkheid om de vergaderervaring te merken met aangepaste logo's en achtergronden voor de Teams-lobby, aangepaste achtergronden op organisatieniveau en aangepaste scènes voor de Together-modus om het merk van het bedrijf in de virtuele interacties te verwerken.

Teams Premium zullen intelligenter zijn:

 • Een intelligente recap die zal gebruikers gepersonaliseerde hoogtepunten geven van Teams-vergaderingen om te helpen informatie te ontdekken die het belangrijkst is. Gebruikers kunnen een vergadering missen, maar niet missen.
 • AI-gegenereerde taken die automatisch worden toegewezen vanuit vergaderingen, zodat actiepunten niet worden gemist. Het is alsof een virtuele assistent elke vergadering bijwoont.
 • Intelligent afspelen met automatisch gegenereerde hoofdstukken om gemakkelijk door een opname van een Teams-vergadering te laten navigeren en de inhoud van een gesprek te helpen begrijpen.
 • Gepersonaliseerde inzichten in vergaderopnames die belangrijke momenten in de vergadering noemen, zoals wanneer de naam van een gebruiker werd genoemd, een scherm werd gedeeld en wanneer mensen zijn toegetreden en vertrokken.
 • Intelligent zoeken maakt het doorzoeken van de transcripties gemakkelijker met voor de gebruiker gepersonaliseerde sprekersvoorstellen, zodat hij snel naar een specifiek referentiepunt kan verwijzen.
 • Live Translations voor bijschriften levert AI-gestuurde realtime vertalingen voor 40 gesproken talen, zodat gebruikers live bijschriften in hun eigen taal kunnen lezen. Deze mogelijkheid helpt taalbarrières te slechten om meer inclusieve vergaderingen te creëren.

Teams Premium zullen veiliger zijn:

 • Geavanceerde vergaderbeveiliging waarmee vertrouwelijke vergaderingen, zoals bestuursvergaderingen, financiële besprekingen of een geheime productlancering, eenvoudig kunnen worden beveiligd. Met nieuwe vergaderopties, zoals watermerken om lekken te voorkomen en het beperken van wie kan opnemen, krijgen gebruikers extra bescherming om de discussie privé te houden. Microsoft 365 E5-klanten met de meest geavanceerde beveiligingseisen zullen gebruik kunnen maken van bestaande Microsoft Purview Information Protection-gevoeligheidslabels om automatisch relevante opties voor vergaderbeveiliging toe te passen.

Teams Premium zal de vertrouwde ervaring van Teams uitbreiden om gebruikers te helpen dieper met klanten samen te werken door het aanbieden van:

 • Geavanceerde webinars die zal helpen gebruikers te verdiepen verbindingen en betrokkenheid met interne en externe doelgroepen. Naast de basisfunctionaliteit voor webinars die beschikbaar is in Office 365 en Microsoft 365, omvatten geavanceerde webinars in Teams Premium een wachtlijst voor registratie en handmatige goedkeuringen, automatische herinneringse-mails, een virtuele green room voor hosts en presentatoren en de mogelijkheid om te beheren wat deelnemers zien.
 • Geavanceerde virtuele afspraken ontworpen voor business-to-consumer (B2C) afspraken. Naast de basiswaarde van virtuele afspraken in Microsoft 365-plannen (toegang tot de Virtual Appointment-app, de mogelijkheid om een afspraak te maken via een mobiele webbrowser en deze in te plannen via Microsoft Teams Calendar of Microsoft Bookings), zullen geavanceerde virtuele afspraken in Teams Premium gebruikers helpen de end-to-end afspraakervaring te beheren, inclusief SMS-herinneringen vóór de afspraak, een branded lobby-ervaring en follow-ups na de afspraak. Organisaties krijgen ook de beschikking over zowel geplande als on-demand afspraken, een vereenvoudigde weergave van alle virtuele afspraken om bij te houden welke klanten zich aanmelden en welke wachttijden er zijn, en chatmogelijkheden voorafgaand aan de afspraak om te communiceren met klanten en analyses.

Teams Premium functies zullen in december 2022 beginnen uit te rollen als onderdeel van Teams Premium preview, met algemene beschikbaarheid van Teams Premium in februari 2023. De beschikbaarheid van nieuwe AI-mogelijkheden, zoals intelligente vergaderingen, begint in de eerste helft van 2023.

Lees meer over deze update of download visuele middelen.

6.1.3. Nieuwe functies voor Teams-vergaderingen vergroten betrokkenheid en interactiviteit

Verschillende nieuwe functies voor Microsoft Teams-vergaderingen verhogen de betrokkenheid en interactiviteit voor gebruikers:

 • Cameo, een PowerPoint-ervaring die de camerafeed van Teams naadloos integreert in de PowerPoint Live-presentatie, zodat gebruikers kunnen aanpassen hoe ze op dia's willen verschijnen, met aanbevelingen voor een optimale weergave. Deze functie is algemeen beschikbaar.
 • Met Excel Live kunnen teams Excel-werkmappen in realtime bewerken, binnen het vergadervenster, op elk apparaat, inclusief Android- en iOS-telefoons en -tablets. Met Sheet Views kan iedereen die meewerkt aan de werkmap sorteren of filteren zoals hij of zij wil, zonder de weergave van anderen te verstoren. Deze functie wordt vanaf oktober uitgerold en zal tegen het einde van het jaar algemeen beschikbaar zijn.
 • De Together modus geeft deelnemers aan vergaderingen meer het gevoel dat ze samen in dezelfde ruimte zijn tijdens een virtuele vergadering. Met de nieuwste innovaties in de Samen-modus kunnen vergaderorganisatoren en presentatoren stoelen toewijzen aan vergaderdeelnemers in de Samen-modus weergave (in preview) en Samen-modus voor iedereen selecteren, zodat alle vergaderdeelnemers dezelfde weergave hebben (nu algemeen beschikbaar).

Meer informatie over deze update, zie de Teams Premium vermelding voor meer informatie over extra vergaderinnovaties, of download visuele middelen.

6.1.4. Microsoft Teams Phone Mobile nu algemeen beschikbaar

Microsoft Teams Phone Mobile, voorheen bekend als Operator Connect Mobile, is een enterprise-grade mobiele belervaring aangeboden in samenwerking met enkele van 's werelds meest innovatieve telecom operators. Het is nu algemeen beschikbaar.

Met Teams Phone Mobile is Microsoft Teams geïntegreerd met de native dialer van het mobiele apparaat van een gebruiker, wat betekent dat gebruikers hun mobiele telefoon kunnen gebruiken zoals ze gewend zijn, terwijl de organisatie zakelijke belfuncties en beleidsregels kan inschakelen op deze mobiele apparaten. Gesprekken gaan naadloos over netwerken en apparaten zonder onderbrekingen en kunnen worden omgezet van mobiele netwerken naar internetgebaseerde videogesprekken in Teams, waardoor rijke communicatie en samenwerking mogelijk is.

Ongeacht waar een gebruiker kiest om te werken, hun gesprekken, voicemail en transcripties gaan met hen mee, terwijl ze nog steeds voldoen aan de compliance en privacy eisen van hun bedrijf. Teams Phone Mobile is nu beschikbaar bij Rogers in Canada, de eerste operator ter wereld die Teams Phone Mobile ondersteunt, en Telia in Zweden. Verizon, Deutsche Telekom, BT en Swisscom zullen binnenkort van start gaan en meer operators zullen zich bij het programma aansluiten.

Meer informatie over deze update.

6.1.5. Nieuwe chat- en samenwerkingsfuncties van Microsoft Teams

Nieuwe chat- en samenwerkingsfuncties voor Microsoft Teams zijn onder andere:

 • Videoclips: Korte, lichte, rijke videoclips die voor een persoonlijker tintje zorgen en de banden versterken. Eenvoudig opnemen, verzenden, bekijken en beantwoorden vanaf desktop of mobiel. De ontvanger van de videoclip kan de video afspelen in zijn chat en antwoorden met een chatbericht of een eigen videoclip. Videoclips is nu algemeen beschikbaar.
 • Uitgebreide reacties: Gebruikers kunnen feedback creatiever uitdrukken met meer dan 800 Teams-emoji's. Met Uitgebreide reacties kunnen gebruikers eenvoudig hun status communiceren met reacties als "beoordeeld" of "in de wacht". Uitgebreide reacties zullen in november algemeen beschikbaar zijn.
 • Voorgestelde antwoorden: Voorgestelde antwoorden, momenteel beschikbaar voor één-op-één chats, zullen ook verschijnen in groepschats. Voorgestelde antwoorden gebruiken machine learning om antwoorden te genereren die het meest relevant zijn voor het groepsgesprek. In plaats van een routineantwoord te typen op inkomende berichten, kunnen gebruikers gewoon op een van de drie antwoorden klikken terwijl ze productief blijven in hun workflow. Voorgestelde antwoorden in groepschats zullen in oktober algemeen beschikbaar zijn.
 • Geplande verzending: Net als het uitstellen van de bezorging van e-mails in Outlook, stelt schedule send gebruikers in staat om handmatig de toekomstige datum en tijd te selecteren waarop zij een chatbericht willen laten bezorgen. Geplande verzending is nu algemeen beschikbaar.
 • Chat verwijderen: Met de functie chat verwijderen kunnen gebruikers zich gemakkelijk verwijderen uit één-op-één of groeps-chatgesprekken waaraan zij niet langer wensen deel te nemen, zonder dat dit gevolgen heeft voor andere deelnemers aan hetzelfde chatgesprek. Delete chat zal in november algemeen beschikbaar zijn.
 • Met mention @everyone voor groepschats wordt een enkele melding naar alle gebruikers in een groep gestuurd, zodat het niet meer nodig is om de naam van elke persoon één voor één in te voeren om een hele groep te waarschuwen. Dit zorgt ervoor dat afzenders hun bericht naar het volledige chatpubliek sturen en helpt ontvangers hun berichten efficiënter te prioriteren. Mention @everyone komt eind dit jaar naar Teams.
 • Teams chat blijft zijn productiviteitsset uitbreiden met functies die AI-modellen gebruiken om te leren van eerdere samenwerkingen. Teams chat zal zero-state people recommendations introduceren, die mensen voorstelt om chatgesprekken te starten op basis van eerdere samenwerkingen. Zero-state people recommendations komt eind dit jaar naar Teams.

Lees meer over deze update of download visuele middelen

6.1.6. Verbeterde kanaalervaring binnenkort in Microsoft Teams

Microsoft verbetert het ontwerp van de Teams-kanaalervaring zodat deze zowel vertrouwd als modern aanvoelt. De kanaalervaring wordt intuïtiever en aantrekkelijker, zodat gebruikers zich gemakkelijk kunnen concentreren op onderwerpen en gesprekken die er het meest toe doen, terwijl ze in de stroom van hun werk blijven.

Met het samenstelvak bovenaan de pagina worden gesprekken gemakkelijker te vinden, aan te knopen en in te halen. Gepinde berichten zullen het voor iedereen gemakkelijk maken om te weten wat belangrijk is in het kanaal. Net als bij Teams-chat kunnen gebruikers het gesprek tevoorschijn halen, er direct op ingaan en het in de gaten houden, terwijl ze zich op andere gebieden in het kanaal concentreren. Ten slotte zal een gestroomlijnd infopaneel de productiviteit verbeteren, waardoor het voor een nieuw teamlid gemakkelijk wordt om snel op te starten en voor alle leden om op de hoogte te blijven.

Kanalen kunnen ook worden aangepast, waarbij de kop van het kanaal overeenkomt met het merk van de organisatie, zodat het persoonlijker wordt en de manier waarop teams samenwerken weerspiegelt.

Microsoft introduceert ook meerdere berichttypes, waardoor gebruikers efficiënte manieren hebben om een publiek aan te spreken, zoals aankondigingen om een mijlpaal te benadrukken of een videoclip om de prestatie van een team te erkennen.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

6.1.7. Microsoft Teams-vergaderingen zijn beschikbaar op gecertificeerde Cisco-vergaderapparatuur

Voor het eerst zijn Microsoft Teams-vergaderingen beschikbaar op gecertificeerde Cisco-vergaderapparatuur, zodat klanten Teams kunnen configureren als de standaard vergaderervaring.

In eerste instantie zullen zes van Cisco's populairste vergaderapparaten en drie randapparatuur worden gecertificeerd voor Teams-vergaderingen, en er zullen er nog meer volgen. De eerste golf van apparaten, die naar verwachting begin 2023 gecertificeerd zullen zijn, omvat de Cisco Board Pro 55-inch en 75-inch, de Cisco Room Bar en de Cisco Room Kit Pro, die kleine tot grote vergaderruimtes bestrijken. Het eerste randapparaat - de Cisco Desk Camera 4K - is een intelligente USB-webcam en zal eind oktober beschikbaar zijn. Hoewel de standaard gebruikerservaring op deze apparaten Microsoft Teams Rooms zal zijn, zullen de apparaten ondersteuning blijven bieden voor het deelnemen aan WebEx-vergaderingen.

Alle gecertificeerde Cisco-apparaten zullen kunnen worden beheerd in de nieuwe Teams Rooms Pro Management Portal. Cisco zal de apparaten ook aansluiten op de Cisco Cloud Control Hub als een optionele value-add via welke Cisco zijn eigen device management ervaringen aanbiedt.

Lees meer over deze update of download visuele middelen

6.1.8. Microsoft introduceert nieuwe app, Microsoft Places

Microsoft Places is een nieuwe werkplek-app om ruimtes te optimaliseren voor hybride werk. Nu zakelijke beslissers overwegen fysieke werkplekken opnieuw in te richten om beter geschikt te zijn voor hybride werkomgevingen, is technologie nodig om de brug te vormen tussen twee historisch verschillende werelden - persoonlijk werk en werk op afstand. Microsoft Places zal intelligentie gebruiken om te optimaliseren waar hybride werk plaatsvindt: het verbinden van virtuele en fysieke ruimtes om meer verbindingen, betrokkenheid en productiviteit te stimuleren en tegelijkertijd het holistische beeld van hybride werk te bieden dat nu ontbreekt.

De Microsoft Places app, die binnenkort in preview verschijnt, biedt:

 • Een dashboardweergave van welke dagen mensen van het team of samenwerkingsnetwerk op kantoor zullen zijn.
 • Een aanwezigheid die de fysieke locatie van mensen aangeeft (op kantoor, op afstand of mobiel).
 • De mogelijkheid om de werkplekken te zien die andere gebruikers hebben geboekt, zodat iemand er een in de buurt kan boeken.
 • Inzicht in en begeleiding bij woon-werkverkeer en reistijd, plus de mogelijkheid om automatisch reistijd in te plannen.
 • Wayfinding en navigatiehulp binnen de kantoorlocatie.
 • Een gemoderniseerde conferentiezaal reservering en technologie om iedereen een eersteklas deelnemer te laten zijn.
 • Inzicht in en begeleiding bij sentiment met betrekking tot hybride beleid, zodat managers best practices kunnen toepassen.
 • Inzicht in en advies over ruimtegebruik, zodat leiders ruimtes toekomstbestendig kunnen maken en flexibiliteit kunnen toevoegen aan hun vastgoedportefeuille.

Lees meer over deze update of download visuele middelen

6.1.9. Microsoft Teams-ecosysteem groeit met samenwerkingsapps van klanten en partners

Top onafhankelijke software leverancier (ISV) partners blijven collaboratieve apps bouwen voor Teams. Recente toevoegingen aan de Microsoft Teams App Store zijn onder andere:

 • 3M, wiens Post-It® App in Teams gebruikers in staat stelt handgeschreven notities te digitaliseren, is nu beschikbaar in de Teams App Store. De app ondersteunt de manieren waarop mensen graag samenwerken - van getypte digitale notities tot geschreven analoge notities - tijdens en na een vergadering om asynchrone samenwerking mogelijk te maken. Met de app kunnen handgeschreven/getekende Post-It® notities naadloos worden vertaald naar een digitaal whiteboard met behulp van de camera van een laptop of een telefoon. Met behulp van machine learning laat de app relevante documenten zien, groepeert automatisch inhoud en voegt relevante notities toe, allemaal binnen de Teams vergaderervaring.
 • SAP maakt gebruik van Adaptive Card-gebaseerde Microsoft Loop-componenten om een collaboratieve ERP-ervaring mogelijk te maken. Gebruikers kunnen vanuit de SAP-systemen, vanaf SAP S/4 HANA Cloud of vanuit Teams en Outlook, veilig communiceren over belangrijke bedrijfsprocessen en -objecten en SAP-gegevens raadplegen. Dit stelt mensen in staat om geen enkele context en samenwerking van welke kant dan ook - SAP of Microsoft - te verliezen en de besluitvorming binnen de organisaties van gebruikers te versnellen. Deze nieuwe functie is beschikbaar voor SAP S/4HANA-klanten via SAP's early adopter-programma.
 • Met iHeartRadio, de eerste muziek-app op Teams, kunnen gebruikers tijdens het werk naar muziek luisteren en favoriete stations delen met collega's.

Andere ISV-partners die innovatie leveren voor hun Teams-apps zijn Workday, Workplace by Meta, Zendesk, SurveyMonkey, Thrive Global, ServiceNow, Priority Matrix en Zoho.

Meer informatie over deze update.

6.1.10. Updates voor Teams-platform voor ontwikkelaars

Updates voor het Teams-platform voor ontwikkelaars zijn onder andere:

Teams Live Share SDK: Teams Live Share SDK, waarmee ontwikkelaars elke app, wanneer deze wordt gedeeld in een Teams-vergadering, kunnen omvormen tot een realtime samenwerkingservaring voor meerdere gebruikers. Nu in preview, Teams Live Share SDK functies omvatten:

 • De toevoeging van Canvas-tools waarmee deelnemers vergaderingen in realtime kunnen markeren met virtuele pennen, markers en markeerstiften.
 • De mogelijkheid voor ontwikkelaars om hun voor Teams Live Share geschikte apps wereldwijd in te dienen en te publiceren.

Uitbreiding van Teams-apps naar Outlook en Office: Met behulp van de Teams 2.0 JS SDK, aangekondigd tijdens Microsoft Build 2022, kunnen ontwikkelaars nu productie-apps bouwen die Teams Pages en Message Extensions uitbreiden over Teams, Outlook en Office met behulp van één app en implementatiemodel. Deze apps kunnen draaien op Win32- en webversies van Microsoft 365, met een preview van de beschikbaarheid van de app op Android-apparaten.

Teams Toolkit in Visual Studio: Microsoft Teams Toolkit is nu een onderdeel van Visual Studio, Microsofts vlaggenschip Integrated Development Environment (IDE). Ontwikkelaars kunnen nu Visual Studio gebruiken om rijke, collaboratieve apps te bouwen die werken in Teams en kunnen ook Teams app-ervaringen uitbreiden naar Outlook en Office.com.

Meer informatie over deze update.

6.2. Microsoft Viva

6.2.1. Updates voor Microsoft Viva Insights

Nieuwe functies in Microsoft Viva Insights helpen werknemers, managers en leiders hun persoonlijke, team- en organisatieproductiviteit en welzijn te verbeteren.

De updates, die nu algemeen beschikbaar zijn, omvatten:

 • De effectiviteitsenquêtes voor vergaderingen, die aan het einde van bepaalde Teams-vergaderingen met vijf of meer deelnemers worden weergegeven, maken het gemakkelijk voor deelnemers aan vergaderingen om feedback te geven. Organisatoren van vergaderingen met een Viva Insights-abonnement kunnen de verzamelde resultaten zien in de Viva Insights-app in Teams, samen met op onderzoek gebaseerde aanbevelingen om effectieve vergadergewoonten te bevorderen.
 • Suggesties voor gepland verzenden van Viva Insights worden automatisch weergegeven in een Teams-chat wanneer een gebruiker een 1:1-chat samenstelt buiten de werkuren van de ontvanger om werkgerelateerde onderbrekingen tijdens persoonlijke tijd te minimaliseren. Met slechts één klik kan de gebruiker plannen dat het chatbericht wordt verzonden aan het begin van de werktijd van de ontvanger.
 • De nieuwe Focus modus ervaring helpt mensen vooruitgang te boeken op belangrijke projecten tijdens hun focus tijd door het op te delen in korte uitbarstingen van productiviteit gevolgd door korte pauzes. Aan het begin van hun vooraf geplande focustijd ontvangen gebruikers met een Viva Insights-abonnement een Teams-melding om de Focusmodus te starten, met de optie om timers in te stellen zodat ze gedurende een bepaald tijdsinterval aan een taak kunnen werken, met daartussen pauzes gepland. De focusmodus biedt ook de mogelijkheid om door te klikken naar een samengestelde set mindfulness-oefeningen van Headspace om te resetten tussen focusintervallen.
 • Met Quiet Time-instellingen kunnen gebruikers of IT-beheerders stille tijd instellen om mobiele meldingen van Outlook en Teams buiten werktijd het zwijgen op te leggen. Gebruikers kunnen hun stille tijd instellingen op elk moment aanpassen in de Viva Insights app of Outlook mobile of Teams mobile. IT-beheerders kunnen ook beleidsregels op organisatieniveau opstellen om meldingen na werktijd te dempen en het gebruik van werkapps buiten werktijd te beperken.

Meer informatie over deze update.

6.2.2. Nieuwe functies voor Microsoft Viva Learning

Verschillende nieuwe functies, nu in private preview in Microsoft Viva Learning, omvatten:

 • Leerpaden waarmee beheerders en kennismanagers opeenvolgende groepen van trainingen en andere leermiddelen kunnen creëren en beschikbaar maken voor medewerkers in hun organisatie als een Leerpad dat kan worden ontdekt, aanbevolen en gedeeld binnen Viva Learning. Een leerpad kan worden aangemaakt rond vrijwel elk onderwerp; bijvoorbeeld hoe een winkeldisplay op te zetten voor winkelpersoneel.
 • Dankzij de leercollecties die zal kunnen individuele gebruikers persoonlijke collecties van leerinhoud aanmaken die afgestemd zijn op hun interesses of leerdoelen. Iedereen kan een leercollectie aanmaken en deze ofwel privé houden ofwel vindbaar maken in Viva Learning.
 • Machtigingen waarmee admins en kennismanagers de toegang tot leerinhoud en -bronnen binnen hun organisatie kunnen configureren, zodat gebruikers alleen inhoud zien waartoe zij toegang hebben.

Viva Learning is nu ook beter te ontdekken met de mogelijkheid om toegewezen learning direct te bekijken vanuit het Viva Connections dashboard en in de dagelijkse Viva e-mail.

Nieuwe functies in de Viva Learning mobiele app zijn onder andere:

 • Een nieuwe startpagina, nu in een besloten preview, maakt het gemakkelijk om verplichte trainingen te zien, samen met gepersonaliseerde leerervaringen voor gebruikers.
 • Kennisgevingen voor toegewezen en aanbevolen opleidingen.
 • De mogelijkheid om onderweg in de app cursussen te volgen.
 • De mogelijkheid om catalogi van aangesloten leeraanbieders te doorzoeken en te filteren .

Bovendien biedt Viva Learning nu een diepere integratie met SAP SuccessFactors, waaronder single sign on (SSO), waardoor gebruikers toegang krijgen tot SAP SuccessFactors gehoste content zonder zich te hoeven aanmelden; in-app playback, waardoor gebruikers SAP SuccessFactors gehoste content direct in de Viva Learning app kunnen consumeren; permissie-erfenis, waardoor Viva Learning gebruikersrechten van SAP SuccessFactors kan lezen en diezelfde toegangsrechten in Viva Learning kan toepassen; en leerpad-erfenis, waardoor leerpaden geconfigureerd op SAP SuccessFactors kunnen worden weergegeven in Viva Learning.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

6.2.3. Viva Engage Storyline functie nu algemeen beschikbaar

Microsoft Viva Engage biedt organisaties manieren om sociale connecties te creëren tussen leiders en werknemers en binnen belangengemeenschappen binnen het bedrijf.

Nu kan iedereen binnen het bedrijf rijke posts maken die links, bestanden, foto's en video's bevatten, als een manier om updates en perspectieven te delen met anderen in de organisatie. Deze posts verschijnen op de Storyline van een gebruiker, die anderen kunnen bekijken in Viva Engage, Outlook en de Viva Connections feed in Microsoft Teams. Storyline is nu algemeen beschikbaar.

Stories, momenteel in preview, zal een nog rijkere manier bieden om te delen op de Storyline, waarbij gebruikers korte video's of fotocollecties kunnen maken in een vertrouwde ervaring. Storyline en Stories helpen de persoonlijke banden tussen teamgenoten en collega's te versterken in een tijd waarin teams vaak op verschillende locaties en in verschillende tijdzones werken.

Meer informatie over deze update.

6.2.4. Nieuwe eerste- en derde partij integraties komen voor Viva Goals

Microsoft lanceerde onlangs Microsoft Viva Goals om organisaties te helpen het werk van werknemers af te stemmen op bedrijfsresultaten. Zo kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun mensen werken aan de topprioriteiten die de grootste impact zullen hebben. En tegelijkertijd begrijpen werknemers hoe hun werk een verschil maakt.

Nieuwe integraties van derden voor Microsoft Viva Goals brengen doel en doelstellingen en belangrijke resultaten (OKR's) in de werkstroom. Nieuwe integraties voor Slack en Google Sheets zijn vandaag beschikbaar en aanvullende integraties voor Jira on-premises zijn binnenkort beschikbaar.

Met de Slack-integratie kunnen gebruikers meldingen en herinneringen ontvangen en OKR-check-ins rechtstreeks vanuit Slack uitvoeren. Met de Google Sheets data integratie kunnen gebruikers key results check-ins synchroniseren met Google Sheets cellen voor real-time updates van de voortgang van een gebruiker. De Jira on-premises integraties voor Jira Software Server en Jira Data Center zorgen ervoor dat alle updates op gekoppelde Jira user stories, projecten of tickets automatisch worden bijgehouden in de voortgang voor OKR's in Viva Goals.

We brengen ook nieuwe integraties uit voor Microsoft-tools van de eerste partij. Dit omvat verbeterde Microsoft Teams integratie voor OKR activiteit meldingen en gepersonaliseerde OKR begeleiding en nieuwe integraties met Azure DevOps, Azure Data Explorer, Power BI, Dynamics 365, Microsoft Planner en Microsoft Project.

Meer informatie over deze update. 

6.2.5. Nieuwe manieren om inhoud van Viva Topics te ontdekken in Microsoft 365

Microsoft Viva Topics past intelligentie toe om automatisch content in verschillende systemen te organiseren en experts binnen de organisatie te identificeren om just-in-time kennis te leveren in de apps die mensen dagelijks gebruiken. Nieuwe functies in Viva Topics, nu in preview, en nieuwe manieren om kennis te ontdekken in Microsoft 365 zijn onder andere:

 • Viva Topics maakt gebruik van Context IQ om mensen in staat te stellen informatie op intelligente en snelle wijze vanuit hun organisatie naar boven te halen tijdens het schrijven van Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden.
 • Microsoft Syntex Connectors om Viva Topics te integreren met diensten van derden, zoals ServiceNow en EdCast.
 • Viva Topic kaarten zullen verschijnen in de Outlook app voor Windows, evenals in het Viva Connections dashboard, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om hun Viva Topics te openen en te volgen.
 • Viva Topics vindt relevante mensen, routeert vragen en antwoorden en automatiseert antwoorden in combinatie met Viva Engage.
 • Makers van onderwerpen zien de groeiende impact van de onderwerpen die ze hebben aangemaakt door middel van badge-icoontjes met aantallen views.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

6.3. Microsoft 365

6.3.1. Microsoft Outlook voor Mac ondersteunt nu gerichte profielen

Microsoft Outlook voor Mac kondigt ondersteuning aan voor gefocuste profielen en Apple's focusfilters. Het gerichte profiel zorgt voor een afleidingsvrije ervaring door mensen specifieke instellingen per accountprofiel binnen Outlook te laten configureren om hybride werk beter te ondersteunen. Deze profielen omvatten gekoppelde accounts, meldingen die bij deze accounts horen, thema's en uiterlijk.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

6.3.2. Nieuwe functies voor Microsoft Project en Microsoft Planner in aantocht

Nieuwe functies die naar Microsoft Project komen, met name Project voor het web en Microsoft Planner, zullen teams in staat stellen om projectdoelen te volgen, taken op één plaats te houden, projecten agile te beheren, de werkdruk van het team in evenwicht te brengen, wijzigingen in een taak te zien, taakrelaties beter te beheren en het aantal taken in een projectplan te schalen. Deze nieuwe functies omvatten:

 • Door de naadloze aansluiting van zowel Planner als Project op Viva Goals kunnen gebruikers hun werk afstemmen op de doelstellingen en belangrijkste resultaten (OKR's) van hun organisatie, terwijl belanghebbenden inzicht krijgen in de algemene voortgang. Bovendien kunnen teams in Project doelen stellen en de voortgang van hun team op projectniveau volgen.
 • Gebruikers zullen hun Project-taken kunnen bekijken samen met al hun andere taken in de lijst Toegewezen aan mij, die is opgenomen in de Taken in Teams, Planner en ToDo apps.
 • Project zal wendbaarheid ondersteunen door gebruikers in staat te stellen de backlog van taken te plannen, te prioriteren en te plannen in tijdsgebonden blokken van Sprints.
 • De nieuwe People view in Project geeft managers snel inzicht in de verdeling van het werk over het team en maakt een eenvoudige taakherschikking mogelijk om de werklast in evenwicht te brengen.
 • Taakgeschiedenis in Project geeft teams meer zicht op de wijzigingen die van invloed zijn op hun projecten.
 • Geavanceerde afhankelijkheden in Project maken een beter beheer van de relaties tussen taken mogelijk door toevoeging van start-finish, start-start, finish-finish en lead en lag.
 • De taaklimieten in Project for the web worden uitgebreid tot 1.000.

Viva Doelen, Doelen in Project, Toegewezen aan mij, Taakgeschiedenis, Geavanceerde afhankelijkheden en Taaklimieten zullen in de eerste maanden van 2023 beschikbaar zijn. Sprints en People view zullen eind dit jaar algemeen beschikbaar zijn.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

6.3.3. Microsoft werkt Outlook bij met nieuwe tools voor hybride werken

Outlook voegt nieuwe functies toe om mensen te helpen verbonden en georganiseerd te blijven in hybride werkomgevingen.

Met de nieuwe functie voor werktijden en locatie kunnen gebruikers hun week indelen om teamgenoten te laten weten op welke uren ze beschikbaar zijn en waar ze werken, zodat ze vergaderingen beter kunnen plannen. Bovendien hebben mensen de flexibiliteit om bij een plotselinge verandering tijdens hun dag gemakkelijk hun locatie voor alleen die dag te veranderen vanuit Microsoft Teams, Outlook desktop of Teams mobiel zonder dat dit gevolgen heeft voor de rest van hun week.

Meeting recap, nu beschikbaar in Outlook, stelt werknemers in staat gemakkelijk informatie over een vergadering te vinden en de opname rechtstreeks vanuit de agenda-event te openen.

Om mensen in verschillende tijdzones tegemoet te komen en om de vrije uren en vakanties van werknemers te respecteren, voegen Outlook en Teams de mogelijkheid toe om een bericht te plannen dat op een later tijdstip en een latere datum wordt verzonden. Outlook zal berichtenreacties toevoegen aan het e-mailplatform, zodat werknemers zakelijke e-mails kunnen bevestigen en erop kunnen reageren op dezelfde manier waarop ze kunnen reageren op berichten in Teams of op sociale platforms.

Editor maakt gebruik van Context IQ om relevante personen en bestanden in Outlook op het web te tonen. Door simpelweg @mentions te gebruiken, toont Editor met Context IQ relevante mensen en bestanden op basis van de in een e-mail getypte context. Context IQ is een nieuwe reeks mogelijkheden van Microsoft die mensen op intelligente wijze verbindt met de informatie die ze nodig hebben, waar en wanneer ze die nodig hebben. Het werkt op de achtergrond om inhoud in verschillende Microsoft 365-apps met elkaar te verbinden.

Deze functies zullen tegen het einde van het jaar algemeen beschikbaar zijn.

Meer informatie over deze update of download visuele middelen.

6.3.4. Nieuwe functies maken het gemakkelijker om video-inhoud te maken en te bekijken in Microsoft 365

Van vergaderopnames tot bedrijfscommunicatie en how-to video's, videocontent in Microsoft 365 is een steeds populairdere manier om hybride en externe teams verbonden, geïnformeerd en op één lijn te houden. Met Microsoft Stream, gebouwd op SharePoint, kunnen video's net zo gemakkelijk worden bewerkt en gedeeld als documenten. Bovendien kunnen IT-beheerders het compliancebeleid, de retentie en de machtigingen voor video- en vergaderopnames beheren, net zoals ze dat doen voor andere bestanden in Microsoft 365.

Verbeterde scherm- en webcamopnames in Stream, met nieuwe opties zoals achtergrondvervaging, inking, tekst en effecten zijn nu algemeen beschikbaar. Daarnaast zijn opnames voor Teams-vergaderingen nu beschikbaar in de mobiele Stream-app. Stream zal ook nieuwe mogelijkheden bieden voor het afspelen van opnames van vergaderingen:

 • Gepersonaliseerde tijdlijnmarkeringen die alleen de gebruiker kan zien. Deze markeringen laten zien waar de gebruiker aan de vergadering deelnam of deze verliet, of wanneer zijn naam werd genoemd.
 • Automatisch gegenereerde hoofdstukken die een gebruiker naar de exacte momenten laten springen die er het meest toe doen.
 • Intelligent zoeken met gepersonaliseerde suggesties voor trefwoorden en sprekers om snel naar een specifiek punt in de opname te gaan.

Meer informatie over deze update.

6.3.5. Kennismaking met Microsoft Syntex

Microsoft onthult Microsoft Syntex, een nieuwe reeks content-apps en -diensten die AI gebruiken om grote hoeveelheden ongestructureerde content te indexeren en te organiseren, zodat deze gemakkelijk kan worden doorzocht en geanalyseerd. Syntex kan ook op content gebaseerde workflows automatiseren, zoals contractverwerking en e-handtekening. Het integreert Microsoft Search-mogelijkheden zodat mensen gemakkelijk kunnen navigeren en content kunnen ontdekken. Gebruikers kunnen de geavanceerde viewer gebruiken om beveiligde annotaties en redacties aan elk bestand toe te voegen, maar ook om nieuwe content te bouwen, afzonderlijk of op schaal, en om Syntex eSignature in bedrijfsprocessen te integreren.

Andere kenmerken van Syntex zijn:

 • Beheer en bescherming van inhoud gedurende de volledige levenscyclus, met back-up, archivering, analyse en geavanceerd beheer om de levering van inhoud aan de organisatie en daarbuiten vorm te geven.
 • Zakelijke app-integraties om Microsoft 365 content naar line-of-business systemen zoals Dynamics 365 te brengen.
 • Containers waarmee ontwikkelaars kritische content kunnen opslaan in een beheerde container met uitgebreide capaciteit en licentieflexibiliteit. Met de Content Lake-functie kunnen gebruikers enorme datasets in Azure Synapse brengen voor aanvullende data-analyse en modellering.
 • Scenarioversnellers zoals contractbeheer en crediteurenadministratie.

De functies van Syntex worden nu ingevoerd en zullen tot begin 2023 worden ingevoerd.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

6.3.6. Microsoft Editor brengt nieuwe AI-mogelijkheden naar Microsoft 365

Microsoft Editor blijft verbeterde intelligente mogelijkheden naar Microsoft 365-ervaringen brengen, waaronder deze functies in preview:

 • Toonsuggestie zal gebruikers helpen doordachte beslissingen te nemen over de manier waarop een bericht wordt overgebracht in e-mails, chats en documenten.
 • Samenvatten in Microsoft Editor maakt gebruik van intelligentie om met een klik op een knop een korte en vloeiende samenvatting te maken van een langer tekstdocument, zodat lezers relevante informatie sneller tot zich nemen.
 • Beknoptheid in Word voor het web zal gebruik maken van intelligentie om woorden of overlopende zinnen te identificeren en een alternatieve versie van de zin aan te bevelen om duidelijker en beknopter te zijn.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

6.3.7. Microsoft Editor met behulp van Context IQ preview begint uit te rollen

Met Microsoft Editor die Context IQ gebruikt, krijgen gebruikers tijdens het typen in de context suggesties. Terwijl ze een bericht opstellen in Outlook op het web of schrijven in Word voor het web, kunnen gebruikers de "@"-toets typen om Editor op te roepen met behulp van Context IQ. Een lijst met items (personen, bestanden, enz.) verschijnt voor gebruikers, afhankelijk van de context van de tekst in hun bericht.

Als u doorgaat met typen, zoekt Microsoft 365 naar relevante inhoud. Als u een item selecteert met de cursor of op "enter" drukt, wordt het item in het bericht ingevoegd. De resultaten die in deze lijst worden getoond, worden verkregen uit de context van het huidige bericht, wat er wordt getypt, wie erbij betrokken is en andere variabelen die gebruik maken van intelligentie. De preview van Editor met Context IQ begint nu uit te rollen en zal in de komende maanden algemeen beschikbaar zijn.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

6.3.8. Persoonlijke werkbalk kan op intelligente wijze persoonlijke opdrachten invullen

De persoonlijke werkbalk, nu in preview, is een nieuwe functie in Word, Excel en PowerPoint die gebruik maakt van intelligentie die is gebaseerd op de meest gebruikte opdrachten om een eenvoudige maar krachtige ervaring te bieden die is afgestemd op de gebruiker. Met de persoonlijke werkbalk besparen gebruikers tijd doordat hun meest gebruikte opdrachten indien nodig beschikbaar en toegankelijk zijn, zodat ze niet meer hoeven te zoeken en door tabbladen hoeven te klikken.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

6.3.9. Microsoft Loop app in private preview

De Microsoft Loop-app, in private preview, zal teams helpen om samen te denken, te plannen en te creëren. Klanten kunnen de Loop-app gebruiken om samen aan projecten te werken. De Loop-app bevat workspaces, pagina's en onderdelen die synchroniseren met Microsoft 365. Microsoft werkt samen met klanten in de private preview om hun feedback te verwerken in de verdere ontwikkeling van de app.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

6.3.10. Updates voor Microsoft Loop componenten

Microsoft Loop-componenten zijn stukjes content waarmee gebruikers kunnen samenwerken in de werkstroom - in Microsoft Teams chats en vergaderingen, e-mails of documenten. Microsoft breidt Loop-onderdelen uit naar extra plaatsen in Microsoft 365 en brengt meer typen onderdelen om ervoor te zorgen dat gebruikers kunnen creëren en samenwerken:

 • Invoegen van een poll, checklist of takenlijst component in een Word voor het web document onder het menu Invoegen of met Editor met behulp van Context IQ. Gebruikers typen gewoon het "@"-teken en op basis van de context van wat wordt getypt, laat Editor met behulp van Context IQ de meest relevante inhoud zien - zoals het invoegen van een poll, checklist of taaklijstcomponent. Deze update zal tegen het einde van het jaar in een besloten preview beschikbaar zijn.
 • Een bestaande Loop-component kopiëren en plakken in Whiteboard in Teams, web en desktop. Net als alle Loop-componenten zullen wijzigingen die in Whiteboard aan een Loop-component worden aangebracht, worden gesynchroniseerd op alle plaatsen waar de component zich bevindt. Deze update zal tegen het einde van het jaar algemeen beschikbaar zijn.
 • Met de component Polls van Microsoft Forms kunnen gebruikers enquêtes, quizzen en woordwolken maken die in Outlook op het web en Word voor het web gesynchroniseerd blijven. Deze update zal tegen het einde van het jaar in een besloten preview beschikbaar zijn.
 • V&A, een nieuw type Loop component waarmee gebruikers in real-time antwoorden op vragen kunnen verzamelen. V&A is een voorproefje in Outlook op het web en zal in november algemeen beschikbaar zijn.

Nieuwe beveiliging voor Loop-componenten omvat:

 • Gevoeligheidslabels waarmee gebruikers een beveiligingsniveau aan hun Loop-componenten kunnen toekennen om ervoor te zorgen dat gevoelige informatie niet verkeerd wordt behandeld. Wanneer bijvoorbeeld een Loop-component wordt gecreëerd, kunnen mensen het label veranderen van "Algemeen" in "Vertrouwelijk" om de component te versleutelen, de toegang te beperken of het bewustzijn te vergroten dat er gevoelige gegevens worden verwerkt. Beheerders hebben ook de mogelijkheid om een watermerk op verschillende labels aan te brengen, waardoor het beveiligingsniveau nog duidelijker wordt.
 • Data Loss Prevention (DLP) voor Loop-componenten is als DLP in apps, zoals Word, Excel en PowerPoint, waarbij beheerders inhoud en trefwoorden kunnen instellen om automatisch een banner te activeren op Loop-componenten. Deze banners wijzen op potentieel gevoelige gegevens in een component.

Zowel gevoeligheidslabels als Data Loss Prevention for Loop componenten zullen tegen het einde van het jaar algemeen beschikbaar zijn in Teams chat.

Meer informatie over deze update. 

6.3.11. Introductie van de nieuwe Microsoft 365 app

Microsoft introduceert een nieuwe Microsoft 365-app voor web, Windows en mobiel, de thuisbasis voor de favoriete tools en content van Microsoft 365 voor commerciële en consumentengebruikers.

De app, die een evolutie is van het werk dat begon met de Office-app, toont de waarde van Microsoft 365, allemaal op één plek. Het maakt het niet alleen eenvoudig om aan de slag te gaan, maar benut ook de intelligentie die binnen de Microsoft 365-oplossing wordt gegenereerd op een manier die het werk vergemakkelijkt.

Zoals eerder met de Office-app, zal de nieuwe Microsoft 365-app innovatieve ervaringen bieden aan:

 • Maak nieuwe documenten vanuit verschillende apps of gebruik voorontworpen sjablonen, waaronder die met de huisstijl van een organisatie.
 • Toegang tot bestanden en inhoud die door de gebruiker zijn gemaakt en gedeeld, ongeacht waar ze zijn opgeslagen.
 • Ontdek, start en pin alle apps en tools.
 • Krijg aanbevelingen over werk dat waarschijnlijk aandacht nodig heeft op basis van vergaderingen, toegewezen taken en documentactiviteit.
 • Veel voorkomende snelle acties op inhoud uitvoeren zonder naar een andere app over te schakelen.

Er zijn ook verschillende nieuwe functies die de ervaring zullen verbeteren, waaronder:

 • Feed: Een nieuwe manier om bij te blijven door gedeelde bestanden te tonen van de mensen met wie gebruikers samenwerken en trending content in een hapklare kaartvorm.
 • Apps module: Een opnieuw ontworpen interface voor toegang tot elke Microsoft 365-app en gerelateerde apps van derden. De apps module is nu ook voor het eerst beschikbaar op mobiel.
 • Tagging: Een nieuwe, intuïtieve manier voor gebruikers om hun werk te organiseren, onafhankelijk van waar bestanden zijn opgeslagen.

De Microsoft 365-app wordt vanaf volgende maand uitgerold.

Lees meer over deze update of download visuele middelen

6.3.12. Microsoft Graph Data Connect geeft ontwikkelaars toegang tot Microsoft 365 gegevens in Azure Synapse Analytics.

Ontwikkelaars en data engineers kunnen uitgebreide toegang krijgen tot tientallen jaren ongebruikte Microsoft 365-gegevens van hun organisatie die klaar zijn voor zakelijke analyses. Gebruikers krijgen sneller dan ooit relevante Microsoft 365-gegevens met de nieuwe één-klik-ervaring in Azure Synapse Analytics:

 • Synapse Sjablonen: Binnen Synapse Analytics kunnen ontwikkelaars verbinding maken met een veelheid aan gegevensbronnen voor geavanceerde analyses. Ontwikkelaars zullen gemakkelijk verbinding kunnen maken met Microsoft 365 data met een nieuwe pipeline template. De pipeline template vereenvoudigt de configuratie door met één klik Mapping Data Flows op te zetten, wat tijd en moeite bespaart.
 • Mapping Data Flows zal voortbouwen op de Copy Activity functionaliteit door de manier waarop Microsoft 365 data binnenkomt voor analyse te verbeteren. Mapping Data Flows zal de data opschonen, normaliseren en afvlakken tot Parquet formaat, wat veel goedkoper en sneller te verwerken is bij big data verwerking.

Microsoft stroomlijnt ook het proces om met deze updates aan de slag te gaan:

 • ISV Flow: Independent Software Vendors (ISV's) zullen rechtstreeks analytische apps kunnen ontwikkelen bovenop de gegevens van hun klanten, mits de klant daarvoor toestemming geeft. Een nieuw factureringsmodel zal de ISV's rechtstreeks factureren, in plaats van de klant.
 • Nieuwe goedkeuring en toestemmingservaring: Microsoft 365 admins zullen rechtstreeks vanuit het admin center toegang kunnen verlenen tot Microsoft 365 gegevens en de beschikbaarheid van de gegevens voor huurders kunnen controleren.

Daarnaast kunnen ontwikkelaars vooraf gebouwde oplossingssjablonen inzetten van belangrijke analysescenario's, zoals klantrelaties, bedrijfsprocessen en beveiliging en compliance. Alle scenario's zijn open source en uitbreidbaar en omvatten:

 • Sjabloon voor organisatorische netwerkanalyse: Deze nieuwe template gebruikt geaggregeerde, geanonimiseerde gegevens om de connectiviteit binnen een organisatie te visualiseren. Netwerkconnectiviteit is de sleutel tot het stimuleren van productiviteit, flexibiliteit, innovatie en betrokkenheid van werknemers.
 • SharePoint-sjabloon voor het delen van informatie: Hiermee kunnen klanten beter begrijpen hoe bestanden op SharePoint worden gedeeld binnen en buiten hun organisatie, analyseren of bestanden zijn gemarkeerd met de juiste Microsoft Information Protection (MIP) labels en informatiegrenzen creëren om hun organisatie beter te beschermen tegen bestanden en documenten.

De volgende updates zijn gebouwd met verbeterde beveiliging, governance en gebruikersprivacy om gevoelige gegevens te beschermen en de blootstelling aan risico's te verminderen, klaar voor gebruik out-of-the-box:

 • End-to-end encryptie: Dit voegt een extra beveiligingsniveau toe, dus wanneer gegevens in Azure zitten, worden ze standaard in rust versleuteld. Kwaadwillenden zouden niet in staat zijn om gevoelige gegevens te lezen, zelfs als ze er toegang toe hebben. Dit voegt een extra beveiligingsniveau toe voor organisaties om gevoelige Microsoft 365-gegevens te beschermen tegen misbruik.
 • Audit Logging in Microsoft Compliance Center (MCC): Om gegevens beter te beheren, houdt end-to-end audit logging in Microsoft Compliance Center (MCC) bij hoe een app gevoelige Microsoft 365-gegevens gebruikt. Microsoft 365-beheerders kunnen leren hoe hun gegevens worden gebruikt en correct gegevensgebruik afdwingen, waardoor het risico van gegevenslekken wordt beperkt.
 • Verbeterde versluiering van de gebruikersidentiteit: Standaard kunnen gegevensanalisten en derden die op Microsoft 365-gegevens ontwikkelen, de gegevens niet koppelen aan een specifiek individu binnen de organisatie, waardoor de gebruikersprivacy behouden blijft en organisaties hun bedrijfsprocesanalyses en -rapportage kunnen uitvoeren op basis van versluierde gegevens.

Deze updates komen binnenkort in preview.

Meer informatie over deze update. 

Twee mensen werken samen op een groot computerscherm

7. Vermogensplatform 7.1. Vermogensplatform

7.1.1. Power Automate introduceert nieuwe manier van automatiseren met behulp van natuurlijke taal en AI

Een nieuwe manier in Power Automate om automatisering te versnellen met behulp van natuurlijke taal stelt gebruikers in staat om te beschrijven wat ze willen automatiseren, en AI bouwt de flow in seconden zonder zoeken of giswerk. Zodra een gebruiker een voorgestelde flow selecteert, stelt hij de juiste connectoren in en rondt deze af binnen de flow designer. Op de aanmaakpagina van Power Automate is er een nieuwe optie waarmee gebruikers een cloud flow kunnen aanmaken door eenvoudigweg de flow te beschrijven, de connectors te selecteren en de automatisering af te ronden. Deze functie is nu in preview.

Meer informatie over deze update.

7.1.2. Power Automate innovaties voor gebruikersbetrokkenheid, inzet van robotische procesautomatisering

Power Automate introduceert nieuwe manieren voor een organisatie om haar service te gebruiken en robotic process automation (RPA) in te zetten in hun hele onderneming. Makers en automatiserings Center of Excellences (CoE) zullen profiteren van deze nieuwste innovaties en omvatten:

 • Een automation CoE starter kit om bedrijven te helpen deze praktijk met meer gemak op te zetten. Daarnaast rolt Microsoft een nieuwe business approvals kit uit. Beide updates zijn algemeen beschikbaar.
 • Power Automate expressies per voorbeeld is een nieuwe methode voor het genereren van expressies bij het creëren van cloud flows, specifiek als het gaat om data reshaping. Gebruikers kunnen een voorbeeld geven van hoe zij willen dat hun gegevens in een flow worden geretourneerd, en voorgestelde expressies zullen worden gegenereerd met behulp van AI om de voorgestelde expressie toe te passen op hun cloud flow. Deze update is in preview.
 • Dankzij de integratie van Power Automate in Excel krijgen gebruikers toegang tot het Automate-menu en Excel-specifieke sjablonen voor automatisering, terwijl het werk binnen hetzelfde Excel-menu blijft. Deze update is in preview.

Meer informatie over deze update. 

7.1.3. Optimaliseer workflows en documentverwerking met AI Builder

Microsoft Intelligent Document Processing, ondersteund door AI Builder en Power Automate, maakt end-to-end documentverwerking mogelijk zonder dat codering nodig is. Het verwerken van documenten - van facturen tot rekeningafschriften - kan een omslachtige taak zijn, vooral als deze handmatig wordt uitgevoerd. Door dit proces te automatiseren met de kracht van AI Builder wordt de procestijd verkort, de nauwkeurigheid van de geëxtraheerde gegevens vergroot en kunnen gebruikers zich concentreren op workflows met een hogere prioriteit.

Feature updates omvatten:

 • Feedback Loop, in preview, geeft gebruikers de mogelijkheid om de kwaliteit van de output van AI-modellen voortdurend te verbeteren. Beoordelingselementen worden doorgestuurd zodat de gebruiker ze kan valideren, en als hertraining nodig is, worden ze door een wachtrij van de feedbacklus gestuurd. Gebruikers kunnen documenten met een lage nauwkeurigheid beoordelen en het model hertrainen om de prestaties te verbeteren.
 • Unstructured Docs, nu algemeen beschikbaar, voegt een extra documenttype toe waaruit AI Builder gegevens kan halen. Nu gestructureerde en semi-gestructureerde documenten al worden ondersteund, worden ook vrije-vorm documenttypes (contracten, werkstaten, brieven) ondersteund, waardoor de toepasbaarheid van use cases toeneemt.
 • Extra taalondersteuning voor tekstherkenning ondersteunt nu 164 talen. Detectie van handgeschreven tekst heeft nu negen talen, waaronder Engels, Chinees (vereenvoudigd), Duits, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees en Spaans. Deze functie is nu algemeen beschikbaar.
 • Multi-Table Extraction, nu algemeen beschikbaar, ondersteunt zowel gestructureerde als ongestructureerde documenten en kan gegevens halen uit meer dan twee pagina's documentatie die de gebruiker kan labelen. Zodra de gebruiker de tabel op het eerste document heeft getagd, verwerkt het model het document pagina voor pagina om alle tabellen en gegevens daarin te identificeren.

Meer informatie over deze update.

7.1.4. Power Platform Managed Environments biedt geautomatiseerde low-code governance en beveiligingsmogelijkheden op schaal.

Managed Environments for Power Platform is een verzameling functies waarmee IT-beheerders Microsoft Power Platform-omgevingen kunnen beheren en low-code oplossingen op schaal kunnen beheren met meer controle, meer zichtbaarheid en minder inspanning. Managed Environments for Power Platform, in juli aangekondigd als preview, is nu algemeen beschikbaar.

Het aanbod voor Managed Environments voor Power Platform is nu beschikbaar:

 • Weekly Digest biedt proactieve meldingen om inzicht te geven in de meest en minst gebruikte apps in low-code-omgevingen, zodat beheerders ongebruikte resources kunnen opschonen of apps kunnen vieren die intensief worden gebruikt.
 • Beperkingen voor delen kunnen worden gebruikt om app sprawl in te dammen en oversharing te verminderen door te beperken wie apps kan gebruiken in een Power Platform-omgeving, het delen tussen beveiligingsgroepen te verwijderen en het aantal gebruikers te beperken.
 • Environment-scoped Data Loss Protection (DLP) policies geeft Power Platform beheerders inzicht in environment-specific DLP policies om te controleren of policies zijn aangemaakt.
 • Dankzij eenvoudige omgevingsactivering kunnen Power Platform-beheerders Managed Environments voor Power Platform in het Power Platform admin center gemakkelijk en met een paar klikken activeren.

Lees meer over deze update of download visuele middelen

7.1.5. Microsoft Power Pages-updates bieden een verbeterde ontwerpstudio, nieuwe sjablonen

Microsoft Power Pages is een low-code ontwikkelings- en hostingplatform dat ideaal is voor het bouwen van bedrijfsgerichte websites, zowel voor low-code makers als professionele ontwikkelaars. Power Pages, aangekondigd als zelfstandig product Microsoft Build 2022, is nu algemeen beschikbaar. Updates voor Power Pages omvatten:

 • Met Design Studio kunnen makers op een naadloze en moeiteloze manier formulieren met meerdere stappen ontwerpen, zonder code. Makers zullen ook aangepaste cascading style sheets (CSS) kunnen toevoegen, site-pagina's bekijken op verschillende schermformaten en bepalen wanneer wijzigingen live gaan bij het publiceren van sites.
 • Templates Hub maakt 16 nieuwe sjabloonopties mogelijk. In plaats van vanaf nul te beginnen, kunnen gebruikers eenvoudig de look en feel aanpassen, gegevens modelleren en de functionaliteit uitbreiden om veelvoorkomende branchespecifieke use cases op te lossen, waaronder bouwvergunningen, naschoolse inschrijvingen en het plannen van vergaderingen, en uit te breiden naar Dynamics 365 klant- en partnerscenario's.
 • Learn Hub bevat nu een sectie tutorials met video's, documenten en hulpmiddelen om gebruikers door de ervaringen op de site te leiden.
 • Pro-developer tools zijn bijgewerkt zodat makers de beste Visual Studio (VS) Code Web kunnen gebruiken om broncode voor pagina-inhoud (HTML en Liquid), paginastijlen (CSS) en paginascripts (JavaScript) te bewerken.
 • Beveiligings- en governance-updates omvatten kant-en-klare integratie met Azure Web Application Firewall, ondersteuning voor content delivery network (CDN) met Azure Front Door, ondersteuning voor aangepaste domeinen en toegevoegde ondersteuning voor nieuwe Microsoft Dataverse-datatypes voor makers en professionele ontwikkelaars.
 • Het licentiemodel vereenvoudigt het model van dagelijkse aanmeldingen en paginaweergaven tot maandelijkse geauthenticeerde en anonieme gebruikers. Power Pages zal beschikbaar zijn via pre-paid, op capaciteit gebaseerde abonnementen en pay-as-you-go-meters.

Meer informatie over deze update.

7.1.6. Power BI-updates maken self-service gegevensanalyse mogelijk, voegen connectiviteit met OneDrive en SharePoint toe

Power BI-updates, nu in preview, zullen organisaties in staat stellen self-service analytics te schalen door het verder wegnemen van fricties bij implementatie, creatie en delen en opnemen:

 • Power BI in Office-installatieprogramma: Power BI wordt automatisch geïnstalleerd voor Office-gebruikers, waardoor de IT-afdeling minder handmatig hoeft te installeren. Klanten die Office of Microsoft 365 E5 hebben waar Power BI is inbegrepen, zullen tijd besparen en Power BI sneller kunnen schalen.
 • Bekijk en bewerk Power BI-rapporten rechtstreeks vanuit OneDrive en SharePoint: Gebruikers kunnen Power BI-rapporten bekijken en bewerken vanuit OneDrive en SharePoint zonder Power BI Desktop te hoeven downloaden. Deze functie maakt het makkelijker voor gebruikers om rapporten te bekijken en eraan te werken vanuit hun OneDrive- of SharePoint-bestanden.
 • B2B delen van datasets en ontdekbaarheid van rapporten: De business-to-business (B2B) Discoverability-functie zal een ervaring bieden binnen de eigen tenant van de gebruikers om hen te helpen alle inhoud te ontdekken die door externe gebruikers met hen wordt gedeeld. Met de functie voor het delen van datasets kunnen B2B-gebruikers datasets in hun eigen tenant ontdekken, ermee verbinden en ermee werken. Met deze mogelijkheid kunnen B2B-gebruikers nieuwe rapporten en datamodellen bouwen binnen hun eigen tenant met behulp van de gedeelde datasets.
 • Ondersteuning voor rapportage van grote datasets: Het werken met zeer grote datasets kan traditioneel een prestatieprobleem vormen in termen van reactietijd in de modus DirectQuery. Verbeteringen zullen een optimalisatie-instelling in het Power BI Desktop-lint introduceren die gemakkelijk toegang geeft tot het configureren van instellingen, waardoor de responstijd wordt verbeterd.
 • Eenvoudigere migratie naar Power BI Premium: Klanten die Azure Analysis Service gebruiken, kunnen met minder moeite migreren naar Power BI Premium met behoud van de volledige set mogelijkheden waarop ze zijn gaan vertrouwen, wat leidt tot een kosteneffectiever migratietraject.
 • Power BI-rapporten en datasets in een Power App-oplossing: Power Apps oplossingen zijn een Microsoft Power Platform tool waarmee gebruikers apps kunnen inzetten die gebouwd zijn met Power Apps, Power Automate, Microsoft Dataverse en andere Power Platform diensten. Tot nu toe ondersteunde Power Platform geen inhoud die was ontwikkeld in Power BI. Met de release van deze functie zullen Power BI-rapporten en datasets worden opgenomen als onderdeel van een Power Platform-oplossing voor import, export en aanpassing.

Meer informatie over deze update of download visuele middelen.

7.1.7. Power Apps-updates maken samenwerking, fusieontwikkeling en micro-apps mogelijk

Updates voor Power Apps, nu in preview, zijn ontworpen om samenwerking mogelijk te maken en omvatten:

Co-authoring in moderne app designer: Co-authoring zal voortbouwen op commentaar door ontwikkelaars van alle achtergronden in staat te stellen gelijktijdig apps in real time te bewerken met behulp van een Microsoft PowerPoint-achtige ervaring.

Dankzij co-authoring kunnen meerdere makers - zowel professionele als burgerontwikkelaars - tegelijkertijd wijzigingen aanbrengen aan de app en die wijzigingen in real-time bekijken. Hierdoor kunnen teams samen innoveren en sterkere banden opbouwen tussen professionele ontwikkelaars en experts in het bedrijfsdomein, een cruciaal ingrediënt om low-code ontwikkeling te maximaliseren.

Geïntegreerde virtuele agent in Power Apps: Als makers hun ontwikkelingstraject doorlopen, is het logisch dat ze veel vragen hebben. Daarom is het van cruciaal belang om de juiste ondersteuningsmiddelen te vinden. Dat is waar de geïntegreerde virtuele agent om de hoek komt kijken. De virtuele agent (met behulp van Power Virtual Agents) brengt relevante externe bronnen in beeld om gebruikers te helpen bij het app-ontwikkelingsproces en bevordert een grotere kennisopbouw binnen de interne makersgemeenschap van een organisatie. Door intelligente matching verbindt hij nieuwe makers met ervaren makers, adviseurs en leden van de interne gemeenschap.

Kaarten in Power Apps: In een hybride wereld, werk gedaan krijgen in één app, samenwerken met collega's in een andere app en voortdurend heen en weer schakelen tussen beide is een tol op tijd en productiviteit. Daarom introduceert Microsoft kaarten in Power Apps, een nieuwe manier om micro-apps te maken en te versturen om gegevens te delen, te verzamelen en te verbinden en cruciale zakelijke beslissingen te nemen - allemaal zonder ooit Microsoft Teams te verlaten.

Power Apps geeft low-code ontwikkelaars de mogelijkheid om kaarten te maken in de vertrouwde drag-and-drop Power Apps designer, compleet met Power Fx integratie. De nieuwe kaartenontwerper in Power Apps zal zich richten op de huidige rijke en interactieve platforms met kleine, gerichte tijdbesparende ervaringen - waaronder peilingen, gegevensverzameling en enquêtes, maar ook meer geavanceerde business cases.

Meer informatie over deze update.

7.1.8. Met Microsoft Dataverse kunnen ontwikkelaars verbinding maken met externe gegevensbronnen

Microsoft Dataverse ondersteunt al heel lang virtuele tabellen. Ze zijn bijzonder krachtig, maar soms moeilijk op te zetten. Met deze nieuwe release kunnen gebruikers in Dataverse tabellen maken die externe gegevens weergeven door gebruik te maken van eenvoudige verbindingen om die externe gegevens te vinden. Bijvoorbeeld een Dataverse-tabel met gegevens uit een Excel-werkmap in OneDrive of een SQL Server in Azure.

Afhankelijk van de verbinding wordt automatisch een tabel gegenereerd met het juiste schema en de juiste integratie. Gebruikers kunnen dit alles doen via een eenvoudige wizard in Power Apps, die hen de controle geeft over het configureren van de details tijdens het maken van de Dataverse-tabel. Deze update komt begin 2023 naar preview.

Meer informatie over deze update.

Mensen ineengedoken bij hun computers

8. Beveiliging 8.1. Beveiliging

8.1.1. Microsoft Defender for Cloud voegt nieuwe beschermingen toe voor uitgebreide beveiliging

Nieuwe mogelijkheden voor Microsoft Defender for Cloud zullen organisaties helpen hun cloud security posture te versterken, bescherming tegen bedreigingen uit te breiden over workloads en DevOps security te integreren over hybride en multicloud omgevingen. Deze updates zijn de laatste stappen van Microsoft om van Defender for Cloud een uitgebreid cloud-native app-beschermingsplatform te maken.

Nieuwe mogelijkheden in Defender for Cloud omvatten:

 • Microsoft Defender for DevOps: Een nieuwe oplossing die zichtbaarheid zal bieden in meerdere DevOps-omgevingen om DevOps-beveiliging centraal te beheren, cloud resource-configuraties in code te versterken en te helpen bij het prioriteren van herstel van kritieke problemen in code in multi-pipeline- en multicloud-omgevingen. Met deze preview worden toonaangevende platforms als GitHub en Azure DevOps ondersteund en andere belangrijke DevOps-platforms zullen binnenkort worden ondersteund.
 • Microsoft Defender Cloud Security Posture Management (CSPM): Deze oplossing, beschikbaar in preview, zal voortbouwen op bestaande mogelijkheden om geïntegreerde inzichten te leveren over cloudbronnen, waaronder DevOps, runtime-infrastructuur en externe aanvalsoppervlakken, en zal op context gebaseerde informatie bieden aan beveiligingsteams. Defender CSPM biedt proactieve analyse van aanvalspaden, gebaseerd op de nieuwe cloud security graph, om de meest exploiteerbare bronnen in verbonden workloads te helpen identificeren en zo aanbevelingsruis met 99% te verminderen.
 • Microsoft benchmark voor cloudbeveiliging: Een uitgebreid multicloud-beveiligingskader is nu algemeen beschikbaar met Microsoft Defender for Cloud als onderdeel van de gratis Cloud Security Posture Management-ervaring. Deze ingebouwde benchmark brengt best practices in kaart voor verschillende clouds en industrieframeworks, zodat beveiligingsteams de naleving van multicloudbeveiliging kunnen bevorderen.
 • Uitgebreide beschermingsmogelijkheden voor werklasten: Microsoft Defender for Servers zal agentless scanning ondersteunen, naast een agentgebaseerde benadering van virtuele machines (VM's) in Azure en AWS. Defender for Servers P2 zal Microsoft Defender Vulnerability Management premium mogelijkheden bieden. Microsoft Defender for Containers zal de bescherming tegen multicloudbedreigingen uitbreiden met agentless scanning in AWS Elastic Container Registry. Deze updates zijn in preview.

Meer informatie over deze update of download visuele middelen.

8.1.2. Tijdelijk besparen op Microsoft Defender for Endpoint

Organisaties die hun eindpuntbeveiliging willen moderniseren, willen af van verouderde antivirus en wenden zich tot Microsoft Defender for Endpoint. Microsoft kondigt een limited-time verkoop aan van 50% korting op Defender for Endpoint Plan 1 en Plan 2 licenties, waardoor organisaties meer kunnen doen en minder hoeven uit te geven door hun beveiliging te moderniseren met een toonaangevend endpoint protection platform.

Meer informatie over deze update.

8.1.3. Microsoft 365 Defender verstoort nu ransomware op machinesnelheid

Microsoft 365 Defender verstoort nu automatisch ransomware-aanvallen. Dit is mogelijk omdat Microsoft 365 Defender signalen over endpoints, identiteiten, e-mails, documenten en cloud-apps verzamelt en correleert tot uniforme incidenten en de breedte van het signaal gebruikt om aanvallen vroegtijdig te identificeren met een hoge mate van betrouwbaarheid.

Tijd is cruciaal bij ransomware-aanvallen, en nu kan Microsoft 365 Defender getroffen bedrijfsmiddelen, zoals endpoints of gebruikersidentiteiten, automatisch insluiten. Dit helpt voorkomen dat ransomware zich lateraal verspreidt, wat de totale kosten van een aanval aanzienlijk kan verlagen en tegelijkertijd de veerkracht van een bedrijf om te herstellen verbetert. Het security operations team behoudt de volledige controle over het onderzoek, de herstelwerkzaamheden en het weer online brengen van bedrijfsmiddelen zodra deze weer gezond zijn.

Meer informatie over deze update.

8.1.4. Updates voor eindpuntbeheer

Microsoft lanceert de Advanced Management Suite in maart 2023 als een nieuw, kosteneffectief premium endpoint management plan. Met het plan om de nieuwe premium mogelijkheden in de cloud te bouwen, kondigt Microsoft ook aan dat Microsoft Intune de nieuwe naam is voor de groeiende familie van endpoint management producten. Microsoft Configuration Manager blijft deel uitmaken van die productfamilie.

Daarnaast kondigt Microsoft individuele add-on oplossingen aan voor Microsoft Intune en de komende gebundelde suite van oplossingen, waaronder:

Microsoft Tunnel voor mobile app management (MAM) wordt in januari uitgebracht als tweede add-on en zal deel uitmaken van de toekomstige bundel. Tunnel voor MAM zal werknemers in staat stellen veilig toegang te krijgen tot bedrijfsmiddelen zonder dat ze zich hoeven aan te melden voor een apparaat. Gebruikers kunnen productief blijven op het apparaat van hun keuze en de privacy van hun persoonlijke gegevens behouden, terwijl IT beleidsregels kan toepassen om bedrijfsgegevens te beschermen.

Endpoint privilege management, nu in preview, wordt tegelijk met Microsoft Intune Suite gelanceerd. Met deze mogelijkheid kan IT beleid instellen om standaardgebruikers met beheerdersrechten dynamisch te verhogen, waardoor belemmeringen voor de productiviteit worden weggenomen en het risico van aanvallen op gebruikers met beheerdersrechten wordt verminderd.

Microsoft Intune Suite zal ook een manier bevatten om het risico op kwetsbaarheden te verminderen door apps up-to-date te houden. Door de kracht van Microsoft Defender te combineren met Microsoft Intune kunnen potentiële kwetsbaarheden worden geïdentificeerd en verholpen met geautomatiseerde app-patching als add-on.

De suite zal ook mogelijkheden bevatten die Microsofts grote investering in intelligente automatisering en inzicht in gegevens weerspiegelen , evenals verbeteringen aan de bestaande externe hulp voor Windows. Het zal hulp op afstand voor Android toevoegen als incrementele waarde aan de bestaande hulp op afstand add-on.

Meer informatie over deze update.

8.1.5. Microsoft Entra Identity Governance in preview

Microsoft Entra Identity Governance, nu in preview, helpt organisaties ervoor te zorgen dat de juiste mensen op het juiste moment de juiste toegang hebben tot de juiste resources. Deze release levert een uitgebreid identity governance product voor zowel on-premises als cloud-gebaseerde gebruikersdirectories. Microsoft Entra Identity Governance zal organisaties helpen hun activiteiten te vereenvoudigen, naleving van regelgeving te ondersteunen en meerdere identity point oplossingen te consolideren.

De nieuw vrijgegeven mogelijkheden omvatten life cycle workflows om repetitieve taken te automatiseren, verbinding met on-premises om consistent beleid voor alle gebruikers mogelijk te maken en scheiding van taken bij het beheer van rechten om compliance problemen te voorkomen. Deze vormen een aanvulling op bestaande Microsoft Entra Identity Governance-functies, waaronder toegangsbeoordelingen, toegangscertificering, beheer van rechten en beheer van geprivilegieerde identiteiten.

Aanvullende aankondigingen voor Microsoft Entra omvatten:

 • Workload Identities, een identiteits- en toegangsbeheeroplossing die identiteiten voor digitale workloads, zoals apps en diensten, beheert en beveiligt en de toegang tot cloudbronnen controleert, zal in november 2022 algemeen beschikbaar zijn. Klanten kunnen risicogebaseerd beleid creëren met Conditional Access, gecompromitteerde workload-identiteiten detecteren en erop reageren met Identity Protection en Access Reviews uitvoeren om op een veiligere manier minst geprivilegieerde toegang tot workload-identiteiten af te dwingen.
 • Certificate-based Authentication (CBA), een belangrijke multifactor-authenticatiemethode die voldoet aan de U.S. Executive Order on Cybersecurity, is nu in preview. Het zal klanten in staat stellen gemakkelijk inzetbare phishing-resistente verificatie in te voeren met een verbeterde gebruikerservaring voor het identificeren van certificaatverificatie factoren.
 • Conditional Access Authentication Strengths, waarmee beheerders specifieke verificatiemethoden kunnen vereisen op basis van de bron. Met Authentication Strengths kunnen beheerders de juiste multifactorauthenticatie (MFA) voor de juiste bron gebruiken, zoals phishing-resistente MFA voor de meest kritieke bronnen.

Meer informatie over deze update.

8.1.6. Microsoft Audit Search maakt sneller en betrouwbaarder zoeken mogelijk

Een update van de Microsoft Audit Search is nu algemeen beschikbaar voor zowel Microsoft 365 E3- als E5-klanten. Deze vernieuwing van de zoektool bouwt voort op de vertrouwde zoek UI waarmee momenteel gezocht kan worden in kritische audit log events om inzicht te krijgen in gebruikersacties en inzicht te krijgen in de beveiliging van bedrijfsgegevens.

Met de lancering van New Search kunnen gebruikers 10 gelijktijdige audit-zoekopdrachten uitvoeren en het voortgangspercentage, het resultaatnummer en de opdrachtstatus bekijken vanuit de UI. De resultaten van historische zoekopdrachten worden 30 dagen bewaard en zijn na afloop toegankelijk. Bovendien kunnen gebruikers deze gegevens filteren en exporteren. Het browservenster kan ook worden gesloten terwijl de zoekopdrachten worden voltooid.

Meer informatie over deze update.

8.1.7. Nieuwe eDiscovery-functies ter ondersteuning van moderne samenwerking

Veel klanten beschouwen gedeelde documenten of cloudbijlagen vaak als een vorm van communicatie en zijn daarom verplicht die inhoud te bewaren en vindbaar te maken. Hoewel gebruikers profiteren van het snel delen van bestanden voor zichtbaarheid en samenwerking, vormt deze praktijk een uitdaging voor eDiscovery en juridische professionals.

Om klanten te helpen efficiënt te voldoen aan hun wettelijke verplichtingen voor discovery, zal eDiscovery (Premium) de mogelijkheid ondersteunen om de versie van het document te ontdekken op het moment dat het werd gedeeld. Dit helpt ervoor te zorgen dat de juiste documentinformatie beschikbaar is voor eDiscovery-processen. Deze update is in preview.

Aangezien steeds meer bedrijfskritische informatie wordt gedeeld via Microsoft Teams, zijn reacties op berichten een belangrijke indicator voor de bevestiging en reactie van berichten, die vaak de intentie of goedkeuring van een bericht aangeven dat belangrijk bewijsmateriaal kan bevatten.

Microsoft Purview eDiscovery (Premium) omvat nu het vastleggen van reacties op specifieke Teams-berichten en conversaties binnen eDiscovery-collecties:

 • Kijk wie met welke reactie (duim omhoog, hartje, lachen, enz.) reageerde op welk bericht op welk moment om te begrijpen wie wat wanneer wist.
 • Voor gebruikers in de juridische wacht, zie reacties op bewerkte en/of verwijderde berichten.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

8.1.8. Vereenvoudig data governance met Microsoft Purview Data Lifecycle Management

Uitgebreide beveiliging vereist een proactieve benadering van gegevensbescherming en governance. Met de toename van hybride werk weet Microsoft dat gebruikers een balans willen vinden tussen moderne beveiliging en moderne samenwerking. De nieuwste innovaties in Microsoft Purview Data Lifecycle Management zijn ontworpen om deze uitdagingen aan te gaan met een focus op Microsoft Teams data governance en uitbreidbaarheid. Deze functies omvatten:

 • Retentielabels: Stelt gebruikers in staat om data governance toe te passen terwijl ze hun werk doen. Nu algemeen beschikbaar, kunnen gebruikers beleid voor het bewaren en verwijderen van gegevens rechtstreeks toepassen in het tabblad bestanden binnen Microsoft Teams.
 • Gedeelde versies bewaren: Deze functie zal compliance officers helpen te voldoen aan de regelgeving voor financiële diensten en zal CISO's ook helpen bij het uitvoeren van interne onderzoeken. Gebruikers zullen de exacte versie van een gedeeld bestand kunnen bewaren als link in een Microsoft Teams-bericht of e-mail, waardoor de context van het bericht wordt gekoppeld aan de bestandsversie die de persoon heeft bekeken. Deze functie is nu in preview.
 • Microsoft Purview Data Lifecycle Management aanpassen: Power Automate integratie met Microsoft Purview Data Lifecycle Management zal klanten helpen een aangepast proces te bouwen aan het einde van een retentieperiode om aan hun eisen te voldoen. Bijvoorbeeld gebruikers op de hoogte stellen voordat gegevens worden verwijderd of een goedkeuring vereisen. Deze integratie is nu in preview.
 • Microsoft Graph API's: Nu in preview, Microsoft Graph API's stellen gebruikers in staat om retentielabels en event-based retentie te beheren. Met deze API's kunnen organisaties andere systemen koppelen aan Microsoft Purview Data Lifecycle Management.

Meer informatie over deze update.

8.1.9. Insider Risk Management beschikt over nieuwe mogelijkheden

Insider Risk Management is de Microsoft Purview-oplossing die is ontworpen om organisaties te helpen bij het identificeren en beheren van insiderrisico's. Om gebruikers te helpen bij het detecteren, prioriteren en onderzoeken van risico's introduceert Microsoft nieuwe functies die worden besproken in een nieuw rapport dat klanten helpt op een holistische manier over insiderrisico's na te denken.

Enkele van de nieuwe functies, in preview, zijn:

 • Verbeteringen van de triage- en detectiecapaciteiten.
 • Integratie van Insider Risk Management en Communicatie Compliance.
 • Inzichten voor acties van potentiële gebruikers met een grote impact.
 • Verbeterde analytische beoordelingsinzichten.

Meer informatie over deze update.

8.1.10. Bescherm gevoelige gegevens met uitbreidbare gegevensbescherming

Verschillende updates, in preview voor Microsoft Purview, zijn ontworpen om gebruikers te helpen gevoelig materiaal over apps, platforms en clouds te beveiligen met behulp van uitbreidbare gegevensbescherming en omvatten:

 • Geautoriseerde printer: Hiermee kunnen gebruikers groepen van printerapparaten maken en voor elke groep beperkende acties instellen binnen het DLP-beleid (Data Loss Prevention) in Microsoft Purview Data Loss Prevention.
 • Geautoriseerde USB: Gebruikers zullen in staat zijn om groepen van USB apparaten te creëren en beperkende acties aan te wijzen voor elke groep binnen het DLP beleid. Gebruikers kunnen geautoriseerde of ongeautoriseerde groepen van USB apparaten creëren op basis van serienummers en het "kopiëren" van documenten naar bepaalde groepen van USB apparaten toestaan en andere blokkeren.
 • Geautoriseerde netwerksharepaden: Gebruikers zullen groepen van netwerksharepaden kunnen aanmaken en voor elke groep beperkende acties kunnen aanduiden binnen het DLP-beleid.
 • Netwerklocatie als voorwaarde: Gebruikers zullen netwerklocatie als voorwaarde kunnen stellen in DLP-beleid. Gebruikers zullen bijvoorbeeld het kopiëren van gevoelige inhoud naar netwerkshares op een persoonlijk Wi-Fi-netwerk kunnen blokkeren, maar niet op een bedrijfs-Wi-Fi-netwerk of VPN.
 • Gesanctioneerde en niet-gesanctioneerde sitegroepen voor verschillende gevoelige bestanden: Met deze mogelijkheid kunnen gebruikers groepen van servicedomeinen maken en beperkingen voor de groepen binnen het DLP-beleid beheren. Sta bijvoorbeeld het uploaden van gevoelige gegevens alleen toe op zakelijke SharePoint-sites en nergens anders.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

8.1.11. Microsoft Purview Information Protection helpt gebruikers gevoelige informatie te ontdekken, classificeren, beschermen en beheren.

Microsoft Purview Information Protection is een oplossing die gebruikers met gevoelige informatie helpt. Nieuwe functies voor Purview Information Protection maken het gemakkelijker om content in meerdere omgevingen te ontdekken, classificeren, beschermen en beheren:

 • Out-of-the box trainbare classifiers: Dit omvat meer dan 20 classifiers om snel meer dan 30 soorten gevoelige inhoud in verschillende categorieën te ontdekken en automatisch te classificeren. Deze functie is in preview.
 • Typen voor vertrouwelijke informatie (SIT's): Dit biedt meer dan 40 soorten SIT's om automatische classificatie van gevoelige credentials mogelijk te maken om Azure en andere multicloudbronnen te beschermen tegen cyberaanvallen. Deze functie is algemeen beschikbaar.
 • Co-authoring van gecodeerde documenten: Meerdere auteurs kunnen gelabelde en beveiligde documenten bewerken om veilige samenwerking te garanderen en de productiviteit op mobiele apparaten te verbeteren. Deze functie is algemeen beschikbaar.
 • Handmatige toepassing/bewerking: Gevoeligheidslabels zijn van nature geïntegreerd in Adobe Acrobat, waardoor gebruikers bestanden handmatig kunnen labelen en bewerken. Deze functie is algemeen beschikbaar.
 • Labelbescherming: Labels en bescherming die zijn toegepast op Office-documenten blijven behouden bij de conversie naar PDF's in Microsoft Word, Excel en PowerPoint op PC for Windows, wat zorgt voor een consistente labeling in alle bestandstypen en een verbeterd gebruiksgemak. Deze functie is algemeen beschikbaar.
 • Nieuwe ingebouwde functies van Office: Nieuwe functies zijn onder meer een beter zichtbare gevoeligheidsbalk en S/MIME-codering in Outlook-e-mails en door de gebruiker gedefinieerde machtigingen om de toegang tot domeinnamen te beperken. Deze functie is in preview.
 • Azure Information Protection scanner admin ervaring: Systeembeheerders zullen een enkel compliance-portaal kunnen gebruiken om scans van on-premises repositories te configureren, de resultaten te laten weergeven in activity explorer en content explorer voor analyse en data loss prevention (DLP) en label policies te configureren voor de Azure Information Protection Scanner. Deze functie is in preview.

Meer informatie over deze update.

8.1.12. Microsoft Sentinel helpt gebruikers bedreigingen in de hele onderneming te zien en tegen te houden

Een belangrijk voordeel van Microsoft Sentinel is de mogelijkheid om snel en kosteneffectief in enorme hoeveelheden beveiligingsgegevens te zoeken en inbreuken te stoppen. Met nieuwe goedkope opties voor het opnemen en archiveren van gegevens, die nu algemeen beschikbaar zijn, kunnen klanten alle gegevens in Microsoft Sentinel verzamelen en doorzoeken.

Basic Logs is ontworpen om grote hoeveelheden gegevens uit bronnen op te nemen om een incident te correleren en te onderzoeken. Gearchiveerde logs bieden goedkope langetermijnopslag die tot zeven jaar lang doorzoekbaar is. Logboekherstel maakt herstel van logboeken mogelijk voor hoogwaardige, interactieve onderzoeksquery's als dat nodig is.

Bovendien kunnen klanten met het Microsoft Sentinel migratie- en moderniseringsprogramma begeleiding, middelen en deskundige hulp krijgen om de migratie van hun SIEM (Security Information and Event Management) naar Microsoft Sentinel te vereenvoudigen en te versnellen.

Meer informatie over deze update.

8.1.13. Laatste update in Azure netwerkbeveiliging versterkt beveiliging en vergroot wendbaarheid

Goedkope IP-beschermingsoptie voor Azure DDoS Protection

IP Protection, nu in preview, is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen en biedt bescherming op bedrijfsniveau tegen een betaalbare prijs. Klanten zullen de flexibiliteit hebben om DDoS-bescherming in te schakelen op een individuele publieke IP om zich te verdedigen tegen DDoS-aanvallen. IP Protection is kosteneffectief en biedt enterprise-grade mogelijkheden zoals adaptieve real-time beleidsafstemming, gedetailleerde aanvalsanalyses en service-level agreement (SLA) garantie.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

8.1.14. Vertrouwelijke virtuele machine opties over Azure

Nieuwe opties voor vertrouwelijke virtuele machines in Azure omvatten:

Vertrouwelijke virtuele machine node pools voor Azure Kubernetes Service (AKS): Vertrouwelijke virtuele machine (VM) nodepools voor AKS met vertrouwelijke VM's op basis van 3e generatie AMD EPYC™-processoren met Secure Encrypted Virtualization-Secure Nested Paging (SEV-SNP) beveiligingsfuncties zijn nu algemeen beschikbaar. Deze vertrouwelijke node pools op AKS maken een naadloze lift en shift van Linux container workloads naar Azure mogelijk.

Migratie naar AKS betekent dat organisaties nu kunnen kiezen voor een zeer schaalbare, volledige AKS-functiepariteit zonder de overhead van veranderende code of prestatievermindering. AKS is nu uitgerust om vertrouwelijke en niet-vertrouwelijke nodepools in één cluster te hebben. Als gevolg daarvan kunnen apps die gevoelige gegevens verwerken zich bevinden in een VM-level Trusted Execution Environment (TEE) nodepool met geheugencoderingssleutels die door de chipset zelf worden gegenereerd.

Vertrouwelijke virtuele machine optie voor Azure Virtual Desktop: De vertrouwelijke virtuele machine (VM) optie voor Azure Virtual Desktop is nu in preview. Gebruikers van Microsoft Azure Virtual Desktop zullen een vertrouwelijke VM kunnen kiezen voor hun desktopvirtualisatie-ervaring. Deze mogelijkheid zorgt ervoor dat workloads die op de virtuele desktop van een gebruiker draaien, in het geheugen worden versleuteld en gegevens tijdens het gebruik kunnen beschermen. Deze desktops worden aangedreven door de nieuwste 3e generatie AMD EPYC™-processor met SEV-SNP-technologie, die hardwaregebaseerde encryptie ondersteunt en encryptiesleutels gebruikt die worden gegenereerd door een speciale beveiligde processor in de AMD CPU.

Vertrouwelijke virtuele machine-optie voor SQL Server op Azure Virtual Machines nu algemeen beschikbaar: Met SQL Server op Azure vertrouwelijke virtuele machines (VM's) kunnen klanten van SQL Server op Azure VM's vol vertrouwen hun gevoelige gegevens naar Azure brengen. Azure vertrouwelijke VM's bieden een sterke, door hardware versterkte grens die de bescherming van het gastbesturingssysteem tegen toegang door hostoperators verhardt. Voor SQL Server-klanten zijn Azure vertrouwelijke VM's ontworpen om zowel de gegevens in gebruik (de gegevens die in het geheugen van de SQL Server worden verwerkt) als de gegevens in rust die op de schijven van de VM zijn opgeslagen, niet toegankelijk te maken voor onbevoegde gebruikers van buiten de VM.

Gastattestatie voor AMD vertrouwelijke virtuele machines: De gastattestatiefunctie voor de nieuwste 3e generatie AMD EPYC™-processoren met SEV-SNP-technologie is nu algemeen beschikbaar. Met gastattestatie kunnen klanten er beter op vertrouwen dat hun software in een AMD-vertrouwelijke virtuele machine (VM) draait op een hardware-gebaseerde vertrouwde uitvoeringsomgeving (TEE) met ingeschakelde beveiligingsfuncties.

Meer informatie over vertrouwelijke VM's voor Azure Virtual Desktop SQL Server op vertrouwelijke Azure VM's en gastverklaring.

Een vrouw zit aan een bureau te werken aan een computer

9. Windows 9.1. Windows

9.1.1. Windows 365 blijft zich uitbreiden

Windows 365 blijft groeien met uitbreiding naar nieuwe doelgroepen door de toevoeging van nieuwe producten en updates voor de dienst, waaronder:

 • Windows 365 Government, een nieuw aanbod voor Government Community Cloud en Government Community Cloud High-organisaties, stelt Amerikaanse overheidsaannemers - en de lokale, staats- en federale klanten die zij ondersteunen - in staat hun Windows apps, gegevens, content en instellingen veilig te streamen vanuit de Microsoft Cloud naar elk apparaat, op elk moment. Windows 365 Overheid is nu algemeen beschikbaar.
 • De Windows 365-app zal een direct pad bieden naar Windows 365 vanuit de taakbalk of het menu Start met een persoonlijke, aangepaste ervaring die kan worden afgestemd op elke gebruiker. De Windows 365-app, nu in preview, zal beschikbaar zijn in de Microsoft Store op Windows.
 • Citrix HDX Plus voor Windows 365 helpt IT-teams ondersteuning te bieden voor een breder scala aan endpoint devices en randapparatuur, geavanceerde beveiliging en beleidscontroles en een betere ervaring in omgevingen met weinig bandbreedte. In het Tenant admin gedeelte van het Microsoft Endpoint Manager admin center, zal een nieuwe optie voor Windows 365 admins in staat stellen om de integratie aan te zetten en gelicentieerde werknemers toegang te geven tot hun Windows 365 Cloud PC's in de Citrix omgeving die ze nu gebruiken. Deze update is in preview.

Meer informatie over deze update.

9.1.2. Update Compliance opnieuw ontworpen met Azure Workbooks

Update Compliance biedt gedetailleerde implementatiebewaking voor Windows-clientfuncties en kwaliteitsupdates. Update Compliance migreert de rapporten naar Azure Workbooks om ze meer modulair en aanpasbaar te maken. De nieuwe oplossing, Windows Update for Business reports, sluit aan bij het Windows Update for Business merk om duidelijk te maken dat de rapporten voor Windows updates en onderhoud zijn.

Deze verandering, beschikbaar in november, zorgt voor een eenvoudiger en consistenter product, terwijl er ook een kader wordt gecreëerd waarmee gebruikers ervaringen kunnen afstemmen op hun unieke bedrijfsbehoeften. Met behulp van Azure Active Directory (Azure AD) bieden deze nieuwe rapporten meer consistente gegevens die naadloos integreren met het Microsoft 365 ecosysteem en andere oplossingen zoals Microsoft Intune.

Meer informatie over deze update.

9.1.3. Test Base voor Microsoft 365 brengt nieuwe preview-functies uit

Test Base is een cloudgebaseerde intelligente testoplossing die is ontwikkeld om organisaties te helpen de manier waarop zij hun apps valideren tegen Windows-releases te moderniseren. Op basis van feedback voegt Microsoft nieuwe functies toe om het testen van apps nog eenvoudiger te maken en de apps waarmee getest kan worden uit te breiden. Deze functies omvatten:

 • In-place upgrade ondersteuning: Stelt klanten in staat om te beoordelen of een app gereed is voor migratie naar Windows 11 door de app te valideren onder Windows 10 en Windows 11 op dezelfde virtuele machine. Dit biedt organisaties een uitgebreide beoordeling van de upgradegereedheid en de zekerheid dat de app tijdens de upgrade blijft werken zoals verwacht. Dit zal in november in een preview worden getoond.
 • Microsoft 365 Apps testen: Ondersteuning voor het testen hoe apps werken met het maandelijkse updatekanaal van de Microsoft 365 apps. Deze functie is nu in preview.

Voor meer informatie over deze update kunt u contact opnemen met het Microsoft Media and Analyst Events Team.

9.1.4. In-product organisatorische berichten in voorbeeld

Medewerkers krijgen vaak informatie van IT via e-mail, Microsoft Teams en andere communicatiekanalen. Belangrijke mededelingen worden niet altijd gelezen, waardoor Microsoft een andere manier heeft ontwikkeld om informatie bij medewerkers te krijgen. Organisatorische berichten zullen een nieuw communicatiekanaal bieden voor IT om rechtstreeks in contact te komen met werknemers via Windows-oppervlakken, waaronder boven de taakbalk, in het Meldingencentrum en in de app Aan de slag. Met deze gerichte contextuele berichten, geconfigureerd en beheerd via Microsoft Intune, kan IT informatie aanbieden om werknemers in te werken of herinneringen geven aan belangrijke trainingen die anders misschien verloren gaan. Deze functie zal in november in preview zijn.

Meer informatie over deze update. 

9.1.5. Universal Print kondigt nieuwe beheerfuncties aan

Universal Print, de beveiligde cloud printoplossing van Microsoft, komt met twee nieuwe toevoegingen om het printbeheer te vergemakkelijken.

Met gedelegeerd beheer kunnen IT-teams in bijkantoren de printers op alleen hun locaties beheren. Hierdoor kunnen deze teams snel nieuwe printers registreren bij Azure Active Directory (Azure AD) en medewerkers ondersteunen zonder afhankelijk te zijn van het centrale IT-team. Gedelegeerde admin-ondersteuning zal in de eerste week van november in preview beschikbaar zijn.

Om beheerders te helpen bij het diagnosticeren van printerproblemen, zal de takenpagina van de printer worden uitgebreid met informatie, zoals de naam en het formaat van het item, de duur van elke stap en de foutcode voor mislukte opdrachten, met links naar de bijbehorende helppagina's. Deze functie zal eind oktober algemeen beschikbaar zijn.

Meer informatie over deze update.