Links houdt een vrouw een tablet vast; rechts houden een man en een vrouw een laptop vast

BOEK VAN NIEUWS

Voorwoord van Frank X. Shaw

Welkom bij Microsoft Ignite en de editie van het Book of News van dit jaar. Het is een versie boordevol actie met meer dan 100 aankondigingen over een breed scala aan onderwerpen, waaronder infrastructuur, Microsoft Copilot, de relatie tussen data en AI, nieuwe tools voor ontwikkelaars en beveiliging.

Op Microsoft Ignite, ons vlaggenschip-evenement voor IT-ontwikkelaars en zakelijke beslissers, verwachten we dit jaar 4.500 persoonlijke bezoekers in Seattle en meer dan 175.000 inschrijvers die digitaal deelnemen. Iedereen krijgt informatie over nieuwe producten en updates die vandaag worden gelanceerd en hoort van senior leiders en materiedeskundigen over wat er in het verschiet ligt.

Het Book of News is ontworpen als uw gids voor al onze aankondigingen, zodat u gemakkelijk kunt navigeren door de meest recente informatie en belangrijke details kunt vinden over de onderwerpen waarin u het meest geïnteresseerd bent. We zijn verheugd om een aantal baanbrekende nieuwe producten en belangrijke updates te delen die helpen om het werk en het leven eenvoudiger en productiever te maken.

Het overkoepelende thema voor de Ignite van dit jaar is hoe we onze klanten, partners en ontwikkelaars in staat stellen om te floreren in het tijdperk van AI. In 2023 zijn we getuige van geheel nieuwe manieren van werken door technologische vooruitgang. Organisaties rekenen op hun partners om innovatieve, efficiënte en veilige oplossingen te bieden die leiden tot zinvolle bedrijfsresultaten, en wij bij Microsoft zijn er trots op dat we die resultaten kunnen leveren.

We hebben een grote hoeveelheid nieuws en spannende momenten gepland voor de Microsoft Ignite van dit jaar. Ik hoop dat je erbij kunt zijn.

Zoals gewoonlijk willen we graag jullie feedback. Laat ons weten hoe we het beter kunnen doen. We willen er zeker van zijn dat je de informatie en context krijgt die je nodig hebt van dit evenement. Wat kunnen we doen om de ervaring de volgende keer nog beter te maken?

fxs

Wat is het Nieuwsboek?

Het Microsoft Ignite Book of News is jouw gids voor belangrijke nieuwsitems die we tijdens Microsoft Ignite aankondigen. De interactieve inhoudsopgave geeft je de mogelijkheid om de items te selecteren waarin je geïnteresseerd bent, en de vertaalmogelijkheden maken de Book of News wereldwijd toegankelijker. (Klik gewoon op de Translate knop onder de inhoudsopgave om vertalingen in te schakelen).

We hebben een map samengesteld met beeldmateriaal over een aantal nieuwsberichten. Bekijk het beeldmateriaal hier. Om keynotes en sessies te bekijken die gerelateerd zijn aan nieuwsitems, hebben we links onder het nieuws voor snelle toegang tot komende sessies en on-demand video's.

Wij hopen dat het Book of News u alle informatie, inzicht en context biedt die u nodig hebt. Heeft u vragen of feedback over de inhoud van het Book of News, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Als je geïnteresseerd bent in een gesprek met een industrieanalist over nieuwsaankondigingen op Microsoft Ignite of Microsofts bredere strategie en productaanbod, neem dan contact op met [email protected].

Iemand zit op een trap met potplanten op de treden bij de keuken en werkt op een laptop.

1. Azure 1.1. Azure AI-diensten

1.1.1. Azure Machine Learning-updates stroomlijnen en operationaliseren AI

Azure Machine Learning blijft gebruikerservaringen verbeteren met nieuwe verbeteringen, waaronder de algemene beschikbaarheid van prompt flow en modelcatalogus en de preview van een integratie met OneLake in Microsoft Fabric, waardoor ontwikkelaars en machine learning-professionals de ontwikkeling van AI-applicaties kunnen stroomlijnen en verantwoorde generatieve AI-oplossingen kunnen operationaliseren in alle stadia van de generatieve AI-ontwikkelingscyclus.

Updates voor Azure Machine Learning zijn onder andere:

 • Prompt flow stroomlijnt de volledige ontwikkelingslevenscyclus van toepassingen op basis van grote taalmodellen (LLM's). Het stelt ontwikkelaars in staat om LLM-workflows te ontwerpen, bouwen, evalueren en implementeren, waarbij ze verbinding kunnen maken met een verscheidenheid aan foundationmodellen, vectordatabases, prompts en Python-tools via zowel gevisualiseerde grafieken als code-first ervaringen in CLI, SDK en Visual Studio Code-extensie. Prompt flow is nu algemeen beschikbaar in Azure Machine Learning en in preview in Azure AI Studio.
 • De modellencatalogus stelt gebruikers in staat om foundationmodellen van gerenommeerde leveranciers, zoals Hugging Face, Meta en OpenAI, te ontdekken, evalueren, fine-tunen en implementeren, zodat ontwikkelaars gemakkelijker de optimale foundationmodellen voor hun specifieke use cases kunnen selecteren. Binnen de modelcatalogus kunnen gebruikers een uitgebreide vergelijkingsweergave vinden voor het benchmarken van metriek van meerdere foundationmodellen, zodat gebruikers zichzelf kunnen informeren en weloverwogen beslissingen kunnen nemen over de geschiktheid van modellen en datasets voor hun specifieke use cases. De modellencatalogus is uitgebreid met nieuwe modellen zoals Code Llama, Stable Diffusion en OpenAI's CLIP (Contrastive Language-Image Pretraining) modellen. Modelcatalogus zal binnenkort algemeen beschikbaar zijn en is beschikbaar in preview in Azure AI Studio, waardoor de beschikbaarheid en toepasbaarheid wordt vergroot.
 • Model-as-a-Service via inferentie-API's en gehoste fijnafstemming, binnenkort in preview, zal ontwikkelaars en professionals op het gebied van machinaal leren in staat stellen om basismodellen zoals Llama 2 van Meta, toekomstige topmodellen van Mistral en Jais van G42 eenvoudig te integreren als API-eindpunt in hun toepassingen en modellen fijn af te stellen zonder de onderliggende GPU-infrastructuur te hoeven beheren.
 • OneLake is nu in preview beschikbaar als datastore in Azure Machine Learning, waardoor een naadloze overgang tussen Microsoft Fabric en Azure Machine Learning mogelijk wordt. Deze integratie stelt data engineers in staat om machine learning-ready data assets te delen die ontwikkeld zijn in Fabric, waardoor machine learning professionals deze direct kunnen gebruiken voor modeltraining in Azure Machine Learning. Bovendien kunnen machine learning-professionals modelvoorspellingen terugschrijven naar OneLake voor verdere verwerking in Fabric of om inzichten te verkrijgen via Power BI.

Extra middelen:

1.1.2. Microsoft lanceert AI-platform Azure AI Studio

Microsoft lanceert de preview van zijn verenigde AI-platform, Azure AI Studio, dat alle organisaties en professionele ontwikkelaars in staat zal stellen om te innoveren en de toekomst vorm te geven met AI.

Het platform, dat toegankelijk en verantwoord is ontworpen, zal organisaties uitrusten met een one-stop shop om naadloos AI-oplossingen te verkennen, bouwen, testen en implementeren met behulp van geavanceerde AI-tools en modellen voor machinaal leren, allemaal gebaseerd op verantwoorde AI-praktijken. Ontwikkelaars zullen in staat zijn om generatieve AI-toepassingen te bouwen, waaronder copilot-ervaringen, met behulp van kant-en-klare en aanpasbare tools en modellen.

Gebruikers kunnen de gegevensbron kiezen, waaronder Microsoft Fabric OneLake en Azure AI Search, voor vector embeddings, modellen selecteren uit een uitgebreide catalogus van grensverleggende en open-source modellen, prompt flows orkestreren, modelreacties evalueren, mogelijkheden voor fijnafstelling identificeren en proof of concepts opschalen naar volledige productie met voortdurende monitoring en verfijning.

Extra middelen:

1.1.3. Nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars om veilig en verantwoord generatieve AI-oplossingen te bouwen

Microsoft leidt de industrie in het veilige en verantwoorde gebruik van AI. Het bedrijf heeft de norm gesteld met de Copilot Copyright Commitment (CCC), een toonaangevende toezegging om commerciële klanten te verdedigen tegen en te vrijwaren van rechtszaken wegens schending van auteursrechten. Vandaag gaat Microsoft een stap verder met de aankondiging van de uitbreiding van de CCC naar klanten die Azure OpenAI Service gebruiken. Het nieuwe voordeel heet de Customer Copyright Commitment. Als onderdeel van deze uitbreiding heeft Microsoft nieuwe documentatie gepubliceerd om klanten van Azure OpenAI Service te helpen bij het implementeren van technische maatregelen om het risico op inbreukmakende content te beperken. Klanten moeten voldoen aan de documentatie om te kunnen profiteren van het voordeel.

En Azure AI Content Safety, nu algemeen beschikbaar, helpt organisaties bij het detecteren en beperken van schadelijke content en het creëren van betere online ervaringen. Klanten kunnen Azure AI Content Safety gebruiken als een ingebouwd veiligheidssysteem binnen Azure OpenAI Service, voor open-source modellen als onderdeel van hun prompt engineering in Azure Machine Learning of als een zelfstandige API-service.

Extra middelen:

1.1.4. Nieuwe functies voor Azure AI Vision

Azure AI Vision biedt innovatieve computervisiemogelijkheden waarmee ontwikkelaars afbeeldingen kunnen analyseren, tekst kunnen lezen en gezichten kunnen detecteren met vooraf ingebouwde tagging voor afbeeldingen, tekstextractie met optische tekenherkenning (OCR) en verantwoorde gezichtsherkenning.

Verschillende nieuwe updates voor de oplossing, waaronder:

Functionaliteit voor levendigheid en Vision SDK: De functionaliteit voor herkenbaarheid helpt spoofing-aanvallen met gezichtsherkenning voorkomen en voldoet aan ISO 30107-3 PAD Level 2. Met Vision SDK for Face kunnen ontwikkelaars eenvoudig gezichtsherkenning en levendigheid toevoegen aan mobiele applicaties. Beide functies zijn in preview.

Beeldanalyse 4.0: Deze API introduceert geavanceerde beeldanalysemodellen, waaronder beeldbijschriften, OCR, objectdetectie en meer, allemaal toegankelijk via een enkel, synchroon API-eindpunt. Met name het verbeterde OCR-model biedt een verbeterde nauwkeurigheid voor zowel getypte als handgeschreven tekst in afbeeldingen. Image Analysis 4.0 is algemeen beschikbaar.

Florence stichtingsmodel: Getraind met miljarden tekst-beeldparen en geïntegreerd als kosteneffectieve, productieklare computervisieservices in Azure AI Vision, stelt deze verbeterde functie ontwikkelaars in staat om geavanceerde, marktklare, verantwoorde computervisietoepassingen te maken in verschillende branches. Florence foundation model is algemeen beschikbaar.

Extra middelen:

1.1.5. Nieuwe multimodale AI-mogelijkheden nu beschikbaar in Azure OpenAI Service

Azure OpenAI Service heeft verschillende multimodale AI-mogelijkheden onthuld waarmee bedrijven generatieve AI-ervaringen kunnen bouwen met beeld, tekst en video. Deze omvatten:

 • DALL-E 3: Stel je een AI-model voor dat beelden kan genereren uit tekstbeschrijvingen. DALL-E 3 is een opmerkelijk AI-model dat precies dat doet. Gebruikers beschrijven een afbeelding en DALL-E 3 kan deze creëren. DALL-E 3 is in preview.
 • GPT-3.5 Turbo-model met een promptlengte van 16k token en GPT-4 Turbo: De nieuwste modellen in Azure OpenAI Service stellen klanten in staat om de promptlengte uit te breiden en nog meer controle en efficiëntie naar hun generatieve AI-toepassingen te brengen. Beide modellen zullen eind november 2023 beschikbaar zijn in preview.
 • GPT-4 Turbo met Visie (GPT-4V): GPT-4V, geïntegreerd met Azure AI Vision, zal ervaringen verbeteren door het toevoegen van afbeeldingen of video's samen met tekst voor het genereren van tekstuitvoer, waarbij geprofiteerd wordt van Azure AI Vision verbeteringen zoals videoanalyse. GPT-4V zal eind 2023 in preview beschikbaar zijn.
 • GPT-4 updates: Azure OpenAI Service heeft ook updates voor GPT-4 uitgerold, waaronder de mogelijkheid tot fine-tuning. Fine-tuning stelt organisaties in staat om het AI-model aan te passen aan hun specifieke behoeften. Het is vergelijkbaar met het op maat maken van een pak dat perfect past, maar dan in de wereld van AI. Updates voor GPT-4 zijn in preview.

Deze verbeteringen in Azure OpenAI Service openen nieuwe mogelijkheden voor zowel bedrijven als gebruikers. Met DALL-E 3 en GPT-4 Turbo voor Vision kent creativiteit geen grenzen en wordt communicatie met machines intuïtiever. De beschikbaarheid van GPT-3.5 Turbo met een promptlengte van 16K token en GPT-4 Turbo, samen met updates voor GPT-4, zullen een verbeterde aanpasbaarheid en efficiëntie mogelijk maken, waardoor het nog bruikbaarder wordt in verschillende industrieën.

Extra middelen:

1.1.6. Nieuwe samenvattings- en vertaalmogelijkheden in Azure AI

Verschillende nieuwe functies in Azure AI zullen ontwikkelaars helpen bij het samenvatten en vertalen van taal voor app-gebruik. Updates, nu in preview, zijn onder andere:

 • Een nieuwe task-optimalisatie samenvattingsmogelijkheid in Azure AI Language, aangedreven door grote taalmodellen (GPT-3.5-Turbo, GPT-4, Z-Code++ en meer).
 • Een nieuw machinevertaalmodel dat in staat is om van de ene taal naar de andere te vertalen zonder in het Engels te vertalen als tussenpersoon. Bovendien kan het worden aangepast met behulp van klantgegevens om vertalingen beter af te stemmen op de context van de industrie.
 • Named entity recognition, documentvertalingen en samenvattingen in containers zullen overheidsinstanties en industrieën, zoals de financiële dienstverlening en de gezondheidszorg, met strenge eisen op het gebied van gegevensresidentie in staat stellen om AI-diensten op hun eigen infrastructuur te draaien.
 • Personal voice, een nieuwe functie voor aangepaste neurale stemmen waarmee bedrijven aangepaste neurale stemmen kunnen maken met 60 seconden aan audiofragmenten voor hun gebruikers. Persoonlijke stem is beperkt toegankelijk.
 • Tekst-naar-spraak avatar, een nieuwe tekst-naar-spraak functie die een realistische facsimile van een sprekend persoon genereert op basis van ingevoerde tekst en videogegevens van een echt sprekend persoon. Zowel vooraf gemaakte als aangepaste avatars zijn nu beschikbaar in preview, maar de aangepaste avatar is beperkt toegankelijk.

Extra middelen:

1.1.7. Ontsluit video-inzichten met updates in Azure OpenAI

De krachtige integratie van Azure AI Video Indexer, Azure AI Search en Azure OpenAI Service biedt gebruikers een uitgebreide oplossing voor het vastleggen van essentiële inzichten uit videocontent en maakt vraagverheldering in natuurlijke taal, videosamenvattingen en efficiënt zoeken naar content mogelijk. Deze nieuwe functies, nu in preview, omvatten:

 • Video-naar-tekstsamenvatting: Gebruikers kunnen de essentie van video-inhoud extraheren en beknopte en informatieve tekstsamenvattingen genereren. Het geavanceerde algoritme verdeelt video's in samenhangende hoofdstukken en maakt gebruik van visuele, audio- en tekstsignalen om secties te maken die gemakkelijk in grote taalmodel (LLM) promptvensters passen. Elk hoofdstuk bevat essentiële inhoud, waaronder transcripties, audiogebeurtenissen en visuele elementen. Dit is ideaal voor het maken van video recaps, trainingsmateriaal of het delen van kennis.
 • Efficiënt zoeken naar video-inhoud: Gebruikers kunnen videocontent omzetten in een doorzoekbaar formaat met behulp van LLM's en Video Indexer's inzichten. Door video-inzichten om te zetten in LLM-vriendelijke aanwijzingen, zijn de belangrijkste hoogtepunten toegankelijk voor effectief zoeken. Scène-segmentatie, audio-gebeurtenissen en visuele details verbeteren de indeling van de inhoud, zodat gebruikers snel specifieke onderwerpen, momenten of details binnen een uitgebreide video kunnen vinden.

Extra middelen:

1.1.8. Vectorzoekopdracht en semantische ranker nu algemeen beschikbaar in Azure AI Search

Azure AI Search (voorheen bekend als Azure Cognitive Search) is een zoek- en opvraagplatform voor informatie waarmee organisaties zeer gepersonaliseerde ervaringen kunnen leveren in hun generatieve AI-toepassingen.

Updates voor Azure AI Search zijn onder andere:

 • Vectorzoeken: Grote taalmodellen (LLM's) doorzoeken grote hoeveelheden documenten en informatie om antwoorden op gebruikersvragen te genereren. Dit is duur en kan leiden tot trage responstijden. Omdat computers sneller en efficiënter zijn in het werken met numerieke gegevens dan met documenten, zijn er technieken ontwikkeld die documenten en gegevens omzetten in een numeriek formaat, een vector genaamd - een lange drijvende komma. Vectorzoekindexen maken sneller en efficiënter zoeken mogelijk. Een goede vectorondersteuning is net zo belangrijk om een goed antwoord uit een LLM te krijgen als de LLM zelf. Vectorzoeken is algemeen beschikbaar.
 • Semantische ranker (formeel bekend als semantisch zoeken): Met meertalige, deep learning-modellen die zijn aangepast van Microsoft Bing, geeft semantische ranker prioriteit aan de meest relevante zoekresultaten en zorgt ervoor dat deze als eerste worden geleverd. Semantic ranker is algemeen beschikbaar.
 • Beschikbaarheid in Azure AI Studio: Azure AI Search is nu beschikbaar in Azure AI Studio, een nieuw unified AI platform, momenteel in preview. Een robuust zoek- en opzoeksysteem is een cruciaal onderdeel van de ontwikkelingscyclus van generatieve AI-systemen. Daarom zal het beschikbaar maken van Azure AI Search in Azure AI Studio ondersteuning bieden voor de volledige waardeketen en de workflow voor de app-ontwikkelaar stroomlijnen door alles wat ze nodig hebben op één plek te zetten.

Extra middelen:

1.2. Azure Compute

1.2.1. Nieuwe AMD-gebaseerde Azure virtuele machines nu in preview

Azure introduceert de nieuwste op AMD gebaseerde virtuele machines (VM's) die zijn gebouwd op de 4e generatie AMD EPYC™ Genoa-processor. Deze nieuwe VM's, die nu in preview beschikbaar zijn voor de D-, E- en F-familie VM's, bieden nog betere prestaties en betrouwbaarheid dan de vorige AMD v5 VM's die zijn gebaseerd op de 3e generatie AMD EPYC™ Milan-processor. De nieuwe Genoa gebaseerde VM's hebben verschillende geheugen-naar-core ratio's verdeeld over de drie VM series - de general purpose Dav6 en Dalv6 series, de geheugen-geoptimaliseerde Eav6 series en de reken-geoptimaliseerde Fav6, Falv6 en Famv6 series.

De Dav6 VM-serie biedt een goede balans tussen memory-to-core ratio, terwijl de Dalv6-serie bedoeld is om een meer kosteneffectieve optie te bieden voor toepassingen die minder geheugen nodig hebben. De Eav6 VM-serie is gebouwd voor toepassingen die een hogere geheugen-naar-kern verhouding vereisen. De Fav6, Falv6 en Famv6 series hebben allemaal hogere CPU-prestaties in vergelijking met de D en E series AMD VM's en verschillen alleen in hun memory-to-core ratio.

Deze nieuwe VM's zullen de beschikbare VM-opties voor AMD-klanten aanzienlijk uitbreiden en omvatten een groot aantal populaire VM-series met verschillende geheugengroottes en budgetten.

Extra middelen:

1.2.2. SAP HANA draaien op Azure met nieuwe en krachtige infrastructuuropties

De Azure M-serie Mv3-familie, de volgende generatie virtuele machines (VM's) met geheugenoptimalisatie, biedt klanten snellere inzichten, meer uptime, lagere totale eigendomskosten en betere prijs-prestaties voor het uitvoeren van SAP HANA-workloads met directe Azure IaaS-implementaties en SAP RISE op Azure. De Mv3 VM's worden aangedreven door de 4e generatie Intel® Xeon® Scalable processors en Azure Boost, Microsofts systeem voor offloading virtualisatie. De Mv3 familie is geschikt voor SAP workloads, variërend van minder dan 1 TB tot 32 TB.

Het Mv3-platform biedt verbeterde veerkracht tegen veelvoorkomende storingen in geheugen, opslag en netwerken, wat resulteert in minimale onderbrekingen voor bedrijfskritische workloads. Mv3 levert tot 30 procent snellere SAP HANA(High-performance ANalytic Appliance) data laadtijden voor SAP OLAP (Online Analytical Processing) workloads in vergelijking met de vorige generatie Mv2, en tot 15 procent hogere prestaties per core voor SAP OLTP (Online Transaction Processing) workloads in vergelijking met Mv2.

Aangedreven door Azure Boost levert Mv3 tot twee keer meer doorvoer naar Azure premium solid-state drive (SSD) schijfopslag en tot 25 procent verbetering in netwerkdoorvoer ten opzichte van Mv2. Azure Boost is een nieuw systeem dat virtualisatieprocessen die traditioneel worden uitgevoerd door de hypervisor en host OS, zoals netwerken, opslag en hostbeheer, overhevelt naar speciaal gebouwde hardware en software. Azure Boost biedt verschillende voordelen voor Mv3 VM's, waaronder verbeterde netwerk- en opslagprestaties op schaal, verbeterde beveiliging door een extra laag van logische isolatie en minder onderhoudsimpact tijdens toekomstige Azure software- en hardware-upgrades.

Updates voor de Mv3-familie zijn onder andere:

 • De Mv3 met gemiddeld geheugen, met VM-groottes tot 4 TB geheugen, is nu algemeen beschikbaar.
 • De Mv3 met zeer veel geheugen, met 32 TB geheugen, is nu in preview.

Extra middelen:

1.3. Azure vertrouwelijk computergebruik

1.3.1. Vertrouwelijke containers op Azure Kubernetes Service in preview

Confidential containers on Azure Kubernetes Service (AKS) is de eerste cloudservice die isolatie op pod-niveau en geheugenversleuteling biedt in een beheerde Kubernetes-service op basis van het open-source Kata-containerproject en aangedreven door AMD SEV-SNP. Organisaties kunnen hun meest gevoelige container workloads migreren naar de cloud zonder codewijzigingen, terwijl hun gegevens in het geheugen worden beschermd tegen externe en interne bedreigingen. Confidential containers op AKS is nu in preview.

Extra middelen:

1.3.2. Microsoft Azure Managed Confidential Consortium Framework in preview

Microsoft Azure Managed Confidential Consortium Framework, nu in preview, is een nieuwe Azure-dienst die uitvoering van het Microsoft Confidential Consortium Framework (CCF) open-source SDK's zal aanbieden als een beheerde dienst, waardoor ontwikkelaars niet langer hun eigen infrastructuur hoeven op te zetten om een CCF API-eindpunt te ondersteunen. Ontwikkelaars zullen eenvoudiger vertrouwelijke toepassingen voor meerdere partijen kunnen bouwen en beheren met gedecentraliseerd vertrouwen op een beveiligd en bestuurd netwerk van vertrouwde uitvoeringsomgevingen.

Extra middelen:

1.3.3. Nieuwe vertrouwelijke virtuele machine optie voor Azure Databricks

De optie voor vertrouwelijke virtuele machines (VM's) voor Azure Databricks is nu algemeen beschikbaar.

Klanten die de privacy van persoonlijk identificeerbare informatie (PII) of andere gevoelige gegevens beter willen waarborgen tijdens het analyseren van die gegevens in Azure Databricks kunnen dit nu doen door vertrouwelijke VM's op AMD-basis te specificeren bij het creëren van een Azure Databricks cluster. Door het Azure Databricks cluster van een klant op Azure vertrouwelijke VM's te laten draaien, kunnen klanten van Azure Databricks met vertrouwen hun gevoelige gegevens in Azure analyseren.

Extra middelen:

1.3.4. Nieuwe vertrouwelijke virtuele machines met Intel-processors in preview

De vertrouwelijke virtuele machines (VM's ) uit de DCesv5- en ECesv5-reeks zijn nu beschikbaar in preview. Deze VM's zijn uitgerust met 4e generatie Intel® Xeon® Scalable processors en worden ondersteund door een volledig nieuwe hardware-gebaseerde vertrouwde uitvoeringsomgeving genaamd Intel® Trust Domain Extensions (TDX). Organisaties kunnen deze VM's gebruiken om vertrouwelijke werklasten naadloos over te brengen naar de cloud zonder codewijzigingen aan hun applicaties.

Extra middelen:

1.3.5. Nieuwe functies en services voor Azure vertrouwelijke virtuele machines

Nieuwe functies en services voor Azure vertrouwelijke virtuele machines (VM's) zijn onder andere ondersteuning voor Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 9.3, Disk Integrity Tool, tijdelijke schijfversleuteling, nieuwe regio-ondersteuning en vertrouwde lancering als standaard in PowerShell voor alle Azure Gen 2 VM's.

RHEL 9.3-ondersteuning voor AMD SEV-SNP vertrouwelijke VM's zal Azure-klanten in staat stellen om het RHEL 9.3-image te specificeren als het gastbesturingssysteem (OS) voor vertrouwelijke VM's die gebaseerd zijn op AMD. Dit zorgt ervoor dat alle gevoelige gegevens die worden verwerkt door hun RHEL gast-besturingssysteem beschermd zijn tijdens het gebruik, in het geheugen. Vertrouwelijke VM's op basis van Azure AMD bieden een sterke, door hardware versterkte grens die de bescherming van het gastbesturingssysteem versterkt tegen toegang door hostoperators en andere Azure-huurders. Deze VM's zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat gegevens die in gebruik zijn, in het geheugen, worden beschermd tegen ongeautoriseerde gebruikers met behulp van encryptiesleutels die worden gegenereerd door de onderliggende chipset en ontoegankelijk zijn voor Azure-operators. RHEL 9.3 ondersteuning voor AMD SEV-SNP vertrouwelijke VM's is in preview.

Met Disk Integrity Tool voor Intel TDX vertrouwelijke VM's kunnen klanten een schijf in hun vertrouwelijke VM meten en attesteren. De tooling wordt geleverd als een Azure CLI-extensie die een gebruiker in zijn eigen vertrouwde omgeving kan installeren om een paar eenvoudige commando's uit te voeren om de schijf te beschermen. Wanneer dergelijke schijven met integriteitsbescherming worden gebruikt voor vertrouwelijke VM-implementaties, kunnen gebruikers na het opstarten van de VM cryptografisch bevestigen dat de inhoud van de root-/systeempartitie van de OS-schijf veilig is en voldoet aan de verwachtingen, voordat ze vertrouwelijke workloads verwerken. Disk Integrity Tool voor AMD SEV-SNP vertrouwelijke VM's is in preview.

Met tijdelijke schijfversleuteling voor AMD SEV-SNP vertrouwelijke VM's kunnen Azure-klanten de tijdelijke schijf die is gekoppeld aan hun vertrouwelijke VM's op basis van AMD versleutelen met behulp van door de klant beheerde sleutels. Dit zorgt ervoor dat gevoelige gegevens op deze schijven in rust beschermd zijn. Tijdelijke schijfversleuteling voor AMD SEV-SNP vertrouwelijke VM's is in preview.

Nieuwe regio-ondersteuning voor AMD SEV-SNP vertrouwelijke VM's is nu algemeen beschikbaar in de volgende nieuwe regio's: Zuidoost-Azië, Centraal-India, Oost-Azië, Italië Noord, Zwitserland Noord, Japan Oost, Duitsland West Centraal en VAE Noord.

Trusted launch als standaard in PowerShell voor alle Azure Gen 2 VM's, nu algemeen beschikbaar, versterkt Azure Virtual Machines met beveiligingsfuncties waarmee beheerders virtuele machines kunnen implementeren met geverifieerde en ondertekende bootloaders, OS kernels en een bootbeleid. Dit wordt bereikt via vertrouwde opstartfuncties zoals secure boot, vTPM en integriteitsbewaking bij het opstarten die beschermen tegen bootkits, rootkits en malware op kernelniveau.

Extra middelen:

1.3.6. Nieuwe NCCv5-serie vertrouwelijke virtuele machines met NVIDIA H100 GPU's in preview

De NCCv5-serie vertrouwelijke virtuele machines met NVIDIA H100 Tensor Core GPU's, in preview, zal het eerste en enige cloudaanbod in zijn soort zijn waarmee AI-ontwikkelaars hun GPU-gestuurde toepassingen vertrouwelijk kunnen inzetten. Dit zorgt ervoor dat gegevens in zowel het CPU- als het GPU-geheugen altijd worden versleuteld met behulp van sleutels die door de hardware worden gegenereerd en worden beschermd tegen ongeoorloofde wijzigingen. Gegevenswetenschappers die hun modellen moeten trainen en inzichten moeten verkrijgen uit meerdere gegevensbronnen van derden, kunnen dit doen terwijl ze er zeker van kunnen zijn dat persoonlijke gegevens en AI-modellen privé blijven en bewijs kunnen leveren van hun vertrouwelijkheid door middel van attesteringsrapporten.

Extra middelen:

1.4. Azure gegevens

1.4.1. Amazon S3 snelkoppelingen nu algemeen beschikbaar

Amazon S3 shortcuts, nu algemeen beschikbaar, stellen organisaties in staat om hun data in Amazon S3 te verenigen met hun data in OneLake. Met deze update kunnen data engineers één gevirtualiseerd data lake creëren voor hun hele organisatie over Amazon S3 buckets en OneLake - zonder de latentie van het kopiëren van data uit S3 en zonder het totale eigendom van data te veranderen.

Datameren in S3 buckets kunnen blijven bestaan en extern worden beheerd in Microsoft Fabric. Data wordt gekoppeld aan dezelfde uniforme naamruimte en is toegankelijk via dezelfde Azure Data Lake Storage Gen2 API's, zelfs als de data afkomstig is van S3. Fabric-ervaringen en analytische engines kunnen direct verbinding maken met gevirtualiseerde S3-data in OneLake.

Dit stelt organisaties in staat om de totale waarde van hun data-assets te versnellen met Fabric in verschillende clouds, zodat ze generatieve AI-mogelijkheden zoals Copilot in Microsoft Fabric kunnen benutten of op maat gemaakte grote taalmodellen kunnen bouwen op basis van hun data met Azure AI Studio.

Extra middelen:

1.4.2. Azure Data Lake Storage Gen2 snelkoppelingen nu beschikbaar

Azure Data Lake Storage Gen2 (ADLS Gen2) snelkoppelingen zijn nu algemeen beschikbaar, waardoor data engineers verbinding kunnen maken met data uit externe datameren in ADLS Gen2 in OneLake via een live verbinding met doeldata.

Met deze update kunnen gegevens uit ADLS Gen2 worden hergebruikt zonder ze te kopiëren, waardoor gegevens niet meer dubbel worden gebruikt en de integratiekosten binnen een onderneming worden verlaagd. Door een ADLS Gen2-snelkoppeling te maken, worden gegevens klaargemaakt voor gebruik via aangepaste grote taalmodellen (LLM's) of Power BI-visualisaties. ADLS Gen2-snelkoppelingen versnellen ook de totale waarde van de data estate door interoperabiliteit met Azure Databricks mogelijk te maken.

Via een ADLS Gen2 snelkoppeling kunnen klanten nu snelle prestaties krijgen via Power BI Direct Lake Mode met Azure Databricks. Aangezien OneLake dezelfde API's gebruikt als ADLS Gen2 en hetzelfde Delta Parquet-formaat voor gegevensopslag ondersteunt, kunnen Azure Databricks notebooks eenvoudig worden bijgewerkt om de OneLake endpoints te gebruiken voor gegevens die in OneLake zijn opgeslagen.

Extra middelen:

1.4.3. Azure SQL-updates bieden betere kostenoptimalisatie, diepere integratie

Verschillende nieuwe functies en updates voor Azure SQL zullen het aanbod kostenefficiënter, betrouwbaarder en veiliger maken. Deze updates omvatten:

Lagere prijzen voor Azure SQL Database Hyperscale compute

Nieuwe prijzen voor Azure SQL Database Hyperscale bieden cloud-native workloads de prestaties en veiligheid van Azure SQL tegen de prijs van commerciële open-source databases. Hyperscale-klanten kunnen tot 35 procent besparen op de computermiddelen die ze nodig hebben om schaalbare, AI-ready cloudapplicaties van elke omvang en I/O-behoefte te bouwen. De nieuwe prijzen zullen medio december 2023 algemeen beschikbaar zijn.

Met de gratis proefversie van Azure SQL Managed Instance, die binnenkort in première gaat, kunnen klanten Azure SQL Managed Instance 12 maanden lang gratis ontdekken, gebruiken en verkennen. Klanten kunnen proof-of-concepts uitvoeren, applicaties testen of gewoon meer te weten komen over de operationele voordelen van een volledig beheerde database-as-a-service.

Het gratis testaanbod biedt substantiële rekenkracht en opslag voor het testen van applicaties, waaronder:

 • 4 vCores of 8 vCores aan compute, beperkt tot 720 vCore-uren per maand.
 • 64 GB opslag, plus 64 GB back-upopslag.
 • Start en stop instance compute resources op aanvraag.

Azure SQL Managed Instance feature wave, nu algemeen beschikbaar, introduceert een bundel van functies die samenwerken om SQL Managed Instance nog performanter, betrouwbaarder en veiliger te maken, terwijl het een nog diepere integratie met on-premises SQL Server en het bredere Azure service platform mogelijk maakt. Functies in de bundel:

 • Instance start/stop, waarmee klanten hun instance naar eigen inzicht kunnen starten en stoppen om te besparen op factureringskosten voor vCores en SQL-licenties.
 • Zoneredundantie, waarmee klanten hun beheerde instantie in meerdere beschikbaarheidszones kunnen implementeren en de beschikbaarheid van hun service kunnen verbeteren.
 • Distributed Transaction Coordinator, waarmee klanten transacties kunnen uitvoeren in meerdere databasetypes terwijl de databases gesynchroniseerd blijven.

Extra middelen: 

1.4.4. Microsoft 365-gegevens in Fabric met native OneLake-integratie

Microsoft 365-gegevens kunnen nu worden geïntegreerd in OneLake in het Delta Parquet-formaat, het optimale formaat voor gegevensanalyse. Microsoft 365 data werd voorheen alleen aangeboden in JSON formaat. Met deze nieuwe integratie worden Microsoft 365-gegevens naadloos samengevoegd met andere gegevensbronnen in OneLake, waardoor organisaties toegang krijgen tot een reeks analytische ervaringen om hun gegevens te transformeren en inzicht te krijgen. Dit betekent ook dat AI-mogelijkheden die zijn gebouwd met behulp van Microsoft Fabric-notebooks nu direct toegang hebben tot Microsoft 365-gegevens in OneLake. Deze update is in preview.

Extra middelen:

1.4.5. Microsoft Fabric nu algemeen beschikbaar

Microsoft Fabric, een geïntegreerde en vereenvoudigde ervaring voor een data estate op een enterprise-grade data foundation, is nu algemeen beschikbaar. Fabric maakt persistent data governance en een enkel prijsmodel voor capaciteit mogelijk dat meegroeit met de groei, en het is open in elke laag zonder propriëtaire lock-ins. Fabric integreert Power BI, Data Factory en de volgende generatie van Synapse om klanten een prijseffectieve en eenvoudig te beheren moderne analyseoplossing te bieden voor het tijdperk van AI.

Fabric is voor de hele onderneming, compleet met tools op maat voor rollen en diepgaande integraties met Microsoft 365, Teams en AI-copilots om analysemogelijkheden te versnellen en waardecreatie van data te helpen schalen voor iedereen, van dataprofessionals tot niet-technische zakelijke gebruikers.

Extra middelen:

1.4.6. Microsoft Fabric, nu onderdeel van Microsoft Intelligent Data Platform, stelt ISV's in staat om

Microsoft Intelligent Data Platform (MIDP) is een set van nauw geïntegreerde dataservices die Microsoft Fabric omvat, een uniforme analysedienst die nu algemeen beschikbaar is. Het intelligente dataplatform stelt organisaties in staat om meer tijd te investeren in het creëren van waarde in plaats van in het integreren en beheren van hun datapark.

Fabric is gebouwd als gebruiksvriendelijke software as a service (SaaS), is open en uitbreidbaar en biedt een rijke set aan mogelijkheden voor onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) om het platform verder te verrijken met toonaangevende applicaties. Tijdens Ignite zal Microsoft laten zien hoe toonaangevende partners zoals London Stock Exchange, Esri, Informatica, Teradata en SAS hun productervaringen als workloads in Fabric brengen. Dit zal partners helpen om hun bereik te vergroten en de mogelijkheden uit te breiden die onze gezamenlijke klanten naadloos kunnen gebruiken met Microsoft Fabric.

Extra middelen:

1.4.7. Nieuwe functies in Azure Cosmos DB verhogen de productiviteit en kostenefficiëntie van ontwikkelaars

Verschillende nieuwe functies in Azure Cosmos DB zullen ontwikkelaars helpen om apps op een efficiëntere manier te leveren en tegelijkertijd de productiekosten te verlagen. Deze updates omvatten:

Dynamisch schalen per partitie/regio, nu in preview voor nieuwe Azure Cosmos DB accounts, stelt klanten in staat om te optimaliseren voor schaal en kosten in situaties waar partitionering wordt gebruikt om individuele containers in een database te schalen om aan de prestatiebehoeften van applicaties te voldoen, of waar een multi-regio configuratie van Azure Cosmos DB wordt gebruikt voor wereldwijde distributie van gegevens.

Dynamisch schalen biedt ontwikkelaars extra flexibiliteit om kosten te besparen door hun databasebehoeften op een meer granulair niveau op- en af te schalen, per regio of per partitie van hun gegevens. Dit is kostenvriendelijk voor klanten die tegen hete partities in hun databases aanlopen of wereldwijd actief zijn.

Microsoft Copilot for Azure integratie in Azure Cosmos DB, nu in preview, brengt AI in de Azure Cosmos DB ontwikkelaarservaring. Specifiek stelt deze release ontwikkelaars in staat om vragen in natuurlijke taal om te zetten in Azure Cosmos DB NoSQL queries in de query editor van Azure Cosmos DB Data Explorer. Deze nieuwe functie zal de productiviteit van ontwikkelaars verhogen door het genereren van query's en schriftelijke uitleg van de query operaties als ze vragen stellen over hun data.

Azure Cosmos DB for MongoDB vCore, nu algemeen beschikbaar, stelt ontwikkelaars in staat om intelligente toepassingen te bouwen in Azure met MongoDB compatibiliteit. Met Azure Cosmos DB for MongoDB vCore kunnen ontwikkelaars profiteren van de voordelen van native Azure integraties, lage totale eigendomskosten en de vertrouwde vCore architectuur bij het migreren van bestaande applicaties of het bouwen van nieuwe. Azure Cosmos DB for MongoDB vCore introduceert ook een gratis tier, een ontwikkelaarsvriendelijke manier om de mogelijkheden van het platform te verkennen zonder enige kosten. Meer informatie over de gratis tier.

Daarnaast helpt een nieuw Azure AI Advantage-aanbod klanten om de waarde van Azure Cosmos DB en Azure AI samen te realiseren. De voordelen omvatten:

 • Besparingen tot 40.000 RU/s gedurende drie maanden op Azure Cosmos DB bij gebruik van GitHub Copilot of Azure AI, inclusief Azure OpenAI Service.
 • Infrastructuur en beveiliging van wereldklasse om zaken te laten groeien en gegevens te beschermen.
 • Verbeterde betrouwbaarheid van generatieve AI-toepassingen door gebruik te maken van de snelheid van Azure Cosmos DB voor het ophalen en verwerken van gegevens.

Vector search in Azure Cosmos DB MongoDB vCore, nu algemeen beschikbaar, stelt ontwikkelaars in staat om hun AI-gebaseerde toepassingen naadloos te integreren met de gegevens die zijn opgeslagen in Azure Cosmos DB. Vectorzoeken stelt gebruikers in staat om hoog-dimensionale vectorgegevens efficiënt op te slaan, te indexeren en te bevragen, waardoor het niet langer nodig is om de gegevens over te brengen naar duurdere alternatieven voor vectorzoekmogelijkheden, zoals vector databases.

Extra middelen:

1.4.8. Nieuwe beheer- en beveiligingsfuncties voor SQL Server ingeschakeld door Azure Arc

Verbeteringen aan SQL Server die mogelijk worden gemaakt door Azure Arc bieden extra beheermogelijkheden voor SQL Server die buiten Azure draait, waaronder bewaking, beheer van hoge beschikbaarheid/rampherstel (HA/DR) en uitgebreide beveiligingsupdates.

Monitoring voor SQL Server mogelijk gemaakt door Azure Arc, nu in preview, zal klanten in staat stellen om kritisch inzicht te krijgen in hun gehele SQL Server estate over on-premises datacenter en cloud, database prestaties te optimaliseren en problemen sneller te diagnosticeren. Met deze monitoringtool kunnen klanten overschakelen van een reactieve naar een proactieve modus, waardoor de uptime van databases verder wordt verbeterd en routinematige werkbelasting wordt verminderd.

Verbeterde hoge beschikbaarheid en disaster recovery (HA/DR) management voor SQL Server mogelijk gemaakt door Azure Arc is nu in preview. Met Azure Arc kunnen klanten nu de bedrijfscontinuïteit en consistentie van SQL Server verbeteren door Always On beschikbaarheidsgroepen, failover clusterinstanties en back-ups rechtstreeks vanuit het Azure-portaal te bekijken en te beheren. Deze nieuwe mogelijkheid biedt klanten een betere zichtbaarheid en een veel eenvoudigere en flexibelere manier om kritieke databasebewerkingen te configureren.

Extended Security Updates voor SQL Server ingeschakeld door Azure Arc is nu algemeen beschikbaar. Uitgebreide beveiligingsupdates voor SQL Server, die kritieke beveiligingsupdates bieden tot drie jaar na het einde van de uitgebreide ondersteuning, zijn nu beschikbaar als een service via Azure Arc. Met de uitgebreide beveiligingsupdateservice kunnen klanten die oudere SQL Server-versies op locatie of in multicloudomgevingen draaien, beveiligingspatches beheren via het Azure-portaal. Extended Security Updates mogelijk gemaakt door Azure Arc geeft financiële flexibiliteit met een pay-as-you-go abonnementsmodel.

Extra middelen:

1.4.9. Nieuwe prestatieverbeteringen in Azure Database voor MySQL Bedrijfskritisch

Nieuwe prestatieverbeteringen in Azure Database for MySQL Business Critical service tier maken het ideaal voor krachtige transactionele of analytische applicaties. Met de preview van Accelerated Logs kunnen organisaties een out-of-the-box prestatieverbetering tot twee keer of meer zien zonder extra kosten, gebaseerd op interne tests door Microsoft.

Uit een recent prestatiebenchmarkonderzoek van Principled Technologies blijkt dat Azure Database for MySQL Business Critical service tier tot 50 procent sneller is dan MySQL op Amazon Web Services (AWS) Relational Data Service en tot 2,6 keer sneller dan Google Cloud Platform (GCP) Cloud SQL for MySQL. Deze verbeteringen maken Azure Database for MySQL Business Critical ideaal voor bedrijfskritische, Tier 1 MySQL workloads.

Extra middelen:

1.4.10. Prestatieverbeteringen en nieuwe AI-mogelijkheden voor Azure Database voor PostgreSQL

Azure Database for PostgreSQL is een databaseservice gebouwd op Microsofts schaalbare cloudinfrastructuur voor applicatieontwikkelaars. Updates voor de service zijn onder andere:

Verbeterde prestaties en schaalbaarheid voor Azure Database voor PostgreSQL. Deze update biedt geavanceerde opslag- en rekenmogelijkheden die een optimale prijs-prestatieverhouding mogelijk maken voor zakelijke productiewerklasten. De functies omvatten:

 • Premium SSD v2, in preview, biedt schijflatenties van submilliseconden plus tot 64 TB opslag en 80K input/outputbewerkingen (IOPS) voor veeleisende IO-intensieve werkbelastingen tegen een lage prijs, wat veel flexibiliteit biedt voor het beheren van prestaties en kosten voor Tier-1 productieomgevingen.
 • IOPS-schaling, in preview, zal klanten in staat stellen IOPS op te schalen tot 20K om voorbijgaande operaties zoals migraties of gegevensladingen sneller uit te voeren, en vervolgens terug te schalen wanneer dit niet nodig is, om kosten te besparen.
 • Online, dynamisch schalen van compute en storage, nu algemeen beschikbaar, past de hoeveelheid compute- en storagebronnen aan op basis van de huidige vraag via een naadloze ervaring met bijna geen downtime.

Met de uitbreiding Azure Database for PostgreSQL voor Azure AI kunnen ontwikkelaars grote taalmodellen (LLM's) gebruiken en rijke PostgreSQL generatieve AI-toepassingen bouwen. Dit betekent dat PostgreSQL-query's op Azure nu Azure AI-toepassingen kunnen aandrijven. De uitbreiding, nu in preview, maakt het mogelijk:

 • Een beroep doen op Azure OpenAI Service om LLM-gebaseerde vectorinbeddingen te genereren die efficiënte zoekopdrachten naar overeenkomsten mogelijk maken, wat bijzonder krachtig is voor aanbevelingssystemen.
 • Een beroep doen op Azure AI Language voor een groot aantal scenario's zoals sentimentanalyse, taaldetectie, entiteitherkenning en meer.

Extra middelen:

1.5. Azure-infrastructuur

1.5.1. AI-infrastructuur updates

Azure is de computer van de wereld, die een reeks oplossingen aandrijft, van cloudservices tot het uitvoeren van de meest geavanceerde AI-modellen. Met inzichten uit workloads en klantbehoeften optimaliseert en innoveert Microsoft in elke laag van de hardware- en softwarestack.

De ecosysteembenadering van Microsoft omvat langdurige partnerschappen met marktleiders om klanten keuze te bieden in prestaties, efficiëntie en kosten voor AI-inferencing, training en algemene computing.

Azure-infrastructuur biedt meer keuze in prijs en prestaties voor de hele Azure-infrastructuurtechnologie-stack, van het datacenter en zijn racks tot servers en het silicium dat ze aandrijft, inclusief:

Op maat gemaakt silicium voor AI en enterprise workloads in de Microsoft Cloud
Vandaag kondigt Microsoft nieuwe
op maat gemaakte silicium aan als aanvulling op Microsofts aanbod met industriepartners. De twee nieuwe chips, Microsoft Azure Maia en Microsoft Azure Cobalt, zijn gebouwd met een holistische kijk op hardware- en softwaresystemen om prestaties en prijs te optimaliseren.

Microsoft Azure Maia is een AI Accelerator chip die ontworpen is om cloudgebaseerde training en inferencing uit te voeren voor AI workloads, zoals OpenAI modellen, Bing, GitHub Copilot en ChatGPT.

Microsoft Azure Cobalt is een cloud-native chip op basis van Arm-architectuur die is geoptimaliseerd voor prestaties, energiezuinigheid en kosteneffectiviteit voor algemene werklasten.

Azure Boost is nu algemeen beschikbaar
Een van de nieuwste en belangrijkste infrastructuurverbeteringen van Microsoft Azure, Azure Boost, is nu algemeen beschikbaar. Azure Boost maakt grotere netwerk- en opslagprestaties op schaal mogelijk, verbetert de beveiliging en vermindert de impact op het onderhoud door virtualisatieprocessen die traditioneel door hostservers worden uitgevoerd, zoals netwerken, opslag en hostbeheer, te verplaatsen naar speciaal gebouwde hardware en software die voor deze processen is geoptimaliseerd. Dankzij deze innovatie kan Microsoft de snelste prestaties op het gebied van externe en lokale opslag op de huidige markt behalen, met een externe opslagprestatie van 12,5 Gbps (gigabit per seconde) doorvoer en 650K IOPS (input/output-bewerkingen per seconde) en een lokale opslagprestatie van 17,3 Gbps doorvoer en 3,8M IOPS.

ND MI300 v5 virtuele machines met AMD chips geoptimaliseerd voor generatieve AI werklasten
De ND MI300 v5 virtuele machines zijn ontworpen om de verwerking van AI workloads te versnellen voor hoogbereik AI model training en generative inferencing, en zijn uitgerust met AMD's nieuwste GPU, de AMD Instinct MI300X.

NC H100 v5 virtuele machines met nieuwste NVIDIA GPU's
De nieuwe NC H100 v5 Virtual Machine (VM) Series, in preview, is gebouwd op de nieuwste NVL-variant van de NVIDIA Hopper 100 (H100), die meer geheugen per GPU biedt. De nieuwe VM-serie biedt klanten betere prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie voor mid-range AI-training en generatieve AI-inferencing. Door meer geheugen per GPU in de VM te behouden, kunnen klanten de efficiëntie van gegevensverwerking verhogen en de algehele workloadprestaties verbeteren.

Extra bronnen:

1.5.2. Updates voor Azure Monitor en Azure Migrate

Azure Monitor System Center Operations Manager (SCOM) Managed Instance brengt SCOM-monitoringmogelijkheden en configureerbare gezondheidsmodellen naar Azure Monitor. SCOM Managed Instance is een mogelijkheid binnen Azure Monitor en biedt een cloudgebaseerd alternatief voor SCOM-klanten. Het biedt continuïteit in de monitoring voor cloud- en on-premise-omgevingen tijdens de overstap naar de cloud.

SCOM Managed Instance is nu algemeen beschikbaar. Sinds de preview heeft SCOM Managed Instance meerdere mogelijkheden toegevoegd, zoals de integratie van SCOM-waarschuwingen met die van Azure Monitor, de mogelijkheid om geïntegreerde waarschuwingen te sturen naar tools voor IT-servicemanagement, de mogelijkheid om de gezondheid van services te bekijken vanuit het Azure-portaal en een verbeterde onboarding-ervaring.

Azure Migrate, de service die wordt gebruikt om te migreren naar en te moderniseren in Azure, introduceert ondersteuning voor discovery, business case analyse en assessment voor nieuwe workloads. Hiermee kunnen klanten hun configuratie en compatibiliteit voor nieuwe use cases analyseren, zodat ze Azure-instanties van de juiste grootte kunnen bepalen tegen optimale kosten en zonder blokkades.

Specifieke functies, in preview, zijn onder andere beoordeling van Spring apps, business case met beheerkosten, business case en beoordeling met beveiliging en Windows en SQL ESU in business case en beoordeling van Web apps, die algemeen beschikbaar is.

Extra middelen:

1.5.3. Kennismaking met Azure IoT Operations

Azure IoT Operations is een nieuwe toevoeging aan het Azure IoT-portfolio dat een uniforme, end-to-end Microsoft-oplossing zal bieden die fysieke operaties naadloos digitaal transformeert van de cloud naar de rand.

Dit aanbod, dat nu in preview is, zal een "One Microsoft"-benadering van cloud tot edge hebben om fysieke operaties digitaal te transformeren. Microsoft standaardiseert de cloud-to-edge architectuur voor digitale oplossingen in fysieke operaties met industriestandaarden en open-source benaderingen.

Deze verenigende aanpak voor de digitale ecosystemen van klanten zal technische hindernissen wegnemen voor het volgende niveau van digitale transformatie, technische samenwerking tussen IT en operationele technologie mogelijk maken en interoperabiliteit en schaalbaarheid brengen in digitale oplossingen.

Die uniforme aanpak bestaat uit het volgende:

 • Beheervlak: Eén control plane voor het beveiligen en beheren van assets en workloads van cloud tot edge met Azure Arc.
 • Applicatieontwikkeling: Bouw en implementeer apps consistent overal, in de cloud of aan de rand.
 • Cloud-to-edge gegevensvlak: Naadloze integratie op gegevensniveau van bedrijfsmiddel naar cloud en weer terug.
 • Gemeenschappelijke infrastructuur: Klanten kunnen investeringen in de cloud verbinden met hun resources op locatie.

Extra middelen:

1.5.4. Microsoft en Oracle kondigen algemene beschikbaarheid aan van Oracle Database@Azure

Microsoft en Oracle kondigen de algemene beschikbaarheid aan van Oracle Database@Azure, die vanaf december 2023 beschikbaar zal zijn in de Azure-regio Oost in de VS, met uitbreidingen gepland in de extra regio's in het eerste kwartaal van 2024 en daarna. Klanten krijgen directe toegang tot Oracle databaseservices die draaien op Oracle Cloud Infrastructure (OCI) in Microsoft Azure-datacenters, te beginnen met de Oracle Exadata Database Service, in combinatie met de beveiliging, flexibiliteit en best-in-class services van Microsoft Azure. Microsoft is de enige andere hyperscaler die OCI Database Services aanbiedt om cloudmigratie, multicloud implementatie en beheer te vereenvoudigen.

Extra middelen:

1.5.5. Updates voor Azure Arc

Azure Arc vereenvoudigt governance en beheer door een consistent multicloud en on-premises beheerplatform te leveren om organisaties te helpen hun omgevingen te controleren en te beheren. Updates voor Azure Arc functies en infrastructuur mogelijkheden zijn onder andere:

VMware vSphere mogelijk gemaakt door Azure Arc, nu algemeen beschikbaar, zal gebruikers helpen het beheer van hybride IT-landgoederen verdeeld over VMware vSphere en Azure te vereenvoudigen. Dit wordt mogelijk gemaakt door Azure Arc, dat de Azure control plane uitbreidt naar VMware vSphere infrastructuur en het gebruik van Azure beveiliging, governance en beheermogelijkheden consistent mogelijk maakt in VMware vSphere en Azure.

Klanten kunnen beginnen met het verbinden van Azure Arc met de bronnen in de VMware vSphere implementaties, agenten op schaal installeren en Azure beheer, observeerbaarheid en beveiligingsoplossingen inschakelen, terwijl ze profiteren van de bestaande mogelijkheden voor levenscyclusbeheer. Deze functie is nu algemeen beschikbaar.

De nieuwste Azure Stack HCI feature update, in preview, brengt innovatieve mogelijkheden die het dagelijks leven van IT-professionals blijven vereenvoudigen door de inzet en het beheer van Azure Stack HCI eenvoudiger en meer geautomatiseerd te maken in combinatie met de onlangs vrijgegeven kant-en-klare oplossingen. Bijvoorbeeld, een nieuwe cluster implementatie mogelijkheid zal automatisch virtuele machines (VM's) en de mogelijkheid om Azure Stack HCI updates te beheren vanuit de Azure portal op schaal. Daarnaast breidt deze functie-update ook de ondersteuning van VM-extensies uit, waaronder Microsoft Defender for Cloud, Azure Monitor en Azure Update Manager.

Andere updates, in preview, zijn onder andere:

 • Site manager, een nieuwe functie als onderdeel van de Azure Stack HCI update die klanten zal helpen om alle Arc resources per locatie te organiseren, wat tijd bespaart.
 • Een nieuwe tool die Azure Migrate zal gebruiken om klanten in staat te stellen hun Hyper-V virtuele machines rechtstreeks naar Azure Stack HCI nodes te migreren. Dit vereenvoudigt de migratie van klanten naar een nieuwe infrastructuur, wat vooral handig is tijdens hun hardwareverversingscyclus.

Naast het nieuws over Azure Stack HCI zal AKS on VMware, in preview, klanten die Azure Kubernetes Service (AKS) in de cloud of AKS on-premises op Windows Server of Azure Stack HCI hebben gebruikt dezelfde ervaring bieden voor hun VMware-omgeving. Met dit nieuwe lid van de AKS-familie beschikt Microsoft over een holistische suite van Kubernetes-aanbiedingen voor klanten in de cloud en op locatie.

System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) self-service mogelijkheden zijn nu algemeen beschikbaar in Azure met Azure Arc. Eenmaal verbonden met Azure Arc, kunnen klanten hun System Center Virtual Machine Manager (VMM) omgevingen op Azure beheren en controleren en VM self-service operaties uitvoeren vanuit het Azure portaal. Klanten krijgen een consistente beheerervaring in Azure voor de cloud en hybride omgevingen. Voor Azure Pack-klanten is deze oplossing bedoeld als alternatief voor het uitvoeren van VM self-service bewerkingen.

Extra middelen:

1.5.6. Updates voor Azure Storage services

Verschillende nieuwe functies en prestatieverbeteringen voor opslag op Microsoft Azure zijn ontworpen om gegevensbeheer te vereenvoudigen, prestaties te verbeteren en een vlottere migratie naar de cloud mogelijk te maken. Deze updates omvatten:

Azure Ultra Disk Storage: De maximale provisioned input/output operations (IOPS) per seconde en provisioned throughput op Azure Ultra Disk Storage is verhoogd naar 400.000 IOPS en 10.000 MB/s per schijf. Een enkele Ultra Disk kan de maximale IOPS en doorvoer van de grootste Azure virtuele machines bereiken, waardoor de complexiteit van het beheren van meerdere disks striped together wordt verminderd. De verhoogde prestaties kunnen ook worden gebruikt door meerdere Azure virtuele machines wanneer de Ultra Disk is geconfigureerd als een gedeelde schijf. Deze update is algemeen beschikbaar.

Azure Storage Mover: Azure Storage Mover is een Microsoft service waarmee Azure storage klanten hun on-premises file shares kunnen migreren naar Azure file shares en Azure Blob Storage. De updates omvatten:

 • Het migratiepad voor Server Message Block (SMB) delen naar Azure-bestandsshares is nu algemeen beschikbaar.
 • Een Storage Mover agent image voor VMware is nu algemeen beschikbaar.
 • Opslagaccounts met de blob storage Hierarchical Namespace Service functie worden nu ondersteund in preview.

Nieuwe bestandssysteemprestaties en rendabiliteit met Azure Native Qumulo Scalable File Service: Azure Native Qumulo (ANQ) V2 Scalable File Service verandert de cloud bestandsservice door het combineren van de prestaties en elasticiteit van de cloud met enterprise functies en universele compatibiliteit van on-premises bestandssystemen.

Nieuwe en verbeterde mogelijkheden, algemeen beschikbaar, zijn onder andere:

 • Onverslaanbare rendabiliteit: ANQ biedt een pay-as-you-go prijsstelling, waardoor de kosten kunnen worden verlaagd naarmate het datavolume toeneemt.
 • Cloud schaalbaarheid: ANQ scheidt prestaties van capaciteit, waardoor doorvoer en capaciteit onafhankelijk, elastisch en naadloos kunnen worden geschaald.
 • Eenvoud in de cloud: Dankzij de snelle implementatie van ANQ kunnen klanten in slechts 12 minuten direct in het Azure-portaal aan de slag. Met de globale namespaces van ANQ V2 kunnen alle workloads naar één enkele namespace worden verwezen, ongeacht of de gegevens zich op ANQ bevinden of in on-premise Qumulo-omgevingen.

Extra middelen:

1.6. Azure Beheer & Operaties

1.6.1. Azure Business Continuity Center helpt bij het beheren, beschermen en beheren van bronnen op schaal, nu in preview

Azure Business Continuity Center is een tool die IT-beheerders uitgebreide, veerkrachtige beschermingsmogelijkheden biedt om complexe beveiligingsvereisten en snel evoluerende bedreigingen het hoofd te bieden. Het nieuwe Azure Business Continuity Center, nu in preview, biedt IT-beheerders deze voordelen:

 • Vereenvoudigd beheer: Een one-stop oplossing voor het waarborgen van bedrijfscontinuïteit en disaster recovery (BCDR) door klanten de mogelijkheid te bieden om oplossingen te beheren via eersteklas Azure services, zoals Azure Backup en Azure Site Recovery, en uiteindelijk oplossingen van derden.
 • Uitgebreide inzichten: Gebruikers kunnen een beveiligingsoverzicht van het volledige BCDR-landgoed bekijken en advies krijgen over individuele beveiligingseigenschappen met bruikbare inzichten om de beveiligingsstatus te verbeteren.
 • Bescherming over het hele continuüm: Helpt te zorgen voor efficiënte ransomwarebescherming en -mitigatie voor de infrastructuur-, gegevens- en toepassingslagen met vereenvoudigde monitoring om de huidige beschermingsstatus en configuratieafwijkingen te valideren.

Extra middelen:

1.6.2. Azure Chaos Studio nu algemeen beschikbaar

Azure Chaos Studio, nu algemeen beschikbaar, biedt een volledig beheerd experimenteerplatform voor het ontdekken van uitdagende problemen via experiment templates, dynamische targets en een meer gestuurde gebruikersinterface.

Chaos Studio biedt klanten de mogelijkheid om hun applicaties opzettelijk te verstoren om betrouwbaarheidsproblemen aan het licht te brengen en strategieën te ontwikkelen om problemen te voorkomen voordat gebruikers er last van hebben. Chaos Studio stelt gebruikers bijvoorbeeld in staat om te beoordelen hoe applicaties reageren op real-world verstoringen zoals netwerkvertragingen, onverwachte opslagstoringen, verlopen geheimen of zelfs volledige uitval van datacenters. Sjablonen in Chaos Studio stellen klanten in staat om binnen enkele minuten de veerkracht van hun Azure resources te testen door middel van een set vooraf ingevulde experimenten gebaseerd op veelvoorkomende uitvalscenario's. Dynamische targets functionaliteit stelt gebruikers in staat om experiment targets te selecteren door gebruik te maken van Keyword Query Language (KQL) queries, in plaats van statische lijstselectie, waardoor meer geavanceerde foutinjectie scenario's kunnen worden gecreëerd.

Klanten krijgen de mogelijkheid om hun veerkracht tegen fouten en storingen te vergroten door een beter begrip te krijgen van de veerkracht van applicaties, door experimenten uit te voeren met een grote verscheidenheid aan agent- en servicegebaseerde fouten en door de productiekwaliteit te behouden door middel van voortdurende validatie.

Extra middelen:

Twee mensen zitten in een kamer en werken op een laptop.

2. Ontwikkelaar 2.1. Gemeenschap van ontwikkelaars

2.1.1. Nieuwe AI Microsoft Toegepaste Vaardigheden referenties nu beschikbaar

Microsoft geeft nieuwe Microsoft Applied Skills-certificaten vrij die cruciaal zijn voor AI-transformatie om gebruikers te helpen:

 • Ontwikkel generatieve AI met Azure OpenAI Service.
 • Creëer een intelligente oplossing voor documentverwerking met Azure AI Document Intelligence.
 • Bouw een oplossing voor natuurlijke taalverwerking met Azure AI Language.
 • Bouw een Azure AI Vision oplossing.

Microsoft kondigde eerder Microsoft Applied Skills aan, een nieuw certificaat waarmee mensen kunnen aantonen dat ze over specifieke vaardigheden beschikken om projecten te implementeren die zijn afgestemd op bedrijfsscenario's.

Met inbegrip van de nieuwe set die beschikbaar is op Microsoft Ignite, zijn er 15 Microsoft Applied Skills-credentials vrijgegeven en er komen er nog minstens vijf bij tegen eind december 2023. De nieuwe referenties sluiten aan bij projecten, zoals het ontwikkelen van generatieve AI-oplossingen of het configureren van beveiligde toegang met behulp van Azure-netwerken, die van groot belang zijn nu organisaties cloud- en AI-technologieën gaan gebruiken.

Microsoft Certifications en Microsoft Applied Skills zijn complementair en geverifieerd door Microsoft. Ze bieden organisaties een signaal van vertrouwen en helpen hen op efficiënte wijze talent te vinden met de technische vaardigheden die ze nodig hebben om zeer technische oplossingen te implementeren en projecten aan te nemen die cruciaal zijn voor het succes van de organisatie.

Het proces om een Microsoft-certificaat voor toegepaste vaardigheden te behalen is eenvoudig en flexibel en omvat:

 • Optionele training, inclusief gratis zelfstudiepaden die beschikbaar zijn op Microsoft Learn, en binnenkort ook training door een instructeur.
 • Slagen voor een interactieve, labgebaseerde beoordeling die kandidaten door een reeks op scenario's gebaseerde taken leidt in producten zoals Microsoft Azure of Power Platform. De labtoets is direct on-demand toegankelijk via Microsoft Learn.
 • Het ontvangen van een door Microsoft geverifieerd certificaat dat gemakkelijk kan worden gedeeld op LinkedIn-profielen, wat de mogelijkheid biedt om nieuwe vaardigheden te laten zien op een professioneel netwerk.

Extra middelen:

2.2. Ontwikkelaarstools en DevOps

2.2.1. Azure Migrate applicatie- en codebeoordeling nu algemeen beschikbaar

De Azure Migrate applicatie- en codebeoordeling, nu algemeen beschikbaar, is een aanvulling op de Azure Migrate beoordelings- en migratietool en helpt bij het moderniseren en herplatformen van grootschalige .NET- en Java-applicaties door middel van gedetailleerde code- en applicatiescans en afhankelijkheidsdetecties. De tool biedt een uitgebreid rapport met aanbevolen codewijzigingen voor klanten om een breed scala aan codetransformaties met verschillende use cases en codepatronen toe te passen.

Extra middelen:

2.2.2. Azure Container Apps maakt het eenvoudiger om apps te implementeren, AI workloads uit te voeren

Azure Container Apps voegt nieuwe functies toe om het makkelijker te maken om code in de cloud te implementeren en AI workloads te draaien.

 • Speciale GPU werklastprofielen: Gebruikers zullen in staat zijn om machine learning modellen te draaien met Azure Container Apps als een doel compute platform om event driven intelligente applicaties te bouwen om modellen te trainen of data-driven inzichten af te leiden. Deze functie is in preview.
 • Azure Container Apps landing zone versneller: Vereenvoudigt het bouwen van een beveiligde infrastructuur van productiekwaliteit op bedrijfsschaal om volledig beheerde, cloud-native apps en microservices te implementeren. Deze functie is algemeen beschikbaar.
 • Azure Container Apps code naar cloud: Gebruikers zullen zich kunnen concentreren op code en snel een applicatie van bron naar cloud kunnen brengen zonder dat ze containers hoeven te begrijpen of hoeven te weten hoe ze applicatiecode moeten verpakken voor implementatie. Deze functie is in preview.
 • Vector database add-ins: Drie van de populairste open-source vector database varianten, Qdrant, Milvus en Weaviate, zijn nu beschikbaar in preview als add-ins voor ontwikkelaars om snel en betaalbaar aan de slag te gaan.

Extra middelen:

2.2.3. Azure Deployment Environments voegt nieuwe mogelijkheden toe

Azure Deployment Environments voegt nieuwe mogelijkheden toe om de integratie van Azure-services te verbeteren en de configuratieopties uit te breiden. Deze functies, die nu in preview zijn, maken het gemakkelijker om applicatie-infrastructuur op te zetten en te verwijderen met de Azure Developer CLI tool en de auto-expiry schedule functie en omvatten:

 • Azure Developer CLI (azd) integratie: Bedrijfsontwikkelaars zullen azd kunnen gebruiken om applicatie-infrastructuur te leveren met behulp van Azure Deployment Environments en eenvoudiger code kunnen implementeren op hun geleverde infrastructuur.
 • Auto-expiratie plannen: Ontwikkelteams kunnen omgevingen zo configureren dat ze automatisch verlopen, zodat de bronnen worden verwijderd zodra een omgeving niet langer nodig is.

Extra middelen:

2.2.4. Azure Functions kondigt ondersteuning voor .NET 8 en nieuw hostingplan aan

Azure Functions ondersteunt nu .NET 8 voor toepassingen die gebruikmaken van het geïsoleerde werkermodel. Ondersteuning is nu beschikbaar voor Windows en Linux op de consumption, elastic premium en application service plan hosting opties. Deze update is algemeen beschikbaar.

Flex Consumption Plan is een nieuw Azure Functions hostingplan dat zal voortbouwen op het verbruik, pay-for-what's-used, serverless factureringsmodel. Het zal meer flexibiliteit en aanpasbaarheid bieden zonder afbreuk te doen aan de beschikbare functies. Nieuwe mogelijkheden zijn onder andere snelle en grote elastische schaal, instance-grootte selectie, private networking, beschikbaarheidszones en hoge concurrency controle. Gebruikers kunnen toegang aanvragen tot de private preview.

Extra middelen:

2.2.5. Azure Kubernetes Service biedt nieuwe mogelijkheden voor AI en machine learning workloads

Klanten kunnen nu gespecialiseerde machine learning workloads zoals grote taalmodellen (LLM's) kosteneffectiever en met minder handmatige configuratie uitvoeren op Azure Kubernetes Service (AKS). De release van Kubernetes AI toolchain operator automatiseert de inzet van LLM-modellen op AKS over beschikbare CPU- en GPU-resources door infrastructuur van optimale grootte voor het model te selecteren. Het maakt het mogelijk om inferencing eenvoudig te verdelen over meerdere VM's met een lagere GPU-count, waardoor het aantal Azure regio's waar workloads kunnen draaien wordt vergroot, wachttijden voor VM's met een hogere GPU-count worden geëlimineerd en de totale kosten worden verlaagd. Klanten kunnen ook kiezen uit vooraf ingestelde modellen met images die worden gehost door AKS, waardoor de totale installatietijd voor inferentieservices aanzienlijk wordt verkort.

Daarnaast maakt Azure Kubernetes Fleet Manager multi-cluster en at-scale scenario's voor AKS-clusters mogelijk. Platformbeheerders die Kubernetes-vloten met veel clusters beheren, worden vaak geconfronteerd met uitdagingen om hun updates op een veilige en voorspelbare manier te stagen. Dit stelt beheerders in staat om updates te orkestreren over meerdere clusters door gebruik te maken van update runs, stages en groepen. Dit is nu algemeen beschikbaar.

Extra middelen:

2.2.6. Azure Native Services update om prestaties en schaal te optimaliseren

Azure Native ISV Services biedt organisaties toegang tot en gebruik van gespecialiseerde software en diensten op Microsoft Azure. Deze diensten bieden functies op maat voor cloudprestaties, naadloze integratie en operationele efficiëntie tussen onafhankelijke softwareleveranciers (ISV) software en diensten die native zijn op Azure.

Apache Airflow™ on Astro - een Azure Native ISV Service die nu in preview beschikbaar is - stelt organisaties in staat om Airflow een centrale plaats te geven in hun data-activiteiten, door gebruiksgemak, schaalbaarheid en enterprise-grade beveiliging te bieden voor een betrouwbare levering van bedrijfskritische datapijplijnen. Met de integratie van Azure Native ISV Services zal Astro eenvoudig beschikbaar zijn binnen het Azure-portaal als een beheerde dienst. In plaats van complexe datapijplijnen te beheren, kunnen ontwikkelaars zich richten op gegevens, code, beveiliging en facturering voor entiteiten van derden. Ontwikkelaars kunnen kiezen voor de pay-as-you-go optie op basis van hun gebruik met facturering via de Azure Marketplace.

Extra middelen:

2.2.7. Microsoft Dev Box introduceert nieuwe mogelijkheden voor aanpassen en instellen

Microsoft Dev Box introduceert nieuwe mogelijkheden om meer maatwerk te ondersteunen en de installatie van Dev Box voor ontwikkelteams te vereenvoudigen. Deze nieuwe functies, nu in preview, zijn gericht op het verhogen van de productiviteit en tevredenheid van ontwikkelaars:

 • Dev box-limieten: Ontwikkelteams zullen het aantal ontwikkelboxen dat elke ontwikkelaar binnen een project kan maken direct kunnen beperken om de kosten te helpen beheren en een efficiënt gebruik van resources te garanderen.

Bovendien zullen Dev Boxes verbinding maken met nieuwe door Microsoft gehoste netwerken om het opzetten van een netwerk te vereenvoudigen doordat het niet meer nodig is om een virtueel netwerk aan te maken, te configureren en te beveiligen. IT-beheerders en ontwikkelingsteams kunnen ook gebruik maken van de nieuwe quick create-sjabloon voor een volledige, stapsgewijze handleiding vanaf de eerste beheerdersconfiguratie tot en met de implementatie van Dev Boxes.

Docker biedt nu, in samenwerking met Microsoft, Dev Box-compatibele voorgeconfigureerde images op de Azure Marketplace die alles bevatten wat nodig is om containers te bouwen met Visual Studio en Docker Desktop.

Extra middelen:

2.2.8. Microsoft biedt richtlijnen om organisaties te helpen bij het opzetten van Platform engineering

Platform engineering is een aanpak die voortbouwt op de best practices van DevOps door middel van tools voor automatisering, tracking, governance en observeerbaarheid om de levering van moderne softwaretoepassingen te versnellen.

Organisaties hebben ontwikkelaars nodig om snel aan de slag te kunnen en code te implementeren, terwijl ze er ook voor moeten zorgen dat hun softwareprocessen veilig, compliant en kostenbeheersbaar zijn. Platform engineering mogelijkheden geven ontwikkelaars meer self-service, geautomatiseerde ervaringen en operationele teams meer gestandaardiseerde, veilige en efficiënte infrastructuur voor applicatieontwikkeling om uiteindelijk de productiviteit van ontwikkelaars, governance en de tijd tot aan bedrijfswaarde te verbeteren.

Microsoft biedt een kernset van technologiebouwstenen en leermodules om organisaties op weg te helpen bij het opzetten van een platform engineeringpraktijk.

Extra middelen:

2.2.9. MQTT-brokerfunctie, publish-subscribe-mogelijkheden nu beschikbaar voor Azure Event Grid

Azure Event Grid ondersteunt nu extra mogelijkheden om klanten te helpen te profiteren van groeiende industriescenario's. Een belangrijk onderdeel van deze nieuwe functionaliteit is de mogelijkheid om publish-subscribe messaging op schaal te leveren, wat flexibele consumptiepatronen mogelijk maakt voor gegevens via HTTP- en MQTT-protocollen. Deze mogelijkheid is nu algemeen beschikbaar.

Als gevolg van de groeiende vraag naar connectiviteit, integratie en analyse tussen Internet of Things (IoT)-apparaten en cloud-gebaseerde services, maakt de nieuwe MQTT-brokerfunctie van Azure Event Grid bidirectionele communicatie mogelijk tussen MQTT-clients op schaal, waardoor één-op-veel, veel-op-één en één-op-één berichtenpatronen mogelijk zijn met behulp van MQTT v3.1.1 en MQTT v5 protocollen. Deze functie is nu algemeen beschikbaar.

Met deze mogelijkheden kunnen IoT-apparaten van fabrieken, auto's, winkels en meer gegevens verzenden naar - en ontvangen van - Azure services en services van derden. Om de gegevens verder te verwerken, kunnen gebruikers IoT-gegevens routeren naar Azure services, zoals Azure Event Hubs, Azure Functions en Azure Logic Apps. Gegevens kunnen ook worden gerouteerd naar services van derden via webhooks.

Andere nieuwe functies zijn:

 • Pull delivery voor event-driven architecturen: Hiermee kunnen klanten gebeurtenissen uit zeer veilige omgevingen verwerken zonder een openbaar eindpunt te configureren, waarbij de snelheid en het volume van de verbruikte berichten worden gecontroleerd en een veel grotere doorvoer wordt ondersteund. Deze functie is algemeen beschikbaar.
 • Push-levering naar Azure Event Hubs: Event Grid namespaces ondersteunen de mogelijkheid om events op grote schaal naar Azure Event Hubs te pushen via een namespace topic subscription. Dit maakt de ontwikkeling van meer gedistribueerde applicaties mogelijk om discrete gebeurtenissen naar ingestion pipelines te sturen. Deze functie is in preview.
 • Toegenomen doorvoereenheden: Om klanten te helpen schalen om aan de eisen van deze nieuwe scenario's te voldoen, heeft Event Grid ook het aantal doorvoereenheden dat beschikbaar is in een Event Grid-namespace verhoogd naar 40. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de behoeften van meer gegevensintensieve scenario's door meer capaciteit te bieden. Deze functie is algemeen beschikbaar.

Extra middelen:

2.2.10. Nieuwe AI- en orkestratiemogelijkheden van Azure Communication Services

Azure AI Speech integratie in Azure Communication Services Call Automation workflows, algemeen beschikbaar in november, zal AI-ondersteunde ervaringen mogelijk maken voor klanten die een bedrijf bellen. Door het herkennen van specifieke zinnen en vrije zinnen die een klant uitspreekt, kunnen bedrijven zich aanpassen aan veranderende behoeften van de klant en de tijd die klanten besteden aan het navigeren door Interactive Voice Response (IVR) menu's inkorten.

Azure Communication Services job router, algemeen beschikbaar begin december, vereenvoudigt de ontwikkeling van routingmogelijkheden voor inkomende klantcommunicatie en stuurt klanten naar het meest geschikte contactpunt in een bedrijf. Of het nu gaat om een agent in een contactcenter met een specifieke vaardigheden of een geautomatiseerde service voor het afhandelen van routinevragen, job router zorgt ervoor dat elke klantvraag wordt doorverwezen naar de meest geschikte beschikbare bron.

Extra middelen:

2.2.11.Nieuwe mogelijkheden vereenvoudigen app-migratie naar Azure App Service voor Linux, Windows

Azure App Service wordt snel de favoriete cloudbestemming voor het migreren van miljoenen .NET- en Java-workloads die nog steeds op locatie draaien. Nieuwe mogelijkheden die app-migratie voor Linux en Windows vereenvoudigen zijn onder andere:

 • Ondersteuning voor één subnet voor meerdere App Service-plannen is nu algemeen beschikbaar. Netwerkbeheerders krijgen een aanzienlijke vermindering van de beheeroverhead dankzij de nieuwe mogelijkheid waarmee meerdere serviceplannen verbinding kunnen maken met één subnet in het virtuele netwerk van een klant.
 • WebJobs op Linux is nu in preview. WebJobs is een populaire functie van Azure App Service waarmee gebruikers zonder extra kosten achtergrondtaken kunnen uitvoeren in de Azure App Service. WebJobs was voorheen beschikbaar op Windows, maar zal nu ook beschikbaar zijn op Linux, zodat klanten achtergrondtaken of terugkerende taken kunnen uitvoeren, zoals het verzenden van e-mailrapporten of het verwerken van afbeeldingen of bestanden.
 • Ondersteuning voor uitbreidbaarheid op Linux is nu in preview. Deze was eerder al beschikbaar op Windows en stelt Linux webapps in staat om te profiteren van softwareservices van derden op Azure en eenvoudiger verbinding te maken met Azure Native ISV-services.
 • gRPC, een krachtig, open-source universeel RPC-framework dat nu volledige ondersteuning biedt voor bi-directionele streaming en verbeterde berichtgevingsprestaties via HTTP/2 voor webapps die draaien op App Service voor Linux, is nu algemeen beschikbaar.

Extra middelen:

2.2.12. Nieuwe updates voor integratie van applicaties, gegevens en processen in Azure

Er zijn verschillende nieuwe updates doorgevoerd in het Azure-aanbod, waardoor gebruikers hun applicaties, gegevens en processen beter kunnen integreren.

API Management's Credential Manager, nu algemeen beschikbaar, vereenvoudigt het beheer van authenticatie en autorisatie voor zowel professionele ontwikkelaars als burgerontwikkelaars.

Defender for APIs, een nieuw aanbod als onderdeel van Microsoft Defender for Cloud - een cloud-native applicatiebeschermingsplatform (CNAPP), is nu algemeen beschikbaar. Beveiligingsbeheerders, die naadloos zijn geïntegreerd met Azure API Management, krijgen inzicht in de bedrijfskritische API's van Azure, begrijpen en verbeteren hun beveiligingsstatus, geven prioriteit aan het verhelpen van kwetsbaarheden en detecteren en reageren binnen enkele minuten op actieve runtime-bedreigingen met behulp van door machine learning aangedreven detecties van afwijkend en verdacht API-gebruik.

Azure Integration Environment, in preview, is een nieuwe Azure Service die een uniforme en gestroomlijnde ervaring zal bieden voor Azure Integration Services, waarbij gebruikers een enkel venster krijgen met de verschillende componenten van Azure Integration Services die worden gebruikt om de integratieoplossing te bouwen. Met een uniforme interface kunnen gebruikers moeiteloos verschillende componenten van het Azure Integration Services-portfolio op maat van hun unieke behoeften orkestreren en beheren.

Andere updates zijn:

 • .NET Framework Custom Code Extensibility voor Azure Logic Apps is algemeen beschikbaar.
 • Application Insights verbeteringen voor Azure Logic Apps zijn algemeen beschikbaar.
 • Het volgen van bedrijfsprocessen is in preview.

Extra middelen:

Een vrouw zit in een kantoor en houdt een Surface-tablet vast.

3. Rand 3.1. Rand

3.1.1. Gedeelde koppelingen in Edge bieden inbox voor koppelingen

Gedeelde koppelingen in Microsoft Edge for Business brengen koppelingen die zijn gedeeld in Microsoft Outlook en Teams naar handige locaties, zoals de adresbalk, het nieuwe tabblad en de Edge zijbalk. De ervaring zal ook beschikbaar zijn in de Edge mobiele app. In plaats van e-mails en chats te moeten doorzoeken of een collega opnieuw om een link te vragen, kunnen gebruikers deze links eenvoudig vinden en openen in de Edge-browser.

Gebruikers kunnen eenvoudig recente koppelingen zien die met hen zijn gedeeld vanuit Outlook en Teams door in de adresbalk te typen of een nieuw tabblad te openen. Ze kunnen ook een nieuw deelvenster Gedeelde koppelingen openen in de Edge zijbalk of in de Edge mobiele app om nog meer koppelingen te zien. Van daaruit kunnen ze filteren op persoon, datum, linktype of de app waar de link vandaan kwam. Edge wordt als een inbox voor het vinden en openen van gedeelde koppelingen en biedt een snelle referentie voor koppelingen die collega's hebben gedeeld.

Gedeelde links in Microsoft Edge for Business is beschikbaar als vooraf ingevulde resultaten in de adresbalk van Edge, is in voorvertoning in de nieuwe tabbladpagina van Edge en in Edge mobile en komt binnenkort naar de zijbalk.

Extra middelen:

Een vrouw staat op een kookeiland en werkt op een laptop.

4. Microsoft 365 4.1. Microsoft 365 Apps & Diensten

4.1.1. Maak kennis met Microsoft SharePoint Premium

Nu de hoeveelheid content in elke organisatie toeneemt in dit tijdperk van digitale transformatie en AI, breidt Microsoft zijn contentmanagementportfolio uit tot buiten SharePoint, de marktleider op het gebied van contentplatforms.

SharePoint Premium, Microsofts nieuwe AI-oplossing om contentbeheer en contentervaringen te transformeren en content klaar te maken voor Microsoft Copilot, een set tools die mensen helpen meer te bereiken met behulp van AI, is nu in preview en zal begin volgend jaar algemeen beschikbaar zijn. SharePoint Premium bouwt structuur, beveiliging en governance om de content van een organisatie te verankeren, zodat Copilot betere informatie heeft om mee te werken. Nieuwe functies zijn onder andere

 • Inhoudservaringen om informatiemedewerkers te helpen in hun werkstroom, zodat ze honderden bestandstypen naadloos kunnen ontdekken, ermee kunnen interageren en ermee kunnen samenwerken, terwijl ze verse inhoud kunnen bieden met behulp van AI-analyse en documentverpakkingen met een eigen merknaam.
 • Contentoplossingen die kritieke bedrijfsprocessen optimaliseren met AI, beveiliging en geautomatiseerde workflows.

SharePoint Premium omvat ook services en oplossingen voor contentverwerking en contentgovernance, met zowel nieuwe als bestaande mogelijkheden van Microsoft Syntex en Microsoft SharePoint Advanced Management.

SharePoint Premium zal het contentbeheer in Microsoft 365 uitbreiden om organisaties te helpen meer waarde uit hun content te halen gedurende de levenscyclus en content in de werkstroom te brengen voor informatiemedewerkers, IT-professionals, ontwikkelaars en meer.De beschikbaarheid van de services in SharePoint Premium zal tussen nu en de eerste helft van 2024 worden uitgerold.

Extra middelen:

4.1.2. Microsoft Clipchamp en app-integraties voor Microsoft Designer nu beschikbaar

Microsoft 365 maakt een nieuw tijdperk van visuele contentcreatie mogelijk voor commerciële klanten. Met Microsoft Clipchamp en Microsoft Designer democratiseert Microsoft 365 het maken van video's en afbeeldingen. Intuïtieve gebruikerservaringen versterkt door AI maken het voor iedereen eenvoudig om boeiende visuals te maken - geen ervaring vereist.

Microsoft Clipchamp
Clipchamp is nu algemeen beschikbaar voor commerciële klanten en is toegankelijk voor gebruikers met een licentie voor Microsoft 365 Enterprise (E3 en E5) en Business (Standard en Premium) suites.

Daarnaast worden Clipchamp Premium functies en licenties beschikbaar in december 2023. Deze functies omvatten 4K exports, organisatie merk kit mogelijkheden en premium stock content (audio, video en graphics), met meer premium functies die worden toegevoegd in de komende maanden, met inbegrip van AI-aangedreven functies. Klanten zullen Clipchamp ook onafhankelijk van Microsoft 365 kunnen kopen als een standalone licentie.

Microsoft Ontwerper
Designer komt voor het eerst naar commerciële klanten via integraties in verschillende Microsoft 365-apps, zodat gebruikers afbeeldingen kunnen maken binnen de stroom van het werk. Microsoft 365 Enterprise (E3 en E5) en Business (Standard en Premium) gebruikers kunnen Designer nu gebruiken in Edge. Designer in Teams voor het maken van aankondigingsbanners komt de komende weken beschikbaar, en Copilot in Microsoft Designer voor gebruik in Word, PowerPoint en Whiteboard zal eind 2023 beschikbaar zijn. Een preview van de Designer app zal de komende maanden beschikbaar komen voor commerciële klanten, gevolgd door algemene beschikbaarheid later volgend jaar.

Extra middelen:

4.1.3. Microsoft Loop nu algemeen beschikbaar met bijgewerkte functies

De Microsoft Loop-app is nu algemeen beschikbaar voor het web en mobiel (iOS en Android) voor commerciële klanten. De mobiele Loop-app (iOS en Android) is ook algemeen beschikbaar voor consumenten. De volledige functionaliteit is beschikbaar voor zakelijke klanten als onderdeel van hun Microsoft 365 E3, E5, Business Standard en Business Premium licenties.

Recente verbeteringen en nieuwe mogelijkheden voor de Loop-app zijn onder andere:

 • Werkruimte status: De status van de werkruimte, die zich momenteel in een voorvertoning bevindt, zal informatie geven zoals aankomende deadlines en statuswijzigingen om een eenvoudig overzicht te bieden en mensen te helpen weten waar ze hun aandacht op moeten richten.
 • Werkruimtebeschrijvingen: Wanneer een werkruimte wordt gemaakt, zal Loop op intelligente wijze bestanden en documenten weergeven die gerelateerd kunnen zijn aan het project. Een meer beschrijvende prompt kan worden toegevoegd aan de titel van de werkruimte om meer verfijnde resultaten te retourneren en een werkruimte te starten met alles wat nodig is. Deze mogelijkheid bevindt zich in een preview.
 • Power Automate: Loop integreert Power Automate om het bijhouden van taken en projectbeheer te vereenvoudigen. Er kan een nieuwe regel worden aangemaakt in een Loop-tabel waarmee automatisch meldingen kunnen worden verstuurd wanneer de tabel wordt bijgewerkt. Deze automatisering helpt teams om op schema te blijven en tijd te besparen zodat ze zich kunnen concentreren op wat belangrijk is. Deze mogelijkheid is in preview.
 • Een werkruimte starten vanuit Teams: Na een Teams-vergadering zal een Loop-werkruimte kunnen worden aangemaakt die automatisch wordt gevuld met de gerelateerde documenten en notities uit de vergadering, zodat een team gemakkelijk aan de slag kan met hun project. Deze mogelijkheid zal eind 2023 in preview zijn.

Extra middelen:

4.1.4. Nieuwe updates voor Microsoft 365 voor eerstelijnswerkers

Microsoft 365 voor eerstelijnswerkers helpt bij het ondersteunen van werknemerservaringen in communicatie en operationele efficiëntie. Nieuwe updates voor de tool zijn onder andere:

Copilot (voorheen Bing Chat Enterprise) met commerciële gegevensbescherming zal beschikbaar zijn voor alle Microsoft Entra ID-gebruikers vanaf F3-licenties in december. Deze nieuwe tool biedt frontliniewerkers AI-gestuurde zoekopdrachten op het web, antwoorden en contentgeneratie. En met commerciële gegevensbescherming kunnen frontline medewerkers slimme verzoeken doen, zoals het opzoeken van voorraden of het samenvatten van grote interne documenten, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken dat ze bedrijfsgegevens delen.

Diensten plugin voor Microsoft Copilot voor Microsoft 365: Frontline managers zullen in staat zijn om snel een lijst van belangrijke items te krijgen, specifiek voor hun team en locatie, om tijdrovende taken te versnellen, zoals het aflossen van diensten en het inwerken van nieuwe medewerkers. Shifts plugin voor Copilot voor Microsoft 365 zal gebruik maken van prompts om inzichten te verkrijgen voor frontline managers, door gebruik te maken van gegevens uit de Shifts app, naast gebruikers- en bedrijfsgegevens waar het toegang toe heeft, zoals Teams chatgeschiedenis, SharePoint, e-mails en meer. Deze functie zal algemeen beschikbaar zijn in december 2023.

Implementeer en beheer frontlinieteams met mogelijkheden voor dynamisch lidmaatschap: Algemeen beschikbaar in december, zullen beheerders in staat zijn om hun frontlinie beter in te zetten door frontliniewerkeraccounts en hun teams te voorzien van groepslidmaatschappen in het Teams beheercentrum. Met behulp van dynamische groepen van Microsoft Entra ID worden beheerders automatisch op de hoogte gehouden wanneer mensen de organisatie binnenkomen, verhuizen of verlaten. Dit dynamisch lidmaatschap maakt het eenvoudig om een consistente Teams-kanaalstructuur op te zetten om vanaf de eerste dag een sterke samenwerking tussen de frontlinie te optimaliseren.

Implementeer diensten op schaal: Een nieuwe implementatietool voor het implementeren en beheren van ploegendiensten voor frontliniewerknemers op meerdere locaties in het Teams admin center zal in december in preview beschikbaar zijn. Gebruikers zullen in staat zijn om redenen voor verlof, planningsgroepen en shift-instellingen te standaardiseren voor alle frontlinieteams.

Eenvoudige autorisatie met domeinloze aanmelding: Frontliniewerkers kunnen zich sneller aanmelden bij Teams met alleen hun werknemers-ID, zonder lange domeinnamen te hoeven typen. Dit zal voor frontliniewerkers eenvoudig te gebruiken zijn en eenvoudig te beheren en uit te rollen om de distributie- en beheeroverhead voor IT-beheerders te verminderen. Deze functie zal begin 2024 in preview beschikbaar zijn.

Extra middelen:

4.1.5. De nieuwe Microsoft Planner brengt to-dos, taken, plannen en projecten samen

Microsoft brengt Microsoft To Do, Microsoft Planner en Microsoft Project voor het web samen in één uniforme ervaring met de naam Microsoft Planner. Deze ervaring zal eerst beschikbaar zijn in de Planner-app in Microsoft Teams in het voorjaar van 2024, gevolgd door webervaringen later in 2024. Krachtig, samenwerkend, schaalbaar en ondersteund door de volgende generatie AI, zal de nieuwe Planner iedereen helpen hun werk effectief te beheren en hun doelen te bereiken.

De nieuwe Planner-ervaring schaalt eenvoudig van collaboratief taakbeheer naar robuust projectbeheer, waardoor iedereen, van informatiemedewerkers tot frontlijnwerkers tot projectmanagers, hun werk op één plek kunnen beheren en bedrijfsresultaten kunnen versnellen met AI-gebaseerde mogelijkheden. Voordelen zijn onder andere:

 • De mogelijkheid om taken gemakkelijk terug te vinden, zodat gebruikers zich kunnen concentreren op de taken die ze vandaag moeten doen.
 • Gebruikers helpen om te werken zoals zij dat willen. Of het nu gaat om individuele taken of teaminitiatieven, met Planner kunnen ze de aanpak kiezen die het beste past bij hun behoeften.
 • Projectplannen maken met krachtige tools voor planning en resources. Naarmate plannen zich ontwikkelen, biedt Planner een menu met mogelijkheden om aan unieke bedrijfsbehoeften te voldoen.
 • Copilot in Planner helpt gebruikers sneller aan de slag te gaan met een plan door middel van eenvoudige aanwijzingen. Naarmate het plan zich ontwikkelt, voegt het doelen toe en stelt het op intelligente wijze nieuwe taken voor om gebruikers op de hoogte te houden van de voortgang.

Daarnaast wordt de Taken door Planner en To Do app in Microsoft Teams omgedoopt tot Planner. Microsoft Project voor het web krijgt de komende maanden ook een nieuwe naam. Gebruikers van Project voor het web kunnen de functies die ze kennen blijven gebruiken onder de nieuwe naam Planner.

De nieuwe Planner-app in Microsoft Teams met eersteklas mogelijkheden voor werkbeheer en AI-gebaseerde ervaringen zal algemeen beschikbaar zijn in het voorjaar van 2024, de webervaring komt later.

Extra middelen:

4.2. Microsoft Teams

4.2.1. Immersieve ruimtes in Teams algemeen beschikbaar in januari

Immersieve ruimtes in Microsoft Teams, momenteel in preview, zullen algemeen beschikbaar zijn in januari 2024. Immersieve ruimtes in Teams brengen de kracht van Mesh naar de plek waar mensen elke dag werken - Microsoft Teams. Vanuit het menu Beeld in een Teams-vergadering kunnen gebruikers eenvoudig een 2D-vergadering omzetten in een meeslepende 3D-ervaring.

De belangrijkste mogelijkheden in immersieve ruimtes in Teams zijn onder andere:

 • Avatars: Kies een avatar die eerder is gemaakt voor standaard 2D Teams vergaderingen of maak een nieuwe. Avatars zijn gemakkelijk aan te passen om iemands uiterlijk, stijl of stemming van die dag weer te geven.
 • 3D-omgevingen: Kies uit een van de kant-en-klare 3D-omgevingen op basis van de vergaderbehoeften, of het nu gaat om een groot team, een sociale bijeenkomst of een klein rondetafelgesprek.
 • Stoelindeling: Kies waar je gaat zitten in een vergadering of evenement om de connecties met anderen te bevorderen.
 • Ruimtelijke audio en audiozones: Voer meerdere, gelijktijdige gesprekken en communiceer effectief in subgroepen zonder over elkaar heen te praten.
 • Interactieve activiteiten: Speel ingebouwde interactieve spelletjes in meeslepende ruimtes. In de daarvoor bestemde ruimtes kun je marshmallows roosteren, zitzakken gooien, ijsbrekervragen beantwoorden en nog veel meer.
 • Live reacties: Gebruik live reacties, zoals hartjes, duimen omhoog of klappen, tijdens discussies.

Extra middelen:

4.2.2. Microsoft Mesh algemeen beschikbaar in januari

Microsoft Mesh, momenteel in preview, zal algemeen beschikbaar zijn in januari 2024. Met Mesh kunnen gebruikers op maat gemaakte immersieve ruimtes creëren die zijn afgestemd op specifieke bedrijfsbehoeften, zoals evenementen voor werknemers, trainingen, rondleidingen en interne productpresentaties. Met behulp van een no-code editor kunnen klanten eenvoudig een immersief evenement aanpassen of de Mesh toolkit gebruiken om de kracht van Unity te benutten voor een volledig aanpasbare ervaring.

Met de Mesh-editor kunnen gebruikers immersieve ervaringen aanpassen aan de unieke behoeften van het evenement zonder een regel code te schrijven. Makers van evenementen kunnen kiezen uit een reeks kant-en-klare immersieve ruimten, deze aanpassen door afbeeldingen, video's en screenshare toe te voegen in een gedeeld 3D canvas en ze op een georkestreerde manier in een evenement te laten verschijnen. Zodra deze objecten zijn toegevoegd, kun je de grootte en positie wijzigen, of de video in een loop zetten zodat deze precies in het evenement past. Deze aanpassingen kunnen vervolgens worden opgeslagen als een sjabloon die iedereen in de organisatie kan hergebruiken.

Bij algemene beschikbaarheid zullen extra mogelijkheden het makkelijker maken voor sprekers om te communiceren met deelnemers bij het organiseren van immersieve evenementen in Mesh. Organisatoren van evenementen kunnen een vraag- en antwoordsessie faciliteren door deelnemers de mogelijkheid te bieden hun hand op te steken. Organisatoren zien de lijst met opgestoken handen, in volgorde, en kunnen deelnemers direct aanspreken. Wanneer deelnemers worden opgeroepen, worden ze effectief gezien en gehoord door iedereen in het evenement. Dit maakt immersieve evenementen effectiever en boeiender, en brengt elementen van real-life town hall ervaringen waar organisatoren een vraag en antwoord kunnen faciliteren tijdens een evenement.

De mogelijkheid om immersieve ruimtes in Mesh aan te passen zal beschikbaar zijn in Teams Premium.

Extra middelen:

4.2.3. Nieuwe functies en verbeteringen in Microsoft Teams

Microsoft Teams maakt effectieve samenwerking en communicatie mogelijk voor meer dan 320 miljoen gebruikers over de hele wereld. Nieuwe functies in Teams zorgen voor een slimmere, persoonlijkere en eenvoudigere ervaring.

Nieuwe functies voor Teams-vergaderingen zijn onder andere:

 • Stemisolatie in Teams vergaderingen en gesprekken: Deze AI-gestuurde functie is een geavanceerde ruisonderdrukkingsfunctie die gebruik maakt van de stemprofielen van gebruikers en de stemmen van anderen op de achtergrond onderdrukt tijdens een Teams-vergadering of gesprek. AI in Teams herkent de stem van een persoon en filtert alleen diens stem in Teams vergaderingen en gesprekken. De uitrol van deze functie is begonnen en zal begin 2024 algemeen beschikbaar zijn.
 • Versier je achtergrond: Vergaderdeelnemers kunnen in Teams generatieve achtergrondeffecten gebruiken om op hun best voor de dag te komen - zelfs als de ruimte waarin ze werken niet op zijn best is. Met Versier je achtergrond kunnen vergaderdeelnemers de kracht van AI gebruiken om een achtergrond te genereren die hun echte ruimte verfraait en verbetert, door rommel op te ruimen of planten aan een muur toe te voegen. Deze functie is begin volgend jaar beschikbaar in Teams Premium.

Verbeteringen aan Teams chat en kanalen, die nu worden uitgerold tot januari 2024, zijn onder andere:

 • Standaard reacties aanpassen: Gebruikers krijgen de flexibiliteit om hun standaard emoji-reacties in Teams-chat aan te passen en te selecteren, en om het aantal reacties in hun interface te beperken.
 • Chat doorsturen: Gebruikers kunnen eenvoudig een ontvangen bericht delen met een andere collega door simpelweg op het bericht te klikken en doorsturen te selecteren in het menu.
 • Profielfoto voor groepschatten: Gebruikers hebben een betere manier om hun team en het onderwerp van de groepschat weer te geven met aangepaste afbeeldingen. Leden van de groepschat kunnen een afbeelding uploaden of voorgeselecteerde illustraties en emoji's gebruiken.
 • Loop-componenten in chatrooms: Bij het samenstellen van een bericht in een chatroom kunnen gebruikers eenvoudig Loop-onderdelen maken en eraan meewerken, zoals tabellen, lijsten, voortgangstrackers en meer.
 • Kanaal achtergrond voor aankondigingen: Gebruikers kunnen een gepersonaliseerde achtergrond voor aankondigingen maken die creativiteit benut en teams op nieuwe manieren betrekt. Gebruikers kunnen afbeeldingen toevoegen, een beschrijving typen of de kracht van AI gebruiken om een gepersonaliseerde achtergrond te genereren. Het maken van een afbeelding met behulp van generatieve AI zal beschikbaar zijn in Teams Premium en Copilot.

Nieuwe Teams Phone functies zijn onder andere:

 • Privélijn: Nu algemeen beschikbaar, kunnen gebruikers een tweede privé-telefoonnummer hebben voor een selecte groep bellers, zodat ze rechtstreeks naar een bepaalde contactpersoon kunnen bellen en afgevaardigden, beheerders of assistenten kunnen omzeilen. Inkomende gesprekken naar de privélijn zullen zich onderscheiden door een unieke beltoon en melding.
 • Beveiligde voicemail: Om ervoor te zorgen dat gebruikers geen belangrijke voicemails met gevoelige informatie missen, ontvangen gebruikers nu meldingen voor beveiligde voicemails in de app Gesprekken in Teams met een koppeling om de voicemail veilig te openen in de Outlook-webapp. Dit is nu algemeen beschikbaar.
 • Nieuwe Teams Phone aanbiedingen in India: Voor klanten met werknemers in India werkt Microsoft samen met lokale operatoren - Airtel, Tata Communications Limited en Tata Tele Business Services - die hun Teams Phone-oplossingen zullen lanceren in overeenstemming met de wettelijke vereisten in de markt. Deze oplossingen bieden werknemers een grotere belflexibiliteit en ondersteunen ook thuiswerkscenario's.

Updates voor een eenvoudigere en gemakkelijkere Teams-ervaring zijn onder andere:

 • Microsoft Teams webervaring: Microsoft heeft onlangs de nieuwe Teams-app voor Windows en Mac uitgebracht, en nu is de nieuwe Teams-webervaring algemeen beschikbaar voor webklanten die Microsoft Edge of Google Chrome gebruiken. De nieuwe Teams-ervaring is sneller en eenvoudiger en helpt gebruikers tijd te besparen en efficiënter samen te werken. Het nieuwe Teams is vanaf de grond opnieuw ontworpen om tot twee keer snellere prestaties te leveren terwijl het 50 procent minder geheugen gebruikt. Van het herontwerpen van kanalen en het vereenvoudigen van meldingen tot het verbeteren van personalisatieopties, de nieuwe Teams webervaring biedt een eenvoudigere en responsieve gebruikerservaring die makkelijker te navigeren is en met minder klikken te bereiken is.
 • Nieuwe sneltoetsen in Teams: Nieuwe sneltoetsen in Teams besparen gebruikers tijd bij het opstellen van een bericht, het navigeren in de app, het uitvoeren van een actie in een chat en kanalen of het wijzigen van een instelling. Nieuwe sneltoetsen zijn onder andere Alt+Shift+D om de status in te stellen op Niet storen en Alt+Shift+R om snel te antwoorden op het laatst ontvangen bericht. De volledige lijst met sneltoetsen is beschikbaar en nieuwe sneltoetsen zullen algemeen beschikbaar zijn tegen januari 2024.
 • Verbeteringen aan codeblokken: Nieuwe verbeteringen aan codeblokken maken het makkelijker voor gebruikers om code te versturen in Teams. Gebruikers kunnen een codeblok starten via het invoerpunt in de opmaakopties of door markdown te gebruiken. Gebruikers kunnen de codetaal kiezen/wijzigen voor syntax highlighting bij het plakken of schrijven van code. Deze update zal algemeen beschikbaar zijn tegen januari 2024.
 • Vereenvoudigde meldingen: Gebruikers zullen in activiteit, chat en kanalen meldingen met één klik kunnen wissen en de instellingen voor Teams-meldingen kunnen aanpassen om snel te bepalen wat het belangrijkst is. Deze update zal algemeen beschikbaar zijn in januari 2024.
 • Beheer je teams en kanalen: Gebruikers kunnen de kanalenlijst in Teams eenvoudig beheren om zich te concentreren op wat belangrijk is. Bij het starten van een nieuwe samenwerkingsruimte worden gebruikers gevraagd om een chatroom aan te maken, en bij het toetreden tot een nieuw team kunnen gebruikers alleen de chatrooms kiezen die ze in de chatroomlijst willen weergeven. Wanneer een chatroom niet langer actief of relevant is, kan een gebruiker de chatroom archiveren. De chatroom wordt dan verborgen en gesloten voor verdere actie, maar de informatie is nog steeds toegankelijk. Deze update zal algemeen beschikbaar zijn in januari 2024.
 • Privé teams ontdekken: Beheerders kunnen privéteams zichtbaar maken in hun organisatie. Gebruikers kunnen deze privéteams bekijken en zoeken via de "Word lid van teamgalerij" in hun client. Deze update zal algemeen beschikbaar zijn in januari 2024.
 • Verbeteringen aan gedeelde kanalen: Om het eenvoudiger te maken om samen te werken met externe belanghebbenden, kunnen beheerders een formulier instellen dat het verzoek van de gebruiker vastlegt om een extern lid toe te voegen dat niet van een goedgekeurde organisatie is. Teamleden kunnen ook gedeelde chatrooms aanmaken, als de eigenaar van de chatroom dit toestaat. Gebruikers kunnen directe links naar een chatroom, bericht of antwoord delen. Deze update zal algemeen beschikbaar zijn in januari 2024.
 • Teams AI-bibliotheek: Teams AI-bibliotheek, een nieuwe functie voor app-ontwikkelaars, is nu algemeen beschikbaar voor JavaScript en .NET. De Teams AI-bibliotheek vereenvoudigt het bouwen van boeiende conversatie-apps in Microsoft 365. De bibliotheek helpt app-ontwikkelaars om intelligente bots en berichtextensies te bouwen die worden aangestuurd door AI en grote taalmodellen.

Extra middelen:

4.2.4. Nieuwe functies stroomlijnen IT-beheer voor Teams-ervaringen

Er zijn verschillende nieuwe functies ontwikkeld voor Microsoft Teams om processen voor IT-beheerders en organisaties te helpen stroomlijnen:

Teams Rooms wrijvingsloze implementatie: Teams Rooms kunnen nu worden geïmplementeerd met behulp van Windows Autopilot, in private preview, waardoor de implementatietijd wordt teruggebracht van dagen naar slechts een paar uur. Voor apparaten die Autopilot niet kunnen gebruiken, introduceert Microsoft een vereenvoudigde implementatieoptie met one-time passwords (OTP's), 16-cijferige codes die het risico van het delen van toegangsgegevens elimineren. OTP's zullen algemeen beschikbaar zijn in november. Remote Access komt naar de Teams Rooms Pro Management portal en maakt probleemoplossing en proactief onderhoud op afstand mogelijk, waarbij de gezondheid van apparaten wordt gecontroleerd en problemen worden voorkomen voordat ze van invloed zijn op vergaderingen.

Teams Phone uitrol vereenvoudigen met gedeeld bellen: Shared calling stelt beheerders in staat om groepen gebruikers te laten bellen en gebeld te worden via het openbare geschakelde telefoonnetwerk (PSTN) met behulp van een gedeeld telefoonnummer en belplan. Met gedeeld bellen kan één telefoonnummer en belplan gedeeld worden door een team van gebruikers, of dat nu een team van 10 mensen in een klein kantoor is of 10.000 gebruikers in een enterprise afdeling - ze hoeven alleen maar een Teams Phone licentie te hebben via Microsoft 365 E5 of Teams Phone Standard. Deze functie is algemeen beschikbaar.

Geavanceerde samenwerkingstools: Advanced Collaboration Tools in Teams Premium stellen IT-beheerders in staat om een veiligere en zelfgereguleerde omgeving te bieden. Met chatcontroles voor prioriteitsaccounts, in preview, kunnen gebruikers ongewenste interne communicatie beheren via beleidsinstellingen. Gebruikers worden op de hoogte gesteld van chats van nieuwe contactpersonen en hebben de keuze om deze te accepteren of te blokkeren. Geavanceerde samenwerkingsanalyses, nu algemeen beschikbaar, bieden diepgaand inzicht in extern samenwerkingsgedrag. Het stelt Teams-beheerders in staat om succesvolle samenwerking te faciliteren en potentiële risico's van externe samenwerking te beperken.

Extra middelen:

4.3. Microsoft Viva

4.3.1. Updates voor Viva Engage en Viva Amplify

Viva Engage en Viva Amplify zijn tools waarmee organisaties iedereen met elkaar in contact kunnen brengen via werknemerscommunity's en -conversaties om betekenisvolle relaties op te bouwen en bedrijfsboodschappen het nodige volume te geven. Updates voor beide platforms zijn onder andere:

 • Multi-tenant organisatie (MTO) communicatie: Viva Engage ondersteunt MTO cross-tenant communicatie om het makkelijker te maken voor leiders om op grote schaal te communiceren en zich in te zetten om een community op te bouwen in de hele organisatie. Leiders kunnen een storyline aankondiging over tenants heen sturen om hetzelfde verhaal te delen met alle belanghebbenden. Reageren, reageren en analytics worden ondersteund voor cross-tenant berichten. Deze update is nu algemeen beschikbaar.
 • Publiceren van Viva Amplify naar Viva Engage: Deze integratie maakt het mogelijk om te publiceren vanuit Viva Amplify naar Viva Engage communities en verhaallijnen. Het zal ook content die gedeeld is naar Engage opnemen in rapporten in Viva Amplify. Deze update zal begin volgend jaar beschikbaar zijn in een besloten preview.
 • Integratie van Viva Goals en Viva Engage: De integratie zal missie, afstemming en resultaten in gemeenschappen en conversaties brengen door klanten te helpen gemeenschappen rond doelen te bouwen, de voortgang van doelen van Viva Goals direct in Viva Engage te bekijken en divisiegemeenschappen binnen Viva Engage te creëren die zijn ontworpen om leiders te helpen beter top-down interacties en initiatieven te communiceren, inclusief het geven van lof op basis van de voortgang en het bereiken van doelen. Deze update zal algemeen beschikbaar zijn in de eerste helft van 2024.
 • Gezaaide en AI-gekoppelde kennis in Answers: Met deze update kunnen gebruikers AI gebruiken om vragen en antwoorden te genereren uit bestaande bestanden en deze importeren in Answers. Ook zal AI open vragen automatisch doorsturen naar mensen die mogelijk het antwoord hebben. Gebruikers kunnen de juiste onderwerpen voor een vraag identificeren, gelijksoortige reacties bekijken voordat ze publiceren en helpen bij het routeren naar experts. Deze update wordt later dit jaar uitgerold.
 • Viva Amplify updates: Viva Amplify zal publicatiesjablonen voor campagnes bevatten, voegt lokalisatie toe in meer dan 50 talen en zal betere rapportage van systeemgegevens bevatten om aangepaste gegevens uit HR-tools op te nemen in filters en rapporten. Deze update zal algemeen beschikbaar zijn in december.

Extra middelen:

Een man zit voor een kleurrijke muurschildering te werken op een tablet.

5. Microsoft Copilot 5.1. Azure gegevens

5.1.1. Copilot introduceren in Microsoft Fabric

Microsoft Fabric wordt op elke laag doordrenkt met Azure OpenAI Service om klanten te helpen het volledige potentieel van hun gegevens te ontsluiten, zodat ontwikkelaars de kracht van generatieve AI kunnen inzetten tegen hun gegevens en zakelijke gebruikers kunnen helpen inzichten te vinden in hun gegevens.

Met Copilot in Microsoft Fabric in elke data-ervaring zullen klanten conversatietaal kunnen gebruiken om dataflows en datapijplijnen te creëren, code en volledige functies te genereren, modellen voor machine learning te bouwen of resultaten te visualiseren. Klanten kunnen zelfs hun eigen ervaringen in conversatietaal creëren die Azure OpenAI Service-modellen en hun data combineren, en deze publiceren als plugins.

Copilot in Fabric, nu in preview, bouwt voort op Microsofts bestaande engagement voor gegevensbeveiliging en privacy in de onderneming. Copilot erft het beveiligings-, compliance- en privacybeleid van een organisatie. Microsoft gebruikt geen huurdersgegevens van een organisatie om de taalmodellen te trainen die Copilot aansturen.

Extra middelen:

5.2. Azure Beheer & Operaties

5.2.1. Microsoft Copilot voor Azure verhoogt productiviteit met generatieve AI

Microsoft Copilot for Azure, nu in preview, is een AI-compagnon die de manier waarop gebruikers applicaties en infrastructuur van cloud tot edge ontwerpen, bedienen, optimaliseren en problemen oplossen, zal vereenvoudigen.

Met Copilot voor Azure zullen klanten nieuwe inzichten krijgen in hun workloads, onaangeboorde Azure-functionaliteit ontsluiten en taken orkestreren over zowel cloud als edge. Copilot maakt gebruik van grote taalmodellen (LLM's), de Azure control plane en inzichten in de Azure en Arc-gebaseerde assets van een gebruiker. Dit alles wordt uitgevoerd binnen het kader van Azure's vastberaden toewijding aan het waarborgen van de gegevensbeveiliging en privacy van de klant.

Extra middelen:

5.3. Bing

5.3.1. Copilot naar iedereen brengen

De inspanningen om de gebruikerservaring te vereenvoudigen en Copilot toegankelijker te maken voor iedereen begint bij Bing, Microsofts toonaangevende ervaring voor het web. Bing Chat en Bing Chat Enterprise worden nu gewoon Copilot. Voor Microsoft Entra-klanten voegt Copilot in Bing, Edge en Windows commerciële gegevensbescherming toe. Copilot komt uit de preview en is vanaf 1 december algemeen beschikbaar. Na verloop van tijd zal Microsoft ook Copilot met commerciële gegevensbescherming zonder extra kosten beschikbaar maken voor nog meer Entra ID-gebruikers (voorheen Azure Active Directory).

Extra middelen:

5.4. Copilot voor verkoop en Copilot voor service

5.4.1. Introductie van Microsoft Copilot voor service

De kracht van generatieve AI wordt uitgebreid naar werkstromen van zakelijke gebruikers met de introductie van Microsoft Copilot for Sales en Microsoft Copilot for Service. Deze copilots zijn ontworpen om organisatorische functies te helpen bedrijfsprocessen opnieuw uit te vinden met AI en in de flow van het werk te blijven. Beide Copilots bevatten een licentie voor Microsoft Copilot voor Microsoft 365, waardoor generatieve AI-ondersteuning in alle workflows mogelijk wordt om bedrijfsinzichten aan het licht te brengen, besluitvorming te versnellen en materialen te creëren, zoals briefings of klantcommunicatie, allemaal met context die is geworteld in gegevens uit bestaande CRM-systemen van records, kennisarchieven, toepassingen van derden en Microsoft 365.

Microsoft Copilot for Service is een nieuwe business copilot die bestaande contactcenters helpt uit te breiden met generatieve AI om de productiviteit van agenten te verhogen. Copilot for Service omvat Copilot voor Microsoft 365 en zal integreren met CRM- en contactcenteroplossingen van derden. Organisaties kunnen eenvoudig verwijzen naar hun gegevens, zoals vertrouwde websites, kennisbankartikelen, bestanden en, nog belangrijker, gegevensbronnen van hun bestaande contactcentrum, en in een paar minuten generatieve AI-gesprekken ontsluiten over al hun gegevens. Copilot for Service omvat kant-en-klare integraties met Salesforce, ServiceNow en Zendesk en wordt uitgebreid naar andere systemen met meer dan 1.000 kant-en-klare en aangepaste connectors.

Tijdens klantinteracties kunnen agenten Copilot for Service vragen stellen in natuurlijke taal en relevante inzichten krijgen uit klant- en productgegevens die afkomstig zijn uit kennisarchieven. Dit zal de snelheid verbeteren waarmee agents zinvolle hulp kunnen bieden en cases kunnen oplossen, wat zorgt voor betere ervaringen voor zowel agents als klanten. En omdat Copilot for Service Copilot for Microsoft 365 zal omvatten, worden deze productiviteitsmiddelen geleverd in de tools die agents al dagelijks gebruiken, zoals Outlook en Teams, maar ook in de desktops van externe agents, zoals Salesforce, ServiceNow, Zendesk en andere.

Extra middelen:

5.4.2. Microsoft Copilot for Sales zal verbeteringen en integratiepartnerschappen stimuleren

Microsoft Sales Copilot, dat al algemeen beschikbaar is en wordt gebruikt door 15.000 organisaties, waaronder Rockwell Automation, Netlogic en Avanade, helpt verkopers meer gepersonaliseerde klantrelaties aan te gaan en de productiviteit te verhogen. Voortbouwend op dit succes kondigt Microsoft vandaag de nieuwe Microsoft Copilot for Sales aan, inclusief licenties voor Microsoft Copilot for Microsoft 365. Copilot for Sales helpt verkopers door gebruik te maken van de kracht van generatieve AI in Microsoft 365-apps, CRM-systemen en andere relevante gegevensbronnen van derden via Power Platform-connectoren.

De mogelijkheden van Copilot for Sales omvatten ook toegang tot Copilot for Microsoft 365, waarmee verkopers de kracht van beide Copilots kunnen gebruiken om de voordelen van generatieve AI te benutten in alle workflows en productiviteitsoppervlakken, zoals Microsoft Teams en Word, in een nieuw geïntegreerde ervaring.

 • Overzichten van vergaderingen in Teams combineren inzichten uit Copilot for Sales en Copilot for Microsoft 365 om actiepunten, het aanmaken van taken en KPI's voor conversaties weer te geven.
 • Copilot for Sales kan een korte voorbereiding voor een vergadering maken door relevante informatie in een Word-document op te nemen, waaronder een samenvatting van het account en de opportunity, namen en titels van deelnemers aan de vergadering, openstaande taken met betrekking tot de opportunity, relevante hoogtepunten uit recente vergaderingen, relevante e-mailthreads en meer.

Extra middelen:

5.5. 365

5.5.1. Nieuwe mogelijkheden en geïntegreerde aanbiedingen voor Copilot in Dynamics 365 Field Service

Dynamics 365 Field Service, dat bedrijven helpt hun serviceactiviteiten te transformeren en klantervaringen te verbeteren door middel van AI, mixed reality en het Internet of Things (IoT), heeft verschillende nieuwe Copilot-mogelijkheden en geïntegreerde aanbiedingen. Deze omvatten:

Verbeterde productiviteit van technici met de volgende generatie AI
In een voorvertoning die begint in december 2023, kunnen eerstelijnsmedewerkers toegang krijgen tot belangrijke werkorderinformatie door Copilot vragen te stellen binnen Microsoft Teams. Met behulp van natuurlijke taal kunnen ze eenvoudig aangeven wat ze nodig hebben om specifieke informatie te ontvangen over werkorders in Dynamics 365 Field Service, zoals statusupdates, benodigde onderdelen of instructies om de klus te klaren.

Met de Dynamics 365 Field Service-app in Teams, die in december algemeen beschikbaar is, kunnen eerstelijnswerkers hun werkorders bekijken en bewerken in de werkstroom in Teams. Copilot zal ook algemeen beschikbaar worden om frontline managers te helpen met het plannen van werkorders in Microsoft Teams, wat tijd en moeite bespaart om de juiste medewerker voor de klus te vinden.

Met de preview van de nieuwe Copilot-mogelijkheden in Dynamics 365 Field Service mobile in december, kunnen eerstelijnstechnici snel een samenvatting krijgen van de belangrijkste punten in een werkorder zonder door een reeks tabbladen te hoeven navigeren. Ze kunnen snel voortgangsupdates maken door simpelweg met Copilot te praten en te beschrijven wat ze hebben gedaan. Copilot biedt suggesties voor het efficiënt afvinken van servicetaken, het toevoegen van notities en het bijwerken van producthoeveelheden en statussen, zodat gegevens sneller kunnen worden ingevoerd en technici zich kunnen richten op het bieden van een goede klantenservice.

Gestroomlijnde managerworkflows met de volgende generatie AI
Eerder dit jaar geïntroduceerd in preview en vanaf december algemeen beschikbaar,
Copilot mogelijkheden in de Dynamics 365 Field Service Outlook add-in voor frontline managers het creëren van werkorders stroomlijnen met relevante details die vooraf zijn ingevuld vanuit e-mails, evenals het optimaliseren van de planning van technici met gegevensgestuurde aanbevelingen op basis van factoren zoals reistijd, beschikbaarheid en vaardigheden, zonder van app te hoeven wisselen. Relevante werkorders worden binnen deze ervaring weergegeven zodat managers ze kunnen bekijken voordat ze nieuwe werkorders aanmaken, en deze kunnen eenvoudig opnieuw worden ingepland of bijgewerkt als de behoeften van de klant veranderen.

Eerder dit jaar geïntroduceerd in preview en nu algemeen beschikbaar, een Dynamics 365 Field Service werkorderbeheer vernieuwd belangrijke informatie naar voren en in het midden - waardoor het aantal klikken voor belangrijke taken met meer dan een derde wordt verminderd. Daarnaast is Copilot beschikbaar in preview binnen deze ervaring om frontline managers intelligente recaps te bieden zodat ze op de hoogte kunnen blijven zonder door alle informatie in een werkorder te hoeven navigeren.

Efficiëntie met meer geïntegreerde aanbiedingen
Naadloze financiële en voorraadgegevensstroom tussen Dynamics 365 Field Service, Dynamics 365 Finance en Supply Chain Management zal ervoor zorgen dat de frontlinie en backoffice activiteiten synchroon blijven. Door real-time prijs- en kosteninformatie van werkorders te synchroniseren en financiële en voorraadgegevens automatisch bij te werken wanneer werkorders worden uitgevoerd, zal deze integratie, in een voorproefje, de inspanning verminderen die nodig is om deze Dynamics 365 apps met elkaar te verbinden.

Vanaf december 2023 kunnen klanten van Dynamics 365 Field Service zonder extra kosten toegang krijgen tot Dynamics 365 Guides en Dynamics 365 Remote Assist. Gebruikers kunnen gidsen maken om technici te voorzien van stapsgewijze instructies voor belangrijke taken en realtime samenwerking mogelijk maken met experts op afstand via mobiele of HoloLens 2-apparaten wanneer aanvullende assistentie nodig is. Ook kunnen klanten Dynamics 365 Field Service Contractor aanschaffen om essentiële functionaliteit voor werkorderbeheer te bieden aan verkopers wanneer zij hun buitendienstactiviteiten uitbreiden om aan de vraag te voldoen.

Extra middelen:

5.5.2. Nieuwe Copilot in Dynamics 365 Sales functies

Twee nieuwe Copilot in Microsoft Dynamics 365 Sales-ervaringen stellen verkopers in staat om te communiceren met hun gegevens via natuurlijke taal:

 • De eerder aangekondigde mogelijkheid voor verkopers om natuurlijke taal te gebruiken met Copilot in Dynamics 365 Sales om contextuele inzichten en aanbevelingen te krijgen voor leads en opportunities, naast het gebruik van vooraf ingestelde prompts. Deze functie is in preview.
 • Een schermvullende weergave voor Copilot in Dynamics 365 Sales waar verkopers natuurlijke taal of vooraf gemaakte prompts kunnen gebruiken om snel inzicht te krijgen in klanten, deals, vergaderingen, prognoses en meer. Deze ervaring wordt vanaf november uitgerold in Azië en Europa en zal later ook in andere markten beschikbaar komen.
 • Terwijl Copilot in Dynamics 365 Sales al integreert met populaire verkooptools zoals People.ai, gaat Copilot nu een stap verder met uitbreidingsmogelijkheden voor onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) die Power Platform Connectors kunnen gebruiken om te integreren in de Opportunity Summary-weergave in Outlook. Deze worden al gebruikt door DocuSign en PROS om relevante contractgegevens, prijzen en offertes naar Outlook te brengen.

Extra middelen:

5.5.3. Nieuwe functies, verbeteringen en partnerschappen voor Copilot in Dynamics 365 Customer Insights

Dynamics 365 Customer Insights, dat real-time gegevens en de volgende generatie AI gebruikt om marketeers te helpen hun klanten te begrijpen en gepersonaliseerde ervaringen te creëren, heeft verschillende nieuwe functies en updates, allemaal in preview in de komende maand:

Dieper inzicht in de klant en verbonden marketing- en verkoopmogelijkheden.
Marketeers kunnen nu hun leads kwalificeren aan de hand van meetgegevens, zoals engagementscores, en deze eenvoudig overdragen aan hun verkopers om ervoor te zorgen dat marketing- en verkoopteams de opportunity pipeline maximaliseren en de winpercentages verhogen.

Verkopers zullen profiteren van AI-gegenereerde samenvattingen van klantprofielen van hun klantdataplatformapplicatie die belangrijke componenten van klantprofielen samenvatten, waaronder demografische, transactie-, gedrags- en analysegegevens, om belangrijke inzichten te genereren voor een snel begrip van de klant.

Integratiepartnerships met Optimizely.
Organisaties kunnen segmenten en journeys die zijn opgebouwd in Dynamics 365 Customer Insights gebruiken in Optimizely om campagnes te maken die in real-time kunnen worden gepersonaliseerd zonder code te schrijven. Dankzij bidirectionele integraties kunnen organisaties hypergepersonaliseerde omnichannel-ervaringen bieden aan hun klanten via internet, sociale media, e-mail en offline kanalen.

Extra middelen:

5.6. Rand

5.6.1. Vereenvoudig beheer van Edge for Business met Copilot in Microsoft 365 admin center

Copilot komt naar de Edge-beheerservice via Copilot in Microsoft 365 admin center om een intelligente beheerervaring te bieden voor Edge for Business. Copilot in Microsoft 365 admin center zal ook een gedeelde ervaring bieden in andere Microsoft 365 admin centers, waaronder SharePoint, Teams en meer, om een samenhangende Copilot-ervaring te creëren in alle Microsoft 365-beheerservices voor IT-beheerders.

Copilot in de Edge-beheerdienst is momenteel beschikbaar in een besloten preview en geeft IT-beheerders advies over aanbevolen beleidsregels en uitbreidingen voor hun gebruikers. In de toekomst zullen meer mogelijkheden worden toegevoegd.

Extra middelen:

5.7. Industrie Cloud

5.7.1. Copilot in Dynamics 365 Guides brengt mixed reality en AI naar de praktijk

Copilot in Microsoft Dynamics 365 Guides is een nieuwe functie die de kracht van mixed reality en generatieve AI naar de praktijk brengt, zodat frontliniewerkers problemen sneller kunnen aanpakken met de gecombineerde kracht van AI, mixed reality en de Microsoft Cloud.

Copilot stelt buitendienstmonteurs en operators in de productie- en service-industrie in staat om met AI te communiceren via natuurlijke taal. De AI, die wordt aangestuurd door Azure OpenAI Service, haalt informatie uit een verzamelde set documentatie om relevante informatie te geven op basis van de taak die moet worden uitgevoerd. Die informatie kan bijvoorbeeld bestaan uit hulp bij het oplossen van problemen, stapsgewijze procedurele begeleiding, gedetailleerde informatie, servicewerkhistorie, actuele apparaatwaarden of het invullen van werkorderformulieren. Met holografische overlays kunnen werknemers taken naadloos uitvoeren zonder de werkstroom te onderbreken.

Met Copilot in Dynamics 365 Guides kunnen organisaties:

 • Verbeter de operationele efficiëntie door werknemers de juiste informatie op het juiste moment te geven binnen de werkstroom. Met de mogelijkheid om aan te wijzen en te vragen kunnen eerstelijnsmedewerkers een onderdeel van een machine aanwijzen dat moet worden onderhouden of gerepareerd, vragen stellen en intelligente antwoorden krijgen waarmee ze problemen sneller kunnen oplossen en frustraties tijdens het werk kunnen verminderen.
 • Versnel het inwerken van nieuwe werknemers en zorg voor effectieve bijscholing van bestaande werknemers met een immersief en intelligent leerplatform in gemengde realiteit, dat het vertrouwen in het uitvoeren van een taak verbetert en de cognitieve overbelasting vermindert. De mogelijkheden helpen bij het creëren van gepersonaliseerde, rolgebaseerde training om de inwerktijd te verkorten en de behoefte aan omscholing te verminderen.
 • Naadloze vastlegging, integratie en democratisering van institutionele kennis in bestaande workflows en toegang tot gedetailleerde reparatiebegeleiding, historische servicegegevens en best practices in realtime, wat helpt om consistent onderhoud van hoge kwaliteit te garanderen en fouten te minimaliseren.
 • Stelt eerstelijnswerkers in staat om formulieren en registratiesystemen met betrekking tot hun werk en de apparatuur waarmee ze werken te openen en bij te werken , zonder de werkstroom te verlaten.

Copilot in Dynamics 365 Guides is momenteel in private preview op HoloLens 2.

Extra middelen:

5.8. Microsoft Copilot voor Microsoft 365

5.8.1. Nieuwe mogelijkheden in Microsoft Copilot voor Microsoft 365

Microsoft Copilot voor Microsoft 365 is een AI-assistent aan het werk. Hij erft automatisch het beveiligings-, compliance- en privacybeleid van een organisatie voor Microsoft 365. Gegevens worden beheerd in lijn met de huidige toezeggingen van Microsoft. Hetis geïntegreerd in de Microsoft 365-apps die miljoenen mensen dagelijks gebruiken - Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams en meer. Copilot for Microsoft 365 wordt al gebruikt door tienduizenden zakelijke gebruikers in het Early Access Program, waaronder klanten bij bedrijven als Visa en KPMG, en is nu algemeen beschikbaar voor zakelijke klanten.

Nieuwe mogelijkheden voor Copilots zijn onder andere:

Microsoft Copilot Dashboard
Als organisaties investeren in AI-productiviteitstools, moeten leiders duidelijk kunnen zien hoe werknemers AI gebruiken en hoe het de productiviteit van hun organisatie verandert. Ze moeten er zeker van zijn dat deze tools optimaal worden benut. Microsoft Copilot Dashboard, mogelijk gemaakt door Microsoft Viva, zal leiders helpen antwoord te geven op de vraag hoe Copilot hun organisatie beïnvloedt en de manier waarop mensen werken verandert. Met dit dashboard kunnen leiders en organisaties hun Copilot-klaarheid plannen, de adoptie stimuleren en de impact van Copilot voor Microsoft 365 meten. Het is
vanaf vandaag beschikbaar als onderdeel van Microsoft 365-abonnementen en komt in december 2023 naar de Viva Insights-app in Teams en op het web.

Copilot in Microsoft Teams
Met de gecombineerde kracht van Copilot in Microsoft Whiteboard en Copilot in Teams kunnen deelnemers aan vergaderingen discussies visualiseren. Naast live samenvattingen en notities tijdens een Teams-vergadering, zal Copilot volgend jaar ook gesproken discussiepunten kunnen visualiseren en organiseren in Whiteboard. Copilot kan de gesproken ideeën en onderwerpen van deelnemers aan vergaderingen omzetten in een visuele samenwerkingsruimte in Whiteboard die gedeeld kan worden met alle deelnemers aan de vergadering. Copilot kan meer ideeën voorstellen om toe te voegen aan het Whiteboard terwijl het gesprek plaatsvindt. De vastgelegde inhoud op Whiteboard wordt opgeslagen als een Microsoft Whiteboard-bestand, dat toegankelijk is via Teams, OneDrive for Business en rechtstreeks via de Whiteboard-app. Gebruikers met een Copilot-licentie kunnen een door Copilot gegenereerde samenvatting van het Whiteboard delen als een Loop-component in Outlook, Word, Teams en meer.

Copiloten in Teams vergaderingen zullen aantekeningen kunnen maken tijdens een vergadering en deze delen met alle deelnemers tijdens een Teams vergadering. Gebruikers kunnen gedeelde vergadernotities en agendapunten toevoegen in collaboratieve notities. Collaborative notes zijn Loop-onderdelen die synchroon blijven op alle plaatsen waar ze gedeeld zijn. Als Copilot vóór de vergadering wordt ingeschakeld, worden er automatisch live aantekeningen gemaakt in Collaborative notes, zodat deelnemers zich kunnen concentreren op de discussie. Deze notities worden gedeeld met de deelnemers aan de vergadering en Copilot gebruikers kunnen vragen om meer specifieke notities zoals "Leg vast wat Beth zei als quote". Slechts één deelnemer aan de vergadering hoeft een Copilot-licentie te hebben om de notities zichtbaar en bewerkbaar te maken voor alle deelnemers aan de vergadering. Deze mogelijkheid wordt volgend jaar uitgerold in de Teams desktop en web app.

Copilot in Teams kan gebruikt worden tijdens Teams-vergaderingen zonder transcriptie te behouden. In het Teams beheercentrum kunnen beheerders nu een beleid toewijzen om Copilot met of zonder transcriptie in te schakelen, en organisatoren van vergaderingen kunnen hun voorkeur instellen voordat de vergadering begint. Als Copilot zonder transcriptie is ingeschakeld, kan Copilot tijdens de vergadering worden gebruikt om vragen te stellen over de vergadering, en na afloop van de vergadering wordt er geen transcript of Copilot-interacties bewaard. Omdat er geen transcriptie bewaard wordt na de vergadering, zal noch de intelligente samenvatting noch Copilot beschikbaar zijn na de vergadering als dit beleid ingeschakeld is. Deze mogelijkheid is algemeen beschikbaar.

Copilot in Microsoft Teams-kanalen, nu algemeen beschikbaar, stelt gebruikers in staat om snel belangrijke informatie uit een eerdere conversatie samen te vatten en samen te vatten met de belangrijkste discussiepunten. De samenvatting van de informatie bevat citaten, zodat gebruikers op de hoogte blijven van de bron.

De nieuwe Copilot compose box in Teams chat en kanalen, nu algemeen beschikbaar, dient als een schrijfassistent om te helpen bij het bewerken van berichten. Copilot kan helpen bij het herschrijven van berichten, het aanpassen van de toon en het wijzigen van de lengte van het bericht voordat de gebruiker het verstuurt.

In juli werd Copilot in Teams Phone aangekondigd, waarmee gebruikers realtime samenvattingen en inzichten kunnen krijgen tijdens gesprekken. Gebruikers krijgen binnenkort toegang tot Copilot vanuit de app Gesprekken in Teams om samenvattingen en actie-items te genereren of specifieke vragen te stellen over het gesprek nadat een gesprek is beëindigd. De Copilot-ervaring na een gesprek in de app Gesprekken wordt ondersteund voor zowel VoIP- als PSTN-gesprekken.

Copilot in Microsoft Outlook
Copilot in Microsoft Outlook maakt het mogelijk om meer te doen in minder tijd en met minder moeite. De nieuwe Copilot-functies helpen gebruikers bij het voorbereiden en plannen van vergaderingen.

Zo werkt het:

 • Vergaderingen voorbereiden: Copilot kan een gedetailleerd overzicht genereren van aankomende vergaderingen op basis van de uitnodiging, gerelateerde e-mails en bijgevoegde bestanden, waardoor het eenvoudiger wordt om je binnen enkele minuten voor te bereiden op de vergadering.
 • Vergaderingen plannen: Copilot maakt het eenvoudig om een vervolgafspraak of een andere vergadering in te plannen vanuit een e-mailoverzicht. Klik op de voorgestelde actie of chat met Copilot om een vergadering in te plannen. Copilot creëert een agenda, een titel, een lijst met deelnemers en een context voor de vergadering. Het kan ook de beste beschikbare tijden voor iedereen vinden.

Copilot in Outlook wordt begin 2024 uitgerold.

Copilot in Microsoft Loop
Copilot in Loop kan informatie uit een document dat gekoppeld is aan de prompt gebruiken om nog relevantere antwoorden te genereren. Deze mogelijkheid wordt momenteel uitgerold voor klanten met een Copilot-licentie en zal ook beschikbaar zijn voor het web. Het zal ook in staat zijn om eerdere Loop-pagina's intelligent aan te passen aan nieuwe projecten door aangepaste sjablonen te maken. Deze mogelijkheid wordt volgend jaar uitgerold voor klanten met een Copilot-licentie en de updates bevinden zich in een preview.

Copilot in Microsoft Word
Catchup en commentaar in Copilot in Word zal gebruikers helpen te begrijpen wat er in een document is gewijzigd door vragen te stellen als "Hoe kan ik zien wat er in dit document is gewijzigd?" om wijzigingen en revisies te onthullen die zijn aangebracht door iedereen die het document heeft geopend. Het zal ook informatie uit Microsoft Graph gebruiken om meer personalisatie te creëren door rekening te houden met gebruikersvoorkeuren, interesses en andere informatie. Deze updates zullen begin 2024 beschikbaar zijn.

Extra middelen:

 

5.8.2. Microsoft Copilot voor Microsoft 365 uitbreiden en verrijken met plugins en connectors

Met Microsoft Copilot voor Microsoft 365 kunnen gebruikers hun vaardigheden en kennis van Copilot uitbreiden via plugins en Microsoft Graph connectors, nu in preview. Gebruikers kunnen plugins installeren en inschakelen om de mogelijkheden van Copilot voor Microsoft 365 uit te breiden met interne toepassingen en toepassingen van derden die ze dagelijks gebruiken.

Microsoft 365-beheerders kunnen Microsoft Graph-connectoren implementeren en hun gegevens semantisch laten weergeven door Copilot in antwoord op gebruikersvragen. Gebruikers kunnen profiteren van snelle, semantische toegang tot relevante gegevens die worden beheerd binnen de grenzen van de datagovernance van hun Microsoft 365-tenant.

Copilot-gegenereerde antwoorden zorgen voor de juiste citaten en toeschrijvingen waarmee gebruikers de broncontent kunnen traceren en openen. Er zijn nu verschillende plugins en Graph-connectors beschikbaar, waaronder Web search powered by Bing, Microsoft Dataverse, Jira, Trello, Mural, Confluence, Freshworks en Priority Matrix. Daarnaast ontwikkelen klanten als KPMG, Air India en Avanade aangepaste plugins voor hun bedrijfsbehoeften, waardoor ze de voordelen van Copilot voor Microsoft 365 kunnen combineren met hun bedrijfsapplicaties voor hun gebruikers.

Plugins kunnen door gebruikers worden geïnstalleerd via de app store in Teams, Outlook en Microsoft365.com, en Graph connectors kunnen door IT worden geïnstalleerd vanuit het Microsoft 365 admin center.

Dankzij nieuwe besturingselementen in het Microsoft 365 admin center, die nu algemeen beschikbaar zijn, kunnen beheerders plugins ontdekken en beheren voor Microsoft Copilot, een set tools die mensen helpen meer te bereiken met behulp van AI.
Microsoft 365-beheerders kunnen nu ook snel en eenvoudig beschikbare plugins voor Microsoft Copilot identificeren, die zijn ingeschakeld voor gebruikers in de tenant, en het juiste toegangsbeleid instellen voor de activering van gebruikers. Onafhankelijke softwareleveranciers (ISV) en intern ontwikkelde apps met plugin-mogelijkheden worden automatisch gemarkeerd voor beheerderscontrole. Plugin-toegangscontroles worden centraal beheerd en kunnen worden ingesteld per gebruiker, groep en tenant.

Ontwikkelaars zullen plugins kunnen bouwen voor Microsoft Copilot via Teams Message Extensions om Copilot uit te breiden voor Microsoft 365.
Ontwikkelaars zullen in staat zijn om Teams Message Extensions te bouwen of te verbeteren met Teams Toolkit voor Visual Studio en Visual Studio Code en plugins te krijgen om Copilot uit te breiden voor Microsoft 365. Berichtextensies moeten manifest versie 1.13 of hoger gebruiken. Daarnaast kunnen ontwikkelaars Teams-berichtextensies rechtstreeks vanuit API's bouwen. API-gebaseerde berichtextensies zullen Copilot in de toekomst uitbreiden. Deze mogelijkheid is in preview.

Copilot for Microsoft 365 developer sandbox is nu beschikbaar in private preview.
Met de Copilot for Microsoft 365 Sandbox SKU kunnen ontwikkelaars plugins en Graph-connectors bouwen en testen in een niet-productieomgeving. De SKU is in private preview en beschikbaar voor aankoop door onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) in het
Microsoft 365 TAP-programma en Copilot voor Microsoft 365-klanten.

Microsoft 365 en Copilot programma voor het publiceren van apps en plugins voor Microsoft 365 is beschikbaar in preview in Partner Center.
Onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) kunnen apps met Copilot plugins en Graph connectors voor Teams, Outlook en meer indienen bij het nieuwe Microsoft 365 en Copilot programma. Ontwikkelaars kunnen plugins en Graph connectors verpakken in hetzelfde app manifest en hun app publiceren in Partner Center. Na validatie van de app worden deze apps beschikbaar gemaakt in het Microsoft 365 admin center, waar beheerders ze kunnen ontdekken en inschakelen voor hun gebruikers. Gebruikers kunnen de apps en plugins ontdekken via de app store in Teams, Outlook en Microsoft365.com.

Extra middelen:

5.8.3. Introductie Copilot voor Microsoft 365 admin in besloten preview

Microsoft Copilot voor Microsoft 365 admin is een reeks ervaringen die de waarde van generatieve AI zal benutten om de productiviteit van Microsoft 365-administrators te verhogen door het dagelijkse werk te stroomlijnen, zodat admins zich kunnen concentreren op hun strategische prioriteiten, sneller beslissingen kunnen nemen en de waarde van hun investeringen kunnen maximaliseren.

Copilot for Microsoft 365 admin is ontworpen om IT-beheerders te helpen hun beheertaken te vereenvoudigen, sneller inzichten te genereren en meer uit Microsoft 365 te halen. Copilot kan beheerders helpen bij het navigeren door het enorme aanbod aan tools, besturingselementen en configuraties om ze snel naar precies datgene te leiden waar ze naartoe moeten, suggesties en begeleiding te bieden en rapportage en query's te vereenvoudigen door informatie in natuurlijke taal weer te geven - dit alles in een naadloze ervaring in het Microsoft 365 admin center, gespecialiseerde beheercentra en meer om beheerders tegemoet te komen waar ze zijn in hun werkstroom.

Copilot voor Microsoft 365 admin voor enterprise klanten in het Microsoft 365 admin center, inclusief Edge en Windows Update management service, Teams admin center, Exchange admin center en SharePoint admin center, is in private preview.

Extra middelen:

5.8.4. Kennismaking met Microsoft Copilot Studio

Microsoft Copilot Studio is een end-to-end conversational AI-platform waarmee gebruikers copilots kunnen maken en aanpassen met behulp van natuurlijke taal of een grafische interface. Copilot Studio is de perfecte metgezel voor Microsoft Copilot voor Microsoft 365. Het geeft IT de controle en zorgt voor voorspelbare antwoorden op belangrijke onderwerpen.

Met Copilot Studio kunnen gebruikers eenvoudig copilots ontwerpen, testen en publiceren die voldoen aan specifieke behoeften en voorkeuren. Gebruikers zullen gebruik kunnen maken van de kracht van generatieve AI om dynamisch multi-turn antwoorden te creëren over gegevens en dialogen die boeiend en relevant zijn voor gebruikers, en om specifieke conversaties toe te voegen voor voorspelbare scenario's die geautoriseerde antwoorden en workflows vereisen, zoals onkostenbeheer, HR onboarding of IT-diensten.

Copilot Studio zal gebruikers ook in staat stellen om copilots te koppelen met de bredere Microsoft Conversational AI-stack via integraties met Azure AI Studio en aanvullende Azure-services. Hierdoor krijgen gebruikers toegang tot geavanceerde functies, zoals spraakherkenning, sentimentanalyse, entiteitextractie en meer, terwijl ze volledige zichtbaarheid en controle hebben met ingebouwde governance.

Copilot Studio biedt een intuïtieve en geïntegreerde ontwerpstudio-ervaring voor makers. Met de plugin builder kunnen makers plugins maken, beheren en testen, waaronder Power Platform connectors en Power Automate flows. Met prompt builder kunnen makers aangepaste prompts maken, inclusief prompts die gebruikmaken van generatieve AI.

Copilot Studio stelt gebruikers in staat om impactvolle conversational AI-ervaringen te creëren en bedrijfsresultaten te stimuleren. Gebruikers kunnen Copilot Studio nu gebruiken om Copilot voor Microsoft 365 aan te passen, inbegrepen in de Copilot voor Microsoft 365-licentie.

Extra middelen:

5.9. Microsoft Viva

5.9.1. Viva en Microsoft 365 Chat-integratie en Copilot in Viva-updates

Microsoft Copilot voor Microsoft 365 uitgebreid met Microsoft Viva zal AI-ondersteuning bieden voor werknemerservaringen. Copilot werkt met Viva-gegevens en -applicaties als één enkele interface om werknemers, managers en HR-leiders te begeleiden met self-service inzichten en ervaringen, zoals inzicht in de gezondheid van een team, het stellen van nieuwe prioriteiten met OKR's (Objectives and Key Results) of bijscholing voor carrièregroei.

Deze nieuwe integratie zal beschikbaar zijn voor klanten die zowel Copilot voor Microsoft 365 als de Viva-suite hebben geïmplementeerd en zal begin volgend jaar in private preview beschikbaar zijn.

Daarnaast zullen updates van Copilot-ervaringen in Viva-apps organisaties helpen om hun personeel beter te begrijpen en met hen in gesprek te gaan om hun prestaties te verbeteren:

 • Copilot in Microsoft Viva Insights zal leiders en hun afgevaardigden in staat stellen om met behulp van natuurlijke taalprompts gepersonaliseerde, dynamische rapporten te genereren die antwoord geven op vragen over hun teams en organisatie, en zal het query-opbouwproces voor analisten vereenvoudigen. Deze Copilot zal begin volgend jaar in preview beschikbaar zijn.
 • Copilot in Microsoft Viva Goals zal gebruikers in staat stellen om eenvoudig doelen te genereren en te verfijnen met behulp van conversational AI en vanuit bestaande strategiedocumenten, maar ook om de voortgang van doelen samen te vatten en te delen met en tussen teams. Deze Copilot zal in december 2023 in preview beschikbaar zijn.
 • Copilot in Microsoft Viva Engage zal leiders en medewerkers inspireren om berichten te plaatsen met behulp van door AI gecreëerde gespreksstarters, prompts en afbeeldingen. Het zal leiders ook inzicht geven in het sentiment onder medewerkers, een omgeving van vertrouwen creëren door de toon van berichten aan te passen en te verfijnen en de kwaliteit van gestelde vragen verbeteren met behulp van voorgestelde prompts. Deze Copilot zal in januari 2024 in preview gaan.
 • Met Copilot in Microsoft Viva Learning kunnen gebruikers eenvoudig gestructureerde leercollecties maken, de juiste leermiddelen vinden en leerinhoud samenvatten met behulp van conversationele AI. Deze Copilot zal eind 2023 in private preview beschikbaar zijn voor gezamenlijke klanten van Viva en SAP SuccessFactors.
 • Copilot in Microsoft Viva Glint stelt leiders in staat om duizenden opmerkingen van werknemers uit onderzoeken naar werknemersbetrokkenheid samen te vatten en te analyseren en biedt een nieuwe manier om feedback te onderzoeken door vragen te stellen in natuurlijke taal. Deze Copilot zal beschikbaar zijn voor private preview in januari 2024.

Kijk hier voor meer informatie over een nieuw dashboard van Viva Insights dat leiders en organisaties inzicht geeft in het gebruik en de impact van Microsoft Copilot.

Extra middelen:

 

5.10. Energieplatform

5.10.1. Nieuwe ervaringen voor Copilot in Power Automate

Microsoft kondigt nieuwe Copilot-ervaringen aan in Power Automate voor ontwikkelaars en orkestrators. Met deze nieuwe releases zal Copilot in Microsoft Power Automate process mining, API-automatisering, robotische procesautomatisering (RPA) en orkestratie omvatten.

Deze nieuwe ervaringen, in preview, zullen gebruikers in staat stellen om UI- en API-automatisering sneller te ontdekken en te creëren:

 • Copilot gebruiken om te helpen met desktop flows: Copilot wordt geïntegreerd in de Console en de Designer van Power Automate voor desktop. Copilot zal helpen bij desktop flows (RPA) door vragen in te typen en relevante informatie en stapsgewijze instructies uit documentatie te halen. Daarnaast kunnen gebruikers scripts genereren door te beschrijven wat ze moeten doen, waarna automatisch code wordt gegenereerd.
 • Copilot gebruiken om automatiseringsactiviteit te analyseren: Admins, Center of Excellence (CoE) teams en zakelijke gebruikers en makers met toegang tot flow run histories zullen in staat zijn om eerdere runs in hun omgeving in natuurlijke taal te bevragen.

Extra middelen:

5.10.2. Power Apps blijft IT-governance, Copilot en moderne ervaringen in app-ontwikkeling bevorderen

Power Apps biedt ontwikkelaars de tools om snel moderne, goed presterende AI-apps voor bedrijven te bouwen. AI-implementatie via Copilot, vooraf gebouwde sjablonen en drag-and-drop eenvoud stellen iedereen in staat om meer te doen met minder. Dankzij de uitbreidbaarheid via integraties kunnen professionele ontwikkelaars onbeperkt bouwen. Als onderdeel van Microsoft Power Platform profiteert Power Apps van geavanceerde beveiliging en bestuur, waardoor het eenvoudig is om op grote schaal in te zetten en te besturen.

Nieuwe functies en updates voor Power Platform zijn onder andere:

Geavanceerde beheerfuncties in Managed Environments voor Power Platform

 • Groepen en regels zullen IT-beheerders in staat stellen om hun Power Platform-omgevingen op bedrijfsschaal te beheren. Omgevingsgroepen stellen beheerders in staat om hun omgevingen in te delen in groepen en regelsets stellen beheerders in staat om een specifieke configuratie te definiëren voor elk van hun omgevingsgroepen. Met groepen en regels krijgen beheerders meer controle met minder inspanning. Deze functie bevindt zich in een beperkte preview, met een preview gepland voor het einde van het eerste kwartaal van 2024.
 • Advisor in Managed Environments for Power Platform biedt IT proactieve aanbevelingen en inline acties om het platform eenvoudiger te beheren en te beveiligen. Dit omvat aanbevelingen om ongebruikte apps op te schonen, over-shared apps te vergrendelen en eigenaars toe te voegen aan verlaten apps. Deze functie is in preview.

Functies om het bouwen van Copilot-apps verder te versnellen

 • Copilot voor app-gebruikers als sidecar is nu klaar voor elke gebruiker in de web player canvas app ondersteund door Dataverse. Copilot gaat automatisch aan de slag met de data in de app en voorziet gebruikers van inzichten en antwoorden, zonder dat app-makers deze hoeven in te stellen. Dit is de eenvoudigste manier om de kracht van generatieve AI aan gebruikers te geven. Deze functie komt medio december naar een beperkte preview en eind eerste kwartaal 2024 naar een preview.
 • Makers kunnen Copilot nu ook aanzienlijk uitbreiden en aanpassen voor app-gebruikers die zijn ingebed in apps via Copilot-besturing. De interoperabiliteit met Microsoft Copilot Studio maakt uitgebreide aanpassingen mogelijk die de mogelijkheden van Copilot Studio in elke Copilot-embedded app brengen. Deze functie zal in de eerste helft van 2024 in preview beschikbaar zijn.
 • Voor bestaande apps die zich in beheerde omgevingen bevinden en waarvan de beschrijving ontbreekt, zullen automatisch door AI gegenereerde app-beschrijvingen worden toegevoegd. Voor nieuwe apps zal bij het publiceren een concept van de app-beschrijving worden gepresenteerd. App-beschrijvingen zullen eindgebruikers helpen bij het vinden van nuttige apps en IT-beheerders bij het begrijpen van hun app-landschap. Deze functie is in preview.

Het maken van goed presterende moderne apps nog eenvoudiger maken

 • Mobiele native UI/UX: Mobile Power Apps krijgen een native UI/UX met vloeiendere animaties, snellere prestaties en moderne mobiele interactiepatronen. De verbeterde prestaties en moderne functionaliteit zullen de efficiëntie verhogen voor iedereen die apps uitvoert op mobiele apparaten, vooral voor degenen die veel acties uitvoeren. Deze update is in preview.
 • Met moderne besturingselementen die algemeen beschikbaar zijn en thematisering in canvas apps, zullen makers eenvoudig elegante, toegankelijke, snelle en betrouwbare apps kunnen maken. Dit vermindert de noodzaak om ingewikkelde bestanden te schrijven voor gebruikelijke scenario's en zal de ontwikkeling versnellen. Deze update is in preview.

Extra middelen:

5.10.3. Power Virtual Agents maakt nu deel uit van Microsoft Copilot Studio

Introductie van Microsoft Copilot Studio, gebouwd op de fundamenten van Power Virtual Agents en het bredere Microsoft ecosysteem voor conversational AI. Copilot Studio biedt nieuwe manieren om copilots te bouwen en Microsoft Copilot uit te breiden met de nieuwste generatieve AI-mogelijkheden. Nu Power Virtual Agents wordt toegevoegd aan Copilot Studio, wordt de naam Power Virtual Agents niet langer gebruikt. Bestaande PVA-klanten krijgen toegang tot dezelfde mogelijkheden, allemaal binnen Microsoft Copilot Studio.

Extra middelen:

5.11. Beveiligings Copiloot

5.11.1. Microsoft Purview-mogelijkheden in Microsoft Security Copilot en integratie van de Security Copilot-ervaring in Microsoft Purview-oplossingen

Microsoft Security Copilot wordt geïntegreerd in Microsoft Purview. Gegevensbeveiligingsbeheerders ontvangen gemiddeld meer dan 50 waarschuwingen per dag en kunnen slechts 60 tot 70 procent daarvan bekijken. Op dezelfde manier besteden compliance-beheerders 60 procent van hun tijd aan het beoordelen van bewijs dat is verzameld in beoordelingssets. Daarnaast is er ook een steile leercurve van beginnende analisten tot analisten op expertniveau om risico's te beoordelen en te herstellen.

Met Security Copilot ingebed in Purview kunnen klanten snel een uitgebreide samenvatting van waarschuwingen en informatie genereren om onderzoek en reactie te versnellen, talent via begeleide antwoorden bijscholen om efficiënt door informatie te navigeren en natuurlijke taal gebruiken om zoekopdrachten in eDiscovery te definiëren om snellere en nauwkeurigere zoekacties mogelijk te maken doordat er geen zoektaal met trefwoorden meer nodig is. Ingesloten scenario's komen aan bod in Data Loss Prevention, Insider Risk Management en eDiscovery en Communication Compliance.

Extra middelen:

5.11.2. Microsoft Security Copilot ingebedde ervaring in besloten voorvertoning

Met de Microsoft Security Copilot embedded experience, beschikbaar in private preview, kunnen IT-beheerders en beveiligingsanalisten Microsoft Security Copilot gebruiken binnen het Microsoft Intune admin center. Security Copilot integreert inzichten en gegevens uit beveiligings- en beheertools en biedt aangepaste begeleiding via generatieve AI om tegemoet te komen aan de specifieke vereisten van een organisatie, zoals het intelligent opstellen en implementeren van beleidsregels en snellere, eenvoudigere probleemoplossing.

Deze nieuwe mogelijkheden voor endpointbeheer en -beveiliging zullen beschikbaar zijn in Intune, naast de bestaande ervaringen met het onderzoeken van beveiligingsincidenten en het verbeteren van de beveiligingsstatus van apparaten die momenteel beschikbaar zijn in het Early Access Program voor de mogelijkheden van Security Copilot.

Extra middelen:

5.11.3. Nieuwe controlemogelijkheden binnen Microsoft Purview Audit voor Copilot-interacties

Met deze nieuwe functie, in preview, kunnen Microsoft Purview Audit-gebruikers meten en bijhouden wanneer gebruikers Microsoft Copilot for Microsoft 365 om hulp vragen en de lijst met bedrijfsmiddelen zien die zijn aangeraakt tijdens het beantwoorden van het verzoek. Met deze signalen kunnen beveiligingsonderzoekers bepalen wanneer inhoud, zoals bestanden met gevoelige gegevens, werden aangeraakt tijdens een Copilot voor Microsoft 365-interactie.

Extra middelen:

5.11.4. Security Copilot komt naar Microsoft Entra om te helpen bij het onderzoeken van risico's, het oplossen van problemen

Microsoft Security Copilot zal ook worden geïntegreerd in Microsoft Entra om te helpen bij het onderzoeken van identiteitsrisico's en bij het oplossen van problemen met dagelijkse identiteitstaken, zoals waarom een aanmelding multi-factor authenticatie vereist. IT-beheerders kunnen vragen stellen over gebruikers, groepen, aanmeldingen en machtigingen en krijgen direct een risicosamenvatting, stappen om te herstellen en aanbevolen richtlijnen voor elke identiteit die risico loopt, in natuurlijke taal. Daarnaast kunnen beheerders in Microsoft Entra ID Governance Security Copilot gebruiken om te helpen bij het creëren van een levenscyclusworkflow om het proces van het aanmaken en uitgeven van gebruikersreferenties en toegangsrechten te stroomlijnen.

Extra middelen:

5.11.5. Security Copilot zal uniforme oplossingen leveren voor services, gegevens

Beveiliging is altijd een beruchte silo en gefragmenteerde functie geweest - zowel vanuit technologisch als organisatorisch oogpunt. Microsoft Security Copilot zal helpen de technologische en talentgrenzen te overschrijden door een uniforme, efficiënte en intuïtieve ervaring te bieden voor alle professionals die organisaties beveiligen, inclusief identiteitsbeheer, apparaatbeheer, gegevensbeveiliging en compliance-professionals.

Met de toevoeging van deze nieuwe scenario's, allemaal in een besloten preview, kunnen Microsoft-klanten die vertrouwen op onze toonaangevende Microsoft Entra-, Purview-, Intune- en Sentinel-oplossingen, Security Copilot integreren in hun routinetaken en workflows en Security Copilot op veel manieren gebruiken om te helpen, waaronder:

Identiteitsbeheer (Microsoft Entra): Entra-vaardigheden zijn nu beschikbaar in Security Copilot om beveiligingsanalisten in staat te stellen gebruikers met een hoog risico, overgeprivilegieerde toegang en verdachte aanmeldingen te ontdekken die helpen bij het onderzoeken van een beveiligingsincident en het beoordelen van potentiële risico's.

Apparaatbeheer (Microsoft Intune): Met de nieuwe functies kunnen IT-beheerders beleidsregels voor apparaten opstellen en de resultaten ervan simuleren, apparaatinformatie verzamelen voor forensisch onderzoek en apparaten configureren met best practices van vergelijkbare implementaties.

Gegevensbescherming en compliance (Microsoft Purview): Nieuwe vaardigheden voor gegevensbescherming, compliance en risicobeheer identificeren gegevens die beïnvloed zijn door incidenten, genereren een overzicht van gegevens- en gebruikersrisico's, analyseren documenten en brengen risico's van samenspanning, fraude en sabotage aan het licht.

Beheer van cloudbeveiliging (Microsoft Defender EASM en Defender for Cloud): Nieuwe vaardigheden voor posturebeheer vereenvoudigen de risicobeoordeling van het externe aanvalsoppervlak en stellen beveiligingsbeheerders in staat om de cloudbeveiligingsposture efficiënter te beheren. Beveiligingsbeheerders kunnen snel potentiële aanvalspaden ontdekken met behulp van query's in natuurlijke taal, mitigatiebegeleiding krijgen voor proactieve preventie van bedreigingen en automatische meldingen ontvangen voor resource-eigenaars.

Geïntegreerde ervaring in de uniforme SIEM+XDR UX (Microsoft Defender XDR en Microsoft Sentinel): Voor het eerst zijn de generatieve AI-mogelijkheden van Security Copilot beschikbaar in Microsofts gebundelde ervaring voor de bekroonde Microsoft Defender XDR- en Sentinel-oplossingen, waardoor de respons op incidenten wordt versneld met begeleid onderzoek, snelle aggregatie van bewijsmateriaal uit tal van gegevensbronnen en geavanceerde mogelijkheden zoals malware-analyse.

Extra middelen:

Een vrouw zit op een bank en werkt op een laptop.

6. Energieplatform 6.1. Energieplatform

6.1.1. Betalingsverwerking in Power Pages in voorbeeld

Dankzij de integratie van betalingsverwerking, nu in preview in Microsoft Power Pages, kunnen makers betalingsverwerking eenvoudig rechtstreeks in hun websites integreren.

Platforms voor betalingsverwerking zijn de drijvende kracht achter online betalingsverwerking en commerciële oplossingen. Dit ontsluit een nieuwe gebruiksmogelijkheid voor Power Pages - het bouwen van websites die de verwerking van betalingen ondersteunen - aangezien makers Power Pages kunnen gebruiken om websites te ontwikkelen die betalingen van klanten accepteren. Deelstaten en lokale overheden kunnen bijvoorbeeld via hun Power Pages-websites licentiekosten, aanvraagkosten en vergunningskosten verwerken.

Extra middelen:

Twee mensen werken in een kantoor, waarbij één persoon werkt op een laptop met twee externe beeldschermen.

7. Beveiliging 7.1. Verdediger

7.1.1. Microsoft-updates helpen de Security Operations Center-ervaring te ontwikkelen

Verschillende belangrijke updates in Microsofts suite van beveiligingsoplossingen zijn ontworpen om Security Operations Center (SOC)-professionals te helpen efficiënter te werken en hun bedrijfsmiddelen en gegevens beter te beschermen. Deze updates omvatten:

Aankondiging van Microsoft Defender XDR: Microsoft Defender 365 is nu Microsoft Defender XDR. De nieuwe naam geeft het beste de uitgebreide detectie- en responsmogelijkheden (XDR) van Microsoft weer die verder gaan dan de producten in de Microsoft 365-suite. De native beveiligingsoplossingen beschermen apparaten in Windows, Linux, macOS, Android en iOS, maar ook in multicloudomgevingen in Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud Platform (GCP). Deze update is algemeen beschikbaar.

Microsoft Defender XDR en Microsoft Sentinel worden gecombineerd tot één platform voor beveiligingsactiviteiten: De samenvoeging van Defender XDR en Sentinel tot één krachtige gebruikerservaring, samen met de toevoeging van Microsoft Security Copilot generatieve AI, zal de manier veranderen waarop klanten hun beveiligingsactiviteiten beheren en hun bedrijfsmiddelen en gegevens beschermen. Klanten krijgen een hoge mate van efficiëntie en gebruiksgemak met één enkele ervaring voor hun tools voor beveiligingsactiviteiten. Dit betekent minder klikken, minder schakelen tussen contexten en minder training voor robuustere inzichten. Met de integratie van geavanceerde AI- en automatiseringstechnologieën kunnen verdedigers hun vaardigheden verbeteren met begeleide reacties op gegevensverzamelingen van eerste en derde partijen. Deze update bevindt zich in een besloten preview.

Geïntegreerde Microsoft Security Copilot: Klanten die het Unified SOC-platform gebruiken, krijgen toegang tot de voordelen van een ingebouwde generatieve AI-tool die analisten helpt hun vaardigheden op het gebied van SIEM (Security Information and Event Management) en XDR op een hoger niveau te brengen. Security Copilot zal helpen door natuurlijke taal te gebruiken om KQL-query's (keyword query language) te schrijven, kwaadaardige scripts te begrijpen, samenvattingen van incidenten te maken en ondersteuning te bieden tijdens het onderzoeks- en herstelproces. Deze update is nog niet beschikbaar.

Optimaliseer gegevens in de SIEM met SOC-optimalisaties: Deze nieuwe functie ondersteunt SOC's bij het maximaliseren van de waarde van de gegevens die ze in Sentinel invoeren, met aanbevelingen waarmee ze geld kunnen besparen, de dekking kunnen verbeteren en zich beter kunnen beveiligen tegen specifieke bedreigingen. Deze functie bevindt zich in een besloten preview.

Verbeterde respons op gebruikersactiva en cloud workloads: De integratie van waarschuwingen, signalen en informatie over cloud workloads van Microsoft Defender Cloud in het toonaangevende XDR-platform zal beveiligingsteams helpen om domeinoverstijgende aanvallen effectiever te bestrijden. Deze krachtige integratie biedt SOC-analisten een holistisch overzicht van workspace- en cloudinfrastructuur, plus rijke contextuele inzichten om het hele aanvalsverhaal in één enkel incident bloot te leggen. Dit beschermt organisaties tegen geavanceerde aanvallen met efficiëntie en snelheid. Deze update is in preview.

Automatisch ingezette lokvogels: Biedt in een vroeg stadium high-fidelity signalen die tegenstanders dwingen om 100 procent van de tijd correct te zijn met ingebouwde misleidingstechnieken die gebruikmaken van het unieke inzicht van Microsoft Defender for Endpoint in organisaties en OpenAI's GPT-4 generatieve AI-model. Gebruikers zullen in staat zijn om automatisch decoys en lokmiddelen op schaal te genereren en te verspreiden die lijken op echte gebruikers en bedrijfsmiddelen in de organisatie. Hierdoor kunnen SOC-teams aanvallen nog effectiever detecteren en aanpakken. Deze update is in preview.

Bescherming van AI-apps binnen een organisatie: Een reeks nieuwe mogelijkheden in Microsoft Defender en Microsoft Purview zal verdedigers helpen zich veilig voor te bereiden op de nieuwe golf van AI en hun organisaties meer mogelijkheden geven, terwijl hun gegevens en andere bedrijfsmiddelen veilig blijven. Microsoft Defender for Cloud Apps breidt zijn ontdekkingsmogelijkheden uit om meer dan 400 apps met grote taalmodellen te ondersteunen. Daarnaast zal Purview Data Loss Prevention organisaties helpen om beleidsregels op te stellen die voorkomen dat hun gebruikers gevoelige gegevens op specifieke websites plakken. Deze update is in preview.

Extra middelen:

7.1.2. Nieuwe functies voor Microsoft Defender for Cloud

Microsoft Defender for Cloud helpt organisaties om multicloud- en hybride omgevingen te beschermen met uitgebreide beveiliging tijdens de volledige levenscyclus, van ontwikkeling tot runtime. Verscheidene belangrijke updates helpen beveiligingsbeheerders bij het implementeren van een veelomvattende strategie voor de bescherming van cloudnative applicaties en het verbeteren van de beveiligingsstatus in multicloudomgevingen en DevOps-platforms:

 • Inzichten in identiteit en toegangsmachtigingen samenbrengen om de beveiliging van de cloud te verbeteren dankzij integratie met Microsoft Entra Permissions Management: Beveiligingsbeheerders krijgen een gecentraliseerd overzicht van de Permissions Creep Index, sturen toegangscontroles met minimale rechten voor cloudresources en krijgen proactieve analyses van aanvalspaden die de verbinding leggen tussen toegangsmachtigingen en andere potentiële kwetsbaarheden in Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud. Deze update is in preview.
 • DevOps beveiligingsinzicht in GitHub, Azure DevOps en GitLab: Beveiligingsbeheerders krijgen diepgaand inzicht in hun applicatiebeveiligingshouding voor GitHub, Azure DevOps en GitLab binnen Defender for Cloud, nu in preview. Naast GitHub Advanced Security en GitHub Advanced Security voor Azure DevOps, met de preview van de GitLab Ultimate integratie, zal Defender for Cloud nu de drie belangrijkste ontwikkelaarsplatforms ondersteunen.
 • Verbeterde containerbeveiliging in multicloudomgevingen: Beveiligingsbeheerders zullen in staat zijn om risico's van gecontaineriseerde applicaties voor te zijn en prioriteit te geven aan misconfiguraties en blootstellingen in hun Kubernetes-implementaties met de uitbreiding van de op contextuele grafieken gebaseerde mogelijkheden van Defender Cloud Security Posture Management (CSPM) naar Amazon Elastic Kubernetes Service (Amazon EKS) en Google Kubernetes Engine (GKE) clusters. Deze update zal binnenkort in preview beschikbaar zijn.
 • Maak proactieve analyse van aanvalspaden in clouds en snellere risicobeperking mogelijk: Beveiligingsbeheerders zullen in staat zijn om aanbevelingsmoeheid te verminderen en kritieke risico's efficiënt te herstellen met een op risico's gebaseerde aanbevelingsengine met verbeterde aanvalspadanalyse om complexere risico's, zoals clusteroverschrijdende aanvalspaden, te identificeren en prioriteit te geven aan herstel. Dankzij de nieuwe code-to-cloud mapping kunnen beveiligingsbeheerders ook sneller kritieke beveiligingslekken in de code zelf aanpakken. Bovendien kunnen beheerders dankzij de nieuwe ServiceNow-integratie hun bestaande systeem gebruiken om risico's te automatiseren of te beperken. Deze update is in preview.
 • Verbeterde API-beveiligingshouding: Met de algemene beschikbaarheid van het Defender for APIs-plan in Defender for Cloud kunnen beveiligingsbeheerders inzicht krijgen in bedrijfskritische API's, prioriteit geven aan het verhelpen van kwetsbaarheden en snel actieve realtime bedreigingen detecteren voor API's die zijn gepubliceerd in Azure API Management. Nieuwe preview-mogelijkheden voor het classificeren van gevoelige gegevens op basis van Microsoft Purview en gecureerde aanvalspaden helpen beveiligingsbeheerders bij het verder beschermen van gegevens tegen API-risico's.
 • Microsoft Security Copilot in Defender voor Cloud: Beveiligingsbeheerders zullen efficiënter risico's kunnen ontdekken en verhelpen met de kracht van door AI gegenereerde begeleiding. Beveiligingsbeheerders zullen eenvoudig risico's en kwetsbaarheden in hun cloudomgeving kunnen identificeren met behulp van vragen in natuurlijke taal. Deze functie bevindt zich in een besloten preview.

Extra middelen:

7.2. Entra

7.2.1. Microsoft Entra Permissions Management voegt meer integraties toe

De integratie van Microsoft Entra Permissions Management met Microsoft Defender for Cloud (MDC), nu in preview, biedt een efficiënte manier om inzichten in andere informatie over cloudbeveiliging te consolideren op één enkele interface. Klanten ontvangen bruikbare aanbevelingen voor het aanpakken van permissierisico's in het MDC-dashboard en krijgen een gecentraliseerd overzicht van de Permissions Creep Index, wat de handhaving van toegang met de laagste rechten voor cloudresources in Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud Platform (GCP) vergemakkelijkt.

Een andere integratie is met ServiceNow, een van de populairste IT Service Management (ITSM) oplossingen. Via deze integratie kunnen klanten tijdgebonden, on-demand machtigingen aanvragen voor multicloud-omgevingen, zoals Azure, AWS en GCP, via het ServiceNow-portaal. Deze integratie helpt organisaties bij het verbeteren van hun Zero Trust-houding door het principe van de minste privileges af te dwingen voor multicloud-machtigingen en stroomlijnt het aanvragen van toegangsrechten binnen bestaande goedkeuringsworkflows.

Deze updates zijn nu algemeen beschikbaar.

Extra middelen:

7.2.2. Microsoft's Security Service Edge breidt de preview van internettoegang en privétoegang uit

De Security Service Edge (SSE) oplossing van Microsoft beveiligt de toegang tot elke app of bron vanaf elke locatie en omvat Microsoft Entra Internet Access (Internet Access) en Microsoft Entra Private Access (Private Access). Internet Access zal zijn preview uitbreiden met contextbewuste Secure Web Gateway (SWG) mogelijkheden voor alle internet apps en bronnen. De uitgebreide preview van mogelijkheden voor Private Access zal helpen om Private Access volledig klaar te maken voor traditionele VPN-vervanging.

Mogelijkheden voor internettoegang, binnenkort in preview, zijn onder andere:

 • Universele voorwaardelijke toegang voor elk internet eindpunt van beheerde apparaten en netwerken. Door al het toegangsbeleid op één plek te beheren, kunnen gebruikers adaptieve toegangscontroles universeel uitbreiden om te vertrouwen op Conditional Access naar elke netwerkbestemming, zoals een externe website of niet-gefedereerde SaaS-toepassingen - zonder dat deze toepassingen hoeven te worden gewijzigd.
 • Bescherming tegen tokendiefstal voor Entra ID-apps door middel van compliant netwerk check-in Conditional Access. Met deze controle kunnen gebruikers de in Entra geïntegreerde cloud-applicaties beschermen tegen diefstal van tokens en ervoor zorgen dat gebruikers het netwerkbeveiligingsbeleid dat specifiek is voor hun tenant niet omzeilen terwijl ze toegang krijgen tot kritieke cloudservices.
 • Herstel van bron-IP in locatiebeleid voor identiteitsbescherming en voorwaardelijke toegang. Internet Access biedt gedifferentieerde achterwaartse compatibiliteit van vertrouwde locatiecontroles in Conditional Access en continue toegangsevaluatie, detectie van identiteitsrisico's en logging, door ervoor te zorgen dat het oorspronkelijke bron-IP van de gebruiker behouden blijft.
 • Contextbewuste SWG beperkt de toegang van gebruikers tot onveilige en niet-conforme inhoud met webcontentfiltering (URL, FQDN, webcategorie) en maakt het internetfilterbeleid beknopter, leesbaarder en uitgebreider door gebruik te maken van het uitgebreide gebruikers-, apparaat- en locatiebewustzijn van Conditional Access.
 • Verbeterde beveiliging, zichtbaarheid en gebruikerservaring voor Microsoft 365 omvat bescherming tegen exfiltratie van gegevens door universele tenantbeperking en voorkomt anonieme toegang voor Microsoft Teams en SharePoint. Deze mogelijkheid biedt geweldige prestaties en veerkracht voor Microsoft 365-toepassingen en flexibele inzetmogelijkheden voor Microsoft 365-scenario's met externe SSE-leveranciers.

Mogelijkheden voor privétoegang zijn onder andere

 • VPN-vervanging: Uitgebreide protocolondersteuning voor privé app-toegang en, in aanvulling op Transmission Control Protocol (TCP), User Datagram Protocol (UDP) ondersteuning samen met privé Domain Name System (DNS) ondersteuning zal worden geleverd. Deze verbeteringen stellen klanten in staat om naadloos over te stappen van hun traditionele Virtual Private Network (VPN)-implementaties naar een volledig gebruiksklare, identiteitsgerichte Zero Trust Network Access (ZTNA)-oplossing.
 • Multifactor authenticatie(MFA) voor alle on-premises apps: Privétoegang biedt voorwaardelijke toegangscontrole en moderne verificatiemethoden, zoals MFA, om de toegang tot alle privétoepassingen en -bronnen te beveiligen. Dit geldt voor elke applicatie, waar dan ook, voor zowel externe als lokale gebruikers.

Zowel internettoegang als privétoegang hebben cross-OS clients (Windows, Android, MacOS, iOS) en een grotere wereldwijde aanwezigheid met meer points of presence (POP's).

Extra middelen:

7.2.3. Updates voor Microsoft Entra ID nu algemeen beschikbaar

Microsoft Entra ID is een oplossing voor identiteits- en toegangsbeheer die werknemers, klanten en partners verbindt met hun apps, apparaten en gegevens voor hybride en multicloudomgevingen. De volgende updates zijn nu algemeen beschikbaar.

Door Microsoft beheerd beleid voor voorwaardelijke toegang: Microsoft zal beginnen met het automatisch inschrijven van klanten in beleid voor voorwaardelijke toegang op basis van hun risicosignalen, huidig gebruik en licenties. De beleidsregels zullen de beveiliging verbeteren en de complexiteit van het beheer van voorwaardelijke toegang verminderen.

Microsoft Entra Certificaatgebaseerde Authenticatie (CBA): Microsoft Entra CBA biedt nu verschillende nieuwe functies om de beveiliging van klanten te verbeteren. Dankzij deze verbeteringen kunnen klanten hun authenticatiebeleid aanpassen op basis van certificaten, type bron en gebruikersgroep. Klanten hebben nu meer controle en flexibiliteit om de sterkte van certificaten voor verschillende gebruikers te kiezen, CBA te combineren met andere methoden voor multifactor- of stapsgewijze authenticatie en authenticatiesterkte te configureren voor de hele tenant of per gebruikersgroep.

Bovendien zullen gebruikers van Microsoft Entra ID zich begin 2024 kunnen aanmelden met passkeys die worden beheerd door de Microsoft Authenticator-app. Door gebruik te maken van passkeys beschikken klanten over een extra phishing-bestendig legitimatiebewijs op basis van open standaarden en hebben ze toegang tot de nieuwste beveiligingsverbeteringen die de komende jaren aan de FIDO-standaard zullen worden toegevoegd.

Extra middelen:

7.3. Toepassingsgebied

7.3.1. Verrijkte, high-fidelity beveiligingswaarschuwingen om databeveiligingsteams in staat te stellen een preview te bekijken

Verschillende belangrijke updates, die nu in preview beschikbaar zijn, helpen teams voor gegevensbeveiliging bij het beheren van kritieke risico's voor insiders:

Verrijk DLP-incidentbeheer met inzichten in insiderrisico's: Traditionele DLP-oplossingen (Data Loss Prevention) genereren waarschuwingen wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker vertrouwelijke bestanden kopieert naar een USB-apparaat. Deze waarschuwingen geven echter meestal alleen het specifieke incident en de betreffende bestanden aan, zonder context te bieden over waar de bestanden vandaan komen of welke andere acties de gebruiker heeft ondernomen.

Met een nieuwe functie van Insider Risk Management worden DLP-waarschuwingen verrijkt met gebruikerscontext, waardoor DLP-analisten en SOC-analisten (Security Operations Center) met de juiste machtigingen een overzicht kunnen zien van eerdere gebruikersactiviteiten die tot potentiële incidenten voor gegevensbeveiliging kunnen hebben geleid. Dit maakt allemaal deel uit van de incidentbeheerervaring in Microsoft Purview en Microsoft Defender.

Met deze functie bevat de bovengenoemde DLP-waarschuwing nu bijvoorbeeld een samenvatting van de kritieke opeenvolging van handelingen van de gebruiker, waaruit blijkt dat hij vertrouwelijke bestanden heeft gedownload van SharePoint, het gevoeligheidslabel heeft verlaagd en de bestanden heeft gecomprimeerd tot een zip-bestand voordat hij ze exfiltreerde naar het USB-apparaat. Met deze context kunnen analisten de intentie van de gebruiker beter begrijpen en bepalen of ze gevoelige gegevens probeerden te exfiltreren terwijl ze detectie probeerden te omzeilen. Deze functie zal analisten helpen een beter inzicht te krijgen in een DLP-incident en snellere, beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hoe te reageren op potentiële incidenten.

Administratieve eenheden ondersteunen bij het beheer van risico's van binnenuit: Verschillende afdelingen of geografische locaties kunnen verschillende beleidsregels of voorkeuren hebben voor het beheren van risico's met voorkennis. Regionale regelgeving kan ook verschillende ontwerpen of processen vereisen voor het implementeren van programma's voor risico's met voorkennis. Om aan deze behoeften te voldoen, zal Insider Risk Management administratieve eenheden ondersteunen. Met deze functie kunnen beheerders met de juiste rechten de organisatie onderverdelen in kleinere eenheden en specifieke beheerders of rolgroepen toewijzen om alleen de leden van die eenheden te beheren. Zo kunnen bijvoorbeeld Duitse insider risk admins een beleid opstellen en beheren dat uitsluitend op Duitse gebruikers is gericht, terwijl Duitse insider risk onderzoekers waarschuwingen en activiteiten van uitsluitend Duitse gebruikers kunnen onderzoeken.

Krijg meer high-fidelity waarschuwingen met aanbevolen beleidsafstemming: Wanneer instrumenten fijn zijn afgesteld, kan muziek soepel worden gespeeld. Op dezelfde manier kunnen oplossingen voor gegevensbeveiliging effectiever en krachtiger zijn wanneer beleidsconfiguraties worden geoptimaliseerd. Het bereiken van een optimale fase kan echter tijdrovend zijn, omdat beheerders moeten experimenteren met verschillende configuraties en het enkele dagen kan duren voordat elke iteratie resultaten oplevert. Om deze uitdaging aan te gaan, zal Insider Risk Management aanbevelingen en gevoeligheidsanalyses bieden om beheerders te helpen bij het instellen van beleidsdrempels voor bepaalde gebruikersactiviteiten op basis van real-time analyses. Deze functie bespaart beveiligingsteams tijd bij het afstemmen van het beleid en stelt hen in staat om sneller een optimale hoeveelheid high-fidelity waarschuwingen te ontvangen.

Extra middelen:

7.3.2. Mogelijkheden voor incidentenonderzoek en eDiscovery toegevoegd aan Microsoft Purview

Met Microsoft Purview eDiscovery-ervaring met incidentonderzoek kunnen gebruikers incidentonderzoeken versnellen door gebruik te maken van incidentparameters om te weten waar ze precies moeten zoeken naar het bewijs dat nodig is om de risico's van incidenten te beoordelen en te beperken.

Gebruikers zullen inzichten in incidenten kunnen verkennen om de straal van de explosie en risiconiveaus beter te begrijpen, incidenten te beperken met uitgebreide acties om het onderzoek uit te breiden, samenwerking met belanghebbenden uit het onderzoek uit te nodigen en het bewijsmateriaal te beheren om het onderzoek op te lossen. Deze functie is in preview.

Met de integratie van Microsoft Security Copilot in eDiscovery kunnen gebruikers natuurlijke, op taal gebaseerde query's instellen om potentieel relevante inhoud voor onderzoeken te vinden en te verzamelen. Dit verlicht de last van het gebruik van complexe query's om content te zoeken en te vinden, helpt bij het identificeren van de relevante bronlocaties en vereenvoudigt de tijdrovende validatie van zoekcriteria en resultaten. De kracht van Copilot wordt gebruikt om threads, bestanden en inhoudssets binnen een onderzoek samen te vatten. Gebruikers kunnen handelen op basis van de verkregen inzichten om het onderzoek en de beoordeling nog sneller te laten verlopen. Deze functie is in preview.

Extra middelen:

7.3.3. Nieuwe mogelijkheden in Purview Data Loss Prevention

Microsoft Purview Data Loss Prevention (DLP) is een cloud-native oplossing die proactief voorkomt dat gevoelige gegevens per ongeluk of door onbevoegden verloren gaan in apps, services en apparaten.

Verschillende nieuwe mogelijkheden in Purview DLP zullen organisaties helpen om verlies van gevoelige gegevens uitgebreid te beschermen, waaronder het uitbreiden van de bescherming op Microsoft- en niet-Microsoft-platforms, het bieden van extra beschermingsmogelijkheden en extra functies die DLP- en Security Operations Center (SOC)-beheerders kunnen helpen om hun dagelijkse taken efficiënt uit te voeren.

Deze updates vallen onder verschillende categorieën:

Uitbreiding van de bescherming

 • DLP-ondersteuning voor Windows on Arm stelt klanten in staat om het beleid en de acties van Microsoft Endpoint DLP uit te breiden naar endpoints met Windows on Arm. Hierdoor kunnen ze gevoelige gegevens in bestanden binnen hun digitale ecosysteem detecteren en beschermen. Deze update is in preview.
 • Verbetering van DLP-mogelijkheden op macOS endpoints, waaronder de mogelijkheid om groepen van printers, USB's, netwerkshares en gevoelige servicedomeinen te maken en verschillende beperkingen op elke groep toe te passen, met de mogelijkheid om de meest beperkende actie op meerdere DLP-regels toe te passen. Deze update is algemeen beschikbaar.

De beschermingsdiepte uitbreiden

 • Just-in-time bescherming voor endpoint DLP die activiteit beperkt op het moment van egress is algemeen beschikbaar.
 • Prestatieverbeteringen voor het afdwingen van beperkingen op gevoelige inhoud die wordt gedeeld via Microsoft Teams Chat zijn algemeen beschikbaar.

Beheerders in staat stellen efficiënt te werken

 • Door DLP-waarschuwingen te verrijken met gebruikersinzichten uit Purview Insider Risk Management wordt de gebruikerscontext binnen de DLP-waarschuwing gebracht voor efficiënte onderzoeken. Deze update is in preview.
 • De mogelijkheid om originele bestanden die het resultaat zijn van een DLP-beleidsmatch op te slaan als bewijsmateriaal voor onderzoeken. Deze update is in preview.
 • Uitgebreider filter voor DLP-waarschuwingen in Microsoft 365 Defender, inclusief bestandsnaam, bestandspad en latentie, zodat beheerders meer uit de waarschuwingen kunnen halen. Deze update is in preview.
 • Simulatiemodus voor DLP-beleid om beheerders in staat te stellen een Microsoft Purview DLP-beleid uit te proberen, de impact ervan te beoordelen en het beleid waar nodig af te stemmen in een geïsoleerde omgeving. Hiermee kunnen beheerders vertrouwen opbouwen in de configuratie van het beleid en de handhavingstijd van het beleid verkorten. Deze update is in preview.
 • DLP-aanbevelingen om de huidige risico's in de omgeving van de organisatie te benadrukken, snel beleid op te stellen om de risico's te beperken en beleid te verfijnen om bestaand beleid beter te maken en ruis te verminderen. Deze update is algemeen beschikbaar.
 • Ondersteuning voor beheereenheden voor DLP-waarschuwingen in Microsoft 365 Defender is algemeen beschikbaar.

Extra middelen:

7.3.4. Nieuwe functies voor Microsoft Communication Compliance

Microsoft introduceert geavanceerde AI- en Microsoft Security Copilot-mogelijkheden om Microsoft Communication Compliance te versterken. Deze geavanceerde functies maken gebruik van AI en Security Copilot-technologie om de detectie en het beheer van complianceproblemen in communicatie te verbeteren. Dit is een belangrijke stap voorwaarts om ervoor te zorgen dat organisaties de kracht van AI kunnen gebruiken om veilige, productieve en verantwoordelijke communicatie te onderhouden en tegelijkertijd te blijven voldoen aan de regelgeving. Deze updates omvatten:

 • Communication Compliance document en samenvattingen van waarschuwingen met Security Copilot: Deze geïntegreerde Copilot-ervaring vereenvoudigt het matchen van communicatiebeleidsregels en biedt contextuele samenvattingen, evaluatie van conversaties, identificatie van risiconetwerken en intelligente triage. Deze combinatie zal de gegevensbeveiliging en compliance maatregelen voor organisaties verbeteren. Deze update bevindt zich in een besloten preview.
 • Vergaderingen die voldoen aan Microsoft Teams: Gebruikers kunnen voice-to-text machine learning gebruiken om opnames van Teams-vergaderingen om te zetten naar tekst, transcripts analyseren op mogelijke risicovolle inhoud en videofragmenten van overeenkomende beleidsregels weergeven om triage te vergemakkelijken. Deze update is algemeen beschikbaar.
 • Rapportage van Microsoft Viva Engage-berichten: Gebruikers van Microsoft Viva Engage kunnen ongepaste of verontrustende berichten en opmerkingen binnen Viva Engage-conversaties melden. Gemelde berichten worden vervolgens getriaged binnen Communication Compliance. Deze update is algemeen beschikbaar.
 • De volgende generatie detectie van zakelijk gedrag: Met behulp van Azure AI Content Safety worden nieuwe detecties toegevoegd aan Communication Compliance waarmee teams veiligere online omgevingen kunnen bouwen door potentieel geweld, haat, seksuele en zelfbeschadigende inhoud te detecteren en vervolgens ernstscores toe te kennen aan onveilige tekst in verschillende talen. Deze classificeerders worden gebouwd met behulp van grote taalmodellen. Deze update is in preview.

Extra middelen:

7.3.5. Nieuwe functies in Purview Information Protection nu algemeen beschikbaar

Microsoft Purview Information Protection helpt organisaties te begrijpen welke gegevens gevoelig en bedrijfskritisch zijn en vervolgens hoe ze deze gegevens kunnen beheren en beschermen. Nieuwe functies die nu algemeen beschikbaar zijn, zijn onder andere

Nieuwe contextuele predicaten in service-side auto-labeling: Dit is een nieuwe manier van autoclassificatie op basis van documenteigenschappen, zoals het type bestand (bestandsextensie), de grootte, door wie het document is gemaakt en of de documentnaam bepaalde woorden of zinnen bevat. Dit stelt organisaties in staat om op intelligente wijze groepen documenten te ontdekken en te labelen die, volgens deze contextuele predicaten, gevoelige gegevens kunnen bevatten.

Automatisch labelen (voor bestanden in rust in SharePoint Online) kan nu PDF-bestanden labelen: Automatisch labelen voor bestanden in rust in SharePoint Online start automatisch met het labelen van PDF-bestanden, een veelgebruikt bestandstype, naast de momenteel ondersteunde Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden.

Toepassing van een standaard gevoeligheidslabel voor een SharePoint-documentbibliotheek: Met deze update kunnen alle nieuw geüploade documenten naar een documentbibliotheek het geconfigureerde label voor de documentbibliotheek erven (als er nog geen label is). Alle documenten, nieuw aangemaakt of gewijzigd, in die bibliotheek krijgen automatisch het label van die bibliotheek. Met standaardlabels op de site kunnen gebruikers alle documenten beschermen omdat de bibliotheek zelf gevoelig is - zonder dat ze classificatiebeleid hoeven te definiëren.

Veilig samenwerken aan gelabelde en versleutelde documenten met door de gebruiker gedefinieerde rechten: Met door de gebruiker gedefinieerde rechten hoeven documenteigenaren geen speciale labels meer aan te maken voor hun vertrouwelijke documenten. In plaats daarvan kunnen ze de rechten zelf opgeven door UDP-labels (user-defined permissions) toe te passen op bestanden. Bestanden met UDP-labels in SharePoint ondersteunen co-authoring. Deze mogelijkheid is erg populair bij C-Suite gebruikers en gebruikers die werken aan grote projecten en die de toegang tot zeer vertrouwelijke documenten moeten beperken tot een kleine groep van expliciet geautoriseerde personen die zij selecteren.

Gevoeligheidslabels om gedeelde Microsoft Teams-kanalen te beschermen: Deze release gaat over het beschermen van de vertrouwelijkheid van Teams-kanalen door gebruikers in staat te stellen privéteams te ontdekken die ze eerder niet konden bekijken en/of waar ze zich niet bij aan konden sluiten. Toegangscontroles voor gedeelde kanalen stellen gebruikers in staat om instellingen toe te passen, zoals alleen intern, alleen hetzelfde team of alleen privéteams op gedeelde kanalen om vertrouwelijke informatie beter te beveiligen.

Microsoft Fabric ondersteuning voor gevoeligheidslabels: Fabric-ondersteuning voor gevoeligheidslabels volgt de gegevens automatisch terwijl ze van het lakehouse naar Power BI-rapporten, Microsoft 365-bestanden en andere bedrijfsmiddelen stromen waar zakelijke gebruikers elke dag op vertrouwen, voor end-to-end, uitgebreide bescherming.

Beleidstips configureren als pop-ups voor gelabelde e-mails en bijlagen: Beheerders kunnen nu DLP-regels (Data Loss Protection) configureren die waarschuwingen weergeven in pop-upvensters voordat gebruikers e-mails verzenden. Dit maakt het moeilijker voor gebruikers om onbedoeld te veel e-mails te delen of e-mails te versturen naar externe gebruikers die niet geautoriseerd zijn volgens het beleid van hun organisatie. Beheerders kunnen regels instellen om alleen waarschuwingen te geven, acties volledig te blokkeren, zakelijke rechtvaardiging te vereisen of expliciete bevestigingen te vragen voordat e-mails worden verzonden.

Dubbelsleutelversleuteling om gevoelige bestanden en e-mails te beschermen in Microsoft 365-apps op Windows: Om de meest gevoelige inhoud te beschermen, kunnen gebruikers van Microsoft 365-apps nu Double Key Encryption (DKE) gebruiken voor bestanden en e-mails met ingebouwde labeling in Office. Met DKE slaat Microsoft één sleutel op in Microsoft Azure en heeft de gebruiker de andere sleutel, zodat alleen de gebruiker ooit beveiligde inhoud kan ontsleutelen. Gevoeligheidslabels die zijn geconfigureerd met DKE in Purview Compliance Portal zijn nu beschikbaar voor gebruikers in Word, Excel, PowerPoint en Outlook voor het publiceren of gebruiken van content die is beveiligd met DKE.

Volgen en intrekken in Compliance portaal: Met de functie voor traceren en intrekken kunnen gebruikers controleren wie heeft geprobeerd toegang te krijgen tot hun Office-bestanden met gevoeligheidslabels en versleutelde bestanden, en indien nodig de toegang intrekken.

Daarnaast kunnen gebruikersgevoeligheidslabels uitbreiden naar bedrijfsmiddelen in Azure, nu in gated preview. Met Purview kunnen gebruikers het bereik van Information Protection gevoeligheidslabels en de waarde van ingebouwde gevoelige informatietypes uitbreiden naar een veel bredere set van datalocaties en datatypes. Gebruikers kunnen werken met bestaande gevoeligheidslabels of nieuwe aanmaken via de Purview compliance portal om de beveiliging en compliance intentie uit te breiden naar data assets in Azure.

Extra middelen:

7.3.6. Beveilig gegevens in het AI-tijdperk met Microsoft Purview

Microsoft Purview kan helpen gegevens in AI te beveiligen en organisaties helpen AI te gebruiken, inclusief Microsoft Copilots en niet-Microsoft AI-toepassingen. Deze mogelijkheden kunnen organisaties:

 • Inzicht in de risico's van het gebruik van gevoelige gegevens en de context van gebruikersactiviteiten in AI-toepassingen in hun omgeving.
 • Uitgebreide bescherming met kant-en-klare beleidsregels om verlies van gevoelige gegevens bij AI te voorkomen.
 • Nalevingscontroles om eenvoudig te kunnen voldoen aan zakelijke en wettelijke vereisten en om gedragsregels en bedrijfsovertredingen op te sporen.

Purview-mogelijkheden zullen worden geïntegreerd met Microsoft Copilots, te beginnen met Microsoft Copilot voor Microsoft 365-integraties, die nu algemeen beschikbaar zijn. Met Copilot voor Microsoft 365 kunnen klanten:

 • Ontdek risico's voor gegevensbeveiliging, waaronder gevoelige gegevens die worden gedeeld met Copilot en riskant gebruik van Copilot.
 • Zie Copilot respecteert toegangsbeperkingen voor gevoeligheidslabels van Purview Information Protection, erft gevoeligheidslabels van bestanden waarnaar wordt verwezen en citeert gevoeligheidslabels in reacties.
 • Copilot prompts en antwoorden vastleggen als bewijs in Purview Audit.
 • Content zoeken in Purview eDiscovery.
 • Beheer het bewaar- en verwijderbeleid voor Copilot-prompts en antwoorden in Purview Data Lifecycle Management.
 • Overtredingen van bedrijfs- en gedragsregels detecteren in Copilot-prompts en reacties in Purview Communication Compliance.

Extra middelen:

7.3.7. Unified Microsoft Purview-portal breidt beschermingsdomein uit

Organisaties moeten meerdere oplossingen beheren om risico's rond hun meest gevoelige gegevens te ontdekken, te beschermen en op te sporen. Om de manier waarop organisaties hun gegevens beveiligen te helpen veranderen, biedt Microsoft Purview één uniforme Microsoft Purview-portal, nu in private preview, met deze extra functies:

Zichtbaarheid van gegevens in alle omgevingen: Purview verruimt de horizon en maakt de zichtbaarheid van gevoelige gegevens buiten Microsoft en in andere clouds en applicaties mogelijk, zodat deze gemakkelijker kunnen worden getraceerd en op een veilige plek kunnen worden opgeslagen.

Levenscyclusbescherming: Organisaties zullen labels kunnen aanbrengen op gevoelige gegevens - net zoals ze dat doen voor toepassingen zoals Microsoft Outlook of Teams - maar zullen dit kunnen doen in databases, zoals SQL of andere clouds zoals Amazon S3. Dit zorgt ervoor dat de labels en gevoelige informatietypes kunnen worden overgedragen tussen omgevingen, waardoor een uniforme beschermingslaag wordt gegarandeerd.

Multicloud-detectie in risicobeheer voor insiders: Gegevens verplaatsen zichzelf niet, het zijn mensen die gegevens verplaatsen en ermee interageren, en dat is waar de meeste risico's voor gegevensbeveiliging vandaan komen. Aangezien gebruikers binnen organisaties meerdere applicaties en cloudservices gebruiken in hun dagelijkse werk, moeten beveiligingsteams de risico's begrijpen die gepaard gaan met deze gebruikersactiviteiten en die kunnen leiden tot potentiële incidenten voor gegevensbeveiliging. Insider Risk Management voegt detecties toe in clouds als Azure en Amazon Web Services (AWS), maar ook in applicaties als Box, Dropbox, Google Drive en GitHub. Beheerders kunnen deze multicloud-detecties opnemen in hun playbooks voor datalekken en datadiefstal, waardoor de inzichten uitgebreider worden.

Extra middelen:

Een vrouw zit buiten bij een houten hek te werken op een Surface-tablet.

8. Windows 8.1. Windows Zakelijk

8.1.1. Nieuwe functies voor Windows 365 en Azure Virtual Desktop

Een groot aantal nieuwe functies voor Windows 365 en Azure Virtual Desktop:

 • Windows App, in preview, zal de plek zijn om verbinding te maken met alle apparaten of applicaties in Windows 365, Azure Virtual Desktop, Remote Desktop, Remote Desktop Services, Microsoft Dev Box en meer.
 • Windows 365 GPU-ondersteuning, in preview, maakt het ideaal voor werklasten, zoals grafisch ontwerp, rendering van afbeeldingen en video's, 3D-modellering, gegevensverwerking en visualisatietoepassingen.
 • Windows 365 AI-mogelijkheden zullen klanten helpen kosten te verlagen, efficiëntie te verhogen en de beveiliging en het beheer van Windows 365 Cloud PC's verder te vereenvoudigen. Een voorbeeld hiervan is het toepassen van AI om de inzet en het gebruik van Cloud PC's te beoordelen en aanbevelingen te doen om organisaties te helpen hun investeringen in Cloud PC's beter te voorspellen en de juiste omvang te geven. Deze mogelijkheid zal de komende maanden in preview beschikbaar zijn.
 • Azure Virtual Desktop Autoscale voor persoonlijke desktops is de Azure Virtual Desktop native schaaloplossing die automatisch sessie host virtuele machines (VM's) start volgens schema of met behulp van Start VM on Connect. Vervolgens worden sessiehost-VM's toegewezen of in slaapstand gezet op basis van de status van de gebruikerssessie (afmelden/afmelden). Het dealloceren is nu algemeen beschikbaar en het hiberneren van sessie host VM's is in preview.
 • Single-sign on (SSO) en wachtwoordloze verificatieondersteuning voor zowel Windows 365 als Azure Virtual Desktop is nu algemeen beschikbaar voor Azure Virtual Desktop en Windows 365, samen met ondersteuning voor identiteitsproviders van derden (IDP). Microsoft werkt ook actief aan het mogelijk maken van dezelfde mogelijkheden voor Azure Virtual Desktop goedgekeurde providers.
 • Windows 365 Customer Lockbox, in preview, zal ervoor zorgen dat Microsoft support engineers geen toegang kunnen krijgen tot inhoud om servicebewerkingen uit te voeren zonder expliciete toestemming.
 • Met Windows 365 Custom Managed Keys kunnen organisaties hun Windows 365 Cloud PC-schijven versleutelen met behulp van hun eigen encryptiesleutels. Deze functie zal binnenkort in preview beschikbaar zijn.
 • Watermerken, bescherming tegen schermafbeeldingen en sabotagebescherming voor zowel Windows 365 als Azure Virtual Desktop zijn nu algemeen beschikbaar en beschermen tegen onbevoegde toegang tot en manipulatie van gegevens, houden gevoelige informatie beschermd en handhaven de integriteit van organisatorische gegevens.

Extra middelen:

8.1.2. Universal Print verplaatst functie naar de cloud

De laatste taak die naar de cloud moet is printen. Universal Print levert een complete service die is geïntegreerd met Microsoft 365 en Windows 365 om printen voor werknemers en IT-professionals te vereenvoudigen.

Met de toegevoegde ondersteuning voor MacOS endpoints en een gebruiksvriendelijke pull print-functionaliteit kunnen werknemers in preview overal en vanaf elk apparaat veilig en gemakkelijk afdrukken op elke bedrijfsprinter. In preview worden MacOS-apparaten nu volledig ondersteund via Universal Print. Gebruikers kunnen vanaf elk apparaat printen of naar elke bedrijfsprinter lopen en hun printopdracht veilig vrijgeven, zonder dat ze de printer hoeven te kiezen.

Extra middelen:

8.1.3. Windows Autopatch vereenvoudigt en automatiseert het updatebeheer voor Windows

Microsoft breidt Windows Autopatch uit naar pc's voor eerstelijnswerkers door Autopatch toe te voegen aan het Microsoft 365 F3+ abonnement. Deze langverwachte uitbreiding van de updatebeheerservice is nu algemeen beschikbaar.

Daarnaast wordt Windows Autopatch de uniforme oplossing voor het beheer van Windows-updates voor zakelijke klanten. De enkele oplossing voor enterprise updatebeheer kan worden gebruikt als een volledig geautomatiseerde beheerde service om de hoogste kostenbesparingen te realiseren, zodat klanten hun resources kunnen toewijzen aan gebieden met een hogere waarde. Gebruikt vanuit Microsoft Intune wordt Windows Autopatch een doe-het-zelf, gedeeltelijk geautomatiseerde service die een hoge mate van controle biedt. Windows Autopatch is de oplossing voor het updaten en upgraden van Windows-apparaten, Microsoft 365-apps, Microsoft Teams en Microsoft Edge. Na verloop van tijd zal de implementatiedienst van Windows Update for Business opgaan in de enkele service voor zakelijke klanten.

Tot slot voegt Microsoft aan Windows Autopatch de mogelijkheid toe om het beheer van firmware- en stuurprogramma-updates te granuleren. Deze functie bevindt zich nu in een besloten voorvertoning.

Extra middelen:

8.2. Windows-ontwikkelaar

8.2.1. Introductie van Windows AI Studio en nieuwe functies voor Dev Home en WSL

Windows AI Studio voor ontwikkelaars vereenvoudigt de ontwikkeling van generatieve AI-toepassingen en brengt geavanceerde AI-tools en een modellencatalogus samen. Dit stelt ontwikkelaars in staat om kleine taalmodellen (SLM's) te verfijnen, aan te passen en in te zetten voor lokaal gebruik in hun Windows-applicaties - alles op één plek.

Windows AI Studio, beschikbaar in de komende weken, geeft ontwikkelaars een grotere keuze om hun modellen naar behoefte in de cloud op Azure of lokaal aan de rand op Windows uit te voeren. En binnenkort zal Windows AI Studio prompt flow-mogelijkheden bevatten voor snelle orkestratie.

Dev Home met Azure Dev Ops (ADO) integratie is nu beschikbaar in preview. Dev Home in Windows is een nieuwe functie die klanten zal helpen nieuwe teamleden en projecten sneller aan te nemen via WinGet Configuration, naast het beheren van projecten en dagelijkse taken met een aanpasbaar dashboard. Een ADO-extensie, nu beschikbaar voor Dev Home, helpt bedrijfsontwikkelaars eenvoudig hun Azure-repositories te klonen in Dev Home, ADO-projecten te beheren en op de hoogte te blijven van query's en relevante taken vanuit Dev Home.

Windows Subsystem for Linux (WSL) heeft drie nieuwe functies die gericht zijn op zakelijk gebruik en die algemeen beschikbaar zijn:

 • Een nieuwe plugin voor WSL, uitgebracht door Microsoft Defender for Endpoint, die beveiligingsteams in staat stelt om continu te monitoren op events in alle draaiende distributies - waardoor duidelijk inzicht wordt verkregen in systemen die ooit werden beschouwd als een kritieke blinde vlek.
 • Nieuwe integraties met Microsoft Intune, waarmee beheerders de toegang tot WSL en de belangrijkste beveiligingsinstellingen kunnen beheren.
 • Netwerkverbeteringen die extra beveiliging toevoegen door de firewall regels op Windows af te dwingen om de WSL distributies te beïnvloeden en verbeterde compatibiliteit met VPN's en proxies in een bedrijfsomgeving.

Extra middelen: