Framgångsrik undervisning med OneNote i Umeå

Hanna är i behov av extra stöd i undervisningen på grund av synnedsättning och en CVI-skada. Med hjälp av OneNote kan assistenten Annette Lindberg och Hanna hålla ordning på allt material de behöver i skolarbetet.

Hanna och Annette träffades första gången när Hanna gick i Annettes förskoleklass. Tolv år senare är Annette Hannas assistent under skolgången på vård- och omsorgsprogrammet på Fridhemsgymnasiet i Umeå.

– Det har jag varit i nästan åtta år nu. Så vi känner varandra otroligt bra, säger Annette.

Hannas cerebrala synnedsättning gör att hon förutom synskadan även har kort arbetsminne och svårt att tolka det hon ser. Därför behöver hon hjälp med att minimera mängden text och istället koppla det hon ska lära sig till bilder och rörliga beskrivningar. Dessutom behöver hon få en struktur som gör det lätt att hålla ordning på det material hon behöver i sitt dagliga skolarbete. Annette kom i kontakt med OneNote första gången för ungefär ett år sedan genom Anna Cederblad, utvecklingsledare vid Kompetenscentrum för digitalt lärande i Umeå kommun.

– Anna visade mig och efter tio minuter var jag helt fast. Jag fattade direkt hur otroligt stor användning jag och Hanna skulle ha av programmet, säger hon.

Så använder de OneNote

I OneNote samlar de arbetsmaterial som Annette scannar in och som sedan kan förstoras när Hanna ska läsa det – anteckningar, bilder och förklaringar som läraren gjort på klassrummets smartboard eller länkar som behövs i skolarbetet. Annette läser in alla texter och instruktioner och Hanna skriver alla sina egna texter och minnesanteckningar i OneNote.

Den delade plattformen är en av de allra största vinsterna med OneNote, tycker Annette. Där samlar hon och Hanna allt de behöver och båda kan nå materialet oavsett var de befinner sig. OneNote fungerar även på telefon, dator och pekdator.

– Jag kan ju gå in och hjälpa Hanna var jag än är. Om hon inte hittar en fil hon behöver kan jag söka upp den och om hon har skrivit något kan jag gå in och titta. Eftersom det är en molntjänst sparas allt vi gör efter hand och vi behöver inte hålla på och föra över material mellan datorer med usbminnen, säger Annette.

Hanna är också beroende av en ren arbetsyta, så att hon kan fokusera på en sak i taget.

– Där är de smarta flikarna i programmet till stor nytta. Man kan organisera sina anteckningar i underflikar och bara visa det som är aktuellt för stunden. Då vet Hanna exakt var hon kan hitta allt material hon behöver, säger hon.

Annette använder OneNote också för sin egen administration.

– Förutom Hanna följer jag två andra elever som behöver stöd i sin skolgång. Allt man samlar på sig, från logganteckningar och e-post till mötesprotokoll och privata anteckningar, kan jag enkelt hålla reda på genom att lägga in det i programmet, säger hon.

Testa OneNote du också!

Annette, som i grunden är utbildad förskollärare, tror att många fler lärare skulle ha stor nytta av att använda OneNote.

– Det finns en stor potential för undervisande lärare att bygga upp sina kurser kring OneNote. Programmet ger både elever och lärare en tydlig bild av ett sammanhang. Enkelheten att växla mellan olika flikar och att enkelt anteckna och rita direkt i programmet gör det smidigt att arbeta med, avslutar Annette.

Relaterade inlägg