Jobba Hemma-dagen 5 maj – Arbeta hemma, på fiket eller på resan

Den 5 maj arrangeras för fjärde året i rad Jobba Hemma-dagen, en dag som handlar om att uppmuntra ett flexibelt arbetssätt, där arbetet inte är en plats vi går till – utan något vi gör. Genom att arbeta från en annan plats och använda tekniken på ett smart sätt kan vi få mer gjort, minska vår klimatpåverkan, och få livspusslet att gå ihop.

Dåtid, nutid, framtid

Microsoft tog år 2012 initiativ till Jobba Hemma-dagen inom ramen för Det Nya Arbetslivet. Och sedan dess har dagen vuxit till över hundra deltagande företag runt om i Sverige.

På Microsoft i Sverige har arbetet med Det Nya Arbetslivet och Jobba Hemma-dagen inneburit att vi arbetar på en annan plats än kontoret, i snitt en gång i veckan. Vi lever som vi lär och delar våra dokument i molnet med Office 365, och har resfria möten över Skype for Business.

För att ta Jobba Hemma-dagen till nästa nivå, lämnar Microsoft i år över stafettpinnen till Fores Tankesmedja, som varit en aktiv partner till Jobba Hemma-dagen sedan starten. De kommer med Microsofts fortsatta stöd och deltagande arrangera den fjärde Jobba Hemma-dagen, den 5 maj 2015.

3 frågor om Jobba Hemma-dagen

Heléne Lidström, ansvarig för Det Nya Arbetslivet på Microsoft, har drivit Jobba Hemma-dagen sedan starten och svarar på tre frågor inför årets Jobba Hemma-dag.

Varför ska vi som företag delta?

Jobba Hemma-dagen är ett utmärkt tillfälle att testa att arbeta från en annan plats än kontoret, om du inte gjort det tidigare. Det kan vara hemma, på ett fik, eller på ett tåg medan du reser.

Det finns många fördelar med att ibland arbeta från en annan plats. Dels får du mer gjort när du kan anpassa den arbetsplats du arbetar på utifrån den uppgift du har -ibland kan ett fik vara en bra plats, ibland är ett knäpptyst rum hemma den bästa platsen för att få saker gjort. Och dels kan du spara restid till och från kontoret – vilket ger mer tid över och mindre påverkan på miljön.

Hur vet vi att alla faktiskt jobbar?

En viktig del i Jobba Hemma-dagen är ledarskap och tillit. Som chef måste du lita på att dina anställda vill göra ett bra jobb – ibland är det hemifrån, ibland på kontoret. När vi frågat anställda vilken plats de fått en ny idé eller kommit på lösningen på ett problem är det förvånansvärt få som säger ”på kontoret”.

Tidningen Chef skrev tidigare i år att ”Chefen flyr jobbet – för att jobba”. Vilket jag tycker sätter fingret på det hela. Kontoret är en superbra plats, men ibland har vi andra behov som andra platser kan möta.

Tar Fores över Jobba Hemma-dagen nu?

Fores tar stafettpinnen från Microsoft kring Jobba Hemma-dagen, men vi kommer även i fortsättningen att stötta dagen både genom att delta, och genom att berätta om alla de positiva sakerna som kommer ur ett flexiblare synsätt på vad ”arbetsplatsen” är. Vi är ju ett företag vars livsluft är att hjälpa människor att få mer gjort, att bli mer produktiva – så att de kan få mer tid över till andra saker som är viktiga, exempelvis: familj, vänner, och fritid.

Vill du eller ditt företag vara med? Anmäl ditt intresse här eller besök Jobba-Hemma.se

Dela dina bästa #JobbaHemma smultronställen på www.detnyaarbetslivet.se/mittkontor eller i sociala medier på hashtag #mittkontor

För mer information kontakta:

Samuel Skwarski, PR-ansvarig på Microsoft, Telefon: +46 70 969 29 40

Relaterade inlägg