PROFFSBLOGGAREN MED FÖRKÄRLEK TILL BIBLIOTEK

Tommy k Johansson har de senaste 18 åren skrivit om datorer och Internet i en lång rad tryckta och digitala publikationer, i egenskap av allt från frilansare till chefredaktör. Under 2007 lanserade han TkJ.se (http://blogg.tkj.se), som idag är Sveriges ledande IT-blogg för datorentusiaster. Sedan fyra år tillbaka arbetar han heltid som proffsbloggare i eget bolag.

I vilken miljö är du mest inspirerad?
Som den inbitna smålänning jag är, uppväxt och bosatt på landsbygden, blir jag inspirerad av att vara ute i naturen – antingen bara i vår stora trädgård, på sjön med ett metspö eller ute i gammal trollskog. Å andra sidan är jag mer datornörd än naturfreak, så allra mest inspirerad blir jag nog när jag är omgiven av mina fyra-fem favoritdatorer. Gärna med smutsig hårdrock i högtalarna och volymknappen uppvriden till 11.

Vilka fördelar ser du med att jobba där du vill?
Alla mina arbetsuppgifter som bloggare kan skötas via en bärbar dator med internetanslutning. Jag kan verkligen jobba precis var som helst och när som helst. En laptop och mobilt bredband är egentligen det enda jag behöver. När jag fäller upp skärmen och startar webbläsaren, är jag igång. Ibland går det till och med bra att jobba enbart med en smartphone.

Den största fördelen med att kunna jobba på det här viset, är att jag lätt kan bryta den kreativitetsdödande tristess som uppstår när jag arbetat från samma skrivbord allt för många dagar i sträck. Då är det bara att slänga ner datorn i en väska, sticka iväg någonstans och jobba där.

En annan fördel är att jag kan dra nytta av tid som annars slösas bort – till exempel resor via tåg, flyg och buss.

Vilken är din favoritplats att jobba från?
Det beror helt på dagsformen. Jag har faktiskt ett kontor, eftersom det är bra att ha ett ställe där alla mina saker är. Det är stökigt och fullt av prylar, och precis som jag vill ha det. Men jag är osäker på om det är min favoritplats, trots att jag med största säkerhet är mest kreativ där.

På sommaren är det riktigt härligt att i en eller två timmar ligga raklång ute i hammocken och jobba med datorn på magen. Jag har också en förkärlek till bibliotek, och sitter gärna och jobbar från ett sådant när tillfälle ges.

Fotograf: Nicklas Andersson