Bing Translator hjälper flyktingar kommunicera med svenskar i nya appen ”Welcome!”

För nyanlända flyktingar som kommer till Sverige kan det vara svårt att komma in i samhället. Trots att man vill kan det vara svårt att få kontakt med svenskar, och får man kontakt så återstår ju det här med språket. Det vill appen ”Welcome!” ändra på genom att skapa en app där nyanlända och svenskar kan skriva till varandra medan det översätts i realtid från arabiska och persiska till engelska, svenska och vice versa med Bing Translator.

BING Welcome APP language
Klicka på bilden för att förstora den.

”Welcome!” har lanseras nu på welcomeapp.se och finns till en början som applikation på webben. Och förutom att chatta kan användarna av appen lägga upp aktiviteter såsom middagsbjudning, fotbollsturnering, biobesök och bjuda in nyanlända att delta.

 

…om privatpersoner börjar engagera sig kan vi vända den här flyktingkrisen till en flyktingmöjlighet

– Nu hoppas vi på att massor av svenskar faktiskt blir den kontakt som så många nyanlända saknar. För oerhört många är väldigt ensamma. Och om privatpersoner börjar engagera sig kan vi vända den här flyktingkrisen till en flyktingmöjlighet, säger Emma Rosman

Initiativtagare bakom ”Welcome!”-appen är Emma Rosman, Tobias Rosman, Kim Wijk och Daniel Marell, som tagit ledigt från sina jobb för att utveckla appen tillsammans med ett team av volontärer. Och med sig har de fått stöd från flera håll, bland annat komikern Özz Nujen, som själv flydde till Sverige som ung, men också flera företag, däribland Telenor och Microsoft.

Microsoft stödjer ”Welcome!”-appen med tillgång till Bing Translators API, vilket innebär att utvecklarna kan integrera Bings översättningsfunktion i appen för att översätta det svenskar och nyanlända flyktingar skriver till varandra. I dagsläget översätts kommunikation från Arabiska och Persiska till Engelska och Svenska, och vice versa.

Microsofts mission är att möjliggöra för alla människor i världen att utvecklas och uppnå sina mål.

– Microsofts mission är att möjliggöra för alla människor i världen att utvecklas och uppnå sina mål. Tillgång till verktyg som Welcome-appen skapar möjligheter för människor att kliva över språkbarriärer, ta kontakt, träffas och kommunicera. Det är oerhört positivt och något vi stödjer med stolthet, säger Erik Bertman, Affärs- och marknadsdirektör på Microsoft.

 

– Vi är stolta att få vara en del i detta initiativ som skapar nya möjligheter för kontakt mellan nyanlända och svenskar. Vi hoppas även att detta kan inspirera till fler innovationer. Ett högaktuellt område där det krävs innovation runt språkutmaningen är i samband med hälsoundersökningar och hantering av ensamkommande flyktingbarn. Här vi tror att den här typen av lösningar kan var en viktig del, säger Mathias Ekman, affärsutvecklare inom Healthcare på Microsoft.

Ladda ner appen HÄR eller gå in på welcomeapp.se och spara ner den som ett bokmärke. 

Se initiativtagarna berätta om appen i TV4 Nyhetsmorgon:

 

Relaterade inlägg