”Svenskarnas kompetens för IT-säkerhet ökar”

Daniel Akenine, Säkerhetschef på Microsoft
Daniel Akenine, Säkerhetschef på Microsoft

Det har varit ett händelserikt säkerhetsår som nu går mot sitt slut. I min roll som säkerhetschef på Microsoft ingår att noga bevaka den tekniska utvecklingen – inte minst inom områden där utvecklingen går snabbt.  IT-attackerna blir allt mer avancerade och gör att vi hela tiden måste ligga steget före för att skydda våra användare.

Under de senaste åren har det blivit ovanligare att traditionella virus sprider sig så snabbt som de gjorde för några år sedan. Istället är det framförallt adware, trojaner, ransomeware och identitetsstölder som vi jobbar med att bekämpa. Positivt är att medvetenheten ökar kring dessa hot och det är färre svenskar som drabbas i jämförelse med de flesta andra länder.

Jag gläds också åt att kompetensen om IT-säkerhet hela tiden ökar. Allt fler, både företags- och privatanvändare, är medvetna om hoten. Medvetenhet i kombination med allt säkrare programvaror gör att det finns ett bra skydd i grunden.

Windows 10 – den säkraste Windowsversionen hittills

Operativsystemen blir allt bättre på att hantera nya hotbilder och är i sig ofta ett bra skydd. Om du inte redan uppgraderat till Windows 10 så rekommenderar jag varmt att du gör det. Då får du den säkraste Windowsversionen hittills.

Många användare kan hämta en kostnadsfri uppgradering av Windows 10 som vi fyllt med en rad trygga förbättringar som Windows Hello, förbättrat Smart Screen-filter och Windows Defender som gör din enhet säkrare.

Bluffsamtal ett stort problem

Under året har bluffsamtal varit ett stort problem för många. Bedragare fortsätter att utge sig för att ringa från Microsoft och försöker installera program på offrens datorer. Kom ihåg att vi på Microsoft aldrig ringer upp dig i den typen av ärenden och skulle aldrig be om några kontokortsuppgifter. Läs om hur du skyddar dig här.

Tyvärr har vi sett att det sker allt fler attacker med s.k. ransomware som krypterar dina filer och en lösensumma begärs för att dekryptera dem igen. I en sådan situation är det viktigt att du har en fungerande backup av dina filer. Läs gärna vår bloggpost här om du eller någon i din närhet drabbas.

Något som också blir vanligare runt om i världen är identitetsstölder. Våra digitala identiteter är bland det värdefullaste vi har online och de flesta av oss använder ett privat epostkonto som vår huvudsakliga samlingsplats för det mesta. Eftersom lösenorden på de flesta sajter kan nollställas via din e-postadress så betyder det att din epost blir nyckeln till många konton online.

”…ett bra nyårslöfte är därför att slå på tvåfaktorsautentisering för din epost.”

En rekommendation och ett bra nyårslöfte är därför att slå på tvåfaktorsautentisering för din epost. Det betyder att utöver ditt lösenord så måste du bekräfta din inloggning via exempelvis ett telefonsamtal eller ett SMS. Det är enkelt att aktivera på ditt Microsoft konto och ger ett bra skydd.

Du ska vara rädd om dina uppgifter och idag finns en rad sätt att skydda dina enheter men det bästa skyddet är ditt eget förnuft. Var öppen men skeptisk online där du ofta tjänar på att vara lite misstänksam. Klicka inte på länkar du inte känner igen och öppna inte dokument om du är det minsta misstänksam.

”För oss på Microsoft så är din trygghet viktig för oss.”

För oss på Microsoft så är din trygghet viktig för oss. Vi fortsätter att jobba kontinuerligt för att ligga steget före och erbjuda dig säkra tjänster som gör att du kan tänka på annat.

Så var på den lite säkrare sidan och håll dina programvaror uppdaterade.

Gott nytt år!

/Daniel Akenine, Säkerhetschef

Relaterade inlägg