Excel-SM 2016 går av stapeln den 1 juni

Idag öppnar anmälan till Excel-SM 2016 och den svenska vinnaren direktkvalificerar sig till VM. Kvalificeringstävlingarna sker online i två faser under maj månad. Tre finalister kommer att gå vidare till finalen som går av stapeln den 1 juni på Microsofts kontor i Akalla.

Det finns många Excel-entusiaster runt om i Sverige som inte bara är fantastiskt duktiga på att använda Excel, men som även älskar det och tycker att det är genuint coolt. Vi vill hylla dessa personer och samtidigt ge dem en möjlighet att visa vem som är absolut vassast på Excel, säger Daniel Siberg, affärsområdeschef för Office

Excel-SM genomfördes för första gången förra året när Excel firade 30 år. Intresset för tävlingen var stort med mer än 240 tävlande och över 80 åskådare som följde finalen på Microsofts kontor i Akalla. Nytt för i år är att den svenska vinnaren blir direktkvalificerad till andra tävlingsrundan av Excel-VM.

Anmälan till årets tävling öppnar idag och är öppen fram till 10 maj. Alla användare som registrerar sig är med och tävlar i den första kvalificeringsrundan, som avgörs via tre olika grenar.

  1. 100 m Spreadsheet: Den tävlande ska organisera och flytta en datamängd så snabbt som möjligt.
  2. Grafbalett: Den tävlande har 3 minuter på sig att skapa en informativ och tydlig graf utifrån en datamängd.
  3. Formelbrottning: Den tävlande ska på snabbast möjliga tid svara på en fråga utifrån en datamängd genom att endast använda en cell. Datamängden ska kunna uppdateras och formeln ska ändå ge ett korrekt svar.

Excel_SM_tavlingsmoment

 

De 20 tävlande med bäst resultat går vidare till nästa deltävling som genomförs online den 18-19 maj. Där utses tre finalister som kommer till Microsofts kontor i Akalla för att tävla i finalen den 1 juni.

Excel-SM 2015 var en fantastiskt rolig tävling. Och att jag lyckades vinna kändes väldigt tillfredsställande då jag fick ett kvitto på vad jag kan. Vinsten är kul att ha på mitt CV, för en controller som jag själv är Excelkunskap ett absolut krav, säger Patrik von Knorring, vinnare av Excel-SM 2015

Årets upplaga av Excel-SM genomförs i samarbete med Microsoft-partnern Lexicon som är experter på Excel och tillhandahåller utbildningar och konsulttjänster för företag och organisationer. Lexicon kommer att sitta med i juryn som bedömer de tävlandes bidrag.

– Det som gör Excel så fantastiskt är möjligheten att lösa en och samma uppgift på flera olika sätt. Med god kunskap om programmets möjligheter kan man skapa avsevärda tidsbesparingar. För att vinna årets SM behöver du vara riktigt skicklig på Excel, och behärska såväl traditionell funktionalitet som nyare funktioner som introducerats med Office 365, säger Emelie Tidblad, delägare och utvecklingsansvarig på Lexicon Stockholm

Läs mer om Excel-SM 2016 och anmäl dig här.

För mer information kontakta

Daniel Siberg
Affärsområdeschef för Office
[email protected]
073-408 27 78

 

Patrik von Knorring om Excel 

Patrik von Knorring arbetar till vardags som verksamhetscontroller på Constrera och är regerande mäster på Excel i Sverige.

Patrik von Knorring_vinnare Excel-SM

Tips till årets sökande till Excel-SM 2016
Om tävlingen är utformad på samma sätt som förra året är det bra att tänka utanför boxen och analysera kvaluppgifterna ordentligt. Men det viktigaste är ju ett genuint intresse och att du är snabbtänkt. Lyckas man ta sig till final gäller det att hålla nerverna under kontroll då du tävla inför en publik.

Det bästa med Excel
Att det är mångsidigt. Det finns hela tiden nya sätt att lära sig för att göra saker effektivare. För mig som är Business Controller är det bästa tillämpade verktyg med källdata som hämtas från diverse källor (exempelvis via powerpivot) – HFM/smartview, BI-databaser, ERP-databaser, sharepointlistor, publika databaser med allt från demografisk information till väderstatistik. Visualiserat genom dashboards med pivottabeller & pivotdiagram, kartbilder från powermap. Länkat direkt till PowerPoint-presentationer, för blixtsnabb produktion av beslutsunderlag för snabbrörliga organisationer.

Coolaste skapelsen i Excel
En fullt spelbar Tetris-variant. Det var en verklig ögonöppnare! Jag har även satt ihop några olika Sudoko-lösare.

Relaterade inlägg