Nyckeln till ett säkert lösenord är lösa ord

Tidigare i veckan publicerade Internetstiftelsen i Sverige rapporten ”Lösenord för alla” och nu när skolan återigen dragit igång är det en bra idé att se över dina lösenord. Är de så säkra som du egentligen tror? Microsoft ger dig de bästa tipsen och råden så att du kan fokusera på skolarbete och slippa oroa dig för din digitala säkerhet.

När du skapar ditt lösenord, tänk på att undvika tangentbordskombinationer som qwerty, 12345 eller qazwsx. Dessa kombinationer är vanliga och kan vara bland det första som testas av någon som angriper dig och din dator.

– Vanliga och kända fenomen som lösenord är enkla att lista ut. Det kan dock bli starkare om du sätter ihop flera lösa ord och använder svenska snarare än engelska, säger Daniel Akenine, teknik och säkerhetschef på Microsoft Sverige.

Daniel-Akenine-_2
Daniel Akenine

Gör istället ditt lösenord långt, komplext och ovanligt. Gärna över tio tecken. Men kom ihåg att ett långt lösenord nödvändigtvis inte är säkrare bara för att det är långt. Kombinera ditt nya långa lösenord med slumpmässighet och en blandning av stora och små bokstäver för att optimera säkerheten.

– Undvik också teckensubstitution där en bokstav byts ut mot en siffra. Ett exempel på det skulle kunna vara M1cr0soft, säger Daniel Akenine.

Använder du samma lösenord för flera enheter blir det enklare för angriparen att komma över din information. Använd istället olika lösenord med hög säkerhet. Det finns också andra alternativ till lösenord för att skydda din information och dina uppgifter. Till exempel den biometriska inloggningen som stöds av Windows 10 – där du kan logga in med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

För mer information om internetsäkerhet kan du ladda ner Microsoft Security Intelligence Report här.

 

Relaterade inlägg