Bättre lärare med automatisk provrättning: Nytt samarbete mellan Dugga och Microsoft bäddar för fler digitala prov på svenska skolor och universitet

Det svenska företaget Dugga, som erbjuder digitala system för rättning av prov, inleder nu ett partnerskap med Microsoft. Detta är ett stort steg i Duggas arbete med digitaliseringen av den svenska skolan, vilket avlastar lärarna och ger dem mer tid för eleverna.

Att erbjuda digitala prov är förenat med ett stort ansvar gentemot lärare och elever. Att systemen fungerar säkert och utan störningar vid provtillfällena är en förutsättning för att skolor och universitet ska kunna lämna de gammalmodiga, manuella metoderna med inlämning på papper och långa perioder av rättning.

– Duggas idé är att avlasta lärarna från tidsslukande arbetsmoment genom att göra processen kring prov och inlämningsuppgifter effektivare, även för eleverna. Med hjälp av Microsofts BizSpark-program kan vi leverera en bättre tjänst snabbare. Något som blir en stor glädje för lärare och elever, säger Patrik Nilsson, vd på Dugga.

Mattias Wickberg, gymnasielärare i svenska, engelska, kommunikation och gränssnittsdesign på Stockholm Science and Innovation School, har använt Dugga i ett drygt år i undervisningen och ser fram emot att se vilka nya funktioner som kommer ur samarbetet.

– Jag använder Dugga främst till små prov. Exempelvis gör vi ofta femfrågorsprov i början av lektionen och då är det en stor fördel att proven är självrättande. Jag får resultaten direkt och kan anpassa lektionen eftersom jag ser vad eleverna redan kan och vad de behöver mer hjälp med. Det gör att jag kan bli ett bättre stöd för mina elever.

– Jag ser en stor potential i att kunna skriva såväl små prov som större mer komplexa prov på dator med hög säkerhet, så jag försöker också hjälpa mina kollegor att mer och mer gå över till digitala prov, säger Mattias Wickberg.

Genom samarbetet med Microsoft får Duggas användare en enklare och säkrare tillgång till sina konton och Duggas olika verktyg.

– Vi är stolta över att vara en del av Duggas utveckling. Precis som Microsoft så erbjuder Dugga smarta, digitala lösningar på kritiska och resurskrävande problem i dagens skola. Tillsammans besitter vi stor kunskap om skolans behov och vilken teknik som gör verklig nytta i klassrummet, säger Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft Sverige.

Microsoft, som deltar aktivt i digitaliseringen av skolan genom en rad olika initiativ, kommer genom samarbetet att även tillhandahålla Dugga i portalen Microsoft Classroom.

Samarbetet sker inom Microsofts start-up program BizSpark, som innebär att företag som är yngre än fem år stöttas med bland annat programvara, tjänster, teknisk support och molntjänster på plattformen Microsoft Azure.

För ytterligare information

Claudia Rademaker, Styrelseordförande Dugga
claudia@dugga.se, 070-730 72 07

Johanna Snickars, Kommunikationschef Microsoft Sverige
swedenpress@microsoft.com, 08-410 455 56

 

Relaterade inlägg