De kan bli årets IT-tjej 2017

För 15:e året i rad arrangerar och utser Microsoft årets IT-tjej för att minska klyftan mellan män och kvinnor inom IT-branschen. Förändringen mot en jämställd bransch går långsamt och det vill Microsoft ändra på. Den 15 mars utses vinnaren av Årets IT-tjej på Universum Awards i Stockholm. Här är årets tio nominerade.

 

År 2015 var andelen kvinnor inom IT-branschen i Sverige 28 procent, en sänkning med nästan 4% jämfört med för 10 år sedan. Det visar statistik från IT- och Telekomföretagen. En positiv trend är att andelen kvinnliga VD-positioner inom branschen har ökat sedan 2006. För att fler tjejer ska söka sig till IT-branschen anordnar Microsoft tävlingen ”Årets IT-tjej”. Syftet är att lyfta fram en förebild för andra tjejer som idag inte tror att IT-branschen är en karriärväg för dem.

–  Alla branscher har att vinna på en bra mix mellan manliga och kvinnliga medarbetare. IT-branschen har länge stått inför utmaningen att få in fler kvinnor. Vi på Microsoft är väldigt stolta över att länge ha varit en del av detta arbete. Vi måste göra så att fler tjejer hittar till IT-branschen och det måste sättas in insatser tidigt, redan under högstadiet, för att vi ska lyckas långsiktigt. Vi har uppmärksammat och sett fantastiska kvinnliga talanger över åren. Flera av dem har tunga positioner inom stora internationella företag idag, några av dem har vi som kollegor här på Microsoft, och vi hoppas att fler tjejer inspireras och vill vara med i utvecklingen av framtidens teknik, säger Catharina Ljungberg, Chef för Developer Experience på Microsoft.

Den 15 mars utses vinnaren på Universum Awards på Berns i Stockholm och Microsoft har nu valt ut tio nominerade till att vinna titeln Årets IT-tjej 2017.

De tio nominerade är:

Anna Nilsson, 25
Utbildning: Master i Datavetenskap, Uppsala Universitet

 

 

 

 

 

Anna Normark, 22
Utbildning: Civilingenjör inom Informationsteknik, Uppsala Universitet

 

 

 

 

 

 

Sofie Borck Janeheim, 24
Utbildning: Civilingenjör och lärare inom informations- och kommunikationsteknik, KTH

 

 

 

Elsa Landberg , 24
Utbildning: Civilingenjör i medieteknik, KTH

 

 

 

 

 

Sara Bergman, 23
Utbildning: Civilingenjör i datateknik, Linköpings Universitet

 

 

 

 

 

Myky Tran, 22
Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik, Lunds Universitet

 

 

 

Sara Ervik, 22
Utbildning: Civilingenjör i Datateknik, KTH

 

 

 

Lovisa Edholm, 25
Utbildning: Civilingenjör i IT, Linköpings Universitet

 

 

 

 

 

Mikaela Eriksson, 23
Utbildning: Civilingenjör i IT, Uppsala Universitet

 

 

 

 

 

Sabeen Nawaz, 20
Utbildning: Civilingenjör i elektroteknik, KTH

 

 

 

 

Det här krävs för att tävla

Den som sökt sig till tävlingen ska helst ha minst ett år kvar på sin utbildning, brinna för jämställdhet och plugga ett IT-relaterat ämne. Vinnaren av årets IT-tjej 2017 bjuds in till flera spännande och inspirerande evenemang under året, och får en egen mentor på Microsoft. Dessutom blir vinnaren en förebild och ambassadör för IT-intresserade tjejer i hela landet, och bjuds in till ett slutet nätverk av tidigare IT-tjejsfinalister som nu är verksamma i branschen.

 

Tävlingsvillkor och mer information finns på: http://aretsstudent.se/kategori/it-tjej/

För ytterligare information kontakta:
Johanna Snickars, Kommunikationschef, Microsoft
E-post: Johanna.Snickars@microsoft.com
Telefon: 08-410 455 56

Relaterade inlägg