Hello World! och Microsoft letar efter digitala Zlatans

Sverige, en av världens ledande IT-nationer, står inför ett framtida kompetensunderskott inom IT. Microsoft stödjer den ideella organisationen Hello Worlds! arbete med att säkra framtidens IT-kompetens.

Idag är programmerare det vanligaste yrket i Stockholms län. Det växande behovet av IT-kompetens inom allt fler branscher förväntas dock bidra till ett kompetensunderskott på 60 000 yrkesverksamma i Sverige redan år 2020. Trots att svenska företag söker efter rätt digitala kompetens erbjuds få digitala utbildningar för barn och ungdomar. Som svar på efterfrågan av programmeringsutbildningar startade Dag Wolters och Ulrika Dellby föreningen Hello World! år 2015. Hello World! är en ideell organisation vars mål är att göra digitalt skapande lättillgängligt för alla ungdomar oavsett tidigare förkunskaper.

”Hello World vill hitta fler ’digitala Zlatans’, det vill säga tjejer och killar som vill bli framtidens programmeringsstjärnor”, säger Dag Wolters, grundare av Hello World. ”Genom Hello World! ska alla kunna lära sig mer om eller fördjupa sina kunskaper inom programmering, oavsett kön eller socioekonomisk bakgrund.”

Från 288 till över 1 000 digitala stjärnor på ett år

Hello World! vill skapa framtidens entreprenörer och medarbetare genom att sprida kunskapen om digitalt skapande till barn och ungdomar. Föreningen arbetar mot ett partnernätverk bestående av svenskt näringsliv, offentlig sektor samt universitet och högskolor. Ca 50 företag och organisationer sponsrar Hello World!

Tillsammans med sponsorer som bland annat Microsoft ordnar föreningen meetups där ungdomar kan lära sig programmera på helgdagar. Under sommarmånaderna hålls programmeringsläger för barn och ungdomar i åldrarna 8 till 18 år. Lägerledarna är studenter från Kungliga Tekniska Högskolan och anställda för att säkerställa högsta kvaliteten i  undervisningen. Mycket tyder på att intresset för sommarlägren är stort. På ett år har föreningen gått från att erbjuda 288 till över 1 000 ungdomar utbildningsplatser under lägerveckorna.

”Vi ser hur unga lägerdeltagare hittar förebilder i vår personal. Förhoppningsvis kan de inspirera dem att välja en teknisk utbildning i framtiden. Idag är så gott som alla verksamheter beroende av IT så vi försöker inspirera fler att söka till IT-relaterade yrken”, säger Dag Wolters.

Sofie Borck Janeheim, Årets IT-tjej 2017, är ledare på Hello World! sommarläger.
Vägen mot en jämställd techbransch börjar nu

Få unga kvinnor söker IT-relaterade utbildningar och bara var femte programmerare i Sverige är kvinna. Microsofts stödjer Hello World!s arbete i att väcka intresset för digitalt skapande bland tjejer. För att få fler tjejer att söka sig till sommarlägren och meetups går hälften av alla deltagarplatser till flickor.

”Framtidens digitala stjärnor består av både tjejer och killar och från alla bakgrunder. För att alla ska ha råd att vara med på sommarlägren anpassar vi deltagaravgifter efter hushållsinkomst”, säger Jonas Torstendahl, Sales Excellence på Microsoft Sverige och medlem i Hello World! styrelse.

Som ett steg på vägen mot en jämställd techbransch erbjuder Hello World! sponsorer att dela ut stipendier till IT-intresserade tjejer. Stipendiaten får en veckas lägervistelse helt gratis och bidrag att ta sig till organisationens olika meetups under året. Under Politikerveckan Järva 2017 delade Microsoft Sverige ut stipendier till Greta Nyman, en kodningsintresserad tjej och Youtuber från Spånga.

”Idag skulle hela världen stå still om det inte vore för programmerare. Det behövs fler förebilder som visar unga tjejer och killar att programmering är ett roligt och inspirerande framtida yrke”, säger Jonas Torstendahl.

Om samarbetet
  • Microsoft stödjer driften av Hello World! finansiellt.
  • Microsoft lånar ut sina lokaler i Akalla för Hello World! meetups och utbildningar för barn och ungdomar. Under våren 2017 arrangerades 5 meetups i Akalla med 150 deltagande barn per tillfälle.
  • Microsoft lånar ut cirka 60 Surface-datorer till Hello Worlds! aktiviteter.
  • Microsoftanställda deltar som volontärer under Hello Worlds! utbildningsdagar i Akalla.

Lär dig mer om Hello World! på deras hemsida.

Microsoft stödjer den ideella organisationen Hello World! arbete för att säkra framtidens IT-kompetens.

Idag är programmerare det vanligaste yrket i Stockholms län.

Relaterade inlägg