Efter förra årets succé hoppar Microsoft återigen på tåget

Den 7 till 9 september samlas 48 utvecklare ombord ett tåg mellan Göteborg, Uppsala via Luleå, när det Uppsalabaserade startup-företaget 46elks för andra året i rad arrangerar succén ”Trainhack” tillsammans med Microsoft. Syftet är att på ett kreativt och utmanande hackevent finna lösningar och idéer för att förbättra Sveriges kollektivtrafik.

–  Trainhack 2016 var mycket uppskattat och många av deltagarna från förra året är även med i år. Biljetterna till Trainhack 2017 var slutsålda flera veckor före avgång. Det ser vi som ett bevis på att eventet inte bara var en framgång sett till lösningarna som togs fram utan också att deltagarna ser det som ett annorlunda, roligt och utmanade projekt, berättar Martin Harari Thuresson, Utvecklare på 46elks och projektledare för Trainhack

Under två dygn genomförs en 2000km lång tågresa där utvecklare tar fram lösningar för kollektivtrafiken. I tågvagnar med internetuppkoppling, som specialanpassats för ett hackathon på räls, får utvecklare träffas och utveckla appar, IoT-lösningar och webbtjänster som förbättrar kollektivtrafikupplevelsen för resenärer eller gör det lättare för trafikföretagen att bedriva sina verksamheter.

–  När 46elks kontaktade oss förra året och berättade om sin idé var vi inte sena med att hoppa på tåget, bokstavligt talat. Nu ett år senare var vi lika drivande i att upprepa succén med 46elks. Den här gången är vi ett år visare, har fler deltagare samt mer tid att utveckla då resan är betydligt längre. Vi har därmed höga förväntningar på de lösningar som kommer tas fram under resan som tar runt 48 timmar, förklarar Dag König, Senior Technical Evangelist på Microsoft.

Flera lösningar och idéer från förra året togs väl emot av SJ AB som i år har valt att vara med som delarrangör för eventet. Det innebär att de lösningar man kommer fram till direkt kan tas vidare av SJ och snabbare komma resenärer och personal till godo. Bland annat har Oxyfi, som ansvarar för internet ombord på många tåg utfört en rad förbättringar sedan förra året i sina lösningar som gör internet ombord bättre för tågresenärer redan idag. SJ Labs fortsätter utveckla en idé från Trainhack 2016 till resenärer, som gör det enklare för dem att se var på perrongen man ska stå för att smidigare stiga ombord på en specifik vagn och även en lösning där resenärer utan platsbiljett kan hitta lediga sittplatser redan innan man stiger på tåget i SJ-appen.

Om Trainhack

Syftet med Trainhack är att på ett annorlunda och roligt sätt främja nätverkande och kunskapsöverföring mellan företag och utvecklare samt att utveckla innovativa lösningar för Sveriges kollektivtrafik. Trainhack 2017 arrangeras och sponsras av 46elks, Microsoft, SJ AB, Blå Tåget, eTRAVELi, Oxyfi, Trafiklab, Railit, Västtrafik, Icomera, Sandelin Webbyrå, Linkon, Taxi Stockholm, m.nu, Maintenance365 AB och Luleå tekniska universitet. Mer information finns på http://www.trainhack.se/

Om 46elks

46elks AB gör det busenkelt att integrera SMS- och telefoni-funktionalitet i din mjukvara eller din verskamhet. 46elks startade 2011 i Uppsala med uppdraget att tillhandahålla ett API som är lätt för alla utvecklare att använda. Läs mer om 46elks här: https://www.46elks.com/

 

Kontakt

Matin Harari Thuresson
Utvecklare på 46elks och projektledare för Trainhack
martin@46elks.com

Dag König
Senior Technical Evangelist – Microsoft
dag@microsoft.com

Relaterade inlägg