”Vi visste knappt vad ’MedTech’ var när vi påbörjade vår resa”

Många människor som diagnostiserats med cancer känner sig ensamma i kampen mot sjukdomen. Det menar Fabian Bolin, en av grundarna till plattformen WarOnCancer och själv cancerpatient. Genom samarbeten med bland annat Microsoft växer den digitala plattformen till en global rörelse för cancerdrabbade och närstående.
Mental hälsa glöms ofta bort i sjukvården

Cancer är en av vår tids största folkhälsosjukdomar. Nästintill alla känner någon som drabbats av sjukdomen. År 2015 och precis i början av en lovande skådespelarkarriär fick då 28-åriga Fabian Bolin cancerbeskedet. Han hade leukemi, mer känt som blodcancer, och hela hans liv vändes upp-och-ner. Efter att ha sökt efter både information och andra cancerdrabbade insåg han att man är ganska ensam i sjukdomen, men att det inte behöver vara så.

Under cancerbehandlingen tvingas många in i en depression. Jag insåg snabbt att det finns lite utrymme för frågor om mental hälsa och livsstil inom sjukvården. Fokus ligger på att man ska vila och bli frisk”, säger Fabian Bolin, medgrundare till WarOnCancer.

När Fabian skrev ett Facebook-inlägg om att han fått cancer, som delades 13 000 gånger, insåg han kraften i sociala medier. Så han startade bloggen ”Fabian Bolin’s War on Cancer” som snabbt växte till över 70 000 besökare i veckan och kom på så vis i kontakt med andra cancerpatienter och anhöriga.

”Genom att dela med mig av mina erfarenheter i min blogg förstod jag att jag kunde hjälpa andra människor. Det gav mig känslan av att ha ett syfte. Att ge till andra helade mig”, säger Fabian.

En månad in i sitt bloggande hade Fabians följarskara vuxit ytterligare och han kände att han ville skapa något större av WarOnCancer än bara bloggen. För att hjälpa andra drabbade startade Fabian och hans bästa vän Sebastian Hermelin bloggportalen WarOnCancer.com – en plattform för mental hälsa för cancerdrabbade och närstående.

”Jag ville göra något större som på riktigt kunde förändra världen för personer som drabbats av cancer. Så jag och Sebastian lanserade WarOnCancer, en bloggportal där alla kan dela med sig av sina berättelser”, fortsätter Fabian.

Det digitala kriget mot cancer

Inom några veckor hade bloggportalen vuxit till 150 bloggare som tillsammans representerade över 40 olika cancerformer. Fabian och Sebastian märkte att bloggportalen inte bara lockade patienter utan även deras närstående. Bloggportalens framgång var startskottet på en resa där Fabian och Sebastian fick möjlighet att prata på olika medicinska mässor och konferenser.

”Vi visste knappt vad ’MedTech’ var när vi började vår resa inom industrin. Istället pratade vi om vår vision att ge patienter en röst. Vi ville utmana den rådande normen som idag resulterar i att många cancerdrabbade upplever att de känner sig som offer. Vi bestämde oss för att göra kampen mot cancer till någonting coolt som alla kan samlas kring”, säger Fabian.

WarOnCancer är på god väg att växa till en global rörelse som samarbetar med sjukvården, läkemedelsbolag och även techbolag. De attraherar kompetens från stora techbolag och plattformar, till exempel i form av UX designers med tidigare erfarenhet från Lifesum, Spotify och tekniska lösningar från Microsoft.

”Vi är stolta över att kunna medverka i WarOnCancers mission att stödja alla individer som påverkas av cancer idag och i framtiden. WarOnCancer är mer än bara en plattform. Deras lösning är ett bra exempel på hur den enskilda individen men även vården kan dra nytta av sociala nätverk för att förbättra för patienter och anhöriga”, säger Mathias Ekman, ansvarig affärsutveckling hälso-och sjukvård på Microsoft Western Europe.

Samarbetet med techbolag som Microsoft möjliggör för WarOnCancer att med hjälp av modern teknik bekämpa en av vår tids stora folksjukdomar. Patienterna ställer idag andra krav och de tekniska möjligheter som digitaliseringen ger erbjuder nya sätt att effektivisera vård och omsorg. Microsoft genomförde under 2016 ett cancerhackathon för att testa och utvärdera nya innovativa metoder inom cancervården. Nu är förhoppningen att involvera WarOnCancer i nya projekt.

Fabian Bolin, medgrundare WarOnCancer, Mathias Ekman, hälso- och sjukvård Microsoft, Nora Bavey, WarOnCancer, samt Sebastian Hermelin, medgrundare WarOnCancer.
Data kan rädda liv

Men grundarna märkte snart att plattformen hade ett värde utöver att vara ett community. De såg värdet av den data som börjat samlas på plattformen. Deras förhoppning framåt är att deras data kan hjälpa sjukvården att förstå patienter bättre och ger värde för läkemedelsindustrin.

”Vi har bestämt att WarOnCancer alltid kommer att vara i en betafas så att vi konstant kan utvecklas efter våra användares behov. Vi vill tillgodose ett behov som sjukvården inte mäktat med – den mentala hälsan”, säger Fabian.

Nu har bloggportalen stängts ner för att istället ge plats åt ett WarOnCancer community. I september 2017 lanserades en ny plattformslösning byggd i Microsofts moln. WarOnCancer är idag ett community där användarna producerar innehållet. Genom storytelling kan användarna dela berättelser som når ut till andra drabbade. Plattformen fungerar även som en kunskapsbas där användarna delar tips om diet, träning och kan knyta nya vänskapsrelationer. WarOnCancer har dessutom en crowdfunding-funktion där donationer kan gå direkt från individ till individ.

”WarOnCancer förenar ett meningsfullt syfte med kraften i modern teknik. Jag känner mig lycklig över att det finns företag som Microsoft som tror på oss sen dag ett. Det är fantastiskt att kunna utveckla vår plattform systematiskt och samtidigt hjälpa våra användare till att dela sina berättelser”, avslutar Fabian.

Om samarbetet:

Besök WarOnCancer.com för mer information.

För mer information, kontakta:

Sebastian Hermelin, medgrundare WarOnCancer, [email protected]
Mathias Ekman, ansvarig affärsutveckling hälso-och sjukvård Microsoft Western Europe, [email protected]

Relaterade inlägg