De kan bli Årets IT-tjej 2018

Andelen kvinnor som söker sig till IT- och telekombranschen samt IT-relaterade utbildningar är fortsatt låg. Det har Microsoft arbetat för att ändra i snart två decennier och den 21 mars delar man ut utmärkelsen Årets IT-tjej för 16:e året i rad. Här är årets tio nominerade.

År 2016 var andelen kvinnor inom IT-branschen 28 procent, en sänkning med nästan 4 procent jämfört med för 10 år sedan visar statistik från IT- och Telekomföretagen. En möjlighet att vända den nedåtgående trenden är att få fler unga kvinnor att söka IT-relaterade utbildningar. Idag varierar andelen kvinnliga studenter på de tekniska högskolorna i Sverige mellan 30-50 procent (Kungliga tekniska högskolan, Chalmers tekniska högskola, Luleå tekniska universitet samt Blekinge tekniska högskola). Syftet med Microsofts utmärkelse Årets IT-tjej är att lyfta fram kvinnliga förebilder som inspirerar andra unga kvinnor att söka IT-relaterade utbildningar.

– Alla branscher har att vinna på en bra mix mellan manliga och kvinnliga medarbetare. IT-branschen har länge stått inför utmaningen att få in fler kvinnor. Vi på Microsoft är väldigt stolta över att länge ha varit en del av detta arbete. Vi måste göra så att fler tjejer hittar till IT-branschen och det måste sättas in insatser tidigt, redan under högstadiet, för att vi ska lyckas långsiktigt. Vi har uppmärksammat och sett fantastiska kvinnliga talanger över åren. Flera av dem har tunga positioner inom stora internationella företag idag, några av dem har vi som kollegor här på Microsoft, och vi hoppas att fler tjejer inspireras och vill vara med i utvecklingen av framtidens teknik, säger Catharina Ljungberg, ansvarig för affärsområdet One Commercial Partner på Microsoft i Sverige.

Möt årets nominerade 

Den 21 mars utses vinnaren under galan Universum Awards på At Six i Stockholm. Här är årets tio nominerade finalister som kan vinna utmärkelsen ”Årets IT-tjej 2018”.

Amanda Rydh. Utbildning: Systemvetenskap, Göteborgs universitet.
Antonia Dåderman. Utbildning: Civilingenjör Informationsteknik, KTH.

 

 

 

 

 

 

 

 

Chaimae El Ghouch. Utbildning: Civilingenjör inom datateknik och kommunikation, KTH.
Elsa Bergman. Utbildning: Ingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle, Uppsala universitet.
Emma Tysk. Utbildning: Information Technology, Uppsala universitet.
Frida Caballero. Utbildning: Civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem, Mälardalens högskola.
Hanna Andreason. Utbildning: Master of Science (M.Sc.) Information and Communication Technology, Lunds Tekniska Högskola.
Jasmine Bergdahl. Utbildning: Högskoleingenjörsutbildning i teknik och ekonomi, KTH.
Sara Olsson. Utbildning: Media Technology MSc Program, Linköpings universitet.
Vera Antonov. Utbildning: Innovativ programmering, Linköpings universitet.
Det här krävs för att tävla

Den som sökt till utmärkelsen Årets IT-tjej 2018 ska gärna ha ett år kvar på sin utbildning, brinna för jämställdhet och plugga ett IT-relaterat ämne. Årets IT-tjej kommer att ha ett givande år som ambassadör för IT-tjejer i hela landet med mycket nätverkande och flera inspirerande evenemang. Vinnaren får även en egen mentor på Microsoft och bjuds in till ett slutet nätverk av tidigare IT-tjejsfinalister som nu är verksamma i branschen.

Tävlingsvillkor och mer information finns på: http://aretsstudent.se/kategori/it-tjej/

För ytterligare information kontakta:
För uttalande, kontakta Johanna Snickars, kommunikationschef: [email protected]
För kontakt med årets nominerade: 08-410 455 56

Relaterade inlägg