Kvinnor väljer bort IT – vad kan vi göra för att vända trenden?

60 000 programmerare. Det är så många programmerare som kommer saknas år 2020, enligt prognosen från branschorganisation IT- och Telekomföretagen. ’Världens möjligheter för jobb!’ tänker jag, och speciellt för mig som kvinna. Men tyvärr verkar det inte som att alla unga kvinnor där ute håller med mig. I samma undersökning uppger varannan ung kvinna att de inte kan tänka sig att jobba med IT överhuvudtaget.

Så varför är det så många kvinnor som blivit avskräckta från denna kreativa framtidsbransch? Om vi ser tillbaka historiskt så var det ju en kvinna vid namn Ada Lovelace som kom fram till den första algoritmen. Grace Hopper skapade den första kompilatorn* och ledde sedan teamet som skapade programmeringsspråket COBOL. Kvinnor har under mitten på 1900-talet varit de allra första programmerarna, och Margaret Hamilton var en av de människor som skapade koden som låg bakom den första månlandningen. Det finns med all säkerhet ännu fler kvinnor inom tekniken som ännu inte fått sin plats i historieböckerna.

Så när blev då IT och programmering en “killgrej”? Jag är ingen expert på historia eller samhällsfenomen, men jag tror att mycket beror på hur kvinnor och män porträtterats i reklam och filmer. Ta exemplet på hur den första persondatorn marknadsfördes. Männen sågs som tekniska experter och kvinnor som åskådare av tekniken (tills det att de släppte en enklare dator som “till och med kvinnor kunde använda”). Jag minns en tv-serie jag kollade på som barn där lillebrorsan i familjen hade ett laboratorium i sitt sovrum. I det laboratoriet försökte han utföra tekniska, avancerade experiment, men han blev ständigt störd av hans mindre intelligenta och jobbiga storasyster som i stort sett alltid förstörde hans experiment. Jag är så glad att det budskapet flög mig rakt över huvudet så att jag om bara tre månader står här som den coola ingenjören jag kämpat för att bli!

Så vad ska vi göra idag på den internationella kvinnodagen? Jag tycker att vi ska sprida historien om smarta kvinnor, kvinnor som bidragit till teknikens framsteg! Ett fantastiskt initiativ dagen till ära är Wiki-Gap, som jag kommer att delta i på KTH. Syftet är att tillsammans råda bot på kvinnornas frånvaro i den tekniska historien genom att handgripligen lägga till kvinnor, som haft en inverkan på teknik och vetenskap, på Wikpedia (där mer än 80% av biografierna idag handlar om män).

I undersökningen jag nämnde initialt uppger nästan hälften av de unga kvinnorna som deltog att de tror att anledningen till att så få kvinnor jobbar inom IT-branschen beror på att det saknas kvinnliga förebilder. Under det senaste året har jag varit aktiv i programmeringsundervisning, föreläst på gymnasiemässor och deltagit i paneldebatter – allt med målet att vara den förebild som unga kvinnor saknar och söker.

Snart lämnar jag över stafettpinnen till ”Årets IT-tjej 2018”, men jag hoppas att även fortsättningsvis få möjlighet att missionera om detta viktiga ämne. Det finns många kvinnliga förebilder inom teknikbranschen som vi behöver hjälpas åt att lyfta, både historiska och nutida!

Sofie Borck Janeheim

*En kompilator kan beskrivas som programmet som översätter kod som människor kan läsa, till kod som datorn kan läsa.

Relaterade inlägg