Microsoft bjuder in till Sveriges första event kring AI och Mixed Reality

I samband med Vitalis bjuder Microsoft in till ett event med företagets holografiska dator, Microsoft HoloLens.
– Vi ser det som ett perfekt tillfälle. Ska Sverige bli världsbäst på eHälsa är det dags att börja använda AI och MR, säger Mathias Ekman på Microsoft.

I samarbete med Vitalis lägger Microsoft sitt pre-event i Svenska Mässans lokaler den 23 april, dagen innan öppningen av Vitalis 2018. 500 deltagare är inbjudna.
– Timingen och platsen kunde inte bli bättre! Här skapar vi en samlingsplats där vi gemensamt kan titta på den här nya tekniken, säger Mathias Ekman, Director Industry Solutions Healthcare på Microsoft.
– Vi vänder oss både till personer från vårdsektorn som tänkt gå på Vitalis och till tekniker och innovatörer som vill få en inblick i vad som händer här och nu.

Mathias Ekman menar att det är dags att se bortom videobesök om svensk hälso- och sjukvård verkligen ska kunna nå målet bli bäst i världen på eHälsa 2025, den vision regeringen och SKL satt upp.
– Videobesöken firas just nu runt om i landet. Men de bygger på femton år gammal teknik, framhåller Mathias.
Istället vill han få ansvariga och kliniskt verksamma att förstå den nya trenden: hur AI och MR, Mixed Reality, kan bidra till att digitalisera vården. Till skillnad från VR, Virtual Reality – där du befinner dig i en fiktiv värld när du tar på dig glasögonen – innebär MR att du ser allt omkring dig, samtidigt som det dyker upp digitala siffror eller andra anvisningar. Data som t ex kan visa patientens puls eller blodtryck under en operation.

Som exempel tar han en operation som nyligen genomfördes i Frankrike. Kirurgen bar Microsoft HoloLens.
– Via dessa kunde experter i ett annat land se vad kirurgen gjorde, samtidigt kunde de rita instruktioner på en skärm, som dök upp i luften hos kirurgen, säger Mathias.
Parallellt med den visuella kontakten hade läkarna ljudkontakt med varandra. Fördelarna är uppenbara: tekniken gör det möjligt för kollegor eller experter som befinner sig på en helt annan plats, kanske på andra sidan jordklotet, att medverka i en operation eller annan behandlingssituation.
– Det har redan gjorts jättemycket av de här lösningarna i länder som USA, England, Japan och Frankrike – nu är det Sveriges tur, menar Mathias.

I Sverige har det mest snackats om MR och AI, artificiell intelligens.
– Men få har börjat göra något, trots de stora vinsterna, konstaterar Mathias. Med AI kan man, genom att utnyttja information i journalsystemen, t ex förutspå vilka typer av patienter som kommer till akuten eller förutspå hur länge en viss patient kommer att vara kvar i vården. Utifrån den informationen kan man sedan anpassa personal och resurser.
– Vi ser att MR och AI tillsammans har en väldigt stor effekt. Nu gäller det att accelerera användningen.

Om evenemanget

På pre-eventet 23 april medverkar bland andra Simon Kos, Global Chief Medical Officer på Microsoft, som delar med sig av Microsofts vision för AI+MR och ger en bild om vad som händer runt om i världen. Han deltar också i en diskussion tillsammans med representanter för Microsofts partners Prototyp, Sigma och Tieto om hur AI och MR kommer att förändra den svenska vården på kort och lång sikt.

Anmälan till evenemanget sker här!

Om Vitalis

Vitalis är Nordens ledande och största mötesplats inom eHälsa – utveckling av vård och omsorg genom IT. Mötesplatsen arrangeras varje år och samlar över 4 500 deltagare under tre dagar och erbjuder kompetensutveckling med mer än 200 föreläsningar. Här pågår diskussionen om vårdens och omsorgens framtid och om hur visioner blir verklighet. Klicka här för mer information om Vitalis.

För frågor kontakta:

Håkan Arenvid, Sales Executive för Vitalis på Svenska Mässan, tel 031-708 86 49
Mathias Ekman, Director Industry Solutions inom Microsoft Western Europe, mathias.ekman@microsoft.com

Relaterade inlägg