Närings- och innovationsminister Mikael Damberg besöker Microsoft

Under gårdagen besöktes Microsofts Sverigekontor av närings- och innovationsminister Mikael Damberg och regeringens Chief Digital Officer Åsa Zetterberg. De träffade Microsoft Sveriges vd Joacim Damgard och Vahe Torossian, President Microsoft Western Europe, och alla drygt 600 medarbetare för att diskutera digitaliseringen i Sverige och samarbete och synergier mellan teknikbranschen och regeringen.
Mikael Damberg och Microsoft HoloLens

De fick bland annat besöka Microsoft Technology Center, vår drömfabrik där vi visar tekniska lösningar som kan förverkliga drömmar. Där fick näringsministern bland annat prova på vår realtidsöversättningstjänst  som genom maskininlärning möjliggör gränsöverskridande kommunikation och samarbete, och prova på att ha ett möte med en kollega i Madrid genom HolomeetingMicrosoft HoloLens.

Dessutom fick de träffa tre av våra svenska samarbetspartners som använder kraften i molnet och artificiell intelligens (Ai) för att förbättra hälso- och sjukvården och bygga globala lösningar. De visade upp sina digitala molnbaserade innovativa tjänster som genom Ai och maskininlärning kan lösa flera svåra vårdutmaningar. Näringsministern fick testa Lexplore som genom att följa ögats rörelser kan identifiera lässvårigheter som dyslexi hos barn, Kontigo Care som bland annat kan förutse och motverka återfall för missbrukare, och Coala Life visade hur man kan koppla upp patienters hjärtan till molnet för att kontinuerligt mäta och analysera hjärtrytmen för att identifiera och motverka hjärtproblem.

 

Under en frågestund med Microsofts personal berättade näringsminister Mikael Damberg om regeringens digitala strategi och vilka utmaningar och möjligheter som finns i Sverige. Han diskuterade hur Sverige har varit en världsledande nation inom framgångsrika start-ups och entreprenörsskap, men även vikten av att alla svenska små- och medelstora företag också digitaliseras. En annan frågeställning i fokus var vilken utbildning och digitala kompetenser som kommer krävas för att möta kraven på framtidens arbetsmarknad och hur regeringen och näringslivet kan samarbeta inom det. Regeringen har som målsättning att Sverige ska bli bäst på att applicera AI och då krävs hög säkerhet, att lagar och regleringar utvecklas och att man väver in etik i AI för att försäkra sig om att samhällsnytta skapas.

Läs mer om Regeringens digitaliseringsstrategi

Regeringens nationella inriktning för AI

 

Relaterade inlägg