Ny undersökning visar att förebilder stärker självförtroendet hos tjejer som studerar tekniska ämnen

En ny studie med unga tjejer och kvinnor från Europa visar ett samband mellan förebilder och tjejers intresse för en karriär inom teknik. Totalt deltog 11 500 flickor och unga kvinnor i studien, mellan åldrarna 11 och 30 år.

Enligt en ny studie ökar tjejers intresse för tekniska ämnen drastiskt när de har en kvinnlig förebild inom området. Studien genomfördes på uppdrag av Microsoft i 12 europeiska länder. I genomsnitt ökar intresset för ämnen som matematik, fysik, biologi, kemi och datavetenskap (så kallade STEM-ämnen) med 12 procent bland tjejer som har en förebild inom området. Undersökningen visar även att tjejer som har en förebild värderar sig själva som högpresterande inom samtliga STEM-ämnen.

Teknik och entreprenörskap är två områden där bristen på tjejer fortfarande är påtaglig. Bristen skapar problem för företagens kompetensförsörjning och jämställdheten inom IT-branschen. Microsofts utmärkelse ”Årets IT-tjej” lyfter fram kvinnliga förebilder som inspirerar andra unga kvinnor att söka IT-relaterade utbildningar. Emma Tysk, vinnare av utmärkelsen Årets IT-tjej 2018, menar att hon själv har saknat kvinnliga förebilder inom teknik.
– Jag saknade en kvinnlig förebild inom IT när jag skulle välja utbildning. Om jag hade haft någon att se upp till i branschen hade jag utan tvekan fått upp ögonen för teknik och programmering mycket tidigare, säger Emma Tysk, student vid Uppsala universitet och vinnare av utmärkelsen Årets IT-tjej 2018.
– Jag vill vara en förebild för unga tjejer och visa att det är okej att vara ”nördig”, att tycka att det är kul att koda och spela spel. Kommer man i kontakt med teknik och programmering tidigt i livet tror jag definitivt att det kan leda till ett bestående intresse och kanske en framtida karriär, säger Emma.

Vanliga kvinnor är viktiga förebilder

Studien visar även oroväckande resultat. Nästan hälften, 49 procent av alla svarande, som har en förebild inom tekniska områden ser inte sig själva göra karriär inom området. Det finns därmed ett stort gap mellan antalet tjejer som är intresserade av tekniska ämnen och antalet kvinnor som faktiskt arbetar inom området. Studien visar också vilken typ av förebild som har mest inflytande på tjejer som studerar tekniska ämnen. Övergripande har vanliga kvinnor som arbetar inom tekniska områden en större positiv inverkan på unga tjejer än kändisar.
– Kvinnor representerar enbart 30 procent av antalet yrkesverksamma inom informations- och kommunikationsteknik i Europa. Därmed missar IT-branschen en otroligt viktig resurs. Ju tidigare vi utvecklar en strategi för att stärka unga kvinnors intresse för bland annat teknik och matematik desto mer kan vi förbereda oss för framtiden. Jag tror att den nya läroplanen som inkluderar programmering är ett steg i rätt riktning, säger Joke Palmkvist, ansvarig skola och högre utbildning på Microsoft i Sverige.

Årets IT-tjejs, Emma Tysk, tips till dig som vill studera IT: 

  • Bli inte avskräckt om utbildningen är mansdominerad. Det är en tillgång att vara tjej i en sådan miljö!
  • Testa på att koda själv eller med några kompisar. Det finns otroligt många programmeringskurser och roliga kluringar du kan lösa online.
  • Våga prova på en utbildning! Även om det inte blev helt rätt så är det lätt att byta bana eller helt ändra riktning.

Om rapporten

Totalt deltog 11 500 tjejer från 12 europiska länder i studien. Microsoft publicerade nyligen boken A Cloud for Global Good som innehåller policyrekommendationer för att skapa ett mer inkluderande molnbaserat samhälle genom att exempelvis främja livslång kompetensutveckling eller satsa mer på datavetenskap i skolan.

 

Loader Laddar…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Ladda ner [387.10 KB]

Relaterade inlägg