Tips från Microsofts Almedals-veteraner

Almedals-veteraner Microsoft delar tips

Almedalen närmar sig med stormsteg. Precis som tidigare år finns Microsoft på plats, i år med hela 14 spännande seminarier på temat AI och innovation inom olika samhällsområden. Se vårt fullständiga program här.

På plats finns i Almedalen finns även många av våra medarbetare, somliga veteraner i Almedalssammanhang. Joacim Damgard, Johanna Snickars, Joke Palmkvist och Daniel Akenine delar tips och spaningar inför Almedalen 2018.

Joacim Damgard, vd Microsoft AB

Joacim_DamgardArtificiell intelligens (AI) i helt klart årets tema för Microsofts paneldebatter. Hur kommer det sig?

Det rådet inga tvivel om att AI är ett område som blivit allt mer aktuellt det senaste året. Både inom techbranschen, men också i samhället i stort. Under årets Almedalen vill Microsoft ta tillfället att visa bredden av AI och digitaliseringen genom att lyfta dess positiva inverkan på många olika samhällsområden. Under vårt seminarium ”Etik, hållbarhet och regeringens syn på artificiell intelligens” kommer bland annat Peter Eriksson, Bostads- och digitaliseringsminister, att dela regeringens syn på AI.

Hur förbereder du dig inför Almedalen?

Jag försöker alltid att maximera mina dagar i Almedalen. Jag förbereder mig genom att sätta en tydlig agenda, men också lämna utrymme för mänskliga möten och samtal som väcker nya tankar. Det kan vara svårt att mäta effekten på ett företags närvaro i Almedalen, eftersom många kontakter knyts, samarbeten initieras och idéer kläcks men utvecklas först i senare stadier.

Vad blir årets bubblare?

Jag hoppas självklart att något av Microsofts seminarier ska bubbla till ordentligt! Jag ser fram emot att följa digitaliseringens genomslagskraft i årets olika paneler och höra mer om regeringens syn på hur vi ska ta vara på teknikens möjligheter och samarbeta för att lösa utmaningar. Ämnet känns extra relevant i år särskilt då programmering blir en del av den svenska läroplanen till hösten. Äntligen!

Johanna Snickars, kommunikationschef Microsoft AB

Hur når man ut rent kommunikativt i bruset i Almedalen?

Att sticka ut bland årets över 4 0000 evenemang är en stor kommunikativ utmaning. Så det gäller att ha en tydlig strategi för rubriksättning, frågeställningar och vad du kan erbjuda som är unikt. Dessutom är det viktigt att få in en tyngd och mångfald i panelerna för att de ska intressera, i år har vi flera starka profiler men dessutom två ministrar som lockar. Förra året var två av våra seminarier ”Ai i samhällets tjänst” på topp 3 av alla aktiviteter i Almedalsguiden. Då pratade många andra digitalisering, men vi var mer specifika om Ai. Vi har alltid varit tidiga att få in våra agendapunkter i Almedalsguiden, vilket gjort att vi har en kortare startsträcka och får mer synlighet.

Vilka tror du blir årets snackisar?

Det är svårt att säga innan man är på plats, men under ett valår är det ju självklart ännu mer fokus på valfrågor och även de demokratiserande möjligheterna tekniken skapar. Jag tror att vårt ‘Ai photo booth’ där man genom ansiktsigenkänning kan testa vilken partiledare man är mest lik kan bli poppis! (Det vore ju kul om nån av partiledarna kunde komma och verifiera den!)

Vilka är dina topp 3 evenemang i Almedalen i år?

Förutom våra egna events besöker jag alltid Hejdigitalt flera gånger under Almedals-veckan. De är proffs på att producera engagerande programpunkter kring teknik och digitalisering. Jag ser även fram emot Digitaliseringsrådets panel om hur Sverige kan bli ledande inom Ai, och är alltid lika nyfiken på vem som vinner årets DJ Battle!

Joke Palmkvist, ansvarig skola och högre utbildning Microsoft AB

I höst blir programmering en del av den svenska läroplanen. Hur förberedd är egentligen skolan på införandet?

Vissa skolor är väldigt väl förberedda, medan andra har en bit kvar. Jag tror att en hel del lärare använder sommaren att kompetensutveckla sig på egen hand. Grundskolans kursplaner är reviderade för att skolan ska ge alla elever möjlighet att utveckla sin digital kompetens. Det tror jag på många håll är en större utmaning än själva inslaget av programmering i matematik- och teknikämnet.  

Skolan digitaliseras allt mer. Vilka nya titlar tror du vi kommer se inom skolväsendet i framtiden?

Vi kommer att få en än starkare koppling mellan digitalisering och verksamhet även i skolans värld. Så behovet av IT-pedaoger och IT-strateger byts kanske mot Verksamhetutvecklare med digitala verktyg. Kanske får vi en digitaliseringsledare inom skolan?

Berätta om ett spännande möte du har haft i Almedalen.

För några år sedan satt jag och åt glass med en representant för en svensk myndighet och två 16-åriga unga män. Vi diskuterade hur Minecraft skulle kunna användas som ett sätt att öka intresse och delaktighet i samhällsfrågor. När vi började var det vi vuxna som förde samtalet, men ganska snart tog ungdomarna över. Vi lärde oss alla något av varandra och roligt nog byggde myndigheten så småningom något i Minecraft!!

Daniel Akenine, teknik och säkerhetschef Microsoft AB

Säkerhet är ett hett ämne medialt. Hur ser du att säkerhet avspeglas i årets seminarier och paneldiskussioner?

Det är framförallt efterdyningarna av Transportstyrelsens förtroendekris och GDPR som jag kan tycka återspeglas i olika seminarier i år. Digital säkerhet är och kommer förbli ett väldigt viktigt ämne även på framtida Almedalsveckor. Mycket för att det inte finns några enkla svar och det kräver samarbete.

Hur blir man GDPR-kompatibel inför Almedalen? 

Ett konkret exempel är att säkerställa att du fått samtycke från dina paneldeltagare att spela in och använda ditt seminarium för spridning i sociala medier.

Vilket är ditt bästa Almedalsminne? 

Ett av mina bästa Almedalsminnen är nog Microsofts AI seminarie förra året. Seminariet var fullspäckat med över 100 deltagare och med 150 meters kö genom Visby. Jag har faktiskt aldrig sett något liknande under årens lopp!  

Relaterade inlägg