Finalisterna i Årets IT-tjej firar programmerarens dag

Kvinnor och män arbetar och programmerar på jobbet

Programmerarens dag firar världens alla programmerare och tackar dem för allt arbete de utför. Dagen firas 256 dagar in på året. Att det just är 256 dagar valdes eftersom det är antalet distinkta värden som kan representeras med en åttabitars byte. Oklar koppling för somliga, men ett välkänt faktum för dig som programmerar.

Programmerare har kommit att bli det vanligaste yrket inom den privata sektorn i Stockholmsregionen. Svenskt näringsliv och startup-branschen törstar efter rätt IT-kompetens. Men enligt en prognos från branschorganisationen IT&Telekomföretagen kommer 70 000 programmerare saknas redan år 2022. Många insatser görs för att på sikt möta framtidens arbetsmarknadsbehov och i år blev programmering en del av den svenska läroplanen.

I ett försök att öka intresset för programmering och få fler unga kvinnor att söka sig till IT-relaterade utbildningar delar Microsoft årligen ut utmärkelsen Årets IT-tjej. Så här ser finalisterna Emma Tysk, Hanna Andréason och Frida Caballero från årets tävling på programmerarens dag och möjligheterna som finns inom tech-branschen.

Emma Tysk
Emma Tysk, vinnare Årets IT-tjej 2018

– Det är utan tvekan en spännande tid att vara en del av IT-branschen. Det finns en otroligt framåtanda och positiv framtidstro. Tyvärr är branschen i dagsläget väldigt homogen och långt ifrån jämställd. Men jag ser positivt på framtiden. Det är vi i branschen som måste leda förändringen och se till att programmering är något som lockar oavsett kön och bakgrund, säger Emma Tysk, vinnare av Årets IT-tjej 2018.

Hur är din syn på att få fler tjejer att börja programmera?

– Jag tror att om man kommer i kontakt med programmering i en tidig ålder är det större chans att man ser det som ett jobbalternativ. Jag hoppas att vi kommer se en skillnad nu när programmering introducerats i den svenska läroplanen. Kvinnliga förebilder är också av stor vikt. Jag vet att om en kvinna hade besökt min skola i gymnasiet och pratat om branschen hade jag fått upp ögonen för programmering mycket tidigare, menar Emma.

Hanna Andreason
Hanna Andréason, finalist Årets IT-tjej 2018

Två andra finalister från Årets IT-tjej 2018 är Hanna Andréason och Frida Caballero. Hanna menar att programmering inte bara är ett roligt och stimulerande jobb, det finns även chans till att kunna påverka samhället där ser hon att mångfalden är oerhört viktig för att skapa lika förutsättningar för alla människor.

– Med teknik så som IoT och AI kommer vi kunna fortsätta förbättra vardagen för människor och effektivisera industrier. Vi står även inför många tuffa utmaningar, framförallt när det kommer till datasäkerhet men även etiska dilemman. Ett nytt samhälle växer fram, ett samhälle som både män och kvinnor behöver vara delaktiga i att skapa, menar Hanna Andréason.

70 000 programmerare beräknas att saknas redan 2022, varför borde fler människor få upp ögonen för programmering?

– Programmering kan lära dig otroligt många saker. Det bästa med programmering är skapandet. Programmering erbjuder den bästa kombinationen av problemlösning och kreativt arbete. Mitt starkaste argument för att plugga IT är att man kan jobba med exakt vad som helst. Om man vill ha ett jobb där man får träffa nya människor, resa världen över, dagligen få nya utmaningar, vara en del av teknikens utveckling samt vara med och leda andra in i framtiden och dessutom få bra lön behöver man inte tveka att lära sig koda, säger Frida Caballero.

Idag firar vi som sagt alla duktiga programmerare på programmerarens dag, hur ska du fira?
Frida Caballero
Frida Caballero, finalist Årets IT-tjej 2018

– Varje dag är programmering för mig. Igår höll jag en föreläsning och idag på förmiddagen kommer jag att hålla ännu en föreläsning. Eftermiddagen kommer jag förmodligen att sitta framför datorn och programmera. Jag ska nog fira dagen genom att sitta framför datorn och låta min kreativitet ta över och efteråt läsa boken, Hidden Figures. Idag på programmerarens dag vill jag framhäva och tacka alla programmerare som gör världen till en bättre plats, säger Frida.

– Jag tänker fira hela månaden med en 30 day code challenge! Ett hett tips till dig som är ny till programmering. Det finns många roliga challenges för nybörjare, avlsutar Emma.

Om utmärkelsen Årets IT-tjej

Årets IT-tjej är en årlig tävling som delas ut av Microsoft AB. Utmärkelsen fram kvinnliga förebilder som inspirerar andra unga kvinnor att söka IT-relaterade utbildningar. Läs mer om Årets IT-tjej här. Håll utkik efter tävlingen Årets IT-tjej 2019 och anmälan som öppnar nästa år.

Relaterade inlägg